PARA BORSA/ İDİL TARAKLI Borsa İstanbul, 2023 yılını yüzde 35.6’lık yükselişle tamamladı. Yeni yıla ise süratli başladı ve senenin ilk işlem gününde yüzde 2.1’lik kuvvetli bir yükseliş kaydetti. Sadece ilerleyen günlerde kazanımlarını koruyamadı. Endeksin hafta süresince inişli çıkışlı bir görünüm sergilenmesi, anlamlı bir trend yakalanmasına izin vermedi. Satış baskısının artmasında Yargıtay ile Anayasa Mahkemesi içinde devam eden anlaşmazlığa yönelik haber akışının da etkili olduğu açıklandı. Endeksin kısa vadeli görünümünün zayıfladığını hatırlatan borsa uzmanları; 7.530 direnç haline gelirken, bu düzey aşılmadığı sürece endeksin tekrardan destek seviyelerine doğru çekilme riskinin devam etmesinden kaygı ediyor. 7.360 ve 7.200 seviyelerinin ise destek seviyeleri olarak takip edilebileceğini söylüyor. 7.650 puanın üstünde kalıcı kapanış yapılmasının önemine vurgu icra eden analistler, bu seviyenin üstünde yapılabilecek kapanışların yükseliş trendini destekleyeceğini söylüyor.
Öte taraftan endekste 7.900-8.000 ana direnç seviyelerinin aşılabilmesi için son dönemde 100-120 milyar TL bandında gerçekleşen işlem hacminin kalıcı olarak artması icap ettiğini belirtiyor.
İlk çeyreğin sonu ikinci çeyreğin başı itibarıyla seçimlerin de geçmesiyle birlikte borsada yukarı doğru bir atılım görebileceğimizi düşünen borsa uzmanları, 2024 senesinde hisse seçiminin oldukca daha mühim bulunduğunu hatırlatıyor.
Analistler, bu kapsamda ucuz fakat yükselme potansiyeli yüksek hisse seçiminin önemine vurgu yapıyor. Beklentileri pozitif yönde ve çarpanları düşük hisselere ucuz denilebileceğini ya da ucuzluğun o süre bir kıymet ifade edeceğini de dile getirerek 27 hissenin portföylere dahil edilmek suretiyle takip edilebileceğini söylüyor.
“ENDEKSİ TETİKLEYEBİLİR”
Mevcut Merkez Bankası (MB) faiz artırım süreci ve kredileri kısıtlayıcı tedbirlerden sonrasında 2024 senesinde enflasyonun senenin ikinci çeyreğinde yüzde 70’ler seviyesinde zirve yapmış olup senenin ikinci yarısında gerilemeye başlamasını bekleyen Ahlatcı Yatırım Gömü Müdürü Arda Coşar, sadece gene yüksek enflasyonlu bir yıl olacağını tahmin ediyor. Bu kapsamda MB, 2024 sonu beklentisi yüzde 36 olmakla birlikte muhtemelen bu rakama yakın olsa da daha yüksek enflasyon ile senenin biteceğini düşünüyor. Büyümenin önceki yıllara gore daha düşük gerçekleşeceğini, sadece cari dengede toparlanma olacağını öngören Coşar, “Enflasyonun gerileme beklentisi, cari dengede toparlanma, iç tüketimin hız kesmesi, faizlerin daha yüksek olması sebebiyle CDS’lerde gerileme görülebilir, kredi derecelendirme kuruluşlarından görünüm ya da not artırımı gelebilir. Faizler yüksek kalmaya devam eder, kurlarda ise kademeli yatay pozitif bir ortamda yükselir sadece yukarı yönlü bir kopma olmaz” diyor.
Senenin ilk çeyreğinde borsada fazla bir hareketlenme beklemeyen Coşar; zirve seviyenin 8.600 dip seviyenin de ortalama 7.200/300 aralığında dalgalanabileceğini söylüyor. Sadece ilk çeyreğin sonu ikinci çeyreğin başı itibarıyla seçimlerinde geçmesiyle birlikte borsada yukarı doğru bir atılım görebileceğimizi belirterek şu değerlendirmeyi yapıyor:
“CDS’lerde ihtimaller içinde gerileme, not artırımı, enflasyonun zirve yaptıktan sonrasında gerilemeye başlamış olacağı ve cari dengede toparlanma beklentisi, bilhassa bankalar öncülüğünde endeksi tetikleyebilir. Sadece öteki taraftan faizler yüksek, iç talepte azalma ihtimali söz mevzusu, bu da borsayı negatif etkileyebilir. FED’in ve öteki büyük merkez bankalarının 2024 senesinde faiz indirimine gideceği senaristliği borsayı destekleyebilir. 2024 yılı içinde eğer enflasyon beklendiği şeklinde gerilerse faiz indirimlerinin konuşulmaya başlanma ihtimali söz mevzusu. Bu şekilde bir senaryo, endeksi tetikleyebilir.”
