Categories: GENEL BİLGİLER

Yabancı yatırımcının almaya başladığı 22 hisse

PARA BORSA/ İDİL TARAKLI Borsa İstanbul’da ocak ayında yaklaşık yüzde 29’lar civarında olan yabancı payı, seçim öncesi süreçte yüzde 27’ler mertebesine geriledi. Seçim sonrası, Merkez Bankası (MB) politika değişikliği ve yeni atamaların da katkısı ile Borsa İstanbul’da yabancı takas oranı yüzde 30 seviyesine yükseldi. Analistler yabancı payının artmasında seçim belirsizliğinin ortadan kalkması, Merkez Bankası’nın kademeli de olsa Ortodoks para politikasına geçme eğilimi ve borsadaki iskonto oranının etkili olduğunu söylüyor.

Merkez Bankası beklentilerinden dolayı yabancı girişinde bankacılık sektörü hisselerinin ön planda olduğunun altını çizen analistler; otomotiv, gıda ve gıda perakende, havacılık ve holding sektörlerine de giriş olduğunu belirtiyor. Genel olarak ise yabancı oranının sınırlı da olsa artması bekleniyor.

Uzmanlar risk algısının devam ettiği borsada endeksin 7.000 puanın üzerinde kapanışlar yapmasının kısa vadeli görünümü desteklediğini söylüyor. İlk etapta en önemli hedef olarak 7.500 seviyeleri öngörülüyor. Kazanımların korunması halinde de yükselişin devamı bekleniyor. Türkiye’nin beş yıl vadeli CDS priminin kritik bir eşik olan 400 baz puanın altına gerilemiş olması; TL varlıklara yönelik artan iyimserliğin bir sinyali olarak kabul edilirken yabancı takas oranının yeniden yüzde 30 seviyesine yakın seyretmesine de dikkat çekiliyor. Ancak özellikle hızlı değer kazanımları düşünüldüğünde olası düzeltmelere ve kâr satışlarına hazırlıklı olmak gerektiği belirtiliyor. Bu noktada teknik açıdan özellikle 7.000 puanın üzerinde kalındıkça risklerin limitli kalacağına inanan analistler, bu seviyenin altının ise görünümün bozulduğunun ilk sinyali olarak kabul edilebileceğini söylüyor.

Analistler, yabancı alımlarının yanı sıra olumlu beklentilerin de desteklediği ve uygun seviyelerde portföylere dahil edilmek üzere 22 hissenin takip edilebileceğini söylüyor.

“RİSK İŞTAHI ARTIYOR”

Seçim öncesi 7.000 üzerinde olan Türkiye beş yıllık CDS primlerinin şu an 400 aşağısına gerileyerek risk iştahının arttığını belirten Ahlatcı Yatırım Hazine Müdürü Arda Coşar, “Borsada risk iştahının artmasını öncelikle Merkez Bankası’nda yaşanan değişim, geçtiğimiz döneme göre daha sıkı para politikası uygulaması, döviz yükselişini engellemek için alınan makro ihtiyati tedbirlerin kademeli olarak kaldırılacağı tahmini ve sadeleştirme beklentilerine bağlıyorum” diyor.

Ayrıca Merkez Bankası’nın son yayınladığı enflasyon raporunda 2023’ten sonra azalması öngörülse de 2023, 2024 ve 2025 yılında yüksek enflasyon beklentilerinin de etkili olduğunu hatırlatıyor. Yani Coşar’a göre yükselişin ana motoru; merkez bankası para politikasında görülen ve beklenen sıkılaştırma ve önümüzdeki dönemde de yüksek enflasyonun devam edeceği ve getiri arayışı içinde olunacağı beklentisi. Ayrıca yüksek enflasyonun önümüzdeki dönemlerde şirketlerin cirolarını ve dolayısı ile kâr beklentilerini artırabileceğini öngörüyor ve bunun da risk iştahının artmasında önemli etkenlerden biri olduğunu düşünüyor.

“YABANCI YATIRIMCI, ENDEKSİN SEYRİ AÇISINDAN ÖNEMLİ”

Yılbaşından itibaren yabancı payının yüzde 29’lar seviyesinden seçim sonrası, Merkez Bankası politika değişikliği ve yeni atamaların da katkısı ile yüzde 30 seviyesine yükselmesine de dikkat çeken Coşar, “Burada seçim belirsizliğinin ortadan kalkması, Merkez Bankası’nın kademeli de olsa Ortodoks para politikasına geçme eğilimi ve borsadaki iskonto oranı etkili oldu. Bundan sonraki süreçte Merkez Bankası sıkı ve Ortodoks para politika eğilimine devam eder ve artırırsa, para politikasında sadeleşmeye giderse yabancı oranın arttığını görebiliriz. Ben yabancı oranının sınırlı da olsa artacağını tahmin ediyorum. Ancak eski yüksek seviyelerine yüzde 50 üzeri veya yüzde 60’lar mertebesine, özellikle kısa vadede gelmesini beklemiyorum. Ne zaman reformlar yapılır ve enflasyon kalıcı şekilde tek haneye geriler, o zaman yabancı oranında hatırı sayılır bir yükseliş görebiliriz” diyor.

