PARA RÖPORTAJ/ ÜRÜN DİRİER Hem girişimci, hem yarışçı, hem belgeselci, hem maceracı. Deloitte’un Türkiye’de en süratli büyüyen 50 teknoloji şirketi listesine üst üste 5 kez girmeyi başaran SmartMessage’ın kurucu CEO’su Oğuz Küçükbarak’tan bahsediyoruz. Motor üstünde 40 ülke gezen bu olağan dışı girişimci, serüven tutkusunu işine de yansıtıyor. SmartMessage dünyanın pekçok ülkesine teknoloji ihracatı yapıyor. Oğuz Küçükbarak ile hem serüven tutkusunu, hem yaşam tarzını, hem de hedeflerini konuştuk.
-Ilk olarak firmanın kurum öyküsünü ve yaptığınız işi, işin önemini, hangi boşluğu doldurduğunu anlatabilir misiniz?
SmartMessage’ı 2005 senesinde tam anlamıyla girişimcilik hikayeleriyle örtüşür bir halde mütevazı bir odada kurduk. Yirminci yılımıza yaklaştığımız şu günlerde ise yüz kişiyi aşan ekibimizle global arenada rekabet eden bir noktaya ulaşmış durumdayız. SmartMessage, temel olarak markalarla son kullananların arasındaki iletişimi en verimli hale getirme hedefinde olan bir yazılım teknolojileri şirketi. Uzmanlığımız olan pazarlama teknolojileri alanında yenilikçi ürün ve hizmetler üreterek müşterilerimizin kitlelerine doğru anda, doğru kanaldan doğru teklif ve bildirimlerle ulaşmasını sağlıyoruz. Bunu gerçekleştirebilmek de omnichannel pazarlama, hiperkişiselleştirme, bot üretimi, otomasyon ve kitle izin yönetimi benzer biçimde mevzularda kaslarınızın kuvvetli olmasından geçiyor. Tek bir platformdan bütüncül satın alan deneyimleri oluşturabilmek adına tüm bu kabiliyetleri müşterilerimizin hizmetine sunuyoruz. Bilhassa pandemi ile e-posta, chatbot, push bildirimleri benzer biçimde dijital kanalların daha da yaygın kullanıldığı bir döneme geçtik, bu bağlamda kurumların yeni satın alan profiline uygun yazışma stratejileri uygulamaları gerekiyor. Bu aşamada SmartMessage, beklenen deneyimlerin oluşmasına aracılık ediyor, markaların yazışma performans ve verimliliğini artırıyor.
-Hangi sektörlere odaklı olarak çalışıyorsunuz? Çalıştığınız firmalardan örnekler verebilir misiniz?
Aslen kitlesine etkin bir halde yetişme amacında olan her kurum ilgi alanımıza giriyor diyebiliriz. Bunun yanında bilhassa finans ve sigorta sektörlerinde Ortadoğu’da en öne çıkan kuruluşlarla çalıştığımızı belirtelim. Perakende, enerji, eğitim, inşaat, otomotiv, gezim benzer biçimde sayısız alanda da oldukca fazla sektör lideri müşterimiz bulunuyor. Her ne kadar finans kurumlarında ağırlığımız ön plana çıksa da hukuk kurumlarından derneklere, üretim tesislerinden ziraat kuruluşlarına çeşitlilik gösteren geniş bir yelpazemiz bulunuyor. Büyük bir kitle ile yazışma kurma mevzusunda daha etkin bir performans arayışında olan oldukca fazla sayıdaki kuruma hizmet sunuyoruz. Tüm ortaklık ve grup şirketlerinden KOBİ’lere SmartMessage geniş bir segmente hitap ediyor.
-Ciro ve gelişme rakamlarınız mevzusunda data verebilir misiniz?
Ciro ve gelişme mevzusunda rakamlardan ziyade istikrarımızdan bahsetmeyi daha uygun buluyoruz. Devletimizde ve tüm dünyada çeşitli sıkıntılı ekonomik dönemlerde kendi sermayesi ve iş gücü ile ayakta kalmayı başarmış bir markayız. Girişimciliğe ilgi ve desteğin bu kadar yaygın olmadığı bir dönemde yolculuğumuza başladık, tamamen kendi kaynaklarımızla büyüdük ve yirminci yılımıza yaklaştık. Deloitte’un Türkiye’de en süratli büyüyen 50 teknoloji şirketi listesine üstüste 5 kez girdik. Microsoft tarafınca senenin iş ortağı seçildik. Bilişim 500’de ise devamlı yer almaya devam ediyoruz. Bilhassa gerçek finansal verilere dayanarak verilen bu ödüller ve sıralamalar bizlere markamızın doğru yönde ilerlediğini söylüyor. Bu istikrarın sonunda oturmuş bir şirket olarak scale-up mantığında yatırıma da layık görüldük. Sıkıntılı pandemi dönemine karşın 2021’de ciromuzda yüzde 29’luk bir büyümeye imza attık.
-Yurtdışına açıldınız mı? Hangi ülkelere iş yapıyorsunuz? Yakın dönem hedefleriniz nedir?
SmartMessage kuruluşundan itibaren yüzünü hep yurtdışına çevirmiş bir marka. İç pazarda yerimizi sağlamlaştırdıktan sonrasında 2010’ların başı itibariyle global eksende de yolculuğumuzu başlattık. Bilhassa Ortadoğu’da oldukca mühim finans ve telekomünikasyon markalarını satın alan yelpazemize kattık. Bizim için oldukca kıymetli olan bu bölgenin yanı sıra Afrika, Doğu Avrupa, İç ve Güneydoğu Asya’da hizmet sunan bir kurum durumundayız. Bu bölgelerdeki deneyimlerimizi Avrupa’da daha geniş bir alana, Asya’nın geneline ve nihai hedef olarak Şimal ABD’ya taşımak istiyoruz. Ülke olarak ise Birleşik Arap Emirlikleri, Suudi Arabistan, Romanya, Kazakistan, Moğolistan ve Endonezya benzer biçimde birbirlerinden oldukca değişik özelliklere haiz noktalara hizmet sunmanın mutluluğunu yaşıyoruz.
-Kendi özgeçmişinizden bahsedebilir misiniz?
Gazi Üniversitesi Sanayi Mühendisliği bölümünü bitirdikten ve Informasyon Üniversitesi’nde MBA okuduktan sonrasında bankacılık alanında HSBC, BNP Paribas, BankEuropa ve Demirbank benzer biçimde kurumlarda tecrübe kazandım. Çeşitli yöneticilik tecrübelerimin arkasından içimdeki girişimci ruhun baskın gelmesiyle 2005 senesinde SmartMessage’ı hayata geçirmeye karar verdim. Bu yola benim benzer biçimde bankacılık geçmişi olan kıymetli ortağım Güvenli Altın ile çıktık ve bugüne dek beraber ilerledik. Bilhassa bankacılık deneyimimde gözlemlediğimiz kurumsal yazışma eksiklikleri SmartMessage’ın esin noktasını oluşturdu.
-İş dışındaki paralel evrendeki hayatınızdan bahseder misiniz? Yarışlar, gezginlik, belgeselcilik benzer biçimde… Detaylıca anlatabilir misiniz yaptıklarınızı?
İş dünyası haricinde bilhassa motor sporları ve fotoğrafçılıkla yakından ilgileniyorum. Motor tutkum en mühim hobim olarak ön plana çıkıyor, burada ustalaşmış seviyede ilerlediğimi de söyleyebilirim. 8 senedir Ralli ile uğraşıyorum. Lisanslı bir sporcuyum. Bilhassa cross-country olarak vasıflandırılan Transanatolia’nın tüm yarışlarına katılıyorum. Türkiye haricinde Yunanistan’da da “Hellas Rally”e katıldım.
Motorla seyahat için ise ayrı bir paragraf açmak gerek. Motor üstünde 40’ın üstünde ülke gezdim, yaptığım kilometre yarım milyonu geçti. Avrupa’yı motor üstünde tamamen gezdiğimi söyleyebilirim. Ek olarak yakın doğuda da oldukca fazla yere gittim.
