PARA BORSA/ İDİL TARAKLI Hazine ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek ile Merkez Bankası Başkanı Hafize Gaye Erkan’ın önceki hafta yabancı yatırımcılarla gerçekleştirdiği toplantının ardından yurtiçi piyasalar geçen haftaya da iyimser başladı. Hafta içinde uzun vadeli trendin geçtiği nokta olduğu için oldukça önemli bir direnç olan 7.500 direncinin aşılması ile kısa vadede yukarı yönlü hareket etme eğiliminin devam etmesi bekleniyor. 7.500 üzerinde uzun soluklu kapanışların daha fazla momentum kazanılmasına yardımcı olabileceği, aksi bir senaryoda ise endeksin küçük çaplı düzeltmelerle yoluna devam etmesi öngörülüyor. Bu kapsamda yukarıda 7.675 puanın ilk hedef olarak izlenebileceği ifade ediliyor.
Ancak analistler küresel risk iştahının düşük seyretmesi ve piyasalara yön verebilecek önemde bir gündem maddesinin bulunmaması nedeniyle kuvvetli bir trend oluşumunun yavaşladığının da altını çiziyor.
Bu arada Cumhurbaşkanı Yardımcısı Cevdet Yılmaz’ın, 2023 yılı ikinci yarıyılına ilişkin Ekonomi ve İstişare Toplantısı sonrasında Eylül ayında açıklamayı planladıkları Orta Vadeli Program’ın (OVP) belirsizliği azaltarak öngörülebilirliği artırması bekleniyor.
BIST-100 endeksinde yükseliş potansiyelinin korunması durumunda orta vadede 8.200 seviyesinin hedeflenebileceğini dile getiren analistler, yükselişin devamının ise öncelikle havacılık sektöründen geleceğini düşünüyor. Öte yandan otomotiv, bankacılık, perakende sektörünün de ön planda olması bekleniyor.
Uzmanlar orta ve uzun vadeli borsada portföy oluşturmak veya portföy yenilemek isteyen yatırımcıların bu kapsamda uygun seviyelerde portföylere dahil edilmek 23 hisseyi takip edilebileceğini söylüyor.
“8.200 HEDEFLENEBİLİR”
BIST-100 endeksinde yükseliş potansiyelinin korunması durumunda orta vadede 8.200 seviyesinin hedeflenebileceğini söyleyen ALB Yatırım Araştırma Müdür Yardımcısı Muammer Demir, özellikle son dönemde ekonomi ve maliye politikalarına yönelik adımların olumlu etkisi ile birlikte artan yabancı ilgisinin, diğer taraftan batı ile ikili ilişkilerde normalleşme eğiliminin ve enflasyon ana eğilimlerinde yukarı yönlü risk faktörlerinin devam etmesinin; BIST-100 endeksi üzerinde pozitif etki gösterebileceğini düşünüyor. Olası geri çekilmelerde orta vadede ana destek olarak 6.500 seviyesinin takip edilebileceğini belirten Demir, “Özellikle jeopolitik riskler ve öngörülemeyen bazı olumsuzlukların gündeme gelmesi, yabancı yatırımcı ilgisinin sınırlı kalması ve getiri bacağında alternatif yatırım araçlarının gündeme gelmesi gibi başlıca sebepler, endeks fiyatlama davranışlarında baskının artmasına sebep olabilir” diyor.
İkinci çeyrek finansallarının büyük ölçüde beklentileri karşıladığını da ifade eden Demir; açıklanan şirket bilançolarının, endeks tarafında yükselişi kısmi olarak destekleyebileceğini düşünüyor. Ancak borsalar daha çok geleceği fiyatladığından içinde bulunduğumuz dönem itibariyle üçüncü çeyrek bilanço beklentilerine de bakılmaya başlandığını söylüyor.
“YÜKSELİŞİN DEVAMI HAVACILIK SEKTÖRÜNDEN GELECEK”
Borsa İstanbul’da BIST-100 endeksinin yılbaşından itibaren yaklaşık yüzde 35.08’lik getiri sağladığını da hatırlatarak 2023’ün en düşük seviyelerinden bakıldığında yüzde 72.66’lara yaklaşan artışların söz konusu olduğunu belirtiyor. Yaşanan bu yükselişte ulaştırma, taş-toprak ve ticaret sektörlerinin, endeksin üzerinde değer kazanımı sergilediğini belirtiyor.
Yılsonu enflasyon beklentilerinin yukarı yönlü revize edilmesi, artan yabancı yatırımcı ilgisi ve endeksin uygun rasyolar ile işlem görmesi gibi sebeplerden dolayı Borsa İstanbul’a ilginin artmaya devam ettiğini dile getiren Demir; özellikle yılın ikinci yarısında yeni rekor seviyelerin test edilme olasılığının yüksek olduğunu söylüyor.
