İş yerinde stresli bir günün arkasından uyku hepimizin sabırsızlıkla beklediği bir şey. Peki yatağınıza girip yorganınızı üzerinize çektiğinizde naturel olarak hangi pozisyona yöneliyorsunuz? 2024 Dünya Uyku Günü’nü kutlamak için uzmanlar en iyi ve en fena uyku pozisyonlarını deklare etti. Bir çok insan ceninden, “asker” pozisyonuna kadar altı ana pozisyondan birinde uyur ve bunlardan bazıları bizim için öbürlerinden oldukça daha iyidir.

Birleşik Krallık’ın ödüllü ve mühim butik yatak ve uyku çözümleri üreticilerinden Woolroom’un dijital departmanının başındaki isim Adam Hirst, “Yatakta anında hastalık hissetmeseniz de, tertipli olarak ağrı ve sızılarla uyanıyorsanız ya da sık sık rahatsız edici bir gece uykusu çekiyorsanız, bunun sebebi fena bir uyku pozisyonu olabilir” diyor.

‘Rahat’ ile ‘sıhhatli’ içinde bir fark var

Averaj bir yetişkinin günün neredeyse üçte birini yatakta ve uykuda geçirdiğini düşünürsek çoğumuzun favori bir pozisyona haiz olması sürpriz değil. Sadece rahat bir uyku pozisyonu ile sıhhatli bir uyku pozisyonu içinde belirgin bir fark mevcut.

Hirst, “Yatakta rahatsak doğru uyku pozisyonunda olduğumuzu varsaymamız naturel. Fakat gerçekte, fena bir uyku pozisyonuna haiz olduğumuzda zaman içinde buna alışabiliriz, dolayısıyla bunun en iyi uyku pozisyonu olduğuna inanmaya başlarız” ifadelerini kullanıyor.

Uzmanlar bir çok insanoğlunun uyuduğunu tespit ettikleri altı pozisyonu; asker, denizyıldızı, kütük, özlem çekme, özgür düşüş ve cenin şeklinde tanımlıyor.

  • Asker: Sırtüstü uzanırken kolları hafifçe yana açma
  • Denizyıldızı: Sırtüstü uzanırken kolları baş seviyesini geçecek kadar kaldırıp bacakları genişçe açma
  • Kütük: Neredeyse kollar ve bacaklar vücuda yapışık bir halde, bir yana düz uzanma
  • Özlem çekme: Yana uzanırken alttaki kolu ileri uzatıp, üstteki bacağı dizden yukarı çekme
  • Cenin: Adı üstünde yana dönük vaziyette cenin pozisyonunda uzanma
  • Özgür düşüş: Baş bir tarafa dönük, kollar yastığa sarılmış ya da yana uzatılmış vaziyette yüzüstü uzanma

Curtin Üniversitesi’nden uzmanların liderliğinde 2019 senesinde meydana getirilen bir araştırmaya nazaran yetişkinlerin yüzde 60’ı gecenin çoğunu yan pozisyonda geçiriyor. The Sleep Charity’den Lisa Artis, özgür düşüş hariç tüm pozisyonların ‘iyi’ bulunduğunu ifade ediyor:

Sırtüstü yada yan yatmak iyidir, sadece gece süresince devamlı olarak büküldüğü için boynunuza oldukça fazla yük bindireceğinden yüzüstü uyumaktan kaçınmanızı öneriyoruz.

MattressNextDay’de uyku uzmanı Martin Seeley, yüzüstü uyumanın sakıncalı olduğu mevzusunda aynı fikir ve sırtüstü uyumanın horlayan insanoğlu için iyi bir seçenek olmadığının altını çiziyor. Seeley, “Yan dönerek uyumak en iyi pozisyon olarak kabul ediliyor” diyor ve ekliyor:

Yan yatmak dolaşımı ve sindirimi iyileştirmeye destek olabilir ve ek olarak daha kolay nefes almak için hava yollarını açar, bu da daha azca horlamak anlamına gelir.

Artis ise pozisyon tercihiniz ne olursa olsun “doğru desteğin” oldukça mühim bulunduğunu vurguluyor ve “İyi bir yatak uykunuzda büyük fark yaratabilir” şeklinde konuşuyor. Artis şöyleki devam ediyor:

“Başınızın 4.5-5.5 kilo ağırlığında bulunduğunu ve boynunuzun omurgadaki 33 omurdan yedisini içerdiğini biliyor muydunuz? Boyun ağrısı, sert boyunlar ve hatta inatçı baş ağrıları, yatakta uyurken zayıf yastık desteğinin bir sonucu olabilir. İyi bir yastık başınızı doğru hizada tutmalıdır; doğrusu, sanki doğru duruşta dik duruyormuşsunuz şeklinde omuzlarınız ve omurganızla aynı hizada olmalıdır. Oldukca yumuşak yastıklar kafanın düşmesine ve boynun bükülmesine niçin olur. Oldukca sert olan ise boynunuzun bükülmesine niçin olacaktır.”


Kaynak: Daily Mail / Metin Aktaşoğlu tarafınca yerelleştirildi

(Toplam: 1, Bugün: 1 )