Categories: GENEL BİLGİLER

Yeni planımız: Bir volkana doğru delik açmak! (Ne yanlış gidebilir ki?)

Bir volkanda sondaj yapmanın oldukca iddialı bir düşünce bulunduğunu bilmek için volkan uzmanı olmanıza gerek yok.

Sadece bir araştırma ekibi önümüzdeki bir kaç yıl içinde, İzlanda’da tam olarak bunu yapmayı planlıyor.

Hedeflenen ise, magmanın yer altında iyi mi davrandığına dair bilgilerimizi çoğaltmak ve volkanların patlamasına neyin sebep bulunduğunu bulmak. Bununla birlikte ekip neredeyse sonsuz bir temiz enerji kaynağını da kullanabilmeyi umut ediyor.

Bir magma odacığının kontrollü delinmesi işini, adını İzlanda’nın kuzeydoğusunda yer edinen Krafla volkanik kalderasından alan Krafla Magma Testbed (KMT) adlı organizasyon gerçekleştirecek.

KMT ekibinin üyeleri 2018 yılındaki makalede şöyleki diyor: “Bu, daha ilkin azca malum bir ortamın keşfedilip, anlaşılabileceği teleskop dizisi, kutup istasyonu, parçacık hızlandırıcı ya da deniz tabanı gözlemevine benzer bir bilimsel yapı olacak.”

Daha ilkin denenmişti fakat…

Emek verme, yüzyılın başlangıcında Krafla magma odacıklarından birinin civarlarında meydana getirilen sondaj çabasının üstüne inşa ediliyor. O dönemde hedeflenen bir tek jeotermal enerji seçeneklerini keşfetmek için odaya yaklaşmaktı.

Sadece odacık tahmin edilen kadar derin değildi ve sonda yanlışlıkla magma odacığının içine girdi, bu da sondajın devam etmesini engellerken, 450 dereceyi gören ısı, kuyuyu yok etti.

Doğal bu emek harcama, magma odacığına sondaj yapmanın, volkanların patlamasına niçin olmadığını da gösterdi.

Şimdi bilim adamları şanslarını bir kez daha deniyor. Magma odacıklarını keşfetmek oldukca zor ve Krafla bölgesi bu çalışmanın yapılabileceği bir tanesine erişebilmek için bir fırsat sunuyor. Sonrasında da daha ilkin asla yapılmamış deneyleri yapmak mümkün olacak.

KMT’den Hjalti Páll Ingólfsson, New Scientist’e yapmış olduğu açıklamada “Dünyanın kabuğunu delip, magmaya ulaşmak bizlere büyük informasyon sağlayacak. Daha ilkin asla yapılmayanı yapmış olup, en azından sıcaklığın direkt ölçümünü alabilmeyi umut ediyoruz.”

Aşılması ihtiyaç duyulan oldukca engel var

Bu planın başarıya ulaşabilmesi için aşılması ihtiyaç duyulan engel sayısı oldukca. Bunlar içinde aşırı sıcağa ve bu odacıkların asitli yapısına dayanabilecek sonda ve sensörler geliştirmek de içeriyor. Eğer her şey planlandığı benzer biçimde giderse, sondaj işlemine 2026 senesinde başlanabilecek.

Data de sunacak, enerji de!

Seneler süresince, daha çok araştırma planlanıyor. Krafla bölgesinin doğası, magma odacığının bizlere kıtasal kabuğun iyi mi oluştuğuna dair yeni bilgiler sunabilmesini sağlayacak. Ek olarak uzmanların benzer volkanlarda volkanik patlamaların ne vakit oluşabileceğini daha doğru şekilde tahmin edebilmelerini sağlayacak.

Ve işin bir de temiz enerji açısı var. 2028 senesinde ikinci bir kuyuda sondaj yapılması planlanıyor. Ultra yüksek basınçla depolanan ultra sıcak su, türbinleri hareket ettirecek ve tabiatın bizlere sundukları ile enerji üretebileceğiz.

Ingólfsson şöyleki diyor: “Karşımızdaki fırsatlar sonsuz sayıda. Yapmamız ihtiyaç duyulan şey bu canavarı iyi mi denetim edebileceğimizi öğrenmek.”


ScienceAlert haberinden Erinç Eröz Türkçeleştirdi

admin

Recent Posts

Muşamba Nedir, Ne Anlama Gelir? İle İlgili Yararlı Bilgiler

Muşamba Nedir, Ne Anlama Gelir? 03 Ekim 2024 Perşembe 22:40 ABONE OL Muşamba, su geçirmezlik…

1 ay ago

Yıl İle İlgili Yararlı Bilgiler

Yıl 30 Ekim 2008 Perşembe 20:43 ABONE OL Yıl Nedir?Dünyanın, güneş çevresinde tam bir dolanım…

1 ay ago

Gebelik Izlemi tedavi yöntemleri, nedenleri, tanısı

Gebelik Izlemi GEBELİK İZLEMİ Gebelik izlemi, gebeliğin planlanmasıyla başlayan, sağlıklı sürdürülmesini ve sorunsuz bir doğumu…

3 ay ago

Menopoz tedavi yöntemleri, nedenleri, tanısı

Menopoz MENOPOZ Menopoz, ovaryan aktivitenin (üreme ve östrojen yapımı) yitimi ertesinde, menstrüasyonun kalıcı olarak kesildiği…

3 ay ago

Birçok Kadın Endometriyal Kanserin Önemli Uyarı İşaretini Bilmiyor

Yeni bir araştırmaya göre, çok sayıda kadın, kadın üreme organlarının en yaygın kanseri olan endometriyal…

3 ay ago

Çok mu Oturuyorsunuz? Egzersiz Sağlığınıza Verdiğiniz Zararları Telafi Edebilir

Her gün sekiz saat veya daha fazla oturan kişilerin, her hafta 140 dakikadan az orta/yoğun…

3 ay ago