Yükselişin devamının ise öncelikle havacılık sektöründen geleceğini düşünüyor. Güçlü turizm sezonu geçirilmesi, tavan fiyatın yukarı yönlü revizesi ve yolcu istatistiklerinin iyileşmesi ile havacılık sektörünün 3. çeyrek finansallarına ilişkin olumlu beklentileri desteklediğini de ifade ederek “Öte yandan otomotiv sektörüne yoğun ilginin devam etmesi, araç satışları seyrinin 10 yıllık ortalamanın yüzde 83 üzerinde seyretmesi ve kur etkisi, bu sektörü de ön plana çıkarıyor. Bankacılık tarafında ise TCMB ve BDDK tarafından normalleşme adımlarının atılması, öncü sektör konumunda olması ve CDS priminde düşüş ivmesinin devam etmesi halinde yabancı yatırımcının ilgisinin artabileceği beklentisi, bu sektörde orta vadede yükselişi destekleyebilir. Perakende sektörü ise enflasyonda yaşanan yükselişi fiyatlara hızlı şekilde yansıtabiliyor. Enflasyon tarafında da yüksek seyrin devam edebileceği beklentisiyle bu sektör ön planda olmaya devam edebilir” yorumunu yapıyor.
Demir; orta ve uzun vadeli borsada portföy oluşturmak veya portföy yenilemek isteyen yatırımcılara uygun seviyelerde portföylere dahil edilmek üzere Garanti BBVA, Akbank, İş Bankası, Aselsan, Şişe Cam, Doğan Holding, Koç Holding, Sabancı Holding, THY, Pegasus Hava Yolları, TAV Hava Limanları, Ford Otomotiv, Tofaş Otomobil, Türk Traktör, Doğuş Otomotiv, BİM, Migros, Anadolu Efes, Turkcell, Coca Cola İçecek, Mavi Giyim, Tüpraş ve Akçansa hisselerinin takip edilebileceğini söylüyor.
“Mavi Giyim 2023 için yüzde 75 satış büyümesi bekliyor”
Muammer DEMİR / ALB Yatırım Araştırma Müdür Yardımcısı
MAVİ GİYİM: Şirket 2023 yılının birinci çeyreğinde 2022 yılının son çeyreğine göre satışlarını deprem felaketine rağmen yüzde 21 oranında artırarak 3,95 milyar TL’ye yükseltti. Brüt kâr marjı 2022 yılının birinci çeyreğine göre azalsa da son çeyreğe kıyasla yüzde 49.7 seviyesinde sabit kaldı. Şirketin, 2023 yılının birinci çeyreğinde FAVÖK’ü yüzde 43 yükselerek 904 milyon TL oldu. Şirket böylelikle yılın birinci çeyreğinde net karını, bir önceki çeyreğe göre yüzde 73 oranında artırarak 512,1 milyon TL’ye yükseltti. Yurt içerisinde enflasyon ana eğilimlerine yönelik yukarı yönlü risklerin kontrol edilmesi için yeni ekonomi yönetiminin iç talebi soğutmaya yönelik sıkı para ve maliye politikaları izlediği görülmekte. Bu nedenle talep esnekliği yüksek olan lüks tüketime dair sektörlerde iç talepte yavaşlama olması ancak talep esnekliği düşük olan giyim ve gıda gibi diğer zorunlu gruplarda talep artışının devam edebilme potansiyeli, şirketi olumlu etkilemeye devam edebilir. Buna paralel olarak şirket 2023 için yüzde 75 (+/- yüzde5) satış büyümesi beklentisi taşıyor. Bir yavaşlama olmakla beraber, bu oranı da finansal performans açısından destekleyici buluyoruz. Bu gelişmeler ve beklentilerin ışığında Mavi Giyim ve Sanayi Ticaret A.Ş pay senedini öngörülebilir riskler çerçevesinde ve normal koşullarda uzun vadede beğenmeye devam ediyoruz.
TÜRK TRAKTÖR: Türk Traktör ve Ziraat Makineleri A.Ş. 2023 yılının ikinci çeyreğinde konsensüs beklentilerinin yüzde 26 üzerinde 2,18 milyar TL kâr açıkladı. Şirket yılın ilk yarısını ise bir önceki yılın aynı dönemine göre yüzde 273 oranında artırarak 3,58 milyar TL kâr ile tamamladı. 2023 yılının ilk yarısında bir önceki yılın aynı dönemine göre traktör üretimini yüzde 18 oranında artırarak, 26 bin 215 adet olarak açıkladı. Türk Traktör yine aynı dönemde yurtiçi traktör satışını bir önceki yıla göre yüzde 28 artırarak 13 bin 474 adede yükseltti. Bu paralelde şirket yılın ikinci çeyreğinde 10,80 milyar TL satış gerçekleştirerek, konsensüs beklentilerin üzerine çıktı. Yılın ilk yarısında şirketin cirosu bir önceki yılın aynı dönemine göre yaklaşık yüzde 129 artarak 20,328 milyar TL’ye ulaştı. Satışların maliyeti, ilgili dönemde bir önceki yılın aynı çeyreğine kıyasla yüzde 93.5 artış ile 7,70 milyar TL’ye yükseldi. Ciroda yaşanan artışın maliyetlerin üzerinde olması sebebiyle brüt kâr ilgili çeyrekte bir önceki yılın aynı çeyreğine göre yüzde 240.4 artış ile 3,10 milyar TL’ye ulaştı. Türkiye traktör pazarına adet bazında bakıldığında şirketin 2023 yılı ilk altı aylık döneminde bir önceki yılın aynı dönemine göre yüzde 23.9’luk bir artış yaşandığı görülüyor. Şirketin yurtiçinde pazar payı da bir önceki yılın aynı dönemine göre gerileyerek yüzde 42.4 olarak gerçekleşti. İhracat payı ise bir önceki yılın aynı dönemine göre artarak yüzde 83 olarak belirlendi. Şirketin 2023 yılının ikinci çeyreğinde esas faaliyet kârı da bir önceki çeyreğe göre yüzde 323 artarak 2,53 milyar TL gerçekleşti. Türk Traktör gerçekleştirmiş olduğu esas faaliyetlerinin yanı sıra finansman gelirlerinin de sınırlı etkisiyle 2,64 milyar TL’lik vergi öncesi kâr elde etti. FAVÖK 2023 yılı ilk altı aylık dönemde 4,508 milyar TL olarak gerçekleşirken, bir önceki yılın eş dönemine göre yüzde 246’lık iyileşme gösterdi. Şirket 2023 yılı beklentilerinde değişikliğe giderek iç piyasada traktör satışını 28.000 – 32.000 adet aralığından 33.500 – 36.500 adet aralığına revize etti. İhracat beklentisini ise 15.500 – 16.750 aralığına aşağı yönlü revize etti. (önceki tahmin: 17.250 – 19.250) Bu olumlu beklentilerle birlikte şirket pay senedini öngörülebilir riskler çerçevesinde ve normal koşullarda uzun vadede beğenmeye devam ediyoruz.
