Yılbaşı günleri özel ve kalabalık geçen günlerimizin başında gelir. Bu özel günlerde genellikle çeşit çeşit yiyecek ve içeceklerin olduğu masalarda zaman geçiririz. Peki, yeni yıla girerken diyetimizi bozmadan hangi besinleri tercih etmeliyiz? Yediklerimizi nasıl dengelemeli ya da nasıl telafi etmeliyiz? Diyete uygun sağlıklı besinler nelerdir?
Dyt. Beste Mert, özel günlerde porsiyon kontrolü ile günü sağlıklı geçirmenin mümkün olduğunu hatırlatıyor. Dyt. Mert, yılın son gününe oda sıcaklığında bir bardak su içerek başlanılmasını, uyandıktan sonraki bir saat içinde isepeynir, yumurta gibi protein kaynakları, çiğ sebzeler, 1-2 dilim tam buğday/çavdar ekmeği içeren bir kahvaltı yapılmasını öneriyor. Günün devamında uzun süreli aç kalmadanara öğünlerimize devam edilmesinin gerektiğini söyleyen Dyt. Mert, “Yılbaşı soframızdan önceki 2 saate kadar süt, ayran, kuru meyve, galeta gibi ara öğünlere yer vermeliyiz. Yılbaşı sofrasına çok aç oturmamak için gün içinde ara öğünleri yapmamız önemli.Gün sonunda hareketsiz kalacağınız için gün içinde en az 1 saat yürüyüşe zaman ayırmaya çalışmalıyız” diyor.
Gecenin tadını çıkarın ama yemeğe odaklanmayın
Yılbaşı sofrasında her besin grubundan dengelibir şekilde tüketerek, mümkün olan en sağlıklı seçimleri yapmaya özen gösterilmesini öneren Dyt. Beste Mert, sözlerini şöyle sürdürüyor: “Yemek öncesinde hafif bir başlangıç olarak çorba, ana yemek olarak yılbaşının olmazsa olmazı hindi etini tercih edebilirsiniz. Derisini tüketmeden yemeniz daha sağlıklı olacaktır. Yanında servis edilen ızgara sebze ve mezelere ağırlık vermeye çalışın. Açık büfe varsa tabağınızın çoğunluğunu sebze grubundan tercih ederseniz daha az kalorili bir seçim yapmış olursunuz. Ana yemekteki sosları veya sebze kızartmalarını, garnitür, pilav ve makarna gibi karbonhidratları mümkünse tercih etmeyin ya da porsiyon olarak (2-3 kaşık) kontrollütüketin. Yemek sonrası ağır tatlılar yerine meyve salataları, ayva tatlısı gibi meyvelerle yapılmış ya da hafif olan sütlü tatlıları seçin. Yemek sonrası kuru yemişler masum gibi görünse de yağ içerikleri yüksektir, bu nedenle porsiyon olarak 5-10 adet tüketin. Gecenin tadını çıkarın ama yemeğe odaklanmayın ve masa başında uzun süre oturmak yerine eğlenceye katılmaya, ayakta zaman geçirmeye çalışın. Atıştırma ihtiyacı duyduğunuzda su için. Gazlı ve şekerli içeceklerden uzak durun, sade maden sularını tercih edin.”
Dyt. Mert, alkol tüketmek isteyenlerin sınırlı sayıda ve tek çeşit tüketmesi gerektiğini belirtiyor. Ertesi günde daha fazla su tüketilmesi gerektiğinin, bu şekilde vücuttan alkolün atılımı daha kolay olacağının altını çizen Dyt. Mert, “Yılbaşı gecesi fazla alkol tükettiyseniz dengelemek için ertesi gün fazladan 1litre su içerisine salatalık, nane, limon gibi aroma etkisi verecek besinleri ekleyerek içmeye ve bitki çaylarından papatya, adaçayı, rezene, melisa gibi yatıştırıcı çayları 1 dilim limonla tercih etmeye çalışabilirsiniz” diyor.
Yeni Düzenlemenin Amacı Yeni düzenleme, 1 Ocak'tan itibaren 60-65 yaş aralığındaki bireylerin toplu ulaşımda daha…
Emeklilere Yılbaşı İkramiyesi Verilecek mi? Gözler Hükümetin Açıklamasında Yılbaşı yaklaşırken, emeklilerin en çok merak ettiği…
Uzak Şehir 6. Bölüm Özeti Uzak Şehir dizisi, her bölümünde izleyicilere yoğun duygusal deneyimler sunarak…
Akut Bakteriyel Rinosinüzit AKUT BAKTERİYEL RİNOSİNÜZİT Akut rinosinüzit, paranazal sinüs mukozasının enflamasyonudur. Burun mukozası da…
Akut Otitis Media AKUT OTİTİS MEDİA Akut otitis media (AOM) orta kulak ve havalı boşluklarının…
Yeni bir araştırma, çocuklukta takım sporlarının çocukların beynini keskinleştirmeye yardımcı olan özel bir şey olabileceğini…