Her yıl B.M ve bağlı kurumları, yurtdışında çalışma ile ilgili olarak çok sayıda araştırma ve projeyi uygulamaya koymaktadır. Açıkça görüldüğü gibi, bir çoğunuz da bu konu ile ilgilenmektesiniz.
Böylece yurtdışında çalışma ile ilgili uluslararası bir deneyim için genel tartışmamıza başlayabiliriz. Bu tartışmaya bir an önce başlamak istiyoruz çünkü Türkiye’de bir çokları, Yurtdışında Çalışma konusunda çok istekli ancak yeterli bilgi sahibi değil.
Yurtdışında size uygun kısa veya uzun süreli bir çalışma programı bulmak bilindiği gibi kolay değildir ancak mümkündür. Yurtdışında kültürel veya sosyal bir projede çalışmaya kararlı iseniz, mutlaka size uygun bir proje bulabilirsiniz.
Yurtdışında çalışma programlarını, üç ana gruba ayırabiliriz:
1. Çalışarak Tatil
Özellikle lise ve üniversite öğrencileri ile 28 yaşından gün almamış gençlere yöneliktir ve yorucu bir öğretim yılı veya iş yılının ardından, bu gençlere yaz aylarında 2-3 hafta ile 2-3 ay arası tatil yapma olanağı sağlayan programlardır. Çalışarak tatilin içinde yer alan en önemli programlar şunlardır:
– Uluslararası Gençlik Kampları /Gönüllü Çalışma Kampları
Gönüllü Çalışma Kampları, dünyanın değişik ülkelerinden insanlar topluluğunun belli bir ortak amaç için el emeğini içeren işgücünü ortaya koydukları yerlerdir. Bir okul yapımından; hastane onarımına ve ağaçlandırmaya kadar pek çok sosyal ve barışçı amaçların gerçekleştiği bu kamplardan her yıl yüz binlerce genç yararlanmaktadır. Gönüllü Çalışma Kampları ayrıca, el emeği olmaksızın belli bir topluluğun tıbbi bakımı, eğitimi, gıda gereksinimi veya demokratik hakları gibi sosyal ihtiyaçları ile ilgili bir işte çalışmayı da gerektirebilir.
Kamplarda yapılan işler, özel yetenek gerektirmeyen, toplum ve çevre yararına oluşturulan projeleri kapsar. Afrika’da bir okul yapımı veya vahşi doğayı koruma çalışmaları; Avrupa’da ağaçlandırma ve yeşili koruma çalışmaları; Amerika’da gençleri zararlı alışkanlıklardan korumaya yönelik çalışmalar, gençlik kamplarında uygulanan projelere örnek olarak verilebilir.
Kampa katılan gönüllüler sadece kampın bulunduğu ülkeye kadar olan ulaşım masraflarından sorumlu olurlar. Bunun dışındaki zorunlu masraflar kampı organize eden kurumlar tarafından karşılanır.
Kampların süresi 1-2 haftadan 2-3 aya kadar değişmektedir. Kampta, uygulanan proje üzerine günde 3-5 saat gönüllü çalışma karşılığında, bütün zorunlu ihtiyaçlarınız (yemek ve kalacak yer) karşılanacaktır ancak size ayrıca bir para ödenmeyecektir. Buna karşın, yemek ve kalacak yerin karşılanmasına ek olarak size mükemmel bir ortamda unutulmaz bir yaz tatili fırsatı sağlanacaktır.
Yukarıda belirtilen değişik çalışma koşullarına ek olarak, yine Gençlik Kampı olarak adlandırılabilen bir program daha vardır. ABD’de 11-16 yaş grubu Amerikalıların katıldığı onbini aşkın gençlik kampında, eğitmen ve danışman olmak isteyenlere hizmet veren CAMP AMERICA ve benzeri programlar.
– Work & Holiday
CIEE – Council on International Education Exchange önderliğinde ABD’de uygulanan bu programla, yaz aylarında bir Amerikan şirketinde ücretli staj olanağı sağlanıyor. Başvuru için CIEE’nin Türkiye’deki temsilcileriyle görüşmelisiniz. http://www.ciee.org
– Meyve Toplama Kampları
Özel şirket, kurum ve idareler ile şahıslara ait çiftliklerde, üretime yönelik çeşitli meyve ve sebze toplama faaliyetlerini kapsayan bu tür kamplarda kampçılara sağlanan olanaklar ücretlidir ancak buna karşın kampta çalışan gönüllülere yaptıkları işle doğru orantılı olarak ücret ödenir. Örneğin topladığınız meyveler için kilo başına belli bir oranda ücret alırsınız ancak konaklama ve yemek giderleriniz de yine size ait olur. Bu tür kamplarda çalışma zorunluluğu yoktur ancak çalışma yapmadığınız zamanlarda para kazanamayacağınız için kampta kalışınız ve yemekleriniz için gerekli masrafları kendi cebinizden karşılamanız gerekir.
Uzun ve yorucu çalışmalar karşılığı size ödenen ücret çoğunlukla ancak konaklama ve yemek masraflarınıza denk gelecektir. Bu anlamda, bu tür kamplar için karın tokluğuna çalıştığınız söylenebilir. Özel idareler tarafından organize edilmesi nedeniyle, size çalışmanız karşılığında mümkün olan en az ücret teklif edilebilir. Üstelik bu tür kamplara genelde üçüncü dünya ülkelerinin öğrencileri katıldığından, Türkiye’de yaygın olarak bilinenin aksine örneğin İngiltere’deki bir çilek toplama kampına katılmış iseniz, İngilizce pratik yapma olanağınızda sınırlıdır. Çünkü, kampta İngilizlerden daha çok Asya ve Afrika’dan gelen ve çok az İngilizce bilen kişiler ile çalışırsınız. Buna ek olarak, kamplar daha çok şehirlere uzak çiftliklerde organize edildiğinden ara sıra yakın kentlere gidip eğlenme ve çevreyi tanıma olanaklarınız da kısıtlıdır.
Bu tür kamplara katılan gönüllüler, ilgili ülkeye kadar olan ulaşım masraflarından kendileri sorumludur.
– Kısa Süreli Gönüllü Çalışma Programları
Çeşitli hayır kurumları veya yerel idareler ve belediyeler tarafından düzenlenen bu tür programlarda, bir kilise veya okulun tadilatı, boyanması veya park-bahçelerin düzenlenmesi, yardım toplanması veya bedensel yardımların verilmesi gibi sosyal, doğa koruma ve insan değeri üzerine çeşitli çalışmalar vardır. Konaklama ve yemekler ya ücretsiz olarak ya da düşük bir ücret karşılığı karşılanır. İlgili ülkeye kadar olan ulaşım giderleri de yine gönüllüler tarafından karşılanır. Buna ek olarak, bu tür programları yürüten kurumlara gönüllülerin bağış yapması da beklenebilir.
-Arkeolojik Araştırma Kampları
Arkeoloji üzerine özel ilgi ve yeteneğiniz varsa bu tür kamplara katılarak hem kendinizi geliştirir, hem de zevkli bir tatil yapmış olusunuz. Genelde Avrupa ülkelerinde açılan bu tür kamplarda konaklama ve yemekler kamp tarafından karşılanır ancak kampa katılan gönüllülerden her hafta sembolik bir miktarda katılım ücreti alınır. Bu programa başvurular, arkeoloji ile ilgili alanlarda eğitim gören öğrenciler için kendi bölümlerine yapılabilir.
2. Çalışarak Öğrenim
Yurtdışında çalışarak öğrenimle ilgili olan Au Pair’lik ve staj olanaklarıYURTDIŞINDA ÇALIŞARAK ÖÐRENİM sayfalarımızda detaylı olarak ele alınmıştır.
3. Uzun Süreli Gönüllü Programlar
Barışı temin, doğayı koruma, hastalık ve açlıkla mücadele, politik veya insani yardım amaçlı çalışmalar uzun süreli gönüllü programların belli başlı uğraşı alanlarıdır.
Uzun süreli gönüllü programlarını iki ana gruba ayırmak mümkündür:
Birincisi, gelişmiş ülkelerde bireysel olarak bir gruba dahil olup bedensel veya zihinsel özürlü kişilere yapılan sosyal içerikli çalışmaları kapsar. Çalışılan yerler, çocukevleri, ıslahevleri veya huzurevleri olabilir.
İkincisi, çok uluslu gruplara dahil olarak yapılan insani yardım programlarıdır. Çalışılan yerler, Bosna, Somali, Sudan ve Latin Amerika’da geniş bir alanda yardıma gereksinim duyan insanlara yöneliktir. Programlar 1-2 yıl hatta daha uzun süre devam eder.
Akut Bakteriyel Rinosinüzit AKUT BAKTERİYEL RİNOSİNÜZİT Akut rinosinüzit, paranazal sinüs mukozasının enflamasyonudur. Burun mukozası da…
Akut Otitis Media AKUT OTİTİS MEDİA Akut otitis media (AOM) orta kulak ve havalı boşluklarının…
Yeni bir araştırma, çocuklukta takım sporlarının çocukların beynini keskinleştirmeye yardımcı olan özel bir şey olabileceğini…
Yeni bir araştırma, günlük adım sayısını, mütevazı seviyelerde bile artırmanın, depresif semptomlarda bir azalma ile…
, , ,Her kış ilkbaharı, sonra heyecanla yazı bekleriz. Beklediğimiz güneş, deniz, kum keyfi ile…
Rüyada Güneş Işığı Vurması Ne Anlama Gelir?,Rüyada Güneş Işığı Vurması Ne Anlama Gelir? Ne Demek,…