[ad_1]
Mevlana Müzesi Konya
İç Anadolu Bölgesi’ndeki Konya ilinin merkezinde bulunan Mevlana Müzesi, Türkiye’nin en çok ziyaret edilen müzeleri arasında birinci sırada gelmektedir. 1926 yılına kadar Mevlana Dergâhı olarak faaliyet gösteren Mevlana Müzesi; tekke ve zaviyelerin kapatılması hakkındaki kanun ile müzeye dönüştürülmüş ve Mevlana Müzesi olarak faaliyet göstermeye başlamıştır. Halk arasında Mevlana Türbesi olarak da bilinir.
Diğer bir adıyla Yeşil Kubbe olarak anılan Mevlana Müzesi 4 adet kalın sütun üzerine inşa edilmiştir. İlk yapıldığı 1300’lü yıllardan sonra yapımına ve eklemelerine sürekli devam edilmiş, yapı faaliyetleri bir kısmı Mevlevi Tarikatına bağlı olan Osmanlı saray erkânı tarafından desteklenmiştir. Bu yapılaşma ve türbeye olan destek 19. yüzyılın sonlarına kadar devam etmiştir. 6500 metrekareye oturan Mevlana müze alanı yer yer yapılan istimlak çalışmaları ile 18000 metrekareye kadar genişletilmiştir. Genişletilen alanlar içerisinde Gül Bahçesi olarak düzenlenen büyük bir bölüm vardır. Müzede bulunan şadırvanın Germiyanoğullarının desteği ile Birinci Selim tarafından yaptırıldığı bilinmektedir.
Girişin ücretsiz olduğu Mevlana Müzesi Mevlana Celaleddin Rumi’nin vefatından sonra yaptırılmıştır. Yeşil Kubbe olarak bilinen Mevlana Müzesi‘nde dergâha ait eşyaları, kıymetli el yazması eserler, 8 telli keman, sabır taşları ve Galileo’nun idam edildiği dönemde astronomi dersleri için kullanılmış olan bir küre yer almaktadır. Mevlana Dergâhının yapıldığı yer; Selçuklu Sarayı’nın gül bahçesi olarak kullanılırken, Mevlana vefat edince o onun oğlu Sultan Velede Sultan Alaaddin Keykubat tarafından türbe yaptırması için hediye edilmiştir.
Antalya Müzesi Antalya
Akdeniz Bölgesi’ndeki Antalya ili merkezinde bulunan Antalya Müzesi Türkiye’nin en büyük müzelerinden birisidir. Antalya Müzesi 1920 yılında Antalya tarihi ve arkeoloji ile ilgilenen lise öğretmeni Süleyman Fikri Erten tarafından kurulmuştur.
1919 yılında İtalyanların Antalya’yı işgali sırasında İtalyanlar tarafından Antalya ve çevresinde toplanan tarihi eserler, Süleyman Fikri Erten tarafından toplanmıştır. İtalyan arkeologların tarihi eserleri yurt dışına çıkarmalarına izin verilmemiştir. Süleyman Fikri Erten topladığı arkeolojik eserleri Tekeli Mehmet Paşa Camii’nin yanında metruk bulunan küçük bir mescide yerleştirmiş ve Antalya Müzesi’nin temelini ilk atan kişi olmuştur. İtalyanlardan ve kendi çabalarıyla topladığı eserleri burada biriktirmeye başlayarak küçük bir müze haline getirmiştir.
Müze 1937 yılından sonra Yivli Minare Camii’ne taşınmıştır. Antalya ve Kaleiçi bölgesinden toplanan tarihi eserler ve kazılardan elde edilen arkeolojik ürünler Yivli Minare Camii’nde sergilenmeye başlamıştır. 1972 yılında ise Konyaaltı ilçesindeki yerine getirilmiş ve müze Avrupa Konseyi Özel Ödülüne 1988 tarihinde layık görülmüştür.
Antalya Müzesi 30 bin metrekare alana yayılmış ve 14 sergi salonu ile birlikte heykellerin ve değişik tarihi ürünlerin sergilendiği açık hava galerileri ve bahçeden meydana gelmektedir. İnsanlık tarihi boyunca kesintisiz bir şekilde yerleşim yeri ve merkez olarak kullanılan Antalya ve çevresi 3 antik kültür bölgesini içerisinde barındırmıştır. Likya, Pamfilya ve Pisidia medeniyet bölgelerinin önemli bir kısmı Antalya Müzesi’nde bulunmaktadır. 5 bin kadar eserin sergilendiği Antalya Müzesi’nde 25 – 30 bin kadar eser de sergi alanı haricinde korunmaktadır.
Noel Baba Kilisesi Antalya – Demre
Antalya ilinin Demre ilçesinde bulunan Saint Nicholas Kilisesi, Hristiyanlık dini mensuplarınca Noel Baba olduğuna inanılan Saint Nicolas’ın öldüğü yer olarak bilinir. Saint Nicolas’ın bir süre burada yattığı, daha sonra İtalyan denizciler tarafından kemiklerinin Bari’ye götürüldüğü inancı yaygındır. Hıristiyanlarca Bir hac mekânı de olarak kullanılan Noel Baba Kilisesi; Hacettepe Üniversitesi, İstanbul Üniversitesi, Çanakkale 18 Mart Üniversitesi, Kayseri Erciyes Üniversitesi ve Hatay Mustafa Kemal Üniversitesi’nden birçok öğretim üyesi tarafından yapılan kazı çalışmaları neticesinde ortaya çıkarılmıştır.
Müzede Saint Nicholas’ın bir heykeli bulunmaktadır. Heykelde Saint Nicholas’ın omuzuna bir kuş konmuş, sırtında bir torba ve eteğinde çocuklar bulunmaktadır. Her yıl aralık ayında Hristiyanlar tarafından müzede anma törenleri yapılmaktadır. Kilisenin içerisinde zemin mozaikleri, duvarlarda ve pencere üstlerinde fresk süslemeler yer almaktadır. Her yıl aralık ayının 25. gününde yapılan hac ziyaretlerinde müzede bulunan 6 sütun etrafında anma törenleri düzenlenmektedir.
Gaziantep Arkeoloji Müzesi Gaziantep
Gaziantep ilinin merkezinde ve çevresinde yapılan kazı çalışmaları neticesinde ulaşılan arkeolojik eserlerin sergilendiği müzedir. Müzede 2005 yılından itibaren Zeugma Antik Kenti’nde çıkarılan mozaikler sergilenmektedir.
1944 yılında Sebahattin görüş tarafından kurulan Zeugma Müzesi önceleri Nuri Mehmet Camii’nde hizmet vermiş, 1969 yılında ise Kent Müzesi olarak faaliyete geçmiştir. 2005 yılında hizmete giren ek bina ile birlikte Zeugma Antik Kenti’nden elde edilen panolar, heykeller ve steller sergilenmeye başlamıştır. Gaziantep Arkeoloji Müzesi 2011 yılında Zeugma Mozaik Müzesi’ne taşınmış ve müze dünyanın en büyük mozaik müzesi olma özelliğini kazanmıştır.
Şanlıurfa Arkeoloji ve Mozaik Müzesi Şanlıurfa
Eski adıyla Şanlıurfa Arkeoloji Müzesi olan Mozaik Müzesi 1948 yılında kurulmaya başlanmış ve 1969 yılında ziyaretçilere açılmıştır. Müzenin son hali ise Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan tarafından 2015 yılında açılmıştır.
73.800 arkeolojik ve etnografik eseri içinde bulunduran Şanlıurfa Arkeoloji ve Mozaik Müzesi Türkiye’nin en büyük müzesidir. Şanlıurfa Arkeoloji ve Mozaik Müzesi toplamda 57 bin metrekare alana konuşlandırılmıştır. Şanlıurfa Arkeoloji Müzesi ve Edessa Mozaik Müzesi olarak iki bölüm halinde ziyaret edilmektedir. Müze yerleşkesi içerisinde Paleolitik, Neolitik, Kalkolitik, Tunç ve Demir çağlarına ait tarihi eserler bulunmaktadır. Bu tarihi eserler içinde dünyanın en eski heykeli olarak kabul edilen Balıklıgöl Heykeli, Göbeklitepe ve Nevali Çori tarihi eserleri bulunmaktadır.
Balıklı Göl’ün karşısında bulunan müzede çok amaçlı tanıtım merkezi, amfi tiyatro, hediyelik eşya reyonları, reaksiyon alanı ve 750 araçlık açık ve kapalı otopark bulunmaktadır. 2016 yılında Çukurova Turizm Ödülleri kapsamında Türkiye’nin en iyi müzesi ödülüne layık görülmüştür.
Anadolu Medeniyetleri Müzesi Ankara
Ankara’nın Altındağ ilçesinde bulunan Anadolu Medeniyetleri Müzesi Anadolu tarihinin arkeolojik eserlerini içerisinde bulunduran dünyanın sayılı müzeleri arasında yer alan bir müzedir. Osmanlı paşalarından Veli Mahmut Paşa tarafından yaptırılan Mahmut Paşa Bedesteni ve Rum Mehmet Paşa tarafından yaptırılan Kurşunlu Han içerisinde bulunan bir müzedir.
Anadolu Medeniyetleri Müzesi kendine özgü koleksiyonu ile başta Hititler olmak üzere Anadolu’da yaşamış bütün medeniyetlere ait eserleri bünyesinde bulundurmaktadır. Dünyanın sayılı müzeleri arasında bulunan Anadolu Medeniyetleri Müzesi içerisindeki eserler Paleolitik Çağ’a kadar uzanmaktadır.
1997 yılında Avrupa Konseyi’ne bağlı olarak çalışan Avrupa Müze Forumu tarafından yılın Müzesi ödülünü almıştır. Müzede bulunan ve M.Ö 6200 yıllarına dayanan Çatalhöyük kent planını gösteren harita, dünyanın en eski haritası olarak bilinmektedir.
Baksı Müzesi Bayburt
Bayburt’a 45 kilometre mesafede bulunan Bayraktar köyünde kurulmuş bir sanat müzesi olan Baksı Müzesi, Bayraktar köyünün eski adı olan Baksı sözcüğünden gelmektedir. Eski Türk dilinde bilgin, hekim ve şaman anlamlarına gelen Baksı Müzesi; çağdaş sanatlar ve geleneksel el sanatlarına ev sahipliği yapmaktadır.
40000 metre ara alana kurulmuş olan Baksı Müzesi’nde sergi salonları, depo müze, atölyeler, konferans salonu, kütüphane ve konuk evi gibi birçok bölüm bulunmaktadır. 2000 yılında müze fikri oluşmuş, 2005 yılında Baksı Kültür ve Sanat Vakfı ile geliştirilmiştir.
Müzenin bugünkü hali Bayburtlu sanatçı ve akademisyen Prof. Dr. Hüsamettin Koçan tarafından 2012 yılında yaptırılmıştır. Avrupa Parlamenterler Meclisi himayesinde faaliyet gösteren Avrupa Konseyi Müze Forumu 2014 yılında Baksı Müzesi’ni 2014 yılı Avrupa Konseyi Müze Ödülüne layık görmüştür.
Çorum Arkeoloji ve Etnografya Müzesi Çorum
İlk defa 13 Ekim 1968 tarihinde faaliyete geçen Çorum Müzesi Alacahöyük, Boğazköy, Ortaköy, Eskiyapar, Pazarlı, Kuşsaray ve Alacahöyük bulgularını içerisinde barındırır. etnografik eserlerin de bulunduğu Çorum Müzesi’nde Helenistik, Roma, Bizans, Hitit, Frig, Kalkolitik ve Eski Tunç dönemlerini kapsayan geniş bir koleksiyon yer almaktadır. Ayrıca Çorum yöresine ait halı ve kilimler, kadın giysileri, değerli takı ve süs eşyaları, Selçuklu ve Osmanlı dönemlerine ait silahlar, ahşap ve madeni eserler, el yazması dini kitaplardan oluşan etnografik bir koleksiyon ile Çorum Müzesi Türkiye’nin en zengin müzeleri arasındadır.
Çorum Müzesi bahçesi içerisinde Hitit dönemine ait tasvirli Çeşme, Roma ve Bizans dönemine ait heykeller, mezar stelleri ve mil taşlarının yanında Selçuklu ve Osmanlı devletlerine ait kitabe ve mezar taşları da müzenin zenginliğini artıran diğer unsurlardır. Anadolu medeniyet tarihinin bütün izlerinin görüldüğü Çorum Arkeoloji ve Etnografya Müzesi Türkiye’nin en çok ziyaret edilen müzeleri arasında yer almaktadır.
Aya İrini İstanbul
Azize İrini olarak da bilinen Aya İrini “Kutsal Barış” anlamına gelmektedir. İstanbul Topkapı Sarayı’nın birinci avlusunda bulunan Aya İrini Müzesi Ayasofya’nın yakınındaki ve onunla çağdaş olan tarihi bir müzedir. Ya İrini Kilisesi İstanbul’da camiye çevrilmemiş olan en büyük Bizans Kilisesidir.
Ayasofya üzesi ile aynı avlu içerisinde yer alan Aya İrini M.S. 4. yüzyılda birinci Konstantin döneminde yapılmıştır. Camiye çevrilmediği için önemli bir mimari değişikliği görmemiş olan hayalini Osmanlı döneminde iç cephe hane, Harbiye nezaretinin silah ambarı gibi hizmetlerde kullanılmıştır. Aya İrini Türkiye’de ilk müze çalışmalarının başladığı kilise olarak ayrı bir yere sahiptir. Osmanlı’nın son dönemlerinde Aya İrini de başlayan müze çalışmalarında silahların ve çeşitli tarihsel malzemelerin depolandığı bir yer olarak kullanıldