PARA BİLİŞİM/ MUSA SAVAŞ Suni zekanın oldukça süratli bir halde her insanın gözdesi haline gelmesini uzmanlar dünyaca tanınan Elon Musk benzer biçimde girişimcilerin yatırım yapmasına bağlıyorlar. Gene uzmanlar insanoğlunun yaşam evreleri ile suni zekanın şu anki mevcut durumunu ifade etmeye çalıştıklarında, kimileri hala altı bezlenen ve sadece “Agu..” diyebilen bebek yaşlarda bulunduğunu söylerken, kimileri de artık kısa cümleler kurabilen ve her fırsatta ebeveyninin elini bırakıp rastgele bir yöne koşan çocuk çağına eriştiğini söylüyor. Ben ise şu ana kadar suni zekâ ile yapılanlara ve suni zekanın yaptıklarına baktığımda ergenliğinde neler olacağını hayal bile edemiyorum.
Devletler de benim benzer biçimde düşünmüş olacaklar ki suni zekayı ileriki yaşlarında denetim altına alabilmek için yasalar çıkarmaya başladılar. Geçtiğimiz hafta Avrupa Parlamentosu (AP) suni zekanın kullanımını düzenleyen kuralları içeren bir yasa tasarısını oyladı ve kabul etti. Oylamada 523 evet oyu kullanılırken, 46 hayır ve 49 da çekimser oy verildi. Yasa, Avrupa Birliği Konseyi’nde onaylanmasının peşinden gelecek yıldan itibaren kademeli olarak yürürlüğe girecek.
BIDEN DA BİR KARARNAME ÇIKARMIŞTI
Geçtiğimiz senenin Ekim ayında ABD Başkanı Joe Biden suni zekâ geliştiricilerinin verileri hükümetle paylaşmalarını öngören bir kararname çıkarmıştı. Fakat Avrupa Birliği çıkardığı bu yasayla öteki tüm ülkelere gore oldukça daha büyük bir adımı atmış oldu. Sözün aslı bu haliyle dünyanın ilk suni zekâ yasasını Avrupa Birliği çıkardı. İşin garip tarafı ise tüm dünyadaki suni zekâ yatırımlarının yalnız yüzde 3’ünün Avrupa Birliği ülkeleri tarafınca yapılıyor olması. Oysa ABD’de suni zekaya AB’den 14 kat daha çok ve Çin’de ise 5 kat daha çok yatırım yapılıyor.
Tasarının raportörlerinden önde gelen İtalyan Toplumcu üye Brando Benifei, AP’nin hazırlanan metne onay vermesini “zamanı bigün” olarak nitelendirdi. Benifei, düzenlemiş olduğu basın toplantısında, özetle “Suni zekanın güvenli ve insan merkezli gelişimi için net bir yol çizen dünyadaki ilk düzenlemeye kavuştuk. Artık elimizde Parlamento’nun önceliklerini yansıtan bir metin var. Şimdi aslolan sorun işletmelerin ve kurumların uygulamaları ve yasaya uyumu olacak. Ek olarak, işyerindeki koşullar ve suni zeka ile öteki ayrıntılarla ilgili daha çok mevzuat üstünde çalışıyoruz” dedi.
Bir öteki raportör olan Romanya’dan Dragoş Tudorache ise AB’nin kurallarının küresel tesirini sağlamak için öteki ülkelerle iş birliği yapılacağını ifade ederek: “Bu ortak kuralların iyi mi teşvik edileceği mevzusunda başkalarıyla beraber çalışmaya açık olmalı ve benzer düşünen taraflarla bir yönetişim oluşturmalıyız” diye konuştu.
2030 TAHMİNİ 1.5 TRİLYON DOLAR
Öteki taraftan Avrupa Birliği’nin dijital teknolojiyi desteklemek için kurduğu “Digital Europe”un Başkanı Cecilia Bonefeld-Dahl, söz mevzusu yasayla ilgili yapmış olduğu açıklamada, şirketlerin Avrupa’da kalması için daha çok şey yapılması icap ettiğini söylemiş oldu. Bonefeld-Dahl, suni zekanın 2030’a kadar küresel pazar büyüklüğünün 1,5 trilyon dolara ulaşmasının beklendiğini ve Avrupalı şirketlerin bürokrasiye takılmadan bu pazardan yararlanmalarının sağlanması gerektiği uyarısında bulunmuş oldu.
Yasanın neleri öngördüğüne ise bir sonraki yazımızda değineceğiz.
Muşamba Nedir, Ne Anlama Gelir? 03 Ekim 2024 Perşembe 22:40 ABONE OL Muşamba, su geçirmezlik…
Yıl 30 Ekim 2008 Perşembe 20:43 ABONE OL Yıl Nedir?Dünyanın, güneş çevresinde tam bir dolanım…
Gebelik Izlemi GEBELİK İZLEMİ Gebelik izlemi, gebeliğin planlanmasıyla başlayan, sağlıklı sürdürülmesini ve sorunsuz bir doğumu…
Menopoz MENOPOZ Menopoz, ovaryan aktivitenin (üreme ve östrojen yapımı) yitimi ertesinde, menstrüasyonun kalıcı olarak kesildiği…
Yeni bir araştırmaya göre, çok sayıda kadın, kadın üreme organlarının en yaygın kanseri olan endometriyal…
Her gün sekiz saat veya daha fazla oturan kişilerin, her hafta 140 dakikadan az orta/yoğun…