Yabancı yatırımcıların Merkez Bankası beklentileri ve olumlu bilançoların da etkisi ile başta bankacılık olmak üzere otomotiv, gıda ve gıda perakende, havacılık ve holding sektör hisseleri ile bazı sanayi şirketlerine de giriş olduğunu ifade eden Coşar, ayrıca bu sektörlerin 2023 yılı için güçlü beklentilere sahip olduğunun da altını çiziyor.

Endeksin seyri açısından yabancı yatırımcıların gelmesi olumlu olmakla beraber yabancı oranı düşük olduğu için yerli yatırımcıların etkisinin daha önemli olduğunu söylüyor.

Şu an ve aslında 2020’den bu yana borsada gördüğümüz rallilerin tetikleyicisinin yerli yatırımcılar olduğunu da ifade eden Coşar, yine böyle olmaya devam edeceğini düşünüyor. Coşar’a göre; ne zaman beklenen yapısal reformlar yapılır, enflasyon tek haneye kalıcı olarak düşer, o zaman çok daha yüksek yabancı oranından bahsedebiliriz.

“8.000 VE ÜZERİNİ GÖREBİLİRİZ”

Endeks için 6.000 puandan aşağısını beklemeyen Coşar, son açıklanan bilançolar ve endeksteki yükselişle beraber BIST-100 endeks F/K’sının yaklaşık 7.20 seviyesinde olduğunu hatırlatıyor. Bunun 8-8.5 mertebesine kadar yükselebileceği düşünülse bile 2023 kâr beklentilerini de hesaba katarsak 8.000 ve üzeri 8.500’e kadar yükselişler görebileceğimizi söylüyor. Tabii önümüzdeki çeyreklerde açıklanan bilançolarla bu rakamın revize edilebileceğini de dile getiren Coşar, “Mevcut koşullarda 8.000 ve üzerini bu sene görme ihtimalimiz yüksek diye düşünüyorum. Ayrıca yaşanan ralli ve işlem hacmini hesaba katarsak daha yüksek seviyeler sürpriz olmaz. Ancak olası düzeltmelere ve kar satışlarına hazırlıklı olmakta da fayda var” diyor.

Bu hafta yurtiçinde en önemli gündem maddesinin gelecek dönem Merkez Bankası para politikasında yeni oluşturulan politika ile ilgili gelişmeler ve PPK toplantıları olduğunu belirten Coşar; bu arada yurtdışından gelmesi beklenen yatırım miktarı ve bu konuyla ilgili gelişmelerinde yakından izleneceğini söylüyor. Açıklanan bilançolarında önemine vurgu yaparak yurtdışında da başta FED olmak üzere merkez bankalarının politikaları ile FED toplantılarının takip edileceğini hatırlatıyor.

Coşar, yabancı alımlarının yanı sıra olumlu beklentilerin de desteklediği ve uygun seviyelerde portföylere dahil edilmek üzere Anadolu Grubu Holding, Anadolu Efes, Aksa Akrilik, Akbank, Akçansa Çimento, Aselsan, Brisa Lastik, BİM Birleşik Mağazalar, Çimsa Çimento, Coca Cola İçecek, Doğuş Otomotiv, Ford Otomotiv, Koç Holding, Migros, Kordsa, Logo Yazılım, Sabancı Holding, Şok Marketler, Şişe Cam, Türk Otomobil Fabrikaları, Tat Gıda ve TSKB hisselerinin takip edilebileceğini söylüyor.

“OLASI GERİLEMELERDE AĞIRLIK ARTIRILMASI DÜŞÜNÜLMELİ”

Olası düzeltmelere ve kâr satışlarına hazırlıklı olmakta da fayda olduğunu özellikle vurgulayan Ahlatcı Yatırım Hazine Müdürü Arda Coşar, risk algısının bu kadar arttığı bir dönemde yatırımcılara şu önerilerde bulunuyor;

*Elinde 2023 ve hatta 2024 beklentileri olumlu, ciro ve net kârında yükseliş bekleyen yatırımcılar pozisyon değiştirmemeli.

*Hatta endekste önümüzdeki dönem de olası bir kâr satışı ya da düzeltme olursa ağırlık artırılması düşünülmeli.

*Yeni pozisyon alırken ciro ve kâr beklentileri olumlu, gelecek dönemlerde devreye alınması beklenen yatırımları olan, kurumsal yönetilen ve güvenilir patronaja sahip hisseler tercih edilmeli.

