Türkiye’de bulunan Organize Endüstri Bölgeleri’nde (OSB) büyük bir değişiklik yaşanıyor. Bünyelerinde bulunan ufak ve orta ölçekli şirketlere daha iyi hizmet verebilmek için altyapılarını geliştirmeye çalışan OSB ve TGB’lerin sayısında artış gözlemleniyor.
Bu tür OSB’lere hizmet veren Dijitohum, bu mevzuda mühim gelişmelere imza atıyor. Bu yıl ikincisi KKTC’de düzenlenen OSB Teknoloji Zirvesi’nde konuşan Dijitohum Kurucusu Engin Işık, OSB ve TGB’lerin mevcut teknoloji trendlerini yakalayabilmeleri için yenilikçilik kabiliyetlerini geliştirmeleri icap ettiğini belirtti. OSB ve TGB paydaşlarının büyük bir kısmının ufak ve orta ölçekli yapıda olmalarından dolayı, söz mevzusu becerileri kazanabilmeleri ve rakipleriyle rekabet edebilmelerinin zor bulunduğunu kaydeden Işık, “Bu bağlamda, OSB ve TGB yönetimlerinde paydaşların performans ve rekabet edebilirlik düzeylerinin artışına katkı sağlayacak destek mekanizmalar mühim bir unsur olacaktır. Böylelikle, OSB ve TGB Yönetimleri yalnız işletmelerin yönetimsel işlemlerini yürüten mekanizmalar olmayacak bununla birlikte işletmelere rehberlik eden, rekabet güçlerini ve verimliliklerini artırmalarına öncülük eden kuruluşlar da olacaklardır” dedi.
7 OSB’YE HİZMET VERİYOR
Zirvede bir sunum icra eden Işık, “Yenilik Cesaret Gerektirir” temasıyla süregelen sunumunda, Dijitohum firmasını niçin kurduğunu ve 1.5 yıl içinde ulaşmış olduğu 7 müşterisiyle neler yaptığını söyledi. Işık, yeni nesil OSB’leri, hizmet standardını yükselten, bunu yaparken de kaynakları etkin ve verimli kullanmak amacı ile teknolojik imkanlardan ve verilerden ileri seviyede yararlanan, OSB’nin tüm paydaşlarının OSB yönetimi ile entegre olduğu sürdürülebilir bir alan olarak tanımladı. Artık OSB’lerin görevinin; mevcud geleneksel ihtiyaçlara yanıt vermek haricinde, yenilikçi ürünler ve hizmetler için talep ve ortam yaratmak bulunduğunu vurgulayan Işık, 2024 sonuna kadar vizyoner 20 OSB ile emek vermeyi hedeflediklerini aktardı.
Eski alışkanlıklarından kurtulamayan, yenilikleri geleneksel usullere nazaran yapıyormuş şeklinde yapanların çoğunlukta olduğu OSB ve TGB paydaşlarının artık geleneksel hizmetlerle yetinmediklerini ve değişik hizmetler beklediklerini aktaran Işık, sözlerini şöyleki sürdürdü:
“Bu değişik hizmetler geleneksel yaklaşımlarla karşılanamayacağı şeklinde hızla gelişen trendler görmezden gelinemeyecek şekilde hayatlarımıza girmiştir. Tek durak ofis mantığında birçok altyapı hizmeti sunan OSB ve TGB’ler hem paydaşlarının finansman yükünün hafiflemesine hem de rekabet gücünün artmasına katkı sağlıyorlar. Ülkemizin üretim üsleri olan OSB’ler ile beraber inovasyon ve değişen teknolojinin merkezi olan TGB’lerin merkezi projeleriyle yatırım ve yönetim maliyetlerin azaltılması önceliğimizdir. OSB’lerin verimliliğe yönelik etkilerinin yüksek, yenilikçilik üstündeki etkilerinin ise düşük olması, Türkiye’nin verimliliğe dayalı ekonomiden yenilikçiliğe dayalı ekonomiye geçerken OSB’lerin de sunmuş olduğu hizmetlerin güncellenmesi gerekmektedir. Dijitalleşmenin getirdiği dönüşüm ihtiyacı OSB uygulamalarında da gözden geçirme ihtiyacını gündeme getirmiştir. Bu kapsamda ülkenin, bölgelerin ve gerçek sektörün ihtiyaçlarına yönelik yeni nesil bir OSB modeline geçme gerekliliği ortaya çıktı. Firmaların yenilikçiliğinin artırılmasında, OSB ve TGB yönetimlerinin dijital geleceğe ekeceği tohumlar ile oluşturacakları ekosistem ve bu ekosistemin meyvesi olan Yeni Nesil OSB ve Yeni Nesil TBG’ler ülkemize rol model olacaktır.”
YENİ VERİ DALGASINI MAKİNELER OLUŞTURUYOR
Geçtiğimiz on yıl süresince verilerdeki büyümenin daha oldukça insanların tüketimiyle sağlandığını, yeni veri dalgasının ise makineler tarafınca oluşturulduğunu ve merkezi bir bulut için bu verinin işlenmiş bir formda olması icap ettiğini paylaşan Işık, şöyleki devam etti:
“Sınır veri merkezleri çoğu zaman büyük veri merkezlerinden oldukça daha küçüktürler. Merkezileştirmenin zayıf noktası, tüm verilerin ağın ortasındaki bir veri merkezinde bulunması ve tüm kullananların verilere erişmek için bu merkezi noktaya bağlanmak zorunda olmasıdır. Bunun iki sonucu vardır: Bu mühim oranda bant genişliği gerektirir ve gecikmeler belirli uygulamaların verimli şekilde yönetilmesi için yeterince düşürülememektedir. Verilerin sınıra daha yakın hale getirilmesi, kullanıcıya veri akışının daha verimli şekilde yönetilmesine olanak sağlar. Sınır bilişim kısa sürede yaşamımıza girecek olan 5G ile beraber daha da olgunlaşacak bir mevzu. 5G ile beraber oluşturulan ve aktarılan veri miktarında devasa yükseklikte artışlar olacak.”
İlk sınır veri merkezi projelerini Yalova OSB ve Teknoloji OSB’de başlattıklarını vurgulayan Işık, değişik sonuçlar almak için değişik yaklaşımların icap ettiğinin altını çizdi.
SÜRDÜRÜLEBİLİR ÜRETİM İÇİN DİJİTAL OSB ÇÖZÜMLERİ
Açılış konuşmasında sonrasında etkinliğin ana sponsoru olan Schneider Electric yetkilileri, OSB Teknoloji Zirvesi’nde yeşil ve sürdürülebilir üretim için dijital OSB ve veri merkezi çözümlerinden bahsetti.
Ana sponsor sonrası söz alan siber güvenlik şirketi ADEO yetkilisi de, “BT/OT Yeni Tehditleri ve Yönetilen Siber Güvenlik Servisleri İle Koruma” temalı sunumunu katılımcılarla paylaştı. Arkasından Prolink sözcüsü, yeni nesil iletişim ve veri merkezi teknolojileri üstüne güncel çözümlerinden bahsetti.
Son bölümde yerli ve ulusal imkanlarla üretilen iki Türk yazılımı sahne aldı. Öncelikli olarak suni zeka desteğiyle OSB’lerde fiber idrak etme uygulamalarını özetleyen FOTAS, gerçekleştirdiği ulusal ve internasyonal başarıya ulaşmış projeleriyle salondan büyük alkış aldı.
Bir başka sunumu da Türkiye’de yer edinen ilk uçtan uca veri merkezi yazılımı olan Leo Cloud Orchestrator yer aldı. OSB ve teknopark’lar için hususi geliştirilen yazılımda full otomasyon yardımıyla insana bağlı sistem hatalarını ve insan kaynaklı hataların en aza indirgendiği vurgulandı. OSB ve teknoparkların teknoloji hizmeti vermesinin altyapısını elde eden bu yazılım, direkt satış süreçlerinizi ve destek süreçlerinizi tam otomatik yönetmeye başladığından, birçok değişik uzmanlıkta personel barındırmak yerine nitelikli azca sayıda personelle yönetilebilecek kullanıcı dostu bir uygulama olduğundan bahsedildi. Sunum sonrasında başarı hikayesi olarak Bilişim Vadisi’nde kurulan sistemden bahsedilen yazılım OSB liderleri tarafınca ilgi ve beğeniyle karşılandı.
Açılışa video mesajlarıyla katılan Bilişim Vadisi Genel Müdürü A. Serdar İbrahimcioğlu, Manisa OSB Bölge Müdürü Funda Karaboran ve Gebze OSB’de on yılı aşkın süre başkanlık icra eden Vahit Yıldırım da büyük ilgiyle takip edildi.
ZİRVEYE BİRÇOK OSB KATILDI
Zirvede, “Dijital Geleceğe Tohum Ekenler” temalı bir de açık oturum gerçekleştirildi. Panelin başkanlığını yenilikçi çalışmalarıyla öne çıkan Yalova Makine OSB’nin Başkanı Direnç Özdemir yapmış oldu. Panelin konuşmacıları ise Demirtaş OSB Bölge Müdürü Serhat Şengül, Antalya OSB Bölge Müdürü İlhan Metin, Adana OSB Bölge Müdürü Ersin Akpınar, OSTİM OSB Bölge Müdürü Adem Arıcı ve Bursa Teknoloji OSB Bölge Müdürü İlker Er’den oluştu.
Zirve, “Efsaneler 4.0” paneli ile kapanmış oldu. Bu panele ise OSB toplumunda iz bırakan bölge müdürleri Ali İhsan Karamanlı, Okan Çağlar, Suat Hususi, Tanju Beştaş katıldı. 6 bölümden oluşan panelde; kurum hikayeleri, kanun öncesi dönem, kanun hazırlıkları, yetki edinim süreci, TGB emekleri ve ayrılma hikayeleri aktarıldı.