ANADOLU EFES: Şirketin yayınladığı 2023 yılı ikinci çeyrek finansallarını incelediğimizde, ana ortaklık dönem net kârı bir önceki yılın aynı çeyreğine göre yüzde 101.4 artış ile 2,87 milyar TL olarak gerçekleşti. 2023 yılı ilk altı aylık ana ortaklık net dönem kârı bir önceki yılın eş dönemine kıyasla yüzde 153.5’lik artış ile 3,280 milyar TL oldu. Şirketin ilgili dönemde cirosu bir önceki yılın aynı dönemine göre yüzde 54.9 artış ile 38 milyar TL olurken, satışların maliyeti kalemi ayı dönemde yüzde 45.6 artış ile 22,87 milyar olarak açıklandı. Brüt kâr yılın ikinci çeyreğinde bir önceki yılın aynı çeyreğine kıyasla yüzde 71.6 artış ile 15,1 milyar TL oldu. FAVÖK yılın ikinci çeyreğinde bir önceki yılın aynı çeyreğine göre yüzde 74.4 artış ile 8,3 milyar TL’ye ulaştı. Şirketin net borcu ikinci çeyrekte bir önceki çeyreğe göre yüzde 8.8 artışla 17,6 milyar TL oldu. Konsolide net borç / FAVÖK oranı 30 Haziran 2023 tarihi itibarıyla 0,8 seviyesinde gerçekleşmişti. Marjlar tarafına bakıldığında, 2023 yılı ikinci çeyreğinden bir önceki yılın eş dönemine göre; brüt kâr marjı 386 baz puan iyileşme ile yüzde 39.82, FAVÖK marjı 342 baz puan iyileşme ile yüzde 21.85 ve net kâr marjı 174 baz puan iyileşme ile yüzde 7.56 seviyelerine yükseldi. Anadolu Efes’in 2023 yılı beklentilerinde hacim, satış ve FAVÖK marjı beklentilerini yukarı yönlü revize ettiği görülmekte. Şirketin yayımladığı yılın ikinci çeyrek finansalları ve 2023 yılı için beklentileri ardından öngörülebilir riskler ve normal koşullarda şirket pay senedini uzun vadede beğenmeye devam ediyoruz.
“BIST-100 tarafında 7.600 üzerinde katalizör etkisi oluşturabilir”
Endeksi 7.600 üzerine taşıyacak en önemli gündem maddelerine de değinen ALB Yatırım Araştırma Müdür Yardımcısı Muammer Demir, BIST-100 tarafında bu kapsamda katalizör etkisi oluşturabilecek maddeleri sıraladı;
*Gelecek döneme ilişkin pozitif bilanço fiyatlamalarının gündeme gelmesi.
*Buna bağlı olarak yabancı ilgisinin devam edebileceği yönündeki beklentiler.
*Ülke risk priminde (CDS) gerileme-normalleşme eğiliminin devam etmesi.
*Orta Doğu ve Batı ile ikili ilişkilerde iyileşmenin sürmesi ve doğrudan yabancı yatırımlarda da artış yaşanması.
“Radarımızda olacak”
ALB Yatırım Araştırma Müdür Yardımcısı Muammer Demir, bu hafta borsada trendi belirlemede haftanın en önemli gündem maddelerine de değinerek piyasanın radarında olacak maddeleri sıraladı;
*Çin’de açıklanacak sanayi üretimi, perakende satışlar ve işsizlik oranı.
*Japonya ve Euro Bölgesi’nde GSYH kompozisyonu.
*İngiltere ve Euro Bölgesi Tüketici Fiyat Endeksi.
*ABD’de TÜFE-ÜFE sonrası açıklanacak makroekonomik veriler.
*İçeride ise TCMB Piyasa Katılımcıları Anketinin sonuçları.
*Ve haftalık para piyasası verilerinde; kredi, mevduat, KKM, TCMB rezervleri ile yabancıların BİST ile DİBS pozisyonları.
“‘Zarar-kes’ ve ‘kâr-al’ seviyeleri belirlenmeli”
Analistler, yükselişe paralel orta ve uzun vadeli borsada portföy oluşturmak isteyen yatırımcıların analiz yöntemlerini kullanarak ‘zarar-kes’ ve ‘kâr-al’ seviyelerini belirlemesinin öneminde vurgu yaparak şu başlıklara dikkat çekiyor;
*Yatırımcılar öncelikle kendilerine uygun yatırım tercihlerini ve stratejilerini belirlemeli.
