Yüzmenin yararları hakkında bilgiler veren Uzman Fizyoterapist Leyla Altıntaş, şunları söylemiş oldu:
1- Kan dolaşımını hızlandırır.
2- Bağışıklık sistemini kuvvetlendirir.
3- Kolesterolü dengeler.
4- Metabolizmanın tertipli çalışmasını sağlar.
5- Kilo verilmesini kolaylaştırır.
6- Kas ve iskelet sistemini kuvvetlendirir.
7- Vücudun denge ve koordinasyonunu arttırır.
8- Diyabet riskini azaltır.
9- Sindirim sistemini hızlandırır.
10- Esnekliği arttırır.
Yüzme esnasında dikkat edilecek kurallar
Vücudumuz için bu kadar mühim olan bir sporu yaparken, bazı hususlara dikkat etmezsek kalıcı hasarlara da yol açabiliriz. Yüzmeyi serinlemek amaçlı yapanlar olabildiği benzer biçimde, sıhhat için ya da hobi olarak yapanlar da var, ustalaşmış sporcu olarak yapanlar da vardır. Hangi amaçla yapılırsa yapılsın, yarar sağlayalım derken, bedenimize zarar vermemeye itina göstermeliyiz.
Yüzmeye başlamadan ilkin, yüzerken ve yüzdükten sonrasında dikkat edilmesi ihtiyaç duyulan kurallara değinen Uzman Fizyoterapist Leyla Altıntaş, şunları söyledi:
1- Yüzmeye başlamadan ilkin ortamın ısısına dikkat edilmelidir.
2- Yüzmeye başlamadan ilkin, tüm vücut kaslarına yönelik ısınma ve esneklik egzersizleri yapılmalıdır.
3- Yüzmede, doğru teknik uygulamaları yapılmalıdır.
4- Yüzme sonrası, ne olursa olsun germe egzersizleri yapılmalıdır.
Yüzme esnasında en sık omuz problemleri ile karşılaşılıyor
Yüzme esnasında en sık karşılaşılan problemlerin altını çizen Altıntaş, konuşmasına şöyleki devam etti:
“Yüzmede, en sık omuz problemleriyle karşılaşılır, bunun da sebebi ısınmanın iyi yapılmaması ya da tekniğin yanlış uygulanmasından meydana gelmektedir. Omuzda kas ve tendon yaralanmaları çoğunlukla karşımıza çıkar, bu benzer biçimde durumlarda istirahat, buz ve antienflamatuar tedaviler uygulanabilir. Bacaklarla ilgili kasık bölgesinde kas zorlanmaları, kurbağalama yüzme yapanlarda daha sık görülen diz problemleri dizin iç yan bağlarında zorlanmalar şeklindedir. Gene bu problemlerde, tedavi süreci aynı şekilde istirahat, buz ve antienflamatuar tedaviler şeklindedir. Kelebek yüzme tekniğini uygulayanlarda, sırt ağrıları oluşabilmektedir. Bilhassa, ısınma ve soğuma periyodları muntazam yapılırsa, bu problem da ortadan kalkacaktır. Sakatlık oluştuğunda üzerine gidilmemeli, iyileşmesi için lüzumlu süre tanınmalıdır. Sığ olan denizlerde ve havuzlarda balıklama atlama sonucu, ciddi omurga problemlerine rastlanabilir, hatta yaşamsal çekince riski bile oluşturabilmektedir. Omurga kırıkları, bu durumda en sık karşımıza çıkmaktadır. Bulunmuş olduğu seviyeye nazaran, değişik problemler oluşturmaktadır. Üst boyun omurlarında oluşursa, solunum problemleri de vakaya eşlik edeceğinden ciddi yaşamsal riskler oluşur. Daha alt seviyelerde ise, vücut kısımlarında felçler oluşturabilir. Daha kolay tablolarda ise, kas tutulmaları ve boyun fıtığı olarak karşımıza çıkabilir. Bu yüzden derinliğinden güvenli olunmayan yerlerde, asla atlanmamalıdır. Fazlaca dalgalı olan denizlerde de direk başın suyla temasından kaçınmak gerekir.” şeklinde konuştu.
Akut Bakteriyel Rinosinüzit AKUT BAKTERİYEL RİNOSİNÜZİT Akut rinosinüzit, paranazal sinüs mukozasının enflamasyonudur. Burun mukozası da…
Akut Otitis Media AKUT OTİTİS MEDİA Akut otitis media (AOM) orta kulak ve havalı boşluklarının…
Yeni bir araştırma, çocuklukta takım sporlarının çocukların beynini keskinleştirmeye yardımcı olan özel bir şey olabileceğini…
Yeni bir araştırma, günlük adım sayısını, mütevazı seviyelerde bile artırmanın, depresif semptomlarda bir azalma ile…
, , ,Her kış ilkbaharı, sonra heyecanla yazı bekleriz. Beklediğimiz güneş, deniz, kum keyfi ile…
Rüyada Güneş Işığı Vurması Ne Anlama Gelir?,Rüyada Güneş Işığı Vurması Ne Anlama Gelir? Ne Demek,…