Categories: YEMEK TARİFLERİ

Yolu Düşen Herkesin Tadına Bakması Gereken México City Lezzetleri

[ad_1]

Bugün Mexico City’deyiz, önce sokak satıcılarının olduğu sokaklarda yürüyüp sonra yöresel bir restoranda oturacağız ve Meksika’nın yemek kültüründen konuşacağız.

“Columbian Exchange” denilen tarihi olay ile başlamak istiyorum söze, Christopher Columbus’un Amerika kıtasını keşfinden sonra yeni dünya ve eski dünya arasında birçok bitki, hayvan, kültürel bilgi takası olmuş. Biz yemek kısmından konuşursak; Avrupa ve Asya’dan muz, pirinç, şeker kamışı gibi ürünler oraya giderken; mısır, patates, domates, kakao, vanilya, tütün gibi ürünler de Amerika kıtasından buraya gelmiş ve benimsenmiş.(Osmanlı mutfağının eski tariflerinde domates olmamasına şaşırmıyoruz o yüzden ). “Kişniş ve lime da o listede olsaydı keşke” diye düşünmeden edemiyorum, dünyanın ‘kişniş sevenler’ ve ‘sevmeyenler’ olarak ikiye ayrıldığına inanıyorum ve ben kesinlikle seven taraftayım

Bu hikayeden de anlaşılacağı üzere günüm bolca mısır unu, lime, kişniş, acı biber ve çikolata ile geçiyor. Açık büfe kahvaltıda değişik gördüğüm ne varsa dolduruyorum tabağıma. Aralarında en ilginci muz yaprağı bohçasının içinden çıkan sıcak mısır unlu hamurumsu şey oldu, adının “Tamale” olduğunu öğrendiğim yemek Meksika’nın çok eski bir lezzet ve anladığım kadarıyla her öğün yenilebilen bir yemek. Sokak satıcılarının da vazgeçilmezlerinden çünkü mısır koçanı ya da muz yaprağı bir nevi tabak görevi gördüğünden dolayı aç karınlar için hem lezzetli hem de pratik bir seçenek.

Sonrasında turistik sokaklarda yürümeye başlıyorum, rengarenk seyyar satıcılarının yanına yaklaştığımda kızarmış çekirgeler gördüğümde bir garip oluyorum. Ama devasa ve rengarenk pamuk şekerleri de görünce keyfim yerine geliyor. Antropoloji müzesini ziyaret edip sokaklarında biraz daha dolaştıktan sonra Meksika yöresel yemeklerini tadabileceğimiz, tam bir fiyat/performans mekanı olan “El Cardenal Alameda”ya düşüyor yolumuz. İçeriye girer girmez duvarda asılı olan yöresel obje ve tabloları, arkada çalan müzikleri ile kalbimi fethediyor.

Başlangıçta ortaya gelen yeşil sosun içinde bolca kişniş ve lime suyu vardı, soğan sarımsak gibi keskin tatlar da aldığım sosa batırabilmemiz için “nachos” tabağı da getirdiler. Uzun zamandır merak ettiğim bir tat olan mole soslu tavuğa gelirsek, denediğim için mutluyum ama herkesin sevebileceği bir şey değil. Kelime anlamı olarak sos demek olan ‘mole’ nin çok farklı çeşitleri var. (ortalama 30 malzeme oluyor içinde) Benim denediğim acı biber ve kakao ağırlıklıydı. Tavuk ile müthiş ikili olduğu da söylenemez ama burada epey popüler bir yemek.

Tatlı olarak çikolata yemezsem olmaz dedim ve çikolatalı pasta sipariş ettim. Dönerken Türkiye’ye getirdiğim çikolatayı ve bu pastanın tadını tarif etmem gerekirse vasattı diyebilirim gerçekten. Biz çikolatayı tatlı yemeye alıştığımız için, Meksika’daki karakteristik tadını koruyan acı çikolatalar bize keyifsiz gelebilir. Çikolata tanrısının topraklarına çok büyük beklenti ile gitmiştim halbuki. Adios amigos!

[ad_2]

admin

Recent Posts

Pizza Tarifi – Pizza Yapılışı

Malzemeler: Hamur için: 500 gr un 1 paket (10 gr) kuru maya 1 tatlı kaşığı…

10 saat ago

Monaco vs PSG Maç Özeti ve Kaleciye Yapılan Faulün Analizi

Giriş Monaco ile Paris Saint-Germain (PSG) arasındaki karşı karşıya gelme, bir tek iki ekip için…

16 saat ago

Fenomen Neşe Özkan Hayatını Kaybetti: Son Gelişmeler ve Anılar

Sevinç Özkan Kimdir? Sevinç Özkan, Türkiye'de toplumsal medya fenomeni olarak tanınan ve genç yaşta geniş…

16 saat ago

KPSS 2024/2 Tercih Kılavuzu Yayınlandı: Önemi ve İncelenmesi

KPSS Nedir? Kamu Personeli Seçme Sınavı (KPSS), Türkiye'de kamu kurum ve kuruluşlarında çalışmak isteyen adayların…

16 saat ago

Tapuda yeni dönem: Büyük Kolaylık

Tapu işlemlerinde mülkiyet devri işlemleriyle ilgili önemli bir değişikliğe gidildi. Buna göre mülkiyet devri işlemleri…

2 hafta ago

Muşamba Nedir, Ne Anlama Gelir? İle İlgili Yararlı Bilgiler

Muşamba Nedir, Ne Anlama Gelir? 03 Ekim 2024 Perşembe 22:40 ABONE OL Muşamba, su geçirmezlik…

3 ay ago