Şu anda borsanın ortalama 6.2 F/K seviyesinde bulunduğunu ve 2024 tahmini çarpanlara 5 F/K aşağısında işlem gördüğünün de altını çizen Coşar, “Bu da iskontoya işaret ediyor. Şu demek oluyor ki uygun seviyelerde olduğu söylenebilir. İlk çeyrekte 8.600-7.300 arası dalgalı bir seyir ilk çeyrek sonrası yukarı yönlü toparlanma ve yıl içinde 10.000-11.000 banında fiyatlamalar görebiliriz. Bu seviyeler makul olmakla birlikte yukarı yönlü daha yüksek seviyelerde sürpriz olmaz. Sadece öteki taraftan faizler ve enflasyon da yüksek. Faiz ve enflasyonu geçmek için seçici ve iyi planlanmış bir portföy taşımak mühim. Önümüzdeki birkaç ay uygun fiyattan beklentileri pozitif yönde hisseleri toplamak için değerlendirilebilir” yorumunu yapıyor.
Coşar, orta vadede TCMB faiz artırımları ve sıkılaştırma süreci, ihtimaller içinde not ya da görünüm artırımları, iç tüketimde yavaşlama, yabancı girişi, yıl içinde enflasyonun gerilemeye başlaması, FED faiz indirim beklentisi ile hem yurtiçi hem yurtdışı seçimlerin borsada trendi belirleyecek belli başlı gündem maddeleri içinde yer alacağının da altını çiziyor.
“UCUZLUK TEK KRİTER DEĞİLDİR”
Borsada yatırım yaparken uygun seviyelerden hisse almanın önemine de vurgu icra eden Coşar; bu noktada fiyatı mevcut beklentiler dahilinde emsallerinden ya da geçmişinden daha ucuz ve iskontolu olan hisselere ‘ucuz ya da iskontolu’ denebileceğini söylüyor. Bir hisse kendisine hususi gelişmelerden dolayı iskontolu olabileceği şeklinde genel olarak tüm piyasa, doğrusu hisse senetlerinin genelinin iskontolu olabileceğini de hatırlatarak “Sadece ucuzluk hisse alımında tek kriter değildir, zira firmanın ucuz olmasının da hususi sebepleri olabilir. Büyüyememe, mali ya da likidite sıkıntıları, kurumsal ya da güvenilir olmayan patronaj, yüksek oynaklık sebebiyle piyasa, bu hisseyi iskontolu fiyatlıyor olabilir. Burada mühim olan; beklentileri pozitif yönde, güvenilir ve kurumsal bir patronaj tarafınca yönetilen hisseleri iskontolu fiyattan almaktır. Bu da genel anlamda, genel piyasa ucuzken mümkün olur. Doğal bunun tam tersi de olabilir” diyor.
Bu aşamada Coşar, fiyatı düşük fakat yükselme potansiyeli yüksek olan; Akbank, Aksa Akrilik, Akçansa, Anadolu Efes, Aygaz, Çimsa, Coca Cola İçecek, Doğuş Otomotiv, Ford Otomotiv, İş Bankası, İş Gayrimenkul, Koç Tüm ortaklık, Logo Yazılım, Mavi Giyim, Migros, Sabancı Tüm ortaklık, Şişe Cam, Şok Marketler, Tekfen Tüm ortaklık, Tav Havalimanları, Türk Hava Yolları, Torunlar GYO, Tofaş Otomobil, Türk Traktör, TSKB,Turkcell ve Yapı Kredi hisselerinin 2024 yılı beklentilerine gore fiyatların uygun bulunduğunu belirterek takip edilmesini öneriyor.
“BANKACILIK, SİGORTA, ULAŞTIRMA, PERAKENDE”
Mahalli seçime kadar dolar kurunun 32 TL, enflasyonun yüzde 64.8 seviyesinde olmasını öngören İnfo Yatırım araştırma birimi ise Aralık 2024’te enflasyonun yüzde 39.2’ye düşmesini, dolar/TL’nin de 40.90 TL’ye yükselmesini bekliyor. 2023’te en oldukca kazandıran sektörün sigortacılık bulunduğunu belirten araştırma birimi yetkilileri, yeni yılda borsada yatırımcısını sevindirebilecek sektörlerin ise bankacılık, sigortacılık, ulaştırma, taş toprak, besin perakende ve giyim perakende olacağı düşünüyor.