*Günlük fiyat hareketlerine, tavan ve taban yapan hisselere bakarak, çeşitli söylentilere göre işlem yapmaktan özellikle kaçınmalı.

*Çok fazla hareketli ve likiditesi düşük hisselere karşı dikkatli olunmalı.

*Hisse portföyleri olumlu beklentilere sahip sektör ve hisselerden bir sepet oluşturularak çeşitlendirilmeli.

*Vurgulamakta fayda var; hisse portföyü oluşturmada çeşitli aracı kurumların tavsiye listelerinden faydalanılabilir. Bu listelere aracı kurum web sitelerinden ya da sosyal medya hesaplarından ulaşılabilir.

“TSKB, BANKACILIK SEKTÖRÜNE GÖRE POZİTİF AYRIŞTI”

Arda COŞAR / Ahlatcı Yatırım Hazine Müdürü

TSKB: Bankanın net kârı 2023 ikinci çeyrekte 1 milyar 765 milyon TL olarak gerçekleşerek yıllık yüzde 93, çeyreklikte ise yüzde 25 büyüme kaydetti. Yılın ilk altı ayında ise kümüle kâr, geçen sene aynı döneme göre yüzde 108 artarak 3 milyar 172 milyon TL olarak gerçekleşti. Bankalar arasında en güçlü kâr büyümesini açıkladığı söylenebilir. TSKB’nin hızlı kâr büyümesinde yüzde 6.3 ile yüksek net faiz marjı sayesinde artan faiz geliri, ticari kâr, net ücret ve komisyon gelirlerindeki artış etkili oldu. Özellikle net faiz gelirlerinde bankacılık sektörü geneline göre pozitif ayrıştı. Özkaynak kârlılığı 2022 yılı üzerine çıkarak yüzde 43.4 olarak gerçekleşti. Bankanın bankacılık sektörü genelinden pozitif ayrıştığını ve daha olumlu beklentilere sahip olduğunu söyleyebiliriz. TSKB hisselerinin portföylere eklemek ya da ağırlık artırmak üzere değerlendirilebileceğini düşünüyoruz.

FORD OTOMOTİV: Şirketin 2023 ikinci çeyrek yurtiçi satış adetleri yüzde 70, yurtdışı satış adetleri yüzde 64, toplam satışları ise yüzde 65 oranında arttı. Yılın ilk altı ayında ise şirketin toplam satış adedi yüzde 69 yükseldi. Şirket hem otomotiv piyasasının güçlü olması hem de başta Romanya fabrikasının etkisi ile yeni araç üretimi yatırımlarının devreye girmesi ve kapasite artırımdan sonra satış adetlerinde güçlü bir ivme yakaladı. Ford Otomotiv’in satış gelirleri ise 2023 ikinci çeyrekte yüzde 124 artarak 73 milyar 553 milyon TL, FAVÖK yüzde 174 artarak 11 milyar 862 milyon TL ve net kâr yüzde 82 artarak 6 milyar 727 milyon TL olarak gerçekleşti. Yılın ilk altı ayında da net kâr kümüle olarak geçen sene aynı döneme göre yüzde 86 artarak 12 milyar 80 milyon TL oldu. Açıklanan kâr, piyasa beklentilerinin üzerinde. Hem otomotiv satışlarındaki güçlü performans hem de fiyatlama etkisi ile şirket gelirlerinin ve kâr rakamlarının güçlü bir şekilde yükseldiği görülüyor. Şirketin önümüzdeki dönemde yeni yatırımları ve kapasite artırım beklentileri devam ediyor. Bu nedenle önümüzdeki yıllarda da büyüme devam edeceği öngörülüyor. Şirketin hisse fiyatının 2023 yılında otomotiv sektörü ve şirkete özel beklentiler ile borsa geneline göre pozitif ayrıştığı dikkat çekiyor. Ancak çarpanlarına ve 2023 yılı beklenti karına göre hesaplandığında makul seviyelerde olduğu söylenebilir. Şirket hissesinin portföylere eklemek ya da ağırlık artırmak üzere değerlendirilebileceğini düşünüyoruz.

KOÇ HOLDİNG: Holdingin 2023 ikinci çeyrekte özellikle otomotiv ve dayanıklı tüketim segmentlerinde güçlü büyüme görülmekle beraber, enerji segmenti hariç diğer segmentler de olumlu bir performans gözlemlendi. Holdingin 2023 ilk çeyrekte net kârı geçen sene aynı döneme göre yüzde 33 artarak 20 milyar 600 milyon TL seviyesine ve yılın ilk altı ayında kümüle olarak yüzde 69 artarak 37 milyar 372 milyon TL seviyesine yükseldi. 2023 ikinci çeyrek kârı beklenti üzerinde gerçekleşti. Güçlü sonuçlar açıklandığı söylenebilir. Bundan sonraki süreçte özellikle otomotiv ve dayanıklı tüketim segmentlerinde olumlu performansın devamı beklenebilir. Holdingin başta Ford ve Tofaş olmak üzere otomotiv sektörü yatırımları, Tüpraş’ta dönüşüm ve holding tarafından planlanan elektrikli otomobil batarya yatırımları; gelecek dönemlerdeki büyüme hikayesini oluşturacaktır. Özellikle Yapı Kredi bankası hisse satışı ve Tat Gıda satış süreci ile ilgili gelişmeler Holding için yeni yatırım beklentileri oluşturdu. Holdingin hissesi uzun bir süre iskontolu işlem gördükten sonra 2023 yılında BIST-100 endeksine göre oldukça iyi bir performans göstererek yükseldi. Ancak çarpanları bakımından hala makul seviyelerde. Şirket hissesinin portföylere eklemek ya da ağırlık artırmak üzere değerlendirilebileceğini düşünüyoruz.

ASCE GYO BORSADA İŞLEM GÖRMEYE BAŞLADI

Önceki hafta (27-28 Temmuz) talep toplama sürecini tamamlayan ASCE Gayrimenkul Yatırım Ortaklığı payları, geçen hafta (3 Ağustos) 12,60 TL fiyattan Yıldız Pazar’da işlem görmeye başladı.

ASCE GYO’nun halka arz büyüklüğü 2,079 milyar TL olarak gerçekleşti.

Şirketin halka arzına yurtiçi bireysel yatırımcılardan 2,2 kat, yurtiçi kurumsal yatırımcılardan 3,23 kat talep gelirken, toplam büyüklük de 2 milyar TL’yi aştı.

Halk Yatırım liderliğinde toplam 37 kurumdan oluşan konsorsiyum aracılığıyla halka arz edilen ASCE Gayrimenkul Yatırım Ortaklığı AŞ’nin paylarına ilişkin talep toplama işlemleri, “Sabit Fiyatla Talep Toplama” yöntemiyle gerçekleşti.

Halka arzda birim fiyat 12,60 TL olarak belirlenirken halka arz edilen 165 milyon TL nominal değerli payların satışıyla halka arz büyüklüğü 2.079 milyar TL oldu. Halka arzda; Yurt İçi Bireysel Yatırımcılara ayrılan payların yaklaşık 2,2 katı, Yurt İçi Kurumsal Yatırımcılara ayrılan payların ise yaklaşık 3,23 katı oranında talep geldi.

Yatırımcıların gösterdiği ilgiden büyük mutluluk duyduklarını belirten ASCE GYO Kurucusu ve Hakim Ortağı Abdulkadir Konukoğlu, “Fark yaratan, örnek gösterilen projelere imza atmak ve sektörün öncüsü olmak vizyonuyla yola çıktık. Sanayicilikteki titizliğimizi konut alanında da sürdürüyoruz. Güçlü gayrimenkul portföyümüzle arsa yatırımlarımızı değerlendirirken geçmişten bugüne güvenle özdeşleşen imzamızı konut alanında da atıyoruz. Yüzde 25.04 halka açıklık oranımızla şeffaf, kurumsal, yatırımcılarına değer katan bir marka olarak güçlü adımlar atacağız” dedi.

YURTDIŞINDAN 500 MİLYON DOLAR TUTARINDA YENİ KAYNAK TEMİN ETTİ

2023 yılının başında DPR seküritizasyon programı altında iki yıl geri ödemesiz toplam beş yıl vadeli 2 milyar dolar tutarında bir fonlama işlemi gerçekleştiren VakıfBank, şimdi de uluslararası bir banka ile 500 milyon dolar tutarlı ve beş yıl vadeli yeni bir teminatlı fonlama işlemine imza attı.

Son dönemde yaşanan gelişmeler neticesinde Türkiye’ye yönelik hızla iyileşen yatırımcı algısına dikkat çeken VakıfBank Genel Müdürü Abdi Serdar Üstünsalih, “Ülkemize ve Türk bankacılık sektörüne yönelik pozitif algının güçlenmesinde hem para politikası hem de maliye politikası alanlarında atılan adımların büyük rol oynadığını görüyoruz. Uluslararası fonlama alanındaki en aktif Türk bankası olarak bu pozitif gelişmeleri yakından takip ediyoruz” dedi. 2023 yılı başında DPR seküritizasyon programı altında iki yıl geri ödemesiz, beş yıl vadeli toplam 2 milyar dolar tutarında seküritizasyon işleminin gerçekleştirildiğini hatırlatan Üstünsalih, sözlerini şöyle sürdürdü:

“Yapılan bu işlem Türk bankaları arasında tek seferde gerçekleştirilen en büyük tutarlı seküritizasyon işlemi olma özelliği taşıyor. Bu alandaki öncü konumumuz sayesinde, şimdi de yine 500 milyon dolar tutarında ve beş yıl vadeli yeni bir teminatlı fonlama işlemine imza atarak ülkemize taze kaynak girişi sağlamış olmanın mutluluğunu yaşıyoruz. Söz konusu işlem büyüklüğü ve vadesi açısından değerlendirildiğinde, bir eurobond işlemi eşdeğerinde olması ve alternatif işlemlere kıyasla çok daha uygun maliyetli olması açısından dikkat çekmekte. Böylece optimum maliyetli yeni fonlama alternatiflerini değerlendirerek kaynak yapımızı çeşitlendirmeye devam ediyoruz.”

ASTOR ENERJİ’DEN TEMMUZ AYINDA 52 MİLYON DOLARLIK İŞ ANLAŞMASI

Astor Enerji, Temmuz ayında 52 milyon dolarlık 13 yeni iş anlaşması yaptığını açıkladı. Temmuz ayındaki satış sözleşmelerinin ilkinin Sırbistan olduğunu vurgulayan Astor Enerji CFO’su Olcay Doğan ekonomik ve ticari ilişkileri güçlendirmek kapsamında global iş ilişkilerini genişletmeye devam ettiklerini söyledi. 2023 yılı satış hedefinin 540 milyon dolar olduğunu da hatırlatan Doğan, halka arzdan bugüne kadar KAP’ta yapılan sipariş duyurularının 290 milyon dolara ulaştığına dikkat çekti.

“Öte yandan temel stratejimiz yurtiçi araç sayısındaki artışla birlikte aynı zamanda uluslararası alanda önemli bir geçiş güzergahı üzerinde olan ülkemizin transit taşımacılık kaynaklı oluşacak talebi karşılamak üzere her köşesine 200 km’de bir ulaşılabilecek istasyonlar kurulması” diyen Doğan, Astor Enerji olarak 2023 yılında 300 slot şarj ünitesine ulaşmayı hedeflediklerini belirtti.

Doğan; Rekabet Kurulu tarafından güç transformatörü sektöründe faaliyet gösteren bazı teşebbüslerin rekabet kanununu ihlal edip etmediğine ilişkin olarak soruşturma başlatıldığını da belirterek; soruşturmanın henüz tamamlanmadığını ifade etti.

SPK; ÜÇ ŞİRKETİN HALKA ARZ BAŞVURUSUNU ONAYLADI

Sermaye Piyasası Kurulu (SPK) aralarında İzdemir Enerji Elektrik Üretim, Tatlıpınar Enerji Üretim ve Ofis Yem Gıda Sanayi ve Ticaret’in bulunduğu üç şirketin halka arz başvurusunu onayladı

Buna göre İzdemir Enerji’nin halka açılma sürecinde, hisseleri Borsa İstanbul’da işlem gören İzmir Demir Çelik Sanayi’nin sahip olduğu 40 milyon 100 bin TL nominal değerli B grubu paylar halka arz edilecek.

1 TL nominal değerli payların 19 TL sabit fiyat üzerinden satışa sunulacağı halka arzda, hisselere fazla talep gelmesi halinde İzmir Demir Çelik’in sahip olduğu 23 milyon 20 bin TL nominal değerli B grubu payların ek satışı gerçekleştirilebilecek.

Halka arz ile birlikte İzdemir Enerji, 500 milyon TL’lik sermayesini 75 milyon TL yükselterek 575 milyon TL’ye çıkaracak.

Kurul’dan başvurusuna onay alan bir diğer şirket olan Tatlıpınar Enerji’nin halka arzında, şirketin ortaklarından Ali İbrahimoğlu’nun sahip olduğu 7 milyon 20 bin TL nominal değerli, Hüseyin Avni İbrahimoğlu’nun sahip olduğu 21 milyon 60 bin TL nominal değerli ve Akdeniz İnşaat ve Eğitim Hizmetleri’nin sahip olduğu 7 milyon 20 bin TL nominal değerli olmak üzere toplam 35 milyon 100 bin TL nominal değerli paylar satışa konu edilecek.

Ek pay satışının yapılmayacağı halka arzda, 1 TL nominal değerli paylar 22,50 TL sabit fiyat üzerinden satışa sunulacak.

Tatlıpınar Enerji, halka arz ile birlikte 35 milyon 100 bin TL değerinde sermaye artışına giderek, sermayesini 245 milyon 400 bin TL’den 280 milyon 500 bin TL’ye yükseltecek.

SPK tarafından başvurusuna onay çıkan son şirket olan Ofis Yem Gıda’nın halka arzında, şirket ortaklarından Galip Yeşilbaş’a ait 2 milyon 600 bin TL, Salih Yeşilbaş’a ait 2 milyon 600 bin TL ve Selim Yeşilbaş’a ait 1 milyon 300 bin TL olmak üzere toplam 6 milyon 500 bin TL nominal değerli paylar halka arz edilecek.

Yatırımcılar, söz konusu halka arzda 1 TL nominal değerli payları 27,20 TL sabit fiyat üzerinden satın alabilecek. Ek pay satışı ise yapılmayacak.

Ofis Yem Gıda, halka arz süreciyle 130 milyon TL değerindeki mevcut sermayesini 16 milyon 250 bin TL artıracak. Sermaye artırımı işlemi sonunda şirketin sermayesi 146 milyon 250 bin TL’ye ulaşacak.

BORSA ŞİRKETLERİNDE NELER OLDU?

MİGROS: Migros 2Ç döneminde 1,5 milyar TL net kâr açıkladı, piyasa beklentisi 1,0 milyar TL seviyesindeydi. Migros’un satış büyümesi bu çeyrekte yüzde 90 olarak gerçekleşti. Şirket bu yılın ilk altı ayında modern perakende kanalında pazar payının geçen seneye göre yüzde 14.4’ten yüzde 16 seviyesine yükseldiğini, tüm kanallar dahil pazar payının ise yüzde 8.3’ten yüzde 9.4’e yükseldiğini açıkladı. Şirketin mağaza sayısı 2Ç sonunda 3 bin 100 adet olurken, toplam satış alanı büyüklüğü metrekare bazında geçen seneye göre yüzde 8.5 oranında büyüme kaydetti. Online satışlar ise yüzde 134 büyüme oranı ile toplam satışlara göre daha hızlı büyüme elde etti. Şirket yönetimi 2023 yılı için satış büyümesi beklentisini yaklaşık yüzde 90 olarak revize etti (önceki yüzde80-85 aralığı). 2023 yılı için FAVÖK marjı beklentisini yüzde 7-7.5 aralığından yüzde 6.5-7 aralığına çekti. Migros 2Ç’23 dönemi sonunda 9,5 milyar TL net nakit pozisyonuna sahip olduğunu açıkladı.

ANADOLU SİGORTA: Anadolu Sigorta 2Ç23’te beklentilerin (piyasa beklentisi: 509 milyon TL) oldukça üzerinde 3 milyar TL net kâr açıkladı (1Ç23: -117 milyon TL, 2Ç22: 179 milyon TL).

FONET BİLGİ TEKNOLOJİLERİ: Fonet Bilgi Teknolojileri, Diyarbakır İl Sağlık Müdürlüğü ile 52,3 milyon TL tutarında iş sözleşmesi imzalandığını bildirdi. Tutar, şirketin 2022 yılı hasılatının yaklaşık yüzde 40’ına karşılık geliyor.

VBT YAZILIM: VBT Yazılım, yurtiçinde yerleşik bir firma ile 4,3 milyon dolar + KDV tutarında iş sözleşmesi imzalandığını bildirdi. Tutar, şirketin 2022 yılı hasılatının yaklaşık yüzde 22’sine karşılık geliyor.

MLP SAĞLIK: MLP Sağlık ana ortaklarından Lightyear Healthcare B.V. elinde bulundurduğu ve şirket sermayesinin yüzde 9.15’ine karşılık gelen payın borsada işlem gören niteliğe dönüştürülmesine ilişkin pay satış bilgi formu ile başvuru yapıldığını ve başvurunun SPK tarafından onaylandığını bildirdi.

PANELSAN: Panelsan, geçen hafta pay başına brüt 0,56 TL temettü ödedi.

ASELSAN: Aselsan, bir Asya ve bir Avrupa ülkesiyle 10,7 milyon dolar tutarında iki satış sözleşmesi imzalandığını bildirdi. Yine Aselsan ile Roketsan arasında Elektro-Optik Sistemi tedariki için 11,9 milyon dolar tutarında sözleşme imzalandı. Toplam büyüklük, şirketin 2022 yılı hasılatının yaklaşık yüzde 1.7’sine karşılık geliyor.

E-DATA: E-Data Teknoloji, Türkiye’de yer alan bir şirket ile 7,44 milyon dolar tutarında iş sözleşmesi imzalandığını bildirdi. Tutar, şirketin 2022 yılı hasılatının yüzde 34’üne karşılık geliyor.

KONTROLMATİK: Kontrolmatik, ağırlıklı enerji depolama olmak üzere çeşitli sanayi üretiminde kullanılan Antimuan, Kurşun, Çinko ve Bakır maden ocağı cevher üretimi ile iştigal eden Üç Yıldız Antimon Madencilik paylarının yüzde 50.1’ini 25 milyon dolar bedelle satın aldığını bildirdi.

MİA TEKNOLOJİ: Mia Teknoloji, TCDD Teknik Mühendislik ile 6,36 milyon TL + KDV tutarında iş sözleşmesi imzalandığını bildirdi. Tutar, şirketin 2022 yılı hasılatının yaklaşık yüzde 1’ine karşılık geliyor.

YÜNSA: Yünsa Yünlü Sanayi sermayesi, geçen hafta 29,2 milyon TL’den yüzde 150.76 oranında bedelsiz olarak 30,8 milyon TL artışla 60 milyon TL’ye yükseltildi.

PINAR ET: Pınar Entegre Et, Suudi Arabistan Gıda ve İlaç İdaresi’ni ziyaret eden heyetin verdiği ihracat vizesine istinaden şirketin Suudi Arabistan ile işlenmiş et ürünleri ihracatı yapmaya başlayacağını bildirdi.

TURKCELL: Turkcell, 2022 kârından hisse başına brüt 1,03 TL nakit temettü dağıtım kararı aldı. Şirket Yönetim Kurulu tarafından Genel Kurul onayına sunulmak üzere hisse başına brüt 1,03 TL ve toplamda 2,26 milyar TL olacak şekilde (2022 kârının yüzde 20.45’i oranında) nakit temettü dağıtım kararı alındı. Temettü verimi brüt yüzde 2.02 seviyesinde olup, ödemenin 22 Aralık tarihinde yapılması bekleniyor.

TÜPRAŞ: Tüpraş, 2Ç döneminde 7,2 milyar TL net kâr ve 15,1 milyar TL FAVÖK elde etti. Açıklanan rakamlar piyasa beklentilerinin yaklaşık yüzde 15 üzerinde gerçekleşti. Şirketin 2Ç döneminde gerçekleşen bakım duruşları nedeniyle üretim hacmi geçen seneye göre yüzde 17 gerilemesine rağmen, satış hacmi toplam 7,3 milyon ton ile geçen seneye göre yatay kaldı. Şirket yönetimi 2023 yılı toplam satış hacmi beklentisini 28-29 milyon tondan 29-30 milyon ton aralığına yükseltti. Net rafineri marjı 2Ç döneminde 9,8 dolar olurken, ilk çeyrekte 9,3 dolar ve geçen sene aynı dönem 19,8 dolar seviyesindeydi. Stok etkisi hariç net rafineri marjı ise ilk çeyreğe göre 8,8 dolardan 8,1 dolar seviyesine geriledi. Şirket Yönetimi 2023 yılı için rafineri marjı beklentisini hafif aşağı revize ederek 11-12 dolardan 10-11 dolara düşürdü.

BİRLEŞİM MÜHENDİSLİK: Birleşim Mühendislik bağlı ortaklığı Solar Santral’in Japonya merkezli bir şirket ile 9,1 milyon dolar + KDV tutarında iş sözleşmesi imzalandığını bildirdi. Tutar, şirketin 2022 yılı hasılatının yaklaşık yüzde 20’ine karşılık geliyor.

EKSUN GIDA: Eksun Gıda, United Nations Relief and Works Agency tarafından açılan 29.502 ton buğday unu ihalesinde 10,9 milyon dolar bedelle teklif verildiğini bildirdi. İhale henüz kesinleşmedi.

REYSAŞ TAŞIMACILIK: Reysaş Taşımacılık sermayesinin 250 milyon TL’den yüzde 100 oranında bedelli olarak 250 milyon TL artışla 500 milyon TL’ye yükseltilmesine ilişkin, rüçhan hakkı kullanılmayan 1.1 milyon adet pay 2-3 Ağustos’ta borsada satıldı.

İPEK ENERJİ & KOZA ALTIN & KOZA METAL MADENCİLİK: TMSF, Koza İpek grubu şirketlerin halka açık paylar dışında hisselerinin Hazine’ye devrinin Ticaret Sicil Müdürlüğü’ne bildiriminin yapıldığını duyurdu. Bilindiği gibi 15 Nisan 2023 tarihinde Yargıtay Koza İpek Grubu şirketlerinin müsadere edilmesine ilişkin nihai kararı vermişti ve iyi niyetli pay sahiplerinin ve yatırımcıların haklarının korunacağını belirtmişti. Bu karara dayanarak TMSF Koza İpek Grubu şirketlerinde halka açık paylar dışında diğer ortakların hisselerinin Hazine adına tescil edildiğini, bu tescil ve ilan ile grup içi şirketlerdeki ana ortaklık-iştirak yapısının aynen devam ettiğini ve BİST’te işlem gören yatırımcıların haklarının korunduğunu, Borsa İstanbul’da işlem gören hisselerinin (KOZAL, KOZAA, IPEKE) hukuki durumunda bir değişiklik olmayacağı açıklamıştı.

TOFAŞ OTOMOBİL: Tofaş Otomobil Stellantis Türkiye’yi 400 milyon euro’ya satın almak üzere pay devir sözleşmesinin imzalandığını duyurdu. 2023 yılının Mart ayında Tofaş Otomobil ve Stelantis arasında Stellantis Otomotiv Pazarlama A.Ş’nin satışını da içeren çerçeve anlaşma imzalanmıştı. Tofaş yaptığı açıklamada, ‘due diligence’ (detaylı inceleme) sürecinin tamamlandığını ve Stellantis Otomotiv Pazarlama A.Ş’yi 400 milyon euro fiyat ile satın almak üzere pay devir anlaşmasının imzalandığını açıkladı.

BURÇELİK BURSA ÇELİK: Burçelik Bursa Çelik Döküm, Ahen Madencilik ile 1,75 milyon dolar tutarında iş sözleşmesi imzalandığını bildirdi. Tutar, şirketin 2022 yılı hasılatının yaklaşık yüzde 16’sına karşılık geliyor.

ÇAN2 TERMİK: Çan2 Termik, ODAS tarafından aktarılan toplam yaklaşık 3 milyar TL tutarındaki sermaye avansına ilişkin olarak tahsisli sermaye artırım kararı alındığını bildirdi.

ÇEMTAŞ ÇELİK: Çemtaş Çelik, daha önce açıkladığı; Bursa’da yer alan GES yatırımının kullanılmaya hazır olduğunu bildirdi. Şirket, 12 bin metrekare alana 20040 kWp gücünde GES için yatırım kararı açıkladı.

ÇİMSA: Çimsa Çimento sermayesinin 135,1 milyon TL’den yüzde 600 oranında bedelsiz olarak 810,5 milyon TL artışla 945,6 milyon TL’ye yükseltilmesine karar verildi.

EUROPOWER: Europower, Sakarya Elektrik Dağıtım tarafından açılan ihalede yaklaşık 1,5 milyon dolar bedelle en uygun teklifin verildiğini bildirdi. Tutar, şirketin 1Ç/2023 dönemi hasılatının yaklaşık yüzde 5’ine karşılık geliyor.

ACISELSAN: Acıselsan geçen hafta pay başına brüt 0,15 TL temettü ödedi.

AZTEK TEKNOLOJİ: Aztek Teknoloji, geçen hafta pay başına brüt 1,06 TL temettü ödedi.

GÖLTAŞ ÇİMENTO: Göltaş Çimento, geçen hafta pay başına brüt 3,50 TL temettü ödedi.

SANİFOAM ENDÜSTRİ: Sanifoam Endüstri, geçen hafta pay başına brüt 0,10 TL temettü ödedi.

SUWEN TEKSTİL: Suwen Tekstil geçen hafta pay başına brüt 0,13 TL temettü ödedi.

VESTEL BEYAZ EŞYA: Vestel Beyaz Eşya, geçen hafta pay başına brüt 0,22 TL temettü ödedi.

admin

Recent Posts

Muşamba Nedir, Ne Anlama Gelir? İle İlgili Yararlı Bilgiler

Muşamba Nedir, Ne Anlama Gelir? 03 Ekim 2024 Perşembe 22:40 ABONE OL Muşamba, su geçirmezlik…

2 ay ago

Yıl İle İlgili Yararlı Bilgiler

Yıl 30 Ekim 2008 Perşembe 20:43 ABONE OL Yıl Nedir?Dünyanın, güneş çevresinde tam bir dolanım…

2 ay ago

Gebelik Izlemi tedavi yöntemleri, nedenleri, tanısı

Gebelik Izlemi GEBELİK İZLEMİ Gebelik izlemi, gebeliğin planlanmasıyla başlayan, sağlıklı sürdürülmesini ve sorunsuz bir doğumu…

3 ay ago

Menopoz tedavi yöntemleri, nedenleri, tanısı

Menopoz MENOPOZ Menopoz, ovaryan aktivitenin (üreme ve östrojen yapımı) yitimi ertesinde, menstrüasyonun kalıcı olarak kesildiği…

3 ay ago

Birçok Kadın Endometriyal Kanserin Önemli Uyarı İşaretini Bilmiyor

Yeni bir araştırmaya göre, çok sayıda kadın, kadın üreme organlarının en yaygın kanseri olan endometriyal…

3 ay ago

Çok mu Oturuyorsunuz? Egzersiz Sağlığınıza Verdiğiniz Zararları Telafi Edebilir

Her gün sekiz saat veya daha fazla oturan kişilerin, her hafta 140 dakikadan az orta/yoğun…

3 ay ago