PARA RÖPORTAJ/ ÜRÜN DİRİER Nebat biyoteknolojisi ile kozmetik etken madde üretimi gerçekleştiren ACTV Biyoteknoloji, geçtiğimiz günlerde fonbulucu platformunda yatırım turuna çıktı. Devletimizde bu alanda etkinlik gösteren tek şirket olan ACTV Biyoteknoloji, yatırım turunda şirket paylarının yüzde 6’sının yatırımcılara arzıyla 20 milyon TL fon toplamayı hedefliyor. Girişim şirketinin temel hedefi, kozmetiğin yanında nebat kök hücre teknolojisiyle üretilmiş ilaç etken maddelerini de sektöre kazandırmak ve beş yıl içinde borsaya kote olmak.
Firmanın bilançosunda ana para yedekleri ve hususi fonlar kaleminde bulunan ortalama 4,8 milyon TL, yatırım turu sonunda toplanan fon ile beraber 25,2 milyon TL’lik mevcut ana paraya ilave edilecek. Şirket, yatırım turu sonrası oluşturacağı gelir modeliyle AR-GE faaliyetlerini hızlandıracak ve hisse sahiplerine tertipli temettü dağıtımı gerçekleştirecek. Girişim şirketi, yatırım turunun başlama zamanı olan 24 Mayıs Çarşamba günü saat 10.00 itibari ile 20 iş günü içinde EFT yada kredi kartı ile meydana getirilen yatırımlarda yatırımcılara yüzde 20 fazladan hisse verecek. Yatırım turu 23 Temmuz 2023’e kadar nitelikli ve niteliksiz yatırımcıların katılımına açık.
Euroka projesi çerçevesinde 1,1 milyon euro destek aldı
Bugüne dek nebat hücre kültürü teknolojisini kullanarak değişik nebat türlerinden yaşlanma karşıtı, cilt beyazlatıcı, selülit karşıtı ve yara iyileştirici aktivitelere haiz etken hammaddeler geliştiren girişim, devletimizde bu alanda hizmet veren tek şirket. 2015 senesinde BASF şirketi ile beraber Avrupa Birliği projesini onaylatan ve projeyi 2018 senesinde başarıyla tamamlayan girişim, ‘Ayva Kök Hücre (Stem Cell) Kaynaklı Yeni Dermokozmetik Ürün Geliştirilmesi’ başlıklı Eureka projesi çerçevesinde 1,1 milyon euro destek aldı. TÜBİTAK ve Eureka’dan toplamda dokuz tane araştırma projesi için destek hakkın kazanan, 24 tane kozmetik ve beş tane ilaç etken madde mevzusunda araştırma icra eden ACTV Biyoteknoloji’nin iki tane 1501 projesi TÜBİTAK onayıyla devam ediyor. ACTV Biyoteknoloji, kozmetik sektörü ile beraber ilaç sektörüne değişik aktivitelere haiz hammaddeler kazandırmak suretiyle çalışıyor.
Small RNA teknolojisini ilaç ve kozmetikte kullanan tek şirket
Firmanın Ar-Ge çalışmalarını yapmış olduğu 16 tane kozmetik ve beş tane ilaç etken maddesi bulunuyor. Dünyada Small RNA teknolojisini nebat kök hücreleri ile beraber ilaç ve kozmetik etken bileşen üretiminde kullanan tek firmayız. Kitle fonlama sürecinden sağlanacak kaynak ile ilk olarak endüstriyel ölçekli üretim için makine ekipmanı sağlayacak, satış pazarlama faaliyetlerini hızlandıracak, kapasite artırımı ve ürün çeşitlendirme süreçlerine ağırlık verecek.
ACTV Biyoteknoloji CEO’su Yakup Bakır ile firmanın biyoteknoloji sektörüne getirmiş olduğu yenilikleri ve hedeflerini konuştuk…
Ilk olarak sizi tanıyabilir miyiz?
1977 senesinde Adıyaman’da altı çocuklu bir ailenin ilk evladı olarak dünyaya geldim. Üniversite hayatıma 1996 senesinde Selçuk Üniversitesi Fen Edebiyat Fakültesi Biyoloji bölümünde başladım ve 2000 senesinde mezun oldum. Mezuniyet sonrası Marmara Üniversitesi Nebat Sistematiği ve Botanik Anabilim Dalı’nda yüksek lisans eğitimine başladım ve 2003 senesinde yüksek lisanstan mezun oldum. 2003 senesinde Marmara Üniversitesi Nebat Biyoteknolojisi ve Bioinformatik doktora programını kazanarak doktoraya başladım ve 2010 senesinde mezun oldum.