*Yatırım yapılmak istenen şirketler, daha iyi tanımak amacı ile iyi araştırılmalı.
*Şirketin içinde bulunduğu sektör ve sektöre yönelik gelişmeler yakından izlenmeli.
*Şirketin sahip olduğu finansal rasyolar ve finansal tablolar, geçmişe yönelik olarak incelenmeli.
*Analiz yöntemleri kullanılarak ‘zarar-kes’ ve ‘kâr-al’ seviyeleri belirlenmeli.
*Yatırımcılar, yatırım stratejileri çerçevesinde aracı kurumlardan profesyonel destek almalı.
*Ön plana çıkabilecek sektörlere odaklanılmalı.
Galatasaray Sportif’in sermaye artırımında satış ‘halka arz’ olarak belirlendi
Sermaye Piyasası Kurulu (SPK), Galatasaray Sportif’in yüzde 100 oranındaki bedelli sermaye artırımı başvurusunu onayladı. Buna göre Galatasaray Sportif, 540 milyon TL değerindeki sermayesini yüzde 100 oranında halka arz yöntemiyle artırarak 1 milyar 80 milyon TL’ye yükseltecek.
Sermaye artırımında satış türü “halka arz” olarak belirlenirken elinde Galatasaray hissesi olanlar, mevcut hisse tutarı kadar yeni hisseyi almak zorunda kalacak. Eğer almak istemezlerse rüçhan haklarını kullanarak almaları gereken hisseleri piyasada almak isteyenlere satabilecekler.
Bilindiği gibi bir şirketin esas sermayesine karşılık olan hisse senetlerinin bedelleri ödendikten sonra genel kurul kararı ile yeni hisse senedi çıkarılarak şirket sermayesinin artırılmasına bedelli sermaye artırımı deniyor. Sermaye artırımına katılmak istemeyen pay sahipleri ise rüçhan haklarını “Bist Rüçhan Hakkı Kupon Pazarı” aracılığı ile satabiliyor.
Baydöner ve Enerya Enerji’nin halka arzına onay
Sermaye Piyasası Kurulu (SPK) geçen hafta Baydöner Restoranları ve Enerya Enerji’nin halka açılma başvurularına onay verdi.
Kuruldan onay alan Baydöner’in halka arzında şirketin ortaklarından Ferudun Tunçer’e ait 2 milyon TL ve Levent Yılmaz’a ait 2 milyon TL olmak üzere toplamda 4 milyon TL nominal değerli B grubu payın satışı gerçekleştirilecek.
Hisselere fazla talep gelmesi halinde ek pay satışının yapılmayacağı halka arzda 1 TL nominal değerli payın 21 TL olduğu belirtildi.
Halka arz ile birlikte Baydöner, 70 milyon TL seviyesinde bulunan sermayesini 14 milyon TL yükselterek, 84 milyon TL’ye çıkaracak.
SPK’nın geçen hafta olumlu yanıt verdiği bir diğer şirket olan Enerya Enerji’nin halka arzında, şirketin ortağı konumunda bulunan halka açık Ahlatcı Doğalgaz Dağıtım Enerji ve Yatırım’a ait 14 milyon TL nominal değerli B grubu payların satışı yapılacak.
Halka arzda 1 TL nominal değerli Enerya Enerji hisseleri 88,76 TL sabit fiyat üzerinden satışa sunulacak, ek pay satışı ise yapılmayacak.
120 milyon TL mevcut sermayeye sahip Enerya Enerji halka arz süreciyle 25 milyon TL’lik sermaye artışı gerçekleştirecek. İşlem sonunda şirketin sermayesi 145 milyon TL’ye ulaşacak.
Tatlıpınar Enerji talep topladı
Ağaoğlu Şirketler Grubu’na bağlı Tatlıpınar Enerji, “TATEN” koduyla Borsa İstanbul’da işlem göremeye hazırlanıyor. Şirket geçen hafta 10-11 Ağustos’ta Vakıf Yatırım ve İnfo Yatırım eş liderliğinde kurulan konsorsiyum aracılığıyla talep topladı.
Gayrimenkul başta olmak üzere turizm ve enerji alanlarında faaliyet gösteren Ağaoğlu Şirketler Grubu, enerji yatırımlarını çatısında topladığı Tatlıpınar Enerji’nin, mevcut ödenmiş sermayesi 245,4 milyon TL. Tatlıpınar Enerji 35 milyon 100 bin adet payı sermaye artırımı, 35 milyon 100 bin adet payı ise ortak satışı olmak üzere toplamda 70 milyon 200 bin adet payın yüzde 25.03’ünü halka arz etti. Öngörülen halka arz büyüklüğü ise 1 milyar 579 milyon TL olarak açıklandı.
Ağaoğlu Şirketler Grubu CEO’su Burak Kutluğ, “Tatlıpınar Enerji’nin halka arzı, konjonktürel bir karar değil. İkinci kuşağın temsilcileri Ali Can Ağaoğlu ve Hakkı Ağaoğlu’nun yönetimde aktif rol almasıyla birlikte gerçekleşecek bu halka arz, kurumsallaşma vizyonumuzun önemli bir halkasını oluşturuyor” dedi.
