PARA BORSA/ İDİL TARAKLI Borsa İstanbul 2022 yılında yüzde 198’e yakın artış kaydederek enflasyon karşısında en güçlü yatırım aracı olduğunu ispatladı. Bu yükseliş trendinde Borsa İstanbul’un yurtdışı piyasalardaki olumsuz havadan fazla etkilenmediği, kendi iç dinamikleri ile ve yurtiçi piyasalara odaklı hareket ettiği görüldü. 2023 yılında da borsanın yine yurtiçi piyasalara endeksli hareket etmesi bekleniyor. Bu yeni yılda en önemli gündem maddesinin ise enflasyon ve seçimler olduğu ifade ediliyor. Mevcut koşullarda alternatif piyasalarla karşılaştırıldığında borsanın 2023’te de enflasyon karşısında en güçlü yatırım aracı olacağını belirten analistler, endeksin 6.000-6.500 potansiyel seviyesine ulaşmasını bekliyor. Dolar bazında endeks ve şirketlerin halen iskontolu işlem görmesinin de yukarı yönlü hareketin devamını desteklediğini vurguluyor.
Ancak trend yukarı yönlü olmasına rağmen uzmanlar, endeksin geldiği seviyelerde ara düzeltmelerin kaçınılmaz olduğuna da dikkat çekiyor. Özellikle de borsaya yeni girecek yatırımcıların bu fiyatlarda çok daha temkinli ve seçici olmaları gerektiğinin altını çiziyor.
Geri çekilmelerin bir alım fırsatı olarak değerlendirilebileceğini dile getiren analistler; yatırımcıların mevcut koşullarda tavsiye ya da söylentilere dayalı hisse senedi tercihi yapmayıp, yatırım kararlarını temel analiz ve teknik analizin birleşimine dayalı bir yaklaşımla almalarını öneriyor. Bu kapsamda 2023 yılında piyasaya gelecek halka arzlara dâhil olma fırsatlarının da değerlendirebileceğini söylüyor. Yatırımcıların borsayı kısa vadeli getiriden ziyade uzun vadeli bir yatırım alanı olarak değerlendirmelerini, bekleme sürelerini de bu anlayışla belirlenmelerini öneriyor.
Yatırımcıların risk algısını iyi belirlemesi gerektiğini de ifade eden uzmanlar; risk algısı düşük yatırımcıların varlık dağılımında borsa payını yüzde 40-50, risk algısı yüksek yatırımcıların ise bu oranı yüzde 80 seviyelerinde belirleyebileceğini düşünüyor. Bu kapsamda 2023 yılının gözdesi olabilecek 60 hisseye dikkat çekerek geri çekilmelerde portföylere dahil edilmek üzere takip edilmesini öneriyor.
“DOYUM NOKTALARINDAYIZ”
Gedik Yatırım Araştırmadan Sorumlu Genel Müdür Yardımcısı Ali Kerim Akkoyunlu endeksin kısa vade trendinde önemli bir değişiklik beklemekle birlikte, değerleme bazında doyum noktalarına geldiğini düşünüyor. Yılbaşından bu yana BIST-100 endeksinin oldukça güçlü yüzde 198 getirisi bulunduğunu ve sağlanan getirinin aynı dönemde yaşanan yüzde 62.4’lük enflasyonun (TÜFE) ve yüzde 33 değer kazanan döviz sepetinin oldukça üzerinde olduğuna dikkat çekiyor. Yüksek getirinin temel nedenlerini ise mevduat başta olmak üzere alternatif para piyasalarında düşük kalan faizler nedeni ile alternatif getirilerin sınırlı kalması, şirket karlarının talep bazlı büyüme ve enflasyonunda katkısı ile yakaladıkları yüksek ürün fiyat ayarlamaları ve zayıf TL ile ihracat ağırlıklı şirketlerin elde ettikleri enflasyonun üzerindeki karlılıklar olarak yorumluyor.
“BIST-100’DE HEDEFİMİZ 6.000 SEVİYELERİ”
Akkoyunlu; aynı dönemde dolar bazında getirinin de dahil edildiği, GOÜ’lere karşı göreceli performansa baktığımızda BIST-100 endeksinin rölatif getirisinin yıllık bazda tarihsel olarak en yüksek seviye olan yüzde 149 olduğuna dikkat çekiyor. Piyasa beklentisinin önümüzdeki iki yılda averaj olarak BIST şirketlerinin dünya averajına paralel yüzde 10’un üzerinde reel kar ve FAVÖK daralması (Gedik Yatırım beklentisi: 25) yaşayacağı yönünde olduğunu da belirterek “BIST-100 endeksinin GOÜ’lere karşı FD/FAVÖK iskontosu ise altı ay önce yüzde 38’den yüzde 25’e düşmüş durumda. BIST-100 endeks hedefimiz yüzde 18’lik yükselme potansiyeliyle 6.000. Bu kapsamda bankacılık sektöründe yüzde 19, sanayii sektöründe yüzde 14 yükseliş bekliyoruz. 2022 yılında demir çelik ve madencilik hariç birçok ana sektörün 2022 yılında yüksek reel kar büyümeleri ile yılı kapatacağını düşünüyoruz. Ancak 2023 yılında sadece madencilik, gıda perakende, yeme içme ve çimentoda reel faaliyet karı büyümesi öngörüyoruz. Olası bir satış baskısı halinde ise aşağıda 4.200 seviyelerini görüyoruz” diyor.
Akkoyunlu yatırımcıların risk algısına göre portföylerini oluşturması gerektiğine de vurgu yaparak genel olarak yüzde 40 borsa, yüzde 30 döviz, yüzde 30 altın dağılımının makul olduğunu düşünüyor. Yapı Kredi, Anadolu Efes, Anadolu Holding, Bim Birleşik Mağazalar, Coca Cola İçecek, Koç Holding, Logo Yazılım, Mavi Giyim, Migros, Orge Elektrik, Sabancı Holding, Şok Marketler, Tekfen Holding, Türk Telekom, Turkcell, Tüpraş ve Panelsan hisselerinin 2023 yılının gözdesi olacağını belirterek geri çekilmelerde portföylere dahil edilmek üzere takip edilmesini öneriyor.
