Mühendislik şirketi FİGES Grubu, 2016 senesinde başlatmış olduğu nükleer teknoloji alanındaki çalışmalarında hedeflerini, yeni kurduğu ThorAtom isminde şirketiyle büyütüyor. Altı yılda konsept çalışmalarını tamamlayan FİGES, bu çalışmalarını yeni kurduğu ThorAtom Nükleer Teknolojiler AŞ bünyesinde devam ettirerek 2030 yılına kadar toryumla çalışan ergimiş tuz nükleer reaktörü üretmeyi amaçlıyor. Türkiye’nin nükleer teknoloji alanında ihracatçı bir kimlik kazanmasını da hedefleyen ThorAtom’un öncelikli hedef pazarları Afrika’daki dost ülkeler olacak.
“Boyutları ortalama dizel üreteç büyüklüğünde olacak”
FİGES Yönetim Kurulu Başkanı Dr. Tarık Nasihat, toryum kaynaklı reaktörler mevzusunda emek harcamalar yürüttüklerini belirterek şunları söylemiş oldu: “Türkiye, toryum kaynakları açısından dünyada mühim bir potansiyele haiz. 700-800 santigrat derecede ergimiş toryum tuzları ile çalışan yeni nesil reaktörler, ihtiyaca gore ölçeklendirilebiliyor. Boyutları ortalama olarak, binalarımıza elektrik kesintilerinde enerji elde eden dizel jeneratörler büyüklüğünde olacak bu reaktörlerin yüksek düzeyde eylemsiz güvenliğe haiz olduklarını ve ısı yada elektrik enerjisine gereksinim duyulan her yere kurulabileceğini belirtmek lazım. Konutların ısıtılmasında kullanılabileceği şeklinde OSB’lere ısı ve elektrik enerjisi temini de sağlanabilecek. Kurulum ve bakım maliyetleri de oldukça düşük olan bu yeni nükleer teknoloji ile üretilecek elektrik enerjisinin bir kWh maliyetinin 2 Cent/USD olması umut ediliyor. Toryum kaynaklı nükleer reaktörlerin eylemsiz güvenliğe haiz olmaları sebebiyle bu reaktörleri yüksek derecede güvenli ve kaza riski neredeyse sıfır düzeyinde olarak düşünebiliriz. ThorAtom bünyesinde, ülkemizin büyük bir zenginliği olan toryumu kullanan ve karbon ayak izi neredeyse sıfır olan bu yeni nesil nükleer enerji teknolojisini milletimizin refahına 2030 yılına kadar sunmayı hedefliyoruz.”
“Hedefimiz ülkemizi nükleer teknoloji üreten bir ülke düzeyine çıkarmak”
Nasihat sözlerine şu şekilde devam etti: “2017 senesinde Horizon 2020-EURATOM tarafınca desteklenen SAMOFAR projesinde 3000 MW termal gücündeki yeni nesil nükleer reaktörün ısı değiştiricilerini başarıyla tamamladıktan sonrasında FİGES bünyesinde yeni nesil ulusal toryum reaktörümüzü geliştirmek için nükleer grubumuza yeni nükleer mühendisler dahil ettik. Gayemiz, TÜBİTAK, TENMAK şeklinde araştırma kurumlarımız ve ilgili üniversitelerimiz ile de iş birliği yaparak ülkemizi, nükleer teknoloji üreten bir ülke düzeyine çıkarmak. Bu aşamada devletimizin maddi ve içsel desteğini kuvvetli olarak arkamızda sezmek istiyoruz.”
NPPES ASO ve NSD tarafınca düzenleniyor
Türkiye’nin ilk ve tek nükleer enerji etkinliği 5. Nükleer Santraller Fuarı ve 9. Nükleer Santraller Zirvesi – NPPES, Enerji ve Doğal Kaynaklar Bakanlığı’nın destekleriyle Ankara Endüstri Odası (ASO) ve Nükleer Endüstri Derneği (NSD) tarafınca 21-22 Haziran 2023 tarihlerinde düzenlendi. Dünyanın sayılı nükleer enerji etkinliklerinden biri kabul edilen NPPES, bu yıl Yeni Nükleer İzleme Enstitüsü (New Nuclear Watch Institute – NNWI) ile Rusya’nın Nükleer Sanayii İnşaat Kompleksi Kuruluşları Derneği (Association of Organizations of the Construction Complex of the Nuclear Industry – ACCNI) tarafınca resmi olarak desteklendi.
Basit ve lezzetli bir pizza tarifi: Malzemeler: Hamur için: 500 gr un 1 paket (10…
Acil Tıp Uzmanının Görevi Acil tıp uzmanları, sıhhat hizmetleri sunumunda dirimsel bir yere haiz olan…
Yeni Düzenlemenin Amacı Yeni düzenleme, 1 Ocak'tan itibaren 60-65 yaş aralığındaki bireylerin toplu ulaşımda daha…
Emeklilere Yılbaşı İkramiyesi Verilecek mi? Gözler Hükümetin Açıklamasında Yılbaşı yaklaşırken, emeklilerin en çok merak ettiği…
Uzak Şehir 6. Bölüm Özeti Uzak Şehir dizisi, her bölümünde izleyicilere yoğun duygusal deneyimler sunarak…
Akut Bakteriyel Rinosinüzit AKUT BAKTERİYEL RİNOSİNÜZİT Akut rinosinüzit, paranazal sinüs mukozasının enflamasyonudur. Burun mukozası da…