ACTV Biyoteknoloji ne vakit ve hangi fikirle kurdunuz?
Doktora çalışmalarımın son döneminde bilhassa Türkiye’deki tarımda yurt dışından ithal edilen klon anaç üretiminin devletimizde yapılabilirliğini göstermek istedim. Bu amaçla bir yatırımcıdan 56 bin TL alarak üniversitenin bodrum katında şahsıma tahsis edilen laboratuvarda bir buçuk yıl devam eden çalışmalarla bunun yapılabilirliğini kanıtlamış oldum. 2011 senesinde ise Biotek Biyoteknoloji firmasını kurdum.
Günümüzde Biotek Biyoteknoloji Türkiye’nin en büyük klon anaç üreten tesisi haline gelmiştir. 2013 senesinde ülkemizdeki Biyoteknolojik kozmetik etken mevzusundaki eksikliğinin farkına vararak Biotek Biyoteknoloji bünyesinde AR-GE çalışmalarıma başladım. Buradan yaptığımız pozitif emek harcamalar neticesinde 2015 senesinde ACTV Biyoteknoloji’yi kurdum.
Emek harcama alanınınız hakkında data verebilir misiniz?
ACTV Biyoteknoloji bünyesinde nebat dokularına totipotent özellikler kazandırılır ve nebat dokularından ‘Kök Hücreler’ elde edilir. Kök hücreler farklılaşmamış hücrelerdir ve manipülasyona açıktır. ACTV Biyoteknoloji, biyoreaktörler vesilesiyle kök hücrelerden yüzde 80 PCV değerlerinin elde edilmiş olduğu, elisitör uygulamaları ile hücre bileşenlerinin zenginleştirildiği ve hücre dışı ekstraselüler vezikülllerin kullanıldığı ProliCell teknolojisini geliştirilmiştir. Bununla beraber genetik manipülasyonlar (miRNA, CrisprCAS-9 şeklinde) ile ‘Nebat Kök Hücreleri’nin GDO olmasına izin vermeden istenilen moleküllerin sentezini sağlayacak teknolojiyi de geliştirmiştir. Bu kapsamda dermokozmetik ve ilaç endüstrileri için gereksinim duyulan maddelerin üretilmesi sağlanmıştır.
Biyoteknolojik tekniklerin kozmetik ve ilaçta kullanımının yaratacağı katma kıymet neler?
Kozmetik endüstrisi, kozmetik etken maddeler elde etmek için biyoteknolojiyi yaygın olarak kullanılmaktadır. Kozmetik şirketleri çeşitli biyoteknolojik yöntemlerden yararlanarak geliştirilmiş yüksek performansa haiz yeni kozmetik bileşenler ve formülasyonlar tasarlamışlardır. Biyoteknoloji ile elde edilmiş kozmetik bileşenler, oldukca yönlü işlevselliğe ve gelişmiş biyouyumluluk şeklinde mühim özelliklere haizdir ve daha çevre dostu süreçler kullanılarak sürdürülebilir bir halde elde edilirler. Biyoteknolojik yöntemler, etken bileşenlerin daha düşük üretim maliyetleriyle büyük ölçekte üretilmesine de olanak tanır.
Şu ana kadar projelerinize yönelik olarak aldığınız destek sunar hakkında data verebilir misiniz?
Şu ana kadar TÜBİTAK ve Internasyonal (AB Projesi) desteği alarak birçok proje gerçekleştirdik. Bu destekleri özetlemek gerekirse özetleyecek olursak; Biotek Biyoteknoloji bünyesinde 2011 senesinde “GF677 Anacı’nin Konvansiyonel Doku Kültürü ve Biyoreaktör Şekilleri ile Optimum Üretim Süreçlerinin Geliştirilmesi” ve 2012 senesinde “Moleküler Nebat Islahı Yöntemiyle İkinci Ürün Tarımına Uygun, Erkenci ve Su Kullanım Etkinliği Yüksek Soya Hatlarının Geliştirilmesi” adlı projelerinin yürütücülüğünü yaptım.
ACTV Biyoteknoloji firmasında da Nebat Kök Hücre teknolojisi yöntemlerini kullanarak 1509, 1507 ve 1501 projeleri gerçekleştirdik. 2016-2018 yılları aralığında ”Ayva Tohum Kök Hücre Ekstraktı Kaynaklı Yeni Dermokozmetik Ürün Geliştirilmesi”, 2018-2019 yılları aralığında ”Biyoteknolojik Yöntemler ile Soya Hücrelerinden Cilt Beyazlatıcı Aktiviteye Haiz Kozmetik Hammaddesi Geliştirilmesi”, 2020-2021 yılları aralığında ”Nebat Hücre Kültürü Teknolojisi Kullanılarak Selülit Karşıtı Etken Hammadde Geliştirilmesi” ve 2021-2022 yılları aralığında da “Centella asiatica Süspansiyon Kültürlerinden Yara İyileştirme Aktivitesine Haiz Hammadde Geliştirilmesi” isminde projelerimizi başarıyla tamamladık.