Bu mevzuda en zorlandığım fakat hem de keyif aldığım serüven ise dünyanın adeta en üst noktasına yaptığım seyahat idi. Dünyanın en şimal ucu olarak ün yapmış Norveç’teki Nordkapp’a (North Cape)’a motor üstünde gittim. Yolculuğu beraber yaptığım arkadaşımla dönüşte herkesten değişik bir rota ile Rusya üstünden döndük. Burada garip bir halde dünyanın ilk nükleer buz kırıcı gemisi Lenin’i görmek için Rusya üstünde rota oluşturduk. Geminin bulunmuş olduğu yere ulaşırken Murmansk’tan muhtemelen geçen ilk Türkler olduğumuzdan pasaportlarımızı anlamadılar. Geçişlik uzmanı beklendi ve pasaportta problem olmadığına karar verildi ve yolculuğa devam ettik. Adeta süre makinesine binip, ikinci dünya savaşı dönemine ışınlandık, Norveç’ten sonrasında oldukca değişik bir dönem deneyimi oldu. Fizyolojik olarak oldukca sıkıntılı bir maceraydı. Yirmiye yakın ülkeden geçtik. Geceleri çadırla kamp yaparak geçirdiğimiz oldu. Bu renkli maceranın hikayesi SmartMessage’ın Instagram konularında ve üyesi olduğum motorcu grubu Kirli Motorcular’ın Youtube kanalında bulunuyor. Tertipli spor olarak ise haftada 2 gün yoga, 5 gün fitness yaparak ve motora binerek formda kalmaya çalışıyorum.
-Bu kadar oldukca şey hayata geçirmeye iyi mi zaman buluyorsunuz? Ne kadar uyuyorsunuz? Bir gününüz iyi mi geçiyor?
Kim bilir birazcık da yapımdan dolayı süratli hareket etmeyi, sonuca götürmeye engel olacak mevzular yerine çözüme odaklanmayı seviyorum. Mühendislikten gelen analitik yaklaşımın da yaşamı planlama ve zamanı verimli kullanma mevzusunda bana hız kazandırdığını söyleyebilirim. Toplantıları gereksizce uzun tutmaktan, ekibimin rahatça halledebileceği mevzulara müdahil olmaktan ve önem-süre dengesini bozmaktan bilhassa uzak duruyorum. Uykuyla pek barışık bir insan değilim, 2-3 saatlik uyku süreleri bana yabancı gelmiyor bir çok süre… Sanırım bu sebeple düşünmeye, araştırmaya, okumaya ve yeni şeyler keşfetmeye daha çok zamanım oluyor. İş ile toplumsal yaşam dengemi ve bilhassa ailemle geçirdiğim zamanı korumak için maksimum çaba gösteriyorum. Bir iş gününe doğaldır ki erken başlarım, toplantı vakitlerime dikkatle riayet ederim, beklenmeyen boşluklar oluştuğunda zamanı verimli kullanmak adına derhal sıradaki mevzuya geçerim. Bu şekilde yeni fikirler oluşturacak ve ekiplerimizle tartışabilecek zamanı da elde etmiş oluyorum. Gün süresince yolda olduğum zamanı da verimli kullanmaya çalışırım, ekiplerimizden gelen verimli önerileri hızlıca devreye alma mevzusunda etken bir halde hareket ederim. Bilhassa bir mevzuda iletişimsizlikten de doğan gereksiz bekleyişlerin verimliliği baltaladığını düşünürüm. Bu açıdan ekiplerimizin hem kendi içlerinde hem de yönetimle iletişimlerini daha verimli kılma adına onlara örnek oluşturacak bir tavırda hareket etmeye çaba ederim.
-Oldukça yoğun zihinsel enerji harcayan bir iş insanı olarak zihninizi iyi mi yavaşlatıyorsunuz? Zihnini durduramamaktan şikayetçi insanlara ne tavsiye edersiniz?
Yalnız çalışırken dinlediğim arkaplan müzikleri, iş haricinde ailemle ve sevdiklerimle geçirdiğim zamanlar, hobilerime ve spora ayırdığım gün bölümleri zihnimi yavaşlatmak mevzusunda bana destek oluyor ve zihnen pozitif enerjiyle dolmamı sağlıyor. Zihni yavaşlatmak bir aşama fakat kimi zaman hakkaten durdurabilmek de lazım… Bunu başardığım nadir anlamış olur motorumla baş başa kaldığım anlamış olur diyebilirim zira motor kullanırken ana odaklanınca bir çok süre bütünsel olarak durmayan zihnimi tamamen durdurabiliyorum. Zihni durduramayan insanlarda bilhassa resmin bütününden ziyade detaylara oldukca fazla takılma hususi durumunun bulunduğunu gözlemliyorum. Bir de iletişimde yardım istemek aslına bakarsak oldukca mühim bir çözüm anahtarı. Bir firmada tüm çalışanların kişisel olarak oldukca fazla sorumluluğu var, tıkanılan noktalarda bayrak kaldırmamak zihnin daha da karmaşık bir yapıya girmesine sebep olabiliyor. Bununla beraber denge aslına bakarsak dünyadaki en mühim kavramlardan biri, mühim konuların zihnimizdeki ağırlığını dengede tutabilmek huzurun ve verimin temel taşı olarak karşımıza çıkıyor.
-SmartMessage’ın gelecek dönem hedefleri nedir?
SmartMessage olarak sıkıntılı şartlarda kadro istikrarımızı korumayı başarabildik, yakın gelecekte bunu sürdürebilmek bizim için ehemmiyet taşıyor. Genç yazılımcıların, pazarlamacıların ve proje yöneticilerinin parçası olmak isteyeceği bir marka olma yönünde çalışmalarımızı sürdürüyoruz. Küresel alanda ilerlemek en temel hedeflerimiz içinde geliyor. Bu aşamada Batı Avrupa, Güneydoğu Asya ve Afrika başta olmak suretiyle yeni coğrafyalarda satın alan yelpazemize yeni markalar katmanın yanı sıra varolduğumuz ülkelerde derhal her sektörde de ön plana çıkmayı hedefliyoruz.
-Firmanın ortaklık yapısı iyi mi?
Şirketimiz kısa sürede bir konsorsiyom tarafınca yatırıma layık görüldü. Artık yatırım dünyasının kuvvetli adları Ak Portföy, 212 ve Endeavor ile de ortağız.
-Yatırım almayı planlıyor musunuz?
Şirketi ilk kurduğumuzdan bu yana girişimcilik dünyası oldukca değişti. Biz yatırım trenine scale-up olarak katılma şansını yakaladık. Aslen kurulduğumuz yıllardan itibaren radarda olduğumuzu söyleyebilirim. Halen de dünyadaki çeşitli grupların ilgisi sürüyor. Markamızın değerine gerçek anlamda katkıda bulunacak, işlerimizi daha da büyük bir çapa çıkaracak yatırımlara pozitif yönde bakıyoruz. Pazarlama teknolojileri alanında dünyada en mühim markalarından biri olmamıza yarar sağlayacak desteklere kapımız açık.
Muşamba Nedir, Ne Anlama Gelir? 03 Ekim 2024 Perşembe 22:40 ABONE OL Muşamba, su geçirmezlik…
Yıl 30 Ekim 2008 Perşembe 20:43 ABONE OL Yıl Nedir?Dünyanın, güneş çevresinde tam bir dolanım…
Gebelik Izlemi GEBELİK İZLEMİ Gebelik izlemi, gebeliğin planlanmasıyla başlayan, sağlıklı sürdürülmesini ve sorunsuz bir doğumu…
Menopoz MENOPOZ Menopoz, ovaryan aktivitenin (üreme ve östrojen yapımı) yitimi ertesinde, menstrüasyonun kalıcı olarak kesildiği…
Yeni bir araştırmaya göre, çok sayıda kadın, kadın üreme organlarının en yaygın kanseri olan endometriyal…
Her gün sekiz saat veya daha fazla oturan kişilerin, her hafta 140 dakikadan az orta/yoğun…