“6.000-6.100 SEVİYELERİ SÜRPRİZ OLMAZ”
Borsanın sene başından bu yana yüzde 190’dan fazla yükseldiğini hatırlatan Ahlatcı Yatırım Hazine Müdürü Arda Coşar; daha önce düşük fiyatlardan maliyet yapmış yatırımcılar açısından sorun olmadığını ve portföylerinde hisse ağırlığını ayarlayarak var olan yükselişten faydalanmaya devam edebileceğini düşünüyor. Ancak borsaya yeni girecek yatırımcıların bu fiyatlarda temkinli ve seçici olmaları gerektiğini belirterek “Özellikle çok primlenmiş ve çok yüksek çarpanlardan işlem gören hisse senetlerine karşı dikkatli olunmalı. Zira borsa, 2023 yılında 2021 ve 2022 yıllarındaki kadar avantajlı değil ve olası düzeltmeler ya da satışlar söz konusu olabilir. Endeksin de dolar bazında 325 dolar, yaklaşık olarak da 6.000-6.100 seviyeleri en önemli durak gibi görünüyor. Buraya kadar gitmesi de benim için sürpriz olmaz. Şu anda 6.100 ve 4.700 seviyelerini olası işlem aralığı olarak düşünüyorum. Ancak olası satışlarla özellikle 4.700 hacimli bir şekilde kırılırsa 4.400 ve aşağısı gündeme gelebilir” diyor.
Küresel bazda yükselişi destekleyecek en önemli gündem maddesinin başta FED olmak üzere merkez bankalarının faiz artırım politikalarından çıkması ve beklemeye geçmesi diyen Coşar; Ukrayna-Rusya savaşının bitmesi ve enerji piyasasının sınırlı da olsa normalleşmesinin de önemli bir katalizör olduğunu altını çiziyor.
“HİSSE AĞIRLIĞI YÜZDE 50’Yİ GEÇMEMELİ”
2023 yılı için hisse ağırlığının yüzde 50’yi geçmemesi gerektiğini dile getiren Coşar, “Risk alabilen yatırımcılar yüzde 40-50 hisse senedi ya da hisse senedine dayalı fonları yüzde 30-40 döviz bazlı varlık ki altın ya da gümüş olabilir, risk azaltmak ya da olası düşüşlerde ucuz fiyatlardan hisse almak için yüzde 20 kadar faize dayalı TL varlık bulundurabilir. Risk almak istemeyen yatırımcılar ise ağırlık olarak döviz bazlı varlık ve faize dayalı TL ürününü seçebilir. Ayrıca şu an olmasa da 2023 yılı içerisinde ABD borsalarının dip yapmasını bekliyorum. Bu nedenle döviz bazlı varlık olarak ABD hisse senetlerine dayalı fonlardan kademeli alım yapılabilir” diyor.
Gıda, içecek ve gıda perakende sektörlerinin enflasyon dolayısı ile gıda enflasyonundan fayda sağlayabileceğini düşünen Coşar, konuyla ilgili şu değerlendirmeyi yapıyor: “Ancak gıda perakende tarafında olası yaptırım ya da regülasyonlara karşı temkinli olunmalı. Rafinaj sektörü de olumlu görünüyor. Rafinaj marjları sektörü destekliyor. Havacılık tarafında ziyaretçi sayısı 2019’u geçti. 2023’te de buna benzer bir eğilim bekleniyor. Otomotiv tarafında yatırım ve kapasite artırma projeleri, sektörü destekler nitelikte. Yeni marka ve model haberleri de sektörü destekleyebilir. İletişim sektörü ise şu ana kadar borsa genelinden çok geride kaldı, bu farkı kapatmak ya da azaltmak adına ön planda olabilir. Cam sektörü ise yatırımlar ve coğrafi konum nedeniyle iyi durumda olabilir.”
Coşar, Akbank, Aksa Akrilik Kimya, Aselsan, Brisa, Bim Birleşik Mağazalar, Coca-Cola İçecek, Çimsa, Akçansa, Ege Seramik, Ford Otomotiv, Indeks Bilgisayar, Kordsa, Koç Holding, Migros, Sabancı Holding, Şişe Cam, Türk Traktör, Yapı Kredi, Tüpraş, Logo Yazılım, Türk Hava Yolları, Türk Telekom, Turkcell, Anadolu Efes, Tat Gıda, Yayla Gıda ve Mavi Giyim hisselerinin 2023 yılının gözdesi olacağını belirterek geri çekilmelerde portföylere dahil edilmek üzere takip edilmesini öneriyor.
BORSANIN ÖNÜNDEKİ EN ÖNEMLİ RİSKLER
Ahlatcı Yatırım Hazine Müdürü Arda Coşar’a göre, borsanın önündeki en önemli riskler şunlar:
*Küresel bazda enflasyon ve büyümenin canlı kalmaya devam etmesi ve başta FED olmak üzere merkez bankalarından gelebilecek dozu artan sıkılaştırmacı para politikaları. Böyle bir senaryo beklemiyorum, ama olması durumunda borsaları olumsuz etkiler.
*Ukrayna-Rusya arasındaki savaşın üçüncü taraflara sıçraması, nükleer içerikli mühimmat kullanımı ve Çin-Tayvan arası olası bir sıcak temas.
*Piyasa faizlerinin enflasyonun üzerine çıkması veya dövizde öngörülemeyen oynaklık.
*Büyüme oranlarında ya da şirket karlarında sert düşüş.
*Bölge ülkeleri ile jeopolitik riskler, seçim dönemi olası iç politik riskler.
“SEPET OLUŞTURULABİLİR”
Yatırımcıların portföylerinin tamamını ya da tamamına yakın bölümünü bu fiyatlardan hisse senetlerinde tutmasının doğru bir strateji olmayacağını hatırlatan Ahlatcı Yatırım Hazine Müdürü Arda Coşar; tasarruf sahiplerine hisse senedinin yanı sıra bir miktar da altın, döviz gibi değişik enstrümanları da dahil ederek sepet yapmalarını tavsiye ediyor. Ve şu önerilerde bulunuyor:
*Portföyün tamamı ya da tamamına yakınını bu fiyatlardan hisse senetlerinde tutmak yerine portföylere bir miktar altın, döviz gibi değişik enstrümanlarda dahil edilmeli.
*Hisse portföyünde de kendi içinde sektörel çeşitlendirme yapılmalı.
*Satışları ve karı artması beklenen mümkün mertebe hikayesi olan, pazar hakimiyetine sahip, enflasyona uygun fiyatlama yapabilen, ayrıca kurumsal yönetilen ve güvenilir patronaja sahip hisseler seçilmeli.
*Tüyo ya da söylentilere dayalı değil, aracı kurum raporları baz alınarak portföy oluşturulmalı.
*Eğer yatırımcı yeteri kadar tecrübeli ise ve hisse oranını azaltmak istemiyorsa ki uzun vadeli yatırımcı olabilir, temettü yatırımcısı olabilir, olası gerileme dönemlerinde portföylerini korumak için VIOP- 30 kontratını kullanması faydalı olur.
ALİ KERİM AKKOYUNLU’YA GÖRE 2023’TE TRENDİ BELİRLEYECEK BELLİ BAŞLI FAKTÖRLER;
*Kur, enflasyon ve faiz ilişkisi
*Global resesyonun derinliği ve Türkiye’ye etkileri
*Şirketlerin sene sonu bilançolarının açıklanması 2023 beklentilerinin oluşması
*Emtia fiyat trendleri
*Seçimler
*Rusya-Ukrayna savaşı
*FED’in yaklaşımı
“2022 YILI KARLARININ BİR KISMI REALİZE EDİLMELİ”
2023 yılının genelini ele aldığımızda yatırımcılara risk algılarını düşürmelerini öneren Gedik Yatırım Araştırmadan Sorumlu Genel Müdür Yardımcısı Ali Kerim Akkoyunlu, şu önerilerde bulunuyor;
*2023’te çok daha seçici portföyler oluşturulmalı.
*Sektör değil hisse bazında analizlere ağırlık verilmeli.
*Yatırımcılar 2022 yılında elde ettikleri karların bir kısmını realize etmeli.
*Volatilitelere karşı kendilerini korumalı.
*Olası volatilitelerde yarattıkları fonlar ile fonlarını belki yeniden pozisyon açabilecekleri yapıya getirmeli.
“TÜPRAŞ TEMETTÜ BİRİKTİREN YATIRIMCILAR İÇİN İYİ BİR ALTERNATİF”
Arda COŞAR / Ahlatcı Yatırım Hazine Müdürü
TÜPRAŞ: 2022 ilk dokuz ayda şirketin net karı geçen sene aynı döneme göre yüzde 1.033 artarak 23 milyar 456 milyon TL’ye ulaştı. Şirketin satış ve karını artırmasında en önemli etken, artan ürün marjları oldu. Ayrıca satışların artan hacmi ve ağır/hafif petrol farkı, karını pozitif olarak etkiledi. Mevcut durumda ürün marjları geçtiğimiz seneye göre yüksek seyir etmeye devam ediyor ve bunun şirket karlarını gelecek dönemlerde de desteklemesi beklenebilir. Ayrıca şirketin 2035’e kadar hedeflediği rafinaj yatırım programı ve bağlı ortaklığı Entek üzerinden elektrik üretimi depolama lisans başvuruları ile yatırım planları uzun vade için büyüme katolizörü olarak değerlendirilebilir. Tüpraş için 2023 yılında güçlü bir temettü ödemesi ve mevcut fiyata göre yüzde 10 üzerinde temettü verimliliği bekliyoruz. Özellikle temettü biriktiren yatırımcılar için iyi bir alternatif olabilir. Hissenin portföylere alınmak ya da ağırlık artırılmak üzere değerlendirilmesi gerektiğini düşünüyoruz.
ASELSAN: Şirketin hasılatı 2022 ilk dokuz ayda geçen sene aynı döneme göre yüzde 72 artarak 17 milyar 728 milyon TL, FAVÖK yüzde 66 artarak 4 milyar 107 milyon TL, net kar ise yüzde 83 artarak 5 milyar 735 milyon TL olarak gerçekleşti. Aselsan’ın en önemli yerli savunma sanayi tedarikçisi olması, artan jeopolitik riskler nedeni ile savunma harcamalarının artması, yıllık Türkiye GSYH’nin yüzde 2 veya biraz üzerinde düzenli savunma harcaması yapması, önümüzdeki dönem şirketin siparişlerinin ve dolayısı ile satış ve kar rakamlarının artış beklentisini oluşturuyor. Ayrıca savunma sanayi ürünleri döviz üzerinden fiyatlandığı için 2023 yılında TL de olası bir değer kaybı, şirketin satış ve kar rakamlarını pozitif etkileyebilir. Hissenin portföylere alınmak ya da ağırlık artırılmak üzere değerlendirilmesi gerektiğini düşünüyoruz.
“ORGE ENERJİ’NİN YÜKSELİŞ POTANSİYELİ YÜZDE 59”
Ali Kerim AKKOYUNLU / Gedik Yatırım Araştırmadan Sorumlu Genel Müdür Yardımcısı
ORGE ENERJİ: Şirketin İstanbul’da devam eden metro projelerinin (yaklaşık 170 km) yaklaşık üçte birlik kısmının (yaklaşık 55 km) elektrik taahhüt işlerinde yer alıyor. Şehir yapılanma planlarına göre gelecek üç yıllık periyotta metro ağının önce yaklaşık 450 km’ye ve 2030 yılına kadar ise yaklaşık 700 km’ye kadar genişletilmesi bekleniyor. Bu kapsamda yapılacak yatırımların yaklaşık 2.5-3 milyar dolar seviyesine yaklaşması öngörülüyor. Metro projelerinde elektrik taahhüt işleri oranının toplam proje büyüklüğünün yüzde 15’i bandında olması nedeni ile İstanbul’da 2030 yılına kadar yapılması planlanan projelerde, elektrik taahhüt sektörü için yaklaşık 350-450 milyon dolar bandında bir proje potansiyeli bulunuyor. Özellikle İklim Krizi’nin etkisiyle global anlamda artan yenilenebilir enerji yatırımları, Rusya-Ukrayna savaşının ardından artan enerji maliyetleri ile daha da ivmelenmeye başladı. Dolayısıyla şirketler, enerji maliyetlerini azaltmak amacıyla güneş enerjisi yatırımlarını hızlandırdı. Bu kapsamda şirket; 2022 yılında iki adet GES kurulum projesi almış olup, özellikle GES ve RES alanlarında iş geliştirme çalışmalarını sürdürüyor. Elektrik taahhüt segmentinde oldukça önemli bir husus olan iş güvenliği ve proje bitirme zamanlaması konusunda kendisini ispatlamış bir firma olan Orge, yeni alanlarda proje kazanımı konusunda avantaj sağlayabilir. Firma elektrik taahhüt alanında olduğu gibi, bu alanda da yurtdışı projeler yürütmeyi hedefliyor. Öte yandan Türkiye araç parkında henüz oldukça düşük bir ağırlığa sahip olan elektrikli araç talebinin gelecek yıllarda önemli seviyede artması bekleniyor. Bu kapsamda henüz yaklaşık 3 bin 500 noktada şarj istasyonu barındıran Türkiye’de bu sayının 2023 yılında yaklaşık 55 bin noktaya, 2030 yılında yaklaşık 1 milyon noktaya ve 2040 yılında 5 milyon noktaya çıkması bekleniyor. Şirketin bu kapsamdaki iş geliştirme çalışmaları devam ediyor. Şirket payları 2023T 6,6x FD/FAVÖK ve 7,9x F/K çarpanları ile işlem görüyor. Yeni iş kollarının büyüme potansiyeli ve 2023-2025 yılları arasında ortalama üç yıllık FAVÖK marjını yüzde 32 olarak kullandığımız muhafazakar modelimiz göz önüne alındığında, hisse senedinin hala cazip seviyelerde işlem görmeye devam ettiğine inanıyoruz. Orge Enerji hisselerinde yüzde 59 yükseliş potansiyeli ile 43 TL hedef fiyat öngörüyoruz.
MİGROS: Önümüzdeki dönemde gıda perakende sektörünün faaliyet karlılığının güçlü seyretmesini beklerken, sektörün öngörülebilirliği de göreceli olarak diğer sektörlere göre daha net olarak devam ediyor. Şirket, teknolojik olarak da online işleri ile sektörün lideri konumunda. 2022 yılı için şirketin satışlarında yüzde 90, FAVÖK’ünde yüzde 94 büyüme ve net borcunda ise muhafazakar yaklaşım ile yüzde 29 düşüş bekliyoruz. 2023 yılında da enflasyonun üzerinde büyüme öngörüyoruz. Şirket hisseleri, oldukça yüksek bir iskonto olan 4,9x FD/FAVÖK rasyosunda işlem görüyor. (2023: 3,0). Migros hisselerinde yüzde 54.8 yükseliş potansiyeli ile 223 TL hedef fiyat öngörüyoruz.
TEKFEN HOLDİNG: Eylül 2020 itibarıyla birikmiş iş 2021 yılsonuna kıyasla yüzde 10 artış göstermiş ve 1,4 milyar dolar seviyesinde. Yurtdışı birikmiş işler, toplamın yaklaşık yüzde 87’sini oluşturuyor. Orta Doğu ve Hazar bölgeleri, sırasıyla yüzde 49 ve yüzde 38 ile toplam birikmiş iş yüküne en fazla katkı sağlayan bölgeler. Haradh Projesi’nden kaynaklanan ek maliyetlerin de etkisiyle taahhüt segmentinde kârlılık baskısı 2022 yılında da devam etmiş. Bu nedenle 1Ç23’ten itibaren segment kârlılığında yukarı yönlü bir normalleşme bekliyoruz. Son 15 yılda, segmentin medyan ve ortalama FAVÖK marjı sırasıyla yüzde 8.5 ve yüzde 5.6’dır ve negatif marjlar elde edilen yıllar hariç ortalama marj yüzde 9.8 ile oldukça güçlü. Model varsayımımız yüzde 5.0’lik orta/uzun vadeli FAVÖK marjı ile muhafazakar. Önümüzdeki yıllarda Tekfen’in faaliyet gösterdiği bölgelerde enerji, yeşil enerji, altyapı projelerinin hızlanmasını beklediğimiz için özellikle uzun vadeli temettü yatırımcıları için şirket paylarının alım fırsatı yarattığını düşünmeye devam ediyoruz. Son olarak, Tüpraş ile güçlü bir iş ilişkisine sahip olması (Türkiye’deki birikmiş işlerin büyük çoğunluğu Tüpraş’tan gelmekte) ve Stratejik Dönüşüm Planı, şirket için daha fazla birikmiş iş potansiyeli yaratabilir. Taahhüt segmentindeki zayıf ve belirsiz görünüm konsolide figürler üzerinde baskı oluşturmaya devam etse de gübre segmentindeki güçlü seyir 2022 yılında da devam etti. Artan maliyetlere karşın, yüksek gübre fiyatları, bir önceki yıla göre hafif aşağı yönlü normalleşmeye rağmen 2022 yılında da kârlılığı desteklemeye devam ediyor. Modelimizde segment kârlılığına muhafazakar yaklaşarak; son üç yılın ortalamasından 250 baz puan daha düşük varsayım kullanıyoruz, ki bu da yaklaşık yüzde 16’lık uzun vadeli FAVÖK marjına işaret ediyor. Hizmet tarafında ise FAVÖK marjını son üç yılın ortalamasından 600 baz puan daha düşük olacak şekilde yüzde 25’lik bir marj elde edilmesi varsayımını kullanıyoruz. Şirket payları 2023T 3,6x FD/FAVÖK ve 4.2x F/K çarpanları ile işlem görüyor. Tekfen Holding hisselerinde yüzde 19 yükseliş potansiyeli ile 63 TL hedef fiyat öngörüyoruz.
“5.850-6.200 VE 6.500 DİRENÇ BANTLARINA DOĞRU YÜKSELİŞ SÜREBİLİR”
Eralp ASLANKURT / Yatırım Finasman Genel Müdürü
TL bazında Borsa İstanbul’da 5.500’lerde yeni zirveleri test etmemize karşın dolar bazında 2018 zirvelerinin altındayız ve gelişen ülke borsalarıyla karşılaştırdığımızda iskontomuzun devam ettiğini görüyoruz. Değerleme olarak da cazip kalan ve potansiyelini yüksek gördüğümüz şirketler olduğunun da altını çizelim. Son haftalarda yabancı ilgisinin de artmasına ek olarak yükselen hacimleri ve endekslere para girişinin devam etmesini de olumlu karşılıyoruz. Kademeli olarak 5.850-6.200 ve 6.500 direnç bantlarına doğru yükseliş sürebilir.
BİST-100 endeksi için şu an için öngördüğümüz minimum seviye 4.750-4.800 bandı. Bu bölge altına hareketler görsek dahi uzun vadeli kalacağımız görüşünde değiliz ve maliyetlenme açısından daha cazip bir bölge olduğu kanaatindeyiz. BİST-100 endeks hedefimiz 6.500 puan düzeyinde.
Dışarıdan içeriye doğru gelecek olursak küresel anlamda finansal koşullar 2017’den beri en sıkı dönemlerinden birini yaşıyor. Buna karşın 2023 yılında merkez bankaları faiz artırımlarını azaltacak ve finansal koşulların nispeten gevşemesi gündeme gelebilir. Avrupa ve ABD’de resesyon korkularının da azalmasını ve bunun da borsaları desteklemeye devam etmesini bekliyoruz.
2022 yılı son çeyreğini tamamlarken, şirketlerden son çeyrekte güçlü karlar gelmeye devam edebilir. Buna ek olarak 2022 temettü beklentilerinin de yüksek olması, yılın ilk çeyreğinde şirket bazlı hareketleri ön plana çıkarabilir.
Düşük faiz ortamının devam etmesini bekliyoruz ve bu da Borsa İstanbul’a olan yatırımcı ilgisinin yüksek kalmasını sağlayabilir.
Değerlemelerin cazip kalması, borsada yükselişi destekleyebilecek ana etken ve dolar bazında da ucuz seyir korunuyor.
2023’te makro iktisadi risklerin azalacağı beklentisi ön planda. Enflasyondaki düşüşün devamında negatif reel faiz makasının nispeten daralması söz konusu. Enflasyon beklentilerinde de iyileşme dikkat çekiyor.
Öte yandan Rusya-Ukrayna krizinin büyük ölçüde aşıldığını düşünüyoruz, fakat tamamen barış ortamının sağlanmasını şu anda zor görüyoruz. 2023 yılı içerisinde yer yer bölgesel çatışma haberlerini görebiliriz. Buna karşın büyük ölçüde bir savaş ihtimali, 2022’ye göre daha düşük. Avrupa’da son dönemde artan iyimserliğe karşın resesyon endişesi hala yüksek. ECB ise veri akışındaki durgunluğa karşın faiz artırımlarını devam ettirebilir.
Covid 19’un ekonomiler üzerindeki etkisi azaldı, ancak farklı varyasyonlarda ülke ekonomileri üzerindeki tehdidin sürdüğü dikkat çekiyor. Küresel bir tehdit olarak görülebilir.
Bu arada 2023 yılı yatırım için şirket seçiminde 2022’ye göre daha zor bir yıl olacak. Değerleme olarak cazip kalan şirketlere yönelimin devam edeceğini düşünüyoruz. Düzenli olarak gelir yaratan ve büyüme hikayesi olan şirketlere yönelim önerilebilir.
2023’teki resesyon endişesinin yüksek borçlu şirketler için fiyatlamada risk oluşturması gündeme gelebilir. Bu nedenle yüksek borçlu şirketlere yatırım yapılırken dikkat edilmesi gerekir.
Portföylerde yüzde 70 ağırlıkla hisse senedi bulundurulmasını öneriyoruz. 2023’te risklerin dengeleneceğini ve BİST-100’ün diğer yatırım araçlarına nispeten getiri potansiyeli barındırdığı görüşündeyiz. Yüzde 20 ağırlıkla eurobond gibi döviz bazlı getirili ürünler tercih edilebilir. Altın için 2023 beklentilerimiz de yukarı hareketin devamı yönünde. Altın için de yüzde 10 ağırlık değerlendirilebilir.
2023 yılının gözde sektörlerinden biri havacılık olmaya devam edecektir. Sektördeki üç ana oyuncu olan Pegasus, THY ve TAV Havalimanları Holding için güçlü beklentilerimiz sürüyor. Enerji sektörü de yeni büyüme dinamikleriyle ön plana çıkan sektörler arasında kalacaktır. Son dönemde yenilenebilir enerji yatırımları, bu sektörde faaliyet gösteren şirketleri öne çıkarırken, enerji sektörü için 2023 yılında güçlü hikayeler göreceğimizi düşünüyoruz.
Otomotiv sektöründe Ford Otomotiv ve Tofaş Oto Fabrikaları güçlü oyuncular olmakla birlikte orta uzun vadede getiri potansiyeli yüksek şirketler. Tofaş Oto yeni modellere ilişkin beklentiler, Ford Otomotiv ise yeni yatırımlarla büyüyen şirketler arasında yer alacak.
Sabancı Holding, Bim Birleşik Mağazalar, Enerjisa Enerji, Koç Holding, Tüpraş, TAV Havalimanları Holding, Akçansa, Pegasus, THY, Migros, Ford Otomotiv, Anadolu Efes Biracılık, Coca Cola İçecek, Kordsa, Turkcell, Çimsa, Emlak Konut GYO, Ereğli Demir Çelik, Tekfen Holding, Arçelik, Türk Traktör, Şişe Cam, Tofaş Oto Fabrikaları, Mavi Giyim, Kardemir, MLP Sağlık Hizmetleri, Gelecek Varlık Yönetimi, Biotrend Enerji, Doğuş Otomotiv ve Özak GYO hisselerinin 2023 yılının gözdesi olacağını düşünerek geri çekilmelerde portföylere dahil edilmek üzere takip edilmesini öneriyoruz.
SÖKE BU HAFTA HALKA ARZ OLUYOR
Aile şirketi olarak kurulup Kasım 2014’te halka arz olan Ulusoy Un, Söke’yi de halka arz ediyor. Aydın Söke ve Ankara Sincan’daki iki fabrikasıyla günde bin 440 ton üretim kapasitesi bulunan Söke’nin halka arzı için talep toplama tarihleri 4-5-6 Ocak 2023 olarak belirlendi. Qnb Finansinvest liderliğinde yapılacak olan halka arzın büyüklüğü, 581 milyon TL ve hisse satış fiyatı pay başına 7.5 TL olarak gerçekleşecek. Halka arzdan elde edilecek gelir ile yapılacak yatırımlar arasında Söke’nin un sektöründeki marka bilinirliğini unlu mamuller sektörüne taşıyacak olan yeni üretim tesisinin kurulması da yer alıyor. Konuyla ilgili bilgi veren Söke Yönetim Kurulu Başkanı Dr. Eren Günhan Ulusoy, şu açıklamayı yaptı: “1969 yılında Ulusoy Gıda ile başlayan gıda sektöründeki faaliyetlerimiz, 1989 yılında Ulusoy Un’un kurulmasıyla sanayi alanında da devam etti. Kasım 2014’te Samsun’un ve un sektörünün tek halka açık firması haline geldik ve o tarihte 50. Yıl Üretim Tesisimizi hayata geçirme kararı aldık. 2014 Kasım ayında halka arz olurken günde 900 buğday/ton olan üretim kapasitemiz, 2 bin 485 buğday/tona ulaştı. Halka arz olduğumuz tarihten 2022’nin üçüncü çeyreğine kadar geçen süreçte üretim kapasitemizi dört buçuk kat, öz sermayemizi dokuz kat, çalışan sayımızı üç buçuk kat, ihracatımızı da iki buçuk kat artırdık. Halka arzın şirkete kattığı kurumsallık, artırdığı sermaye ve şirkete kazandırdığı şeffaflık, faaliyetlerimizde kaldıraç etkisi yaratarak kapasite, ihracat ve istihdamın artmasını sağladı. Ulusoy Un’da gösterdiğimiz başarılı ivmeyi, Söke’ye de taşımak istiyoruz. Söke, perakende un pazarının en önemli oyuncularından biri. Halka arzdan sağlayacağımız kaynakların kullanım yerleri arasında yer alan 2023’ün ikinci yarısında hayata geçirmeyi hedeflediğimiz unlu mamuller üretim tesisi ile Söke’nin unlu mamuller sektöründe de Türkiye’nin en güçlü markalarından biri olmasını hedefliyoruz. Aynı zamanda Söke’nin enerji ihtiyacı için 2023 yılında yenilebilir enerji yatırımlarında bulunacağız”
“YATIRIMCILAR TREND DEĞİŞİMLERİNE ODAKLANMALI”
Enver ERKAN / Tera Yatırım Başekonomisti
Tasarruf sahiplerinin yükselen enflasyon karşısında önce KKM’yi tercih etmeleri, ancak geçtiğimiz aylarda KKM getirisinin faiz ile sınırlı kalması ve enflasyon altında getiri elde etmesiyle yatırımcılar, bir kısım riski de göze alarak borsaya giriş yaptı. Fonlara ve doğrudan piyasaya giren para ile hisse senetleri yükselişe geçti. Yatırımcılar alternatif bir getiri aracı bulana kadar borsaya olan talep devam edecektir.
Mevcut durumda TL bazlı getirilere bakmak yanlış olacaktır. Burada rakamsal değerlerden ziyade trend değişimlerine odaklanmak yatırımcılara giriş-çıkış noktası olarak daha yardımcı olacaktır. Borsa İstanbul’da endeksi bu seviyelere getiren koşulların değişmesine yönelik haber akışı veya gelişmeler satışlara neden olabilir, aksi durumda geri çekilmeler ise kar satışı olarak kalacaktır.
Bilançoların önemli bir bölümünün TL bazında rekor kırdığı aşikar. Burada öz sermaye getirisinin enflasyona oranla ne düzeyde kaldığı önemli.
Normal şartlarda Borsa İstanbul için 2023 yılında takip edilecek gündem maddeleri; Rusya-Ukrayna Savaşı ve FED’in para politikası kararları olacaktır. Ancak mevcut durumda dışarı kaynaklı haber akışının geri planda kaldığı, yerli yatırımcıların ağırlıklı olduğu piyasa ön planda. Bu nedenle en önemli gündem maddesi seçim olacak.
Mevcut hükümetin seçilmesi durumunda enflasyona yönelik tedbirlerin yetersiz kalması, kurda zorlama ile yukarı gidişatın engellenmesi bir yere kadar sürdürülebilir. Diğer bir deyişle mevcut şartların devam etmesi sürdürülebilir değil. Bu, hisse senetlerinde belirli bir yerden sonra sağlıksız fiyat oluşumlarını gündeme getirecektir. Seçim sonrası hükümet değişikliği durumunda ise alışagelmiş ekonomi politikalarına dönülmesi neticesinde faizin artması, likiditenin değerini ön plana çıkaracaktır. Bu durumda nakde dönüş isteği ile varlık fiyatlarında düzeltme görülebilir.
Gelişmelere bağlı olarak 2023 daha aktif bir portföy gelişiminin olacağı bir sene olacak. Mevcut koşullar altında yüzde 60 borsa, yüzde 20 gümüş, yüzde10 altın ve yüzde 10 döviz olarak yıla başlangıç yapılabilir
“AŞIRI İYİMSER SENARYODA 8.000 ENDEKS BEKLENEBİLİR”
Elshan GULİYEV / InvestAZ Yönetim Kurulu Başkanı
Merkez Bankası’nın faiz indirimleri yüksek enflasyon ile birleşince ultra negatif reel faiz “yeni normal” olarak devreye girdi. KKM ile döviz hareketlerinde oynaklığın sınırlandırılması ile birlikte Borsa İstanbul, enflasyona karşı getiri arayışında olan yatırımcı için tek adres oldu. Yeni halka arzların sürekli olarak devreye girmesi de borsaya yeni yatırımcı ilgisini ve hesap açılışlarını sağlayarak hızlı bir büyüme ivmesi sağlıyor.
Endeksin TL bazında 2023 yılı ilk çeyrekte 6.500 seviyesine kadar ulaşma potansiyelini güçlü olarak değerlendiriyoruz. Dolar bazında endeks ve şirketlerin halen iskontolu işlem görmeleri de yukarı yönlü hareketin devamını destekliyor.
Borsa İstanbul’da endeksinin 2023 yılı ilk çeyrek döneminde 6.500 potansiyel seviyesine ulaşmasını beklerken, aşırı iyimser senaryo için maksimum 8.000 endeks beklentisi de ifade edilebilir. Strateji yukarı yön olarak devam ederken taktik olarak ara düzeltmeler, geri çekilmeler bir alım fırsatı olarak değerlendirilebilir. Geri çekilme için 1.000 puanlık hareket ile 4.500 seviyesi izlenebilir.
FED’in faiz artışında tepe faizi bulmasında gecikme, FED ve önemli merkez bankalarının 2022 yılında yaptıkları faiz artışlarının birikimli negatif etkilerinin 2023 yılında ekonomiler için resesyon olarak yansıması, olası resesyondan çıkış süresinin uzaması, Çin’in sıfır Covid politikasından çıkış sürecinin uzaması ve ekonomik aktivitenin zayıf kalması ile seçim belirsizliğine bağlı TCMB’nin para politikasında değişiklik olup olmayacağı başlıkları borsanın önündeki en önemli riskler olarak sıralanabilir.
Yatırımcıların mevcut koşullarda tavsiye ya da söylentilere dayalı hisse senedi tercihi yapmayıp, yatırım kararlarını temel analiz ve teknik analizin birleşimine dayalı bir yaklaşımla almaları önem taşıyor.
Bu kapsamda 2023 yılında piyasaya gelecek halka arzlara dâhil olma fırsatları da değerlendirebilir. Yatırımcıların, borsayı kısa vadeli getiriden ziyade uzun vadeli bir yatırım alanı olarak değerlendirmeleri gerektiğine inanıyorum. Bekleme süreleri de bu anlayışla belirlenmeli.
Ayrıca yatırım yapılacak şirket tercihlerinde temel analiz ve büyüme hikayesinin varlığı göz önünde bulundurulmalı. Başta FED olmak üzere yurtdışı faktörlerin endekse yönelik negatif, pozitif etkilerinin de iyi analiz edilmesi gerekiyor.
Mevcut durumda seçime kadar portföy oluşturmak, seçim döneminde bekle-gör stratejisini uygulamak daha anlamlı olabilir.
Risk algısı düşük olan yatırımcılar, fon ve portföy yönetimlerine dahil olabilir. Varlık dağılımında yüzde 50 borsa, yüzde 40 altın, yüzde 10 uygun bir portföy dağılımıdır.
Risk algısı yüksek yatırımcılar yüzde 80 borsa, yüzde10 altın ve yüzde 10 döviz olarak portföy dağılımı yapabilir.
2023 yılında bankacılık sektörü ön plana çıkmaya devam edecektir. Çarpan bazında ucuzluk ve dolar bazlı banka hisselerinin iskontolu işlem görmesi, pozitif katalistler arasında yer alıyor.
Gıda ve tarım ağırlıklı sektörler; ülkelerin Covid sonrası ihracat yasakları uygulamaları, kendi içlerine kapanmaları ve üretim maliyetlerinin artması, tedarik zinciri, arz yönlü sıkıntıların devam etmesine bağlı Covid sonrası olduğu gibi 2023 yılında da stratejik önemini koruyacaktır.
Çin’in 2023 yılında sıfır Covid politikasından çıkışı ve normalleşme sürecinin hızlı olacağı beklentisine bağlı olarak Çin ekonomisinde büyüme dinamiğinin devreye girmesiyle demir-çelik sektörünün ön plana çıkmasına katkı sağlayabilir.
THY, Akbank, Garanti BBVA, Koç Holding, Ereğli, Kardemir, Gübre Fabrikaları, Emlak Konut GYO, Şişe Cam, Petkim, Aselsan, Ford Otomotiv, Tofaş Oto Fabrikaları, Turkcell, Türk Telekom, Arçelik Tüpraş, Ülker Bisküvi, Bim, Enka İnşaat, Tekfen Holding, Hektaş, Sasa Polyester, Karsan, Halkbank, Oyak Çimento, İş GYO, Doğuş Otomotiv, Türkiye Sigorta ve Turcas Petrol hisselerinin 2023 yılının gözdesi olacağını düşünerek geri çekilmelerde portföylere dahil edilmek üzere takip edilmesini öneriyoruz.
“FİNANSAL OKURYAZARLIK PLATFORMU OLUŞTURMAYI PLANLIYORUZ”
İbrahim Ömer GÖNÜL / Sermaye Piyasası Kurulu (SPK) Başkanı
Sermaye piyasalarımıza yatırımcılarımızın ve şirketlerimizin ilgisi güçlü şekilde devam ediyor. Yıllardır pay piyasasında 1 milyon civarında seyreden yatırımcı sayımız, son olarak 3,5 milyona yaklaştı. Halka arz tarafında ise şirketlerimizin ilgisinin geçen yıl olduğu gibi bu yıl da devam ettiği görülüyor. 2022 yılı Aralık ayı itibarıyla 35 şirket, halka arzdan 14,8 milyar TL kaynak sağladı.
Borçlanma aracı ve kira sertifikası ihracı yaklaşık 402 milyar TL olarak gerçekleşti. Menkul kıymet yatırım fonları ve emeklilik yatırım fonlarındaki tasarruf düzeyi 960 milyar TL’yi buldu. Ayrıca portföy yönetim şirketleri tarafından yönetilen fonların toplam büyüklüğü de 1,2 trilyon TL’yi aştı.
Girişim sermayesi yatırım fonlarının büyüklüğü de 28 milyar TL’yi aşarak, girişim sermayesi yatırım ortaklıklarının portföy büyüklüğü de 8,3 milyar TL’ye yükseldi.
Cumhuriyetimizin 100. yılında 2023’te önceliğimiz sermaye piyasalarımızın son dönemde kazandığı ivmeyi devam ettirerek, piyasalarımıza gösterilen ilgiyi sürdürebilmek ve piyasalarımızı gerek düzenlemeler gerekse teknolojik gelişmelerle en üst seviyelere taşıyabilmektir.
Finansal okuryazarlık, önümüzdeki dönemde de en çok üzerinde durduğumuz konulardan biri olmaya devam edecek Yatırımcıların finansal kararlarını daha nitelikli raporlara kolayca ulaşarak vermelerini sağlayacak adımlara hız vereceğiz. Finansal okuryazarlık platformu oluşturmak gündemimizde.
Gelişmiş teknolojilere dayalı olarak yeni yatırım araçlarının geliştirilmesi ve enerji sektöründeki şirketlerin ihtiyaçlarının karşılanması kapsamında enerji piyasasında işlem görecek araçlar için elektronik ürün senedi (ELÜS) geliştirilmesi üzerinde de çalışmalarımızı sürdüreceğiz.
Kurulumuz ile Borsa İstanbul Grubu bünyesindeki Merkezi Kayıt Kuruluşu ve Takasbank piyasaların tek bir noktadan izlenmesi ve risklerin önceden öngörülebilmesi amacıyla Sermaye Piyasaları Risk Merkezi oluşturulmasına ağırlık vereceğiz.
Sürdürülebilirliği sağlamak ve iklim değişikliğine karşı atılacak adımlarda sermaye piyasaları ile finansmana önem veriyoruz. SPK olarak tüm ölçekteki şirketlerin sermaye piyasası yoluyla finansmana erişimini kolaylaştırmayı, yenilikçi, dijital ve yeşil dönüşüme yönelen şirketlerin sermaye piyasası aracılığıyla finansmana ulaşmasını amaçlıyoruz. Aynı zamanda, sürdürülebilirlik kapsamında yenilenebilir enerji alanlarına odaklanan kurumsal yatırımcıların sayısının artmasını hedefliyoruz.
ONCOSEM HİSSELERİ HALKA ARZ EDİLDİ
Türkiye’de kemoterapi ilaç hazırlama sistemleri üretimini gerçekleştiren Oncosem Onkolojik Sistemler Sanayi ve Ticaret A.Ş. hisseleri, geçen hafta halka arz edildi.
Sektörde 26 yıllık bir deneyime sahip olan şirket, kanser teşhisi ve tedavisinde kullanılan ekipmanlar, yarı mamul bileşenler ve tıbbi cihazların üretimi, diyagnostik ürünler ve koruyucu ekipman üretimi konusunda uzmanlaşmış durumda.
Son olarak şirket, Covid-19 pandemisinin en başında tamamen yerli imkanlarla antikor ve antijen hızlı test kitleri üretmiş ve bu ürünleri 20’den fazla ülkeye ihraç etmişti. Şirketin onkoloji ürünleri dahil, yüksek teknoloji ile ürettiği ürünler, bugün 30’dan fazla ülkeye ihraç ediliyor.
İnfo Yatırım tarafından gerçekleştirilen halka arzda şirketin çıkarılmış sermayesi 19 milyon 900 bin TL’den 23 milyon 850 bin TL’ye yükseltildi. Halka arzdan elde edilmesi hedeflenen gelirin yüzde 13’ü; Almanya, İngiltere ve diğer yurtdışı pazarda yüksek teknolojili cihazlar, teknoloji transferi, temiz oda ve atık sistemleri gibi yatırımların finansmanında kullanılacak. Halka arz gelirinin yüzde 36’sı ise kurulması planlanan yeni üretim fabrikası yatırımında değerlendirilecek. Anılan gelirin yüzde 28’i üretim kapasitesinin artırılmasına yönelik yapılacak makine ve ekipman yatırımları kapsamında planlanırken, geriye kalan yüzde 23’lük arz geliri ise işletme sermayesi ihtiyacının finansmanı için ayrılacak.
‘Eşit dağıtım’ yöntemiyle gerçekleştirilen halka arzda, Oncosem Yönetim Kurulu Başkanı Erol Çelik’e ait 2 milyon adetlik nominal paylar da satışa konu edilecek. Talep toplama, geçen hafta 28-29 Aralık 2022 tarihlerinde ve halka arzda hisse payına fiyat 17,50 TL olarak gerçekleşti.
BORSA ŞİRKETLERİNDE NELER OLDU?
KOZA ALTIN İŞLETMELERİ: Koza Altın sermayesinin 152,5 milyon TL’den yüzde 2.000 oranında bedelsiz olarak 3,05 milyar TL artışla 3,2 milyar TL’ye yükseltilmesine karar verildi.
ENERJİSA: Enerjisa, 4.190 MWe/5866 MWp kurulu güce sahip güneş enerjisine dayalı olması beklenen enerji depolamalı elektrik üretim tesislerinin ön lisansı için EPDK’ya başvurdu.
GİRİŞİM ELEKTRİK: Girişim Elektrik, Toroslar Elektrik Dağıtım tarafından açılan ihalede 6,54 milyon dolar ile en iyi teklifi verdiğini bildirdi. Tutar, şirketin 2022/9A hasılatının yaklaşık yüzde 4.9’una karşılık geliyor. Öte yandan Girişim Elektrik ile Ünal Kuruyemiş Gıda arasında 760 bin dolar tutarında iş sözleşmesi imzalandı. Tutar, şirketin 2022/9A hasılatının yüzde 0.6’sına karşılık geliyor.
KAREL ELEKTRONİK: Karel Elektronik sermayesi geçen hafta 200 milyon TL’den yüzde 101 oranında bedelli olarak 202,9 milyon TL artışla 402,9 milyon TL’ye yükseltildi.
KRON TEKNOLOJİ: Kron Teknoloji sermayesinin 14,2 milyon TL’den yüzde 200 oranında bedelsiz olarak 28,6 milyon TL artışla 42,8 milyon TL’ye yükseltilmesine karar verildi.
TOFAŞ OTOMOBİL: Tofaş Otomobil Fabrikaları Bursa Fabrikası’nda, 02.01.2023 – 15.01.2023 tarihleri arasında üretime ara verilecek. Duruşun nedenleri planlı bakım, üretim hatlarına yönelik altyapı değişiklikleri ve yılsonu envanter sayımı olarak açıklandı. 16.01.2023 tarihinde tekrar üretime başlanacak.
OTOKAR: Otokar’ın yüzde100 iştiraki olan Otokar Europe S.A.S, İtalya Merkezi Satın Alma Ofisi (Consip S.P.A.) ile 2021 ve 2022’de imzalanan çerçeve anlaşmalar kapsamında iki yeni sipariş aldı. Yeni siparişlerin toplam bedeli yaklaşık olarak 34,2 milyon euro. Teslimatın 2023’ün ikinci yarısında başlayıp 2024’ün ilk yarısında tamamlanması planlanıyor.
HEKTAŞ: Hektaş’ın yüzde 100 bağlı ortaklığı olan Ferbis Tarım’ın halka arzına karar verildiği ve halka arz için SPK ve Borsa’ya başvuru yapılacağı bildirildi. İMAŞ MAKİNA SANAYİ: İmaş Makine Sanayi sermayesinin 37 milyon TL’den yüzde 525 oranında bedelsiz olarak 194,25 milyon TL artışla 231,25 milyon TL’ye yükseltilmesine karar verildi.
TURKCELL: Turkcell daha önce halka arzını duyurduğu ancak 2016 yılında piyasa koşulları nedeniyle vazgeçilen Global Towers’ın halka arzı için çalışmalara başladığını duyurdu. 2016 yılındaki değerlemede Global Towers’ın değerlemesi 1,3 milyar TL – 1,5 milyar TL / (426 – 491 milyon dolar) piyasa değerindeydi.
BMS BİLEŞİK METAL SANAYİ: BMS Birleşik Metal Sanayi 37,1 milyon TL tutarında iki yıl süre ile yatırım teşvik belgesi aldığını bildirdi. Şirket daha önce Dilovası tesislerinde kapasite artışını bildirmişti.
FONET BİLGİ TEKNOLOJİLERİ: Fonet Bilgi ile Samsun İl Sağlık Müdürlüğü arasında 10,6 milyon TL tutarında iş sözleşmesi imzalandığı bildirildi. Tutar, şirketin 2022/9A hasılatının yaklaşık yüzde 12’sine karşılık geliyor.
Muşamba Nedir, Ne Anlama Gelir? 03 Ekim 2024 Perşembe 22:40 ABONE OL Muşamba, su geçirmezlik…
Yıl 30 Ekim 2008 Perşembe 20:43 ABONE OL Yıl Nedir?Dünyanın, güneş çevresinde tam bir dolanım…
Gebelik Izlemi GEBELİK İZLEMİ Gebelik izlemi, gebeliğin planlanmasıyla başlayan, sağlıklı sürdürülmesini ve sorunsuz bir doğumu…
Menopoz MENOPOZ Menopoz, ovaryan aktivitenin (üreme ve östrojen yapımı) yitimi ertesinde, menstrüasyonun kalıcı olarak kesildiği…
Yeni bir araştırmaya göre, çok sayıda kadın, kadın üreme organlarının en yaygın kanseri olan endometriyal…
Her gün sekiz saat veya daha fazla oturan kişilerin, her hafta 140 dakikadan az orta/yoğun…