Mahalli seçimlerin etkilerinin genel seçim kadar fazla olamayacağını ifade eden İnfo Yatırım araştırma birimi yetkilileri, “Gerçek getirideki pozitiflik beklentisi ve risksiz getirilerin enflasyona yaklaşmasıyla hisse ve sektörler ön plana çıkacaktır. Bu kapsamda ihracat odaklı, döviz gelirleri olan ve kurdaki yükselişi satışlarına yansıtan firmalar, ilk sıralarda yer alabilir. Belirsizliklere bağlı baskılar olsa da 2024 senesinde hisse ve sektör bazlı olarak BİST’in yatırımcılar açısından gene ön planda olmasını bekliyoruz” diyor.
“YABANCI ÖNCE BORÇLANMA ARAÇLARI İLE GELİR”
Eylül 2023’te açıklanan Orta Vadeli Program’da (OVP) üç senelik kalkınma planının piyasa beklentileriyle paralel, 2024 senesinde beklenen enflasyonun yüzde 36 ve siyaset faizinin yüzde 40 olması ile gerçek getirideki pozitifliğin yabancı yatırımcının ilgisini artırabileceğine de dikkat çeken İnfo Yatırım araştırma birimi; “Yabancı yatırımcının ilgisini artırmasını, mahalli seçim sürecinin arkasından enflasyondaki geri çekilme beklentisi ile iktisat yönetiminde atılan adımlarla beraber bankacılık sektörünün lokomotif olmasını bekliyoruz. Piyasadan ilkin yabancı yatırımcıların borçlanma araçları ile yurtiçine gelebileceğini düşünüyoruz. Gömü tarafınca önceki hafta meydana getirilen 10 senelik tahvil ihalesine olan ilginin de bu görüşü pekiştirdiği kanaatindeyiz” yorumunu yapıyor.
“2024, BÜYÜK FIRSATLAR BARINDIRIYOR”
2024 yılı içinde makroekonomik açıdan iktisat yönetiminin kararlarının ve atılan adımların sayılara yansımasını da bekleyen İnfo Yatırım araştırma birimi, yeni yıla yönelik beklentilerini şöyleki özetliyor:
“Bu da 2024’te gerçek getirilerin pozitife dönmesi beklentilerini artırabilir. Bilhassa ileriye dönük projeksiyonlar için açıklanan rakamların beklentilere paralel olması, piyasalar açısından pozitif. 2024 senesinde yurtiçi dinamiklerdeki beklentilere paralel gelişme odaklı stratejiler, daha oldukca gündeme gelebilir. Yurtiçinde kur, siyaset faizi, enflasyon ön planda olarak gözükse de unutulmaması ihtiyaç duyulan bir mevzu da 2024’teki Türkiye’nin ikinci kez uygulayacağı enflasyon muhasebesi olacaktır.
Öteki taraftan küresel enflasyon seviyelerinde yaşanmış olan düşüş eğiliminin devamı ve küresel resesyonun azalma ihtimali, merkez bankalarının uyguladığı sıkı para politikalarının da bir yıl içinde terse dönme potansiyelini artırıyor. Son bir yılda artan finansman maliyetlerinin bir yıl ve üstü vadelerde düşmesiyle ihtimaller içinde genişlemeci para politikalarının ise gelişmekte olan ülke ekonomilerini risk iştahındaki artışla birlikte destekleyici bir konuma gelme ihtimali de söz mevzusu. Tüm bu etkenler göz önünde bulundurulduğunda her ne kadar belli başlı bazı kırılganlıklar olsa da büyük resimde, Türkiye adına önümüzdeki sürecin büyük fırsatlar barındırdığını düşünüyoruz.”
“TORUNLAR GYO’DA HEDEF FİYATIMIZ 50 TL”
Öte taraftan İnfo Yatırım araştırma birimi, Torunlar GYO için hedef fiyatını 50 TL, tavsiyesini ‘al’ olarak belirleyerek tavsiye listesine aldığını deklare etti.