Şu anda şirket bünyemizde desteklenmeye hak kazanan TÜBİTAK-TEYDEB-1501 ”Haematococcus Pluvıalıs Mikroalg Kültüründen Nörokozmetik Aktiviteye Haiz Hammadde Geliştirilmesi” ve ”Nebat Biyoteknolojisi Şekilleri Kullanılarak Koyu Halka Karşıtı Kozmetik Etken Hammadde Geliştirilmesi” projelerimiz için çalışmalarımıza devam ediyoruz. Bugüne dek ulusal ve internasyonal projelerden 2 milyon euro’nun üstünde AR-GE desteği aldık.
Kitle fonlaması süreci hakkında data verebilir misiniz?
Kitle fonlamasını Borsa öncesinde halka arz süreçlerine aşina olmak ve yeni yatırımlar yapabilmek adına girdiğimiz ve on günlük süreçte yüzde 60’lık kısmını tamamladığımız bir süreç olarak tanımlayabilirim.
Yurt dışı açılımınız hakkında data verir misiniz? Bu konudaki hedefleriniz neler?
Yurt dışı satış planımızı internasyonal distribütörlükler (ELTON, RAVAGO, UNIVAR vb.) ile gerçekleştirmeyi hedefliyoruz. Bu senenin nisan ayında katıldığımız internasyonal “In-cosmetics Global 2023” fuarında Barcelona’da In-cosmetics Global’e katılım sağladık. “ProliCell Rose” ürünümüz “Yükselen Yıldız Ödülü” kategorisinde finale kalırken, innovation zone alanında sergilediğimiz ”ProliCell GoldStem” ürünümüz yoğun ilgi görmüş oldu.
R&D Tour etkinliğinde geliştirdiğimiz ProliCell teknolojisini anlattığımız sunumumuz da tur ekibi tarafınca oldukça ilgi çekici bulunmuş oldu. ProliCell teknolojimiz birçok firmanın dikkatini çekerken fuar süresince 100’den fazla distribitör şirket ile görüşmeler gerçekleştirdik. Ürünlerimizin satışı için tüm ülkelerde distribütörlük vermeyi ve yıl sonuna kadar minimum 25 ülkede dağıtıcılar ile antak kalma yapmayı hedefliyoruz.
Bu yıl gelişme hedefleriniz hakkında data verir misiniz?
Bu yıl içinde fonbulucu’dan alacağımız fon ile pilot üretimden üretim aşamasına geçeceğiz. Birinci yıl içinde yalnızca öz kaynaklar ve alınacak fon ile yatırım hedeflemekteyiz, dolayısıyla 2023 içinde anlamlı bir ciro hedefimiz yok. İkinci yıl 56 milyon TL bir ciro hedefi oluşturduk, seneler içinde artacak ciro hedeflerimizle 5 yılda 860 milyon TL ciro hedefine ulaşmayı planlıyoruz.
ACTV Biyoteknoloji bünyesinde 22 kişilik bir ekibimiz var ve beşinci yılımızda en fazla 35 kişilik bir ekip sayısına ulaşacağımızı öngörüyoruz. Biyoteknolojik yatırımlarda esas maliyet AR-GE aşamasında meydana getirilen harcamalardır. ACTV Biyoteknoloji olarak biz ortalama on senedir AR-GE emekleri yapıyoruz. Şu anda üretim prosesleri de dahil olmak suretiyle dokuz tane ürün ile pazara çıkmaya hazırız.
Yapacağınız yatırımlar hakkında data verir misiniz?
ACTV Biyoteknoloji olarak üretim için gereksinim duyduğumuz temiz odalara sahibiz. Ortalama 450 m2 temiz oda panelleri ile kapalı üretim alanımız ve havalandırma sistemimiz kullanım için hazır haldedir. Bunun yanında proses tanklarımız, hücre duvarını yıkmak amaçlı yüksek basınçlı homojenizatörümüz, inkübatörlü çalkalayıcılarımız ve 50 L emek verme kapasiteli biyorektörümüz ile üretim alt yapısına sahibiz. İlave yatırım olarak üretim kapasitesini çoğaltmak amacı ile iki tane biyoreaktör, CIP sistemi ve ultrasantrifüj yatırımı planlıyoruz.