Tatlıpınar Enerji’nin 115,5 MW’lık mevcut kurulu gücüne ek olarak 79 MW güneş enerjisi santrali (GES) ve 33,6 MW rüzgâr enerjisi santrali (RES) olmak üzere hibrit kapasite artırım yatırımı bulunduğunu da ifade ederek “Bu yatırımlar tamamlandığında 228,1 MW’lık kapasiteye ulaşmayı hedefliyoruz. Avrupa’da 1 trilyon euroluk, küresel ölçekte de 1 trilyon dolarlık yeşil enerji programları açıklandı. Dünyada para bu işlere akacak ve her zaman nihai alıcının kim olduğuna bakmak gerekiyor. Çünkü sermaye birikimine ihtiyaç duyan bir ülkeyiz. Dolayısıyla bu konuda portföyler oluşturulması gerekiyor” açıklamasını yaptı.
Halka arz gelirlerinin büyük bir kısmını yine yeni yatırımlarda kullanacaklarını belirten Kutluğ, sözlerine şöyle devam etti:
“Ağaoğlu Grubu olarak halka arz ajandamızda başka şirketlerde var. İlerleyen süreçte yeni halka arz ve yeni SPK enstrümanlarına girmek konusunda planlarımız bulunuyor. GYO ve GYF’ler üzerinde düşündüğümüz ve ilerleyen süreçte aksiyon alacağımız konular.”
TAV sene sonunda 330-360 milyon euro FAVÖK hedefliyor
Yılın ilk altı ayında 147 milyon euro FAVÖK açıklayan TAV Havalimanları, sene sonunda 330 ila 360 milyon euro’ya ulaşmayı hedefliyor. TAV Havalimanları ilk altı ayda dış hat yolcu trafiğini önceki yıla göre yüzde 42 artırarak 24 milyondan fazla yolcuya hizmet verdi. Aynı dönemde iç hat yolcu sayısı ise yüzde 18 artışla 15 milyon oldu. Türkiye’de Antalya, İzmir ve Ankara; yurtdışında da Kazakistan, Suudi Arabistan, Gürcistan ve Kuzey Makedonya’daki havalimanlarında dış hat trafiği 2019’un üzerinde seyrediyor.
Geçen yıl tüm dünyada 6,6 milyar insanın havayoluyla seyahat ettiğini belirten TAV Havalimanları İcra Kurulu Başkanı Serkan Kaptan, “Küresel yolcu trafiğinin 2024’te pandemiden önceki seviyelerine ulaşması bekleniyor. TAV Havalimanları olarak sekiz ülkede 15 havalimanı işletiyoruz. Dengeli portföyümüz sayesinde küresel toparlanma eğrisinin önünde yer alıyoruz. 2022 sonu itibarıyla finansal ve operasyonel olarak pandemiyi geride bıraktık. Bu yılın ilk altı ayında da büyümemizi sürdürdük. Ciromuzun yüzde 64’ü ise yurtdışı operasyonlarımızdan geliyor” dedi.
Suudi Arabistan’ın umre ve hac kısıtlamalarını kaldırmasıyla Medine Havalimanı’nda ciddi bir trafik artışı olduğunu da kaydederek “Rusya ve Gürcistan arasında dört yıldır devam eden uçuş yasağı Mayısta kalktı. Antalya, Bodrum ve İzmir’e Batı Avrupa’dan gelen turist sayısı önemli ölçüde yükseldi. Kazakistan’dan ülkemize gelen yolcu sayısı da iki katına çıktı. Rusya-Ukrayna savaşının etkisini fazlasıyla telafi etmiş durumdayız” bilgisini verdi.
TAV’ın, iştirakleriyle birlikte havalimanı değer zincirinin her adımında hizmet sunduğunu da hatırlatan Kaptan; servis şirketlerinin ürün ve hizmetlerinin 29 ülkede 108 havalimanında yer aldığını belirtti.
“Ciromuzun yüzde 43’ü servis şirketlerimizden geliyor” diyen Kaptan sözlerine şöyle devam etti “Yılın ilk altı ayında servis şirketlerimizin cirosu euro bazında yüzde 41 yükseldi. Son birkaç yılda gerçekleştirdiğimiz süreç iyileştirmeleri sayesinde tüm şirketlerimiz artan oranda pozitif FAVÖK katkısı yapıyor. Servis şirketlerimiz küresel ölçekte büyümeyi sürdürecek. Öte yandan havalimanı bilişim çözümlerine odaklanan TAV Technologies’in geliştirdiği yazılımlar da tüm dünyada 40’tan fazla ülkede kullanılıyor. Son olarak Özbekistan Semerkant Havalimanı’nı portföyümüze ekledik. Bu kapsamda Güney Afrika ve Panama’da da görüşmelerimiz devam ediyor.
Özel salon ve ticari alan işletmeciliğine odaklanan TAV İşletme Hizmetleri olarak da 19 ülkede 40’tan fazla havalimanında faaliyet gösteriyoruz. İlk altı ayda cirosunu yaklaşık iki kat artıran şirketimiz, yılda 6 milyondan fazla yolcu ağırlıyor.
Ayrıca Türkiye’nin köklü yer hizmetleri markası Havaş ise Letonya ve Zagreb’te de faaliyet gösteriyor. TGS ortaklığıyla birlikte yılın ilk altı ayında yüzde 21 artışla 263 bin uçuşa hizmet sunduk. Son olarak İstanbul Havalimanı’nda da yer alan Old Bazaar ve Luxury Square markalarını Dalaman’a da taşıyan ATÜ Duty-Free ilk altı ayda 106 milyon euro ciro elde etti.
Yolcu başı duty-free harcaması 2019’a göre yaklaşık yüzde 30 artarak 8,7 euro oldu. Aynı şekilde sekiz ülkede 17 havalimanında yer alan BTA noktalarında yolcu başına yiyecek-içecek harcaması da yüzde 60 arttı.”
Pandemi döneminde önemli bir atılım yaparak şirketin geleceğini güvenceye aldıklarınıda dile getiren Kaptan; önümüzdeki üç yıl trafik, ciro ve FAVÖK’te çift haneli büyüme beklediklerini söylüyor. Böylece 2025’te yaklaşık 1,5 milyar euro ciro, 500 milyon euro FAVÖK ve 110 milyondan fazla yolcuya ulaşacaklarını ifade ederek “Şu an Antalya, Ankara ve Almatı’da yaklaşık 1,1 milyar euro’luk yatırım yapıyoruz. 2024’te Almatı, 2025’te de Antalya’da yeni terminallerin devreye girmesiyle ciddi bir kapasite artışı elde edeceğiz. Yolcu memnuniyeti ve ticari gelirlerimizde önemli bir artış olacak” dedi.
TAV Havalimanları’nın şu an takip ettiği yeni projeler arasında Nijerya Lagos Havalimanı, Karadağ’ın Podgorica ve Tivat Havalimanları ve Kuveyt Havalimanı’nın bulunduğunu da kaydeden Kaptan “Nijerya ve Kuveyt’te bu yıl içinde bir gelişme bekliyoruz. Ön yeterlilik aldığımız Karadağ’ı da yakından takip ediyoruz” şeklinde konuştu.
TAV Havalimanları’nın temiz enerjiye geçiş stratejisi çerçevesinde yılda 110MWh kapasiteli güneş santrali yatırımına başladığını da belirten Kaptan; İzmir, Bodrum ve Ankara’da başlayacak yatırım ardından Antalya, Gazipaşa, Üsküp, Almatı ve Medine havalimanlarını da kapsama alacaklarını söyledi. İki yıl içinde enerji tüketiminin yüzde 41’ini güneşten elde etmeyi planladıklarını ve orta vadede tüm enerjinin güneşten geleceğini sözlerine ekledi.
BORSA ŞİRKETLERİNDE NELER OLDU?
HALKBANK: Halkbank 2Ç23 konsolide olmayan net kârı tahminlere paralel 699 milyon TL (çeyreklik -yüzde84, yıllık -yüzde73) olarak açıklandı ve bu rakam yılın çeyreklik yüzde 2,4 (1Ç: yüzde16.5) özkaynak kârlılığına işaret etmekte. Diğer gelirler kalemi çeyreklik yüzde 88 artışla 4,7 milyar TL’ye yükseldi.
AKSİGORTA: Ak Sigorta’nın Ocak-Temmuz dönemi prim üretimi geçen yılın aynı dönemine göre yüzde 103 artışla 13,3 milyar TL’ye yükseldi. Temmuz dönemindeki prim artışı ise yüzde 142 oranında gerçekleşti.
ANADOLU SİGORTA: Anadolu Sigorta’nın Ocak-Temmuz dönemi prim üretimi geçen yılın aynı dönemine göre yüzde 98 artışla 21,4 milyar TL’ye yükseldi.
GİRİŞİM ELEKTRİK: Girişim Elektrik, Elazığ OSB tarafından düzenlenen ihalede 90,8 milyon bedelle en iyi teklifin verildiğini bildirdi. Tutar, şirketin 2022 yılı hasılatının yüzde 2.1’ine karşılık geliyor.
RAY SİGORTA: Ray Sigorta’nın Ocak-Temmuz dönemi prim üretimi geçen yılın aynı dönemine göre yüzde 157 artışla 6,03 milyar TL’ye yükseldi.
YAYLA GIDA: Yayla Gıda sermayesi, geçen hafta 472,6 milyon TL’den yüzde 130 oranında bedelsiz olarak 614,4 milyon TL artışla 1,09 milyar TL’ye yükseltildi.
OFİS YEM GIDA: Ofis Yem Gıda Sanayi Ticaret A.Ş. payları geçen hafta (10-11 Ağustos) 27,20 TL fiyattan halka arz edildi.
İZDEMİR ENERJİ: İzdemir Enerji payları, geçen hafta 8-9-10 Ağustos) 19,00 TL fiyattan halka arz edildi.
HALK GYO: Halk GYO, geçen hafta pay başına brüt 0,005 TL temettü ödedi.
KOZA ALTIN: Koza Altın, ikinci çeyrekte 1,5 milyar TL net kâr açıkladı ve bu rakam konsensüs tahmini olan 1,5 milyar TL’ye paralel gerçekleşti. Altın üretim hacmi ilk çeyrekteki 50 bin ons ve bir önceki yılki 49 bin ons seviyesinden düşüşle 35 bin ons olarak gerçekleşti. Nakit maliyetler yıllık bazda yaklaşık yüzde 80 artışla 1497 dolar/ons (birinci çeyrekte 1.470 dolar) seviyesinde yüksek kalmaya devam etti. FAVÖK marjı ilk çeyrekteki yüzde 21.6 ve geçen yılın aynı dönemindeki yüzde 52.3 seviyesinden yüzde 20.9’a geriledi. Şirketin net nakit pozisyonu 1. çeyrekteki 10,5 milyar TL’den 11,7 milyar TL’ye (452 milyon dolar) yükseldi. İkinci çeyrekteki toplam finansal gelir, 0,5 milyar TL kur farkı geliri ve finansal yatırımlardan elde edilen 1,2 milyar TL kazanç dahil olmak üzere 1,8 milyar TL olarak gerçekleşti.
SABANCI HOLDİNG: Sabancı Holding, 2Ç23’te 10,8 milyar TL’lik piyasa tahmininin üzerinde 13,3 milyar TL (yıllık +yüzde65 artışla) konsolide net kâr açıkladı. Buna göre konsolide net kâr, 6A23 dönemde yıllık yüzde 19 artışla 19,4 milyar TL’ye yükseldi. Öte yandan, aynı dönemde konsolide net kâr büyümesi bir defaya mahsus kalemler hariç tutulduğunda yüzde 50 seviyesinde gerçekleşti. Konsolide özsermaye kârlılığı, 1Y22’de yüzde 34’e kıyasla 1Y23’te yüzde 38’e ulaştı.
TEKFEN HOLDİNG: Tekfen, ikinci çeyrekte 496 milyon TL net kâr açıkladı (bir yıl önceki 972 milyon TL), genel olarak 518 milyon TL’lik piyasa beklentisine paralel. Şirket, ikinci çeyrek taahhüt segmenti sonuçlarında 181milyon dolar gelir (geçen yılın aynı döneminde 188 milyon dolar) ve 10 milyon dolar FAVÖK (geçen yıl 19 milyon dolar) bildirdi.
GELECEK VARLIK: Gelecek Varlık, 2Ç23’te 191 milyon TL (çeyreklik +yüzde33, yıllık +yüzde73) net kâr açıkladı. Tahsilatlar yıllık yüzde 98 (çeyreklik -yüzde21) artarak 536 milyon TL’ye ulaştı.
VAKIFBANK: Vakıfbank 2Ç23 konsolide olmayan net karı piyasa beklentisinin (1,1 milyar TL) hafif altında 1 milyar TL (çeyreklik -yüzde78, yıllık -yüzde86) olarak açıklandı ve bu rakam yılın çeyreklik yüzde 2.9 (1Ç: yüzde14.5) özkaynak kârlılığına işaret ediyor.
BİRLEŞİM MÜHENDİSLİK: Birleşim Mühendislik, İstanbul Eyüp Sultan Göktürk 2.Etap Konut Projesi kapsamında ihalede verdiği teklifin kabul edildiğini bildirdi. Yaklaşık 418 milyon TL toplam tutar şirketin 2022 yılı hasılatının yüzde 30.7’sine karşılık geliyor.
BÜLBÜLOĞLU VİNÇ: Bülbüloğlu Vinç iştiraki BVS Cranes, Alman Demiryolları şirketinden toplam dört adet konteyner terminali portal vinci siparişi alındığını bildirdi. Toplam tutar 24,1 milyon euro olup üretim Türkiye’de gerçekleşecek ve Ekim 2025 – Haziran 2026 dönemlerinde teslimat öngörülüyor. Tutar, şirketin 2022 yılı hasılatının yüzde 55’ine karşılık geliyor.
NETAS: Netaş Telekomünikasyon, Turkcell’in bağlı ortaklığı Superonline’dan 903 bin dolar tutarında sipariş aldığını bildirdi. Tutar, şirketin 2022 yılı hasılatının yüzde 0,6’sına karşılık geliyor.
SASA: SASA Polyester, Gaziantep’te yer alan arazileri üzerine 40 bin kWp santral gücünde GES kurulumu için yaptığı başvurunun kabul edildiğini bildirdi. 25 milyon dolar değerinde yatırım 10 ay sonra tamamlanacak projenin şirketin yıllık elektrik tüketiminin yüzde 10’unu karşılaması bekleniyor.
YEO TEKNOLOJİ: Yeo Teknoloji, Azerbaycan’daki bir müşterisi ile GES kurulumu için 3,35 milyon dolar tutarında sözleşme imzalandığını bildirdi. Tutar, şirketin 2022 yılı hasılatının yüzde 5.5’ine karşılık geliyor.
EREĞLİ DEMİR ÇELİK: Ereğli 2Ç’de -4,0 milyar TL net zarar açıkladı.
ANADOLU EFES: Anadolu Efes, 2Ç23’te 2,2 milyar TL’lik konsensüs tahminini yüzde 33 oranında aşarak 2,9 milyar TL’lik net kâr açıkladı.