Şirket hissesini yüzde 65 getiri potansiyeliyle tavsiye listesine eklediklerini belirterek hisseye yönelik şu değerlendirmeyi yapmış oldu:
“Torunlar GYO, değerlememizde hedef NAD hesabımıza gore ortalama yüzde 39 iskontolu işlem görüyor. Torunlar’ın kuvvetli kira gelirleri ve 2023 sonunda net nakit pozisyona geçme beklentisiyle beraber oluşan cazip çarpanlar, mühim bir unsur oluşturuyor. Şirket AVM ve ofis kiraları odaklı tertipli gelir modelinin yanı sıra üst segment otel ve konut projeleri ile gayrimenkul sektöründe fark yaratıyor. Enflasyon üstü senelik yüzde 86 artışla nakit akışını destekleyen kira gelirlerinin ortalama yüzde 40’ı AVM’lerden, ortalama yüzde 20’si ofislerden kaynaklanıyor.
5. Levent 2. Etap’ın ön satışları, Torun Center’da kalan konut stoklarının otele dönüşümüyle tertipli nakit akışı imkanı ve Paşabahçe’de geliştirilen proje ile firmanın 2023 yıl sonunda net nakit pozisyona geçme planları, önümüzdeki dönemde potansiyel vadediyor. 2022 yılından itibaren tertipli olarak azalmakta olan net borcun pozitif yönde seyrinin devam etmesiyle finansman maliyetlerinin ehemmiyet kazanılmış olduğu son dönemde firmanın net finansal gelir elde etmesine olanak sağlarken temettü dağıtma ihtimalini de artırıyor.”
Brüt kiralanabilir alanın (BKA) 2024 ve 2025’te artışının planlandığını da kaydederek; Torun Center’daki konutların otel olarak kullanıma açılmak suretiyle Embassy Suits by Hilton ile anlaşılmasını, nakit akışı düzenliliğini çoğaltmak suretiyle pozitif yönde bir hamle olarak değerlendiriyor. Otelin 2024’te operasyona başlamasının beklendiğini de ifade eden İnfo Yatırım araştırma birimi, firmanın BKA’larına yönelik de şu değerlendirmeyi yapmış oldu:
“2024’te Torun Center ve Karaköy’deki otellerden toplamda ortalama 17 bin 500 metrekare ilave, 2025’te Paşabahçe Otel ve Villa projesi ve Mall of Antalya Otel projesinden toplamda ortalama 34 bin metrekare BKA artış planı söz mevzusu. (mevcut BKA: 599 bin 932 metrekare) Paşabahçe projesinden 2024’te ortalama 80 milyon dolar ciro katkısı bekliyoruz. Torun Tower’da kiracı olan Denizbank’ın 2024’te 10. yılı tamamlanmış oluyor. 2024 senesinde tekrardan düzenlenecek kira sözleşmesiyle kira bedelinin rayiç değerlere gore güncellenmesini ise bir öteki pozitif katkı olarak görüyoruz. Torunlar’ın gayrimenkullerini kira elde etmek suretiyle dönüştürme ve stoklarını eriterek nakit akışı sağlama, akabinde borçlarını azaltma stratejisi şirket için gelecekte kuvvetli bir mali yapı potansiyeli sağlıyor.
2023 dokuz aylık periyotta senelik yüzde 86 kira geliri artışıyla enflasyonun üstünde artış sağlandı. Önümüzdeki dönemde benzer şekilde nakit akışlarına olan katkının devamını bekliyoruz. Firmanın cirosunun ortalama yüzde 70’ini oluşturan kira gelirleri, ağırlıklı olarak avmlerinden ve Torun Tower ofislerinden elde ediliyor. Varlıkların yüzde 40’ını ise başta Mall of İstanbul olmak suretiyle AVM’ler oluşturuyor. Averaj kira/ciro oranı yüzde 8.1 seviyesinde. Torunlar’ın doluluk oranı yüzde 86 olan Torium dışındaki AVM’lerinin doluluk oranları, yüzde 100’e yakın seviyede. AVM kiraları, minimum durağan(durgun) kiranın üstüne mağaza cirolarına orantılı olarak artış modeliyle çalışıyor. Yabancı tüketici ağırlıklı olan Mall of İstanbul, ofisler ve otellerin de katkısıyla beraber kira gelirlerinin enflasyon üstü büyümesinin devamını ve 2023 sonu toplamda ortalama 2,5 milyar TL kira geliri bekliyoruz.”
UCUZ HİSSE NASIL BELİRLENİR?