Yaptığınız işi birazcık da teknik olarak anlatabilir misiniz?
Farmasötik ürünler çoğu zaman bakteri, maya, nebat yada memeli hücrelerinin büyük ölçekli biyoreaktörlerde etken maddelerin izolasyonu, arıtılması ve konsantre edilmesi ile devam eden biyoteknolojik işlemlerle üretilir.
Nebat hücreleri farmasötikler olarak kullanılan oldukca çeşitli fitokimyasalları sentezleme kabiliyetine haizdir. Bu teknoloji ile tüm nebat ile ekstraksiyon yada kimyasal bireşim şeklinde geleneksel yöntemlerle elde edilemeyen konsantrasyonlarda spesifik olarak istenen sekonder metabolitler açısından zenginleştirilmiş nebat ekstraktlarını elde edilebilir. Bunun için hücreler ‘biyo-fabrikalar’ olarak kullanılır, en iyi gelişme koşullarına yerleştirilir yada belirli derslik bileşikleri aşırı üretmeye teşvik edilir.
ACTV Biyoteknoloji olarak farmasötik aktivitelere haiz bileşenlerin yüksek verim ve saflıkta eldesi için nebat hücrelerinin fizyolojik, biyotik uyaranlar ve elisitör moleküller ile yönlendirilmesi, hücre seçilim uygulamaları ve hususi hücre hatlarının geliştirilmesi ile nebat hücre bankalarının oluşturulması için proses geliştiriyoruz. Hücre süspansiyon kültürlerinden paklitaksel, dosataksel, vinblastin, vinkristin ve TECA eldesi için AR-GE çalışmalarımızı sürdürüyoruz. Biyoteknoloji sektöründe gelecek vadeden ilaç emekleri şirket değerlemelerinde oldukca mühim. İlk üç yıl içinde borsanın gerekliliğini yerine getirerek borsaya kote olmayı hedefliyoruz.
Nebat kök hücre teknolojisi nedir?
Nebat kök hücre teknolojisi, farklılaşmamış nebat hücrelerinin kontrollü olarak kültür ortamında çoğaltılması ve kök hücrelere özgü nebat bileşenlerinin elde edilmesi prensibine dayanır.
Nebat dokuları, mekanik bir hasara uğradıklarında hasarın onarılması amacıyla kallus isminde olan hücre yığınlarını oluştururlar. Kallus hücreleri, totipotent özellikte olup bitkinin tüm hücre ve organlarına dönüşebilme ve hatta yeni bir nebat oluşturabilme kabiliyetine de haizdir. Bu sebeple kök hücre olarak anılırlar.
ACTV Biyoteknoloji, AR-GE çalışmalarının sonucunda elde etmiş olduğu elisitör uygulama yöntemlerini nebat kök hücre teknolojisi ile birleştirerek ProliCell teknolojisini geliştirmiştir. ProliCell teknolojisinde nebat kök hücrelerine elisitör isminde olan uyarıcılar uygulanarak bitkilerin naturel şartlarda maruz kalmış olduğu stres koşulları simüle edilir yada nebat kök hücreleri yönlendirilir. Böylece insan cilt hücreleri üstünde değişik hücresel yolakları aktive eden small RNA’lar yardımıyla kozmetik sorunlara etkili ve spesifik çözümler elde edilir.
Nebat biyoteknolojisi dünyada hangi alanlarda iyi mi kullanılıyor?
Bitkiler farmasötik, kozmetik ve besin endüstrileri için mühim bir ekonomik kaynaktır. Nebat kaynaklı polifenoller antioksidan, anti-inflamatuar, yaşlanma karşıtı, antibakteriyel ve antiviral özelliklerinden dolayı insan sağlığı üstünde yararlı bir etkiye haizdir.
Nebat biyoteknolojisi biyoloji bilimlerinde gerçekleşen gelişmelerin teknolojik gelişmeler yardımıyla ticari amaçlara yönelik uygulanması olarak tanımlanabilir. Nebat biyoteknolojisi ilk olarak yabani bitkilerin kültüre alınması ile adım atmıştır. Geçmişten günümüzde meydana getirilen bilimsel çalışmalarla beraber (hücre kültürü, genetik manipülasyonlar) şeklinde uygulamalarla beraber nebat biyoteknolojisi alanı genişleyecek interdisipliner bir emek verme alanı haline gelmiştir.
Nebat biyoteknolojisi şekilleri nebat ıslahı, mikro çoğaltım, hastalıksız nebat üretimi, bileşik tohum üretimi, sekonder metabolit üretimi, terapötik protein üretimi şeklinde pek oldukca uygulama alanında kullanılmaktadır.