MLP SAĞLIK HİZMETLERİ: Şirket, 2Ç23’te beklentilerden iyi marjlar ve 65 milyon TL vergi geliri etkisiyle beklentilerin (piyasa: 429 milyon TL) üzerinde 687 milyon TL (çeyreklik +yüzde181, yıllık +yüzde69) net kar açıkladı. Ciro, beklentilere paralel 3,7 milyar TL (çeyreklik +yüzde6.3, yıllık +yüzde65.6) olarak açıklandı. Artan hasta sayıları ve ortalama fiyatlarla yurt içi hastane gelirleri yıllık yüzde 73.5 artışla 3,1 milyar TL’ye yükseldi. Aynı zamanda, sağlık turizmi gelirleri de yıllık yüzde 32.5 (dolar bazında +yüzde0,3) artışla 529 milyon TL’ye ulaştı. Artan ciroya paralel, FAVÖK yıllık yüzde 66 artışla beklentilerin (piyasa beklentisi: 821 milyon TL) üzerinde 896 milyon TL’ye (çeyreklik +yüzde10) ulaşırken, FAVÖK marjı yüzde 24,3 (2Ç22: yüzde24.2, 1Ç23: yüzde23.4) olarak açıklandı.
THY: Türk Hava Yolları, 2Ç23’te 11,8 milyar TL olan piyasa tahmininin üzerinde 13,8 milyar TL (635 milyon dolara) net kâr açıkladı (yıllık +yüzde50).
EUROPOWER: Europower, Ayedaş tarafından açılan ihalelerde 816 bin dolar ve 396 bin euro bedelle en iyi teklifin verildiğini bildirdi. Tutar, şirketin 1Ç/2023 dönemi hasılatının yüzde 4.6’sına karşılık geliyor.
GÜR-SEL TURİZM: Gür-Sel Turizm, Fevziye Mektepleri Vakfı Özel Işık Okullarıyla üç yıl süreli sözleşme imzalandığını bildirdi. 2023-2024 dönemi için başlayacak sözleşmede toplam 630 milyon TL tutarında gelir oluşması bekleniyor.
KİMTEKS POLİÜRETAN: Kimteks Poliüretan sermayesi geçen hafta 121,55 milyon TL’den yüzde 100 oranında bedelsiz olarak 121,55 milyon TL artışla 243,1 milyon TL’ye yükseltildi.
SAFKAR EGE SOĞUTMACILIK: Safkar Ege Soğutmacılık, Baykar Makine ile 1,1 milyon dolar tutarında klima siparişi alındığını bildirdi. Tutar, şirketin 2022 yılı hasılatının yüzde 9.4’üne karşılık geliyor.
PAPİLON SAVUNMA: Papilon Savunma, geçen hafta pay başına brüt 0,06 TL temettü ödedi.
AKÇANSA: Akçansa, 2Ç23’te piyasa tahmini olan 800 milyon TL’nin üzerinde 885 milyon TL net kâr açıkladı (yıllık +yüzde284). Buna göre, net kâr geçen yılın aynı dönemindeki 334 milyon TL’ye kıyasla 6A23 döneminde yıllık yüzde 367 artışla 1,6 milyar TL’ye yükseldi. Net satışlar 2Ç23’te yıllık yüzde 62,2 artarak 3,3 milyar TL’ye ulaştı.
ÇİMSA: Çimsa, 2Ç23’te 631 milyon TL olan konsensüs tahmininin üzerinde 1,0 milyar TL net kâr açıkladı (yıllık +yüzde17). Buna göre, net kâr geçen yılın aynı dönemindeki 983 milyon TL’ye kıyasla 6A23 döneminde yıllık yüzde 28 artışla 1,2 milyar TL’ye yükseldi.
ENERJİSA: Enerjisa, 2Ç23’te 1,5 milyar TL olan beklentilerin üzerinde 1,9 milyar TL (yıllık +yüzde102) net kâr açıkladı. Buna göre, raporlanan net kâr geçen yılın aynı dönemindeki 1,2 milyar TL’ye kıyasla 6A23 döneminde yıllık yüzde 100 artışla 2,35 milyar TL’ye yükseldi.
COCA COLA İÇECEK: Coca Cola İçecek, ikinci çeyrekte 2,4 milyar TL net kâr açıklayarak 1,9 milyar TL’lik konsensüs tahminini yüzde 22.8 aştı. FAVÖK 5 milyar TL ve yüzde 21,5 marj (çeyreksel 3,3 puan ve yıllık 2,3 puan artış) ile konsensüs tahmini olan 4,8 milyar TL’nin (yüzde20 marj) üzerinde gerçekleşti.
ARÇELİK: Arçelik, Rekabet Kurulu’nun devam eden soruşturması sonucunda yargı yolu açık olmak üzere 365,4 milyon TL tutarında ceza verildiğini bildirdi. Şirket yüzde 25 erken ödeme imkanından faydalanarak 274 milyon TL olarak ödeyecek.
CVK MADEN: CVK Maden, yurtdışında yerleşik bir şirket ile 48,4 milyon TL tutarında iş sözleşmesi imzalandığını bildirdi. Tutar, şirketin 1Ç/2023 dönemi hasılatının yaklaşık yüzde 25.2’sine karşılık geliyor.
MIA TEKNOLOJİ: Mia Teknoloji İstanbul Finans Merkezi’nde kullanılmak üzere 1,36 milyon dolar ve 2,03 milyon TL tutarında iş sözleşmesi imzalandığını bildirdi. Tutar, şirketin 2022 yılı hasılatının yüzde 6.4’üne karşılık geliyor.
EURO KAPİTAL: Euro Kapital, geçen hafta pay başına brüt 0,06 TL temettü ödedi.
EURO MENKUL KIYMET: Euro Menkul Kıymet, geçen hafta pay başına brüt 0,07 TL temettü ödedi.