“Beklentileri pozitif yönde ve çarpanları düşük hisselere ucuz denilebilir ya da ucuzluk o süre bir kıymet ifade eder” diyen Ahlatcı Yatırım Gömü Müdürü Arda Coşar, yatırımcıların bir hissenin ucuz hisse bulunduğunu aşağıdaki kriterler eşliğinde değerlendirebileceğini söylüyor;
–Ilk olarak hisse senetlerinin ucuzluk karşılaştırması F/K ve FD/FAVÖK şeklinde çarpanların öteki emsal firmalar ve geçmiş değerler ile karşılaştırılması ile bulunur. F/K ve FD/FAVÖK çarpanları öteki şirketlere gore yada hissenin kendi geçmişine gore düşük ise bu hisse iskontolu olabilir. Sadece bu çarpanlara bir tek mevcut cari ortamda değil, bununla beraber gelecek beklentilerine gore de bakmak önemlidir. Şu demek oluyor ki F/K ya da FD/FAVÖK çarpanlarının 2024 sonu beklenti kârlarına gore hesaplayıp iskontolu bulunduğunu bu yolla saptamak gerekir. Mevcut cari çarpanlar yanıltıcı olabilir. Firmanın bir-iki yıl içinde beklentileri negatif ise çarpanlar düşük olabilir, fakat hep düşük kalabilir. Ya da firmanın mali yapısı yada kurumsal yapısı ile mesele olabilir. Bu sebeple çarpanlarını 2024 sonu beklenti kârlarına gore (eğer mümkün ise 2025 beklentilerine bakmakta da yarar var) iskontolu olup olmadığını değerlendirmek gerekir.
–Şu demek oluyor ki bu kapsamda özetlemek gerekirse ciro ve kâr beklentileri pozitif yönde, güvenilir ve çarpanları düşük hisseler yatırım için uygundur.
–Ek olarak hisse portföyüne çeşitlendirme yapmak da oldukca önemlidir. Zira borsada hiçbir hesabın kesinliği yoktur, hesabınız doğru olsa bile konjonktür değişebilir. Bu sebeple tüm portföyü tek hisseye bağlamak risklidir. Minimum beş muhtemelen 10 kadar hisseden portföy oluşturmak makuldür.
“ŞOK MARKETLER HİSSELERİ PORTFÖYLERE EKLENMEK ÜZERE DEĞERLENDİRİLEBİLİR”
Ahlatcı Yatırım Gömü Müdürü Arda Coşar, şu detayları paylaşıyor:
ŞOK MARKETLER: Şirketi 2023 ilk dokuz ayda satışları, geçen yıl aynı döneme gore yüzde 85 artarak 75 milyar 47 milyon TL’ye, FAVÖK yüzde 56 artarak 5 milyar 161 milyon TL’ye, net kâr ise yüzde 47 artarak 3 milyar 870 milyon TL seviyesine terfi etti. Şok Marketler hem mağaza sayısı hem satış alanı hem satın alan sayısı bakımından büyümeye devam ediyor. 2023 ilk dokuz ayda şirket 550 tane mağaza açarak mağaza sayısını 10 bin 601’e yükseltti. Öteki açından online pazar da uygulama ve web tabanlı online alışverişte büyümeye devam ediyor ve satın alan sayısı artıyor. Yüksek besin enflasyonu, besin sektörü bilhassa besin perakendecilerinin cirolarını yükseltiyor. Yüksek enflasyon sebebiyle tüketiciler de zincir marketlere ve market markalı ürünlere yöneliyor. Bu durumda besin, perakende sektörünü destekliyor. Öteki taraftan firmanın hisse senedi fiyatı düşük çarpanlardan işlem görmekte olup, 2024 yılı beklenen kâr da hesaba katıldığında fiyatının oldukça uygun seviyelerde olup yüksek iskontoya işaret ettiğini söyleyebiliriz. Şok Marketler hisselerinin portföylere eklenmek ya da ağırlık artırılmak suretiyle değerlendirilebileceğini düşünüyoruz.
TURKCELL: Firmanın gelirleri 2023 ilk dokuz ayda yüzde 71.6 artarak 64 milyar 920 milyon TL’ye, FAVÖK yüzde 80.1 artarak 27 milyar 595 milyon TL’ye, net kâr ise yüzde 126.5 artarak 11 milyar 456 milyon TL seviyesine terfi etti. 2022 senesinde abone başına geliri enflasyon oranında artırmayan şirket, 2023 senesinde enflasyonu abonelere yansıtabildi ve mühim seviyede gelir ve kâr büyümesi sağlamış oldu. Öteki taraftan firmanın abone sayısı hem yurtiçinde hem internasyonal operasyonlarda artmaya devam ediyor. Dijital hizmet elde eden iştiraklerinde de gelişme devam ediyor. 2024 senesinde şirket abone başına geliri enflasyonun üstünde artırmayı sağlayabilirse 2024 senesinde da kuvvetli gelir ve kâr artışı görürüz. Ek olarak firmanın hissesi düşük cari çarpanlarda işlem görüyor. 2024 yılı kâr gelişme beklentisini hesaba kattığımızda hisse fiyatının iskontolu bulunduğunu söyleyebiliriz. Turkcell hisselerinin portföylere eklenmek ya da ağırlık artırılmak suretiyle değerlendirilebileceğini düşünüyoruz
TSKB: Bankanın net faiz gelirleri 2023 ilk dokuz ayda yüzde 48 artarak 6 milyar 518 milyon TL seviyesine, ticari kâr ve komisyon gelirlerinde görülen yüksek artışın da etkisiyle net bankacılık gelirleri de yüzde 58 artarak 7 milyar 975 milyon TL seviyesine terfi etti. Bankanın net kârı ise aynı dönemde yüzde 90 artarak 5 milyar 28 milyon TL seviyesine ulaştı. Bankadaki gelir ve kâr artışı, sektör genelinin üstünde. Net faiz marjı da hem sektör averajı hem de beklentilerin üstünde. Bu da bankanın kârlılığını destekliyor. Danışmanlık ve yatırım bankacılığı gelirleri banka gelirlerini desteklemekte olup, kullandırılan kredilerin yüzde 93’ü yabancı para cinsinden. 2023 yılı genelinde bankacılık sektörü; merkez bankası para politikası sıkılaştırması, enflasyonu ön planda tutması, CDS risk primlerinin gerilemesi, daha önceki senelerde bankaları da etkileyen makro ihtiyati tedbirlerin azaltılması yerine daha mütevazi bir para politikasına geçilmesi nedenleriyle borsa genelinden pozitif ayrıştı ve daha oldukca getiri sağlamış oldu. 2024 senesinde da aynı siyaset devam ettirilir; başta enflasyon ve cari denge tarafında pozitif yönde sonuçlar elde edilirse, risk primlerinin gerilemesi, kredi derecelendirme kuruluşlarından not ve görünüm artırımı gelebilir. Bu beklentide 2024 senesinde bankaları desteklemeye devam eder. TSKB hissesinin portföylerde bilhassa banka taşımak isteyen yatırımcılar için portföye eklenmek suretiyle değerlendirilebileceğini düşünüyoruz.
BORSA ŞİRKETLERİNDE NELER OLUYOR?
ALCATEL LUCENT: Alcatel Lucent, bir Telekom şirketi ile telekom altyapı sistemlerinin tedariki ve kurulum hizmetleri alanında iş birliği gerçekleştirdiğini bildirdi. Söz mevzusu iş birliği çerçevesinde önümüzdeki beş yıl içinde ortalama 30 milyon euro katkı sağlanması umut ediliyor.
İMAŞ MAKİNA: İmaş Makine, yurtdışındaki bir müşterisinden 3.8 milyon dolar tutarında sipariş aldığını bildirdi. Meblağ, firmanın 2023/9A süreci kazancının yüzde 19.8’ine karşılık geliyor. Öte taraftan İmaş Makine, Afrika’da yerleşik bir müşterisi ile de 1.4 milyon dolar tutarında iş sözleşmesi imzalandığını bildirdi. Meblağ, firmanın 2023/9A süreci kazancının ortalama yüzde 7.3’üne karşılık geliyor.
ASELSAN: Aselsan, internasyonal son kullanıcılarının kullanımı için Türk platform üreticisi şirketlerle toplam 9.9 milyon dolar (Aselsan’ın piyasa değerinin yüzde 0,1’i) değerinde müdafa sistemi ihracatına ilişkin iki ayrı satış sözleşmesi imzaladı. Firmanın 3Ç23 itibarıyla birikmiş bakiye siparişleri 10.8 milyar dolar olup, bunun yüzde 75’i yabancı para cinsinden. Öte taraftan Aselsan, yurtdışındaki bir müşterisi ile de 58.9 milyon dolar tutarında iş sözleşmesi imzalandığını deklare etti. Meblağ, firmanın 2023/9A süreci kazancının ortalama yüzde 5.5’ine karşılık geliyor. Aselsan, internasyonal bir başka müşterisi ile de 65.9 milyon dolar tutarında iş sözleşmesi imzalandığını bildirdi. Meblağ, firmanın 2023/9A süreci kazancının yüzde 6.1’ine karşılık geliyor.
CW ENERJİ: CW Enerji, Vig Metal ile 2,13 milyon dolar tutarında iş sözleşmesi imzalandığını bildirdi. Meblağ, firmanın 2023/9A süreci kazancının ortalama yüzde 1’ine karşılık geliyor.
EKOS TEKNOLOJİ: Ekos Teknoloji, yurtiçinde bir müşterisi ile 5.16 milyon dolar tutarında iş sözleşmesi imzalandığını bildirdi. Meblağ, firmanın 2023/9A süreci kazancının ortalama yüzde 26’sına karşılık geliyor.
KOÇ HOLDİNG: Koç Tüm ortaklık, Kemer Medical Center Hususi Sıhhat Hizmetleri Gezim ve Tecim A.Ş’nin sermayesinin yüzde 80’ine karşılık gelen 66.6 milyon tane payın ortalama 110 milyon euro tutarındaki şirket kıymeti üstünden net borç ve işletme sermayesinin düzeltmesiyle beraber belirlenecek bir fiyattan satın alınmasına karar vermiş olduğu bildirildi.
ORGE ELEKTRİK: Orge Elektrik, devam eden işleri içinde yer edinen Pendik metro projesinde 280 bin euro + KDV tutarında ek iş alındığını bildirdi. Meblağ, firmanın 2023/9A süreci kazancının ortalama yüzde 1’ine karşılık geliyor.
BİRLEŞİM MÜHENDİSLİK: Birleşim Mühendislik, daha ilkin açıklamış olduğu Aydın Sıhhat Yatırımları ile başlatmış olduğu sözleşme görüşmelerinde 5.66 milyon dolar + KDV ve 157.4 milyon TL + KDV bedelle sözleşmenin imzalandığını bildirdi. Meblağ, firmanın 2023/9A süreci kazancının ortalama yüzde 18’ine karşılık geliyor.
EBEBEK: Firmanın Kasım ayında 229 olan mağaza sayısının 235’e yükseldiği bildirildi. Şirket Aralık ayında altı mağaza açıldığını deklare etti.
PEGASUS HAVA TAŞIMACILIĞI: Pegasus Hava Taşımacılığı, ABD’de Silikon Vadisi’nde etkinlik göstermek suretiyle dijital hava yolu ile ilgili 150 bin dolar sermayeli Pegasus Airlines Innoviation Lab, Inc.’ın kurulduğunu bildirdi.
SANICA ISI: Sanica Isı Endüstri sermayesinin 135 milyon TL’den yüzde 567 oranında bedelsiz olarak 765 milyon TL artışla 900 milyon TL’ye yükseltilmesine karar verildi.
ENKA İNŞAAT: Enka İnşaat, geçen hafta hisse başına brüt 0,5 TL temettü ödedi.
TURKCELL: Turkcell, Lifecell’in (Ukrayna operasyonları) tüm hisselerini NJJ Capital’e sattı. Turkcell’den meydana getirilen açıklamaya gore şirket Lifecell’deki (Ukrayna operasyonları) hisselerinin tamamını NJJ Capital’e sattı. Buna ek olarak, hisselerin toplam nominal kıymeti 11.4 milyar TL, Turkcell mevcut piyasa değerinin yüzde 9’u olup, toplam satış kıymeti kapanışta belirlenecek. Lifecell’in 9A23 itibariyle 11.4 milyon abone sayısı (toplam abone içindeki oranı yüzde20), 3.0 milyar TL FAVÖK ve 1.02 milyar TL net kârı bulunuyor. 3Ç23 finansallarına gore, Lifecell Ukrayna’nın Turkcell Uluslararasın’daki oranı yüzde 76 ve Turkcell’in konsolide gelirlerindeki oranı yüzde 8’dir. FAVÖK tarafında ise Lifecell’in Turkcell’in konsolide FAVÖK’ünde yüzde 11 oranı bulunuyor.
TEKFEN HOLDİNG: Tekfen Tüm ortaklık Rusya Boru Hattı Projesi’ndeki maliyet artışına ilişkin tazminat talepleri için mahkemeye başvurdu. Şirket, müşteriyle müzakerelerin başarısızlıkla sonuçlanmasının arkasından ortalama 111 milyon dolar tutarındaki maliyet artışına ilişkin tazminat talebi için mahkemeye başvurduğunu deklare etti. Hukuki sürecin bilgileri şu aşamada belli değil.
ERCİYAS BORU: Erciyas Boru, Avrupa’daki bir müşterisinden ortaklarıyla birlikte 164.8 milyon euro tutarında iş aldığını bildirdi. Söz mevzusu işin yüzde 22.5’i şirket uhdesinde olup, meblağ firmanın 2023/9A süreci kazancının yüzde 19’una karşılık geliyor. Teslimat 2025 yılı içinde yapılacak.
FONET BİLGİ TEKNOLOJİLERİ: Fonet Data Teknolojileri, Düzce İl Sıhhat Müdürlüğü ile 32.7 milyon TL tutarında iş sözleşmesi imzalandığını bildirdi. 36 ay süreli iş sözleşmesinin tutarı, firmanın 2023/9A süreci kazancının yüzde 22’sine karşılık geliyor.
FORTE BİLGİ İLETİŞİM: Forte Data İletişim, Havelsan ile 1.05 milyon dolar tutarında iş sözleşmesi imzalandığını bildirdi. Meblağ, firmanın 2023/9A süreci kazancının yüzde 10.5’ine karşılık geliyor.
HALK GYO: Halk GYO sermayesi geçen hafta 1,65 milyar TL’den yüzde 91.2 oranında bedelli olarak 1,5 milyar TL artışla 3,15 milyar TL’ye yükseltildi.
İDEALİST GYO: İdealist GYO sermayesinin 50 milyon TL’den yüzde 400 oranında bedelli olarak 200 milyon TL artışla 250 milyon TL’ye yükseltilmesine karar verildi.
SAFKAR EGE: Safkar Ege, İstanbul Metro hatlarında kullanılmak suretiyle 5,29 milyon euro tutarında iyi niyet sözleşmesi imzalandığını bildirdi. Meblağ, firmanın 2023/9A süreci kazancının ortalama yüzde 43’üne karşılık geliyor.
ALTINYAĞ MADENCİLİK: Altınyağ Madencilik, yatırım amaçlı almış olduğu İzmir’de yer edinen iki arsasını 85 milyon TL + KDV ve 26 milyon TL + KDV bedelle sattığını bildirdi. Satışlardan elde edilecek meblağ, firmanın yenilenebilir enerji yatırımları finansmanı için kullanılacak.
ANEL ELEKTRİK: Anel Elektrik, İngiltere’deki bağlı ortaklığı Anel Engineering’in İngiltere’de yerleşik bir şirket ile taraflar içinde anlaşılacak bir proje için iyi niyet sözleşmesi imzalandığı bildirildi. Sözleşme görüşmelerine geçilirse sözleşme büyüklüğünün 154 milyon sterlin olması umut ediliyor. Görüşmelerin iki ay içinde tamamlanması umut ediliyor.
ARD GRUP: ARD Grup, Gömü ve Maliye Bakanlığı merkez teşkilatı, bağlı, ilgili ve ilişkili kuruluşları bünyesinde devam eden e-Devlet hizmetleri kapsamında gereksinim olacak yazılım projeleri için bir senelik süre ile TÜRKSAT ile sözleşme imzalandığını bildirdi.
EYG GYO: EYG GYO sermayesi geçen hafta 82,5 milyon TL’den yüzde 142,4 oranında bedelsiz olarak 117,5 milyon TL artışla 200 milyon TL’ye yükseltildi.
KONTROLMATİK: Kontrolmatik sermayesinin 200 milyon TL’den yüzde 125 oranında bedelsiz olarak 250 milyon TL artışla 650 milyon TL’ye yükseltilmesine karar verildi.
ÖZSU BALIK: Özsu Balık Üretim, geçen hafta hisse başına brüt 0,07 TL temettü ödedi.
Muşamba Nedir, Ne Anlama Gelir? 03 Ekim 2024 Perşembe 22:40 ABONE OL Muşamba, su geçirmezlik…
Yıl 30 Ekim 2008 Perşembe 20:43 ABONE OL Yıl Nedir?Dünyanın, güneş çevresinde tam bir dolanım…
Gebelik Izlemi GEBELİK İZLEMİ Gebelik izlemi, gebeliğin planlanmasıyla başlayan, sağlıklı sürdürülmesini ve sorunsuz bir doğumu…
Menopoz MENOPOZ Menopoz, ovaryan aktivitenin (üreme ve östrojen yapımı) yitimi ertesinde, menstrüasyonun kalıcı olarak kesildiği…
Yeni bir araştırmaya göre, çok sayıda kadın, kadın üreme organlarının en yaygın kanseri olan endometriyal…
Her gün sekiz saat veya daha fazla oturan kişilerin, her hafta 140 dakikadan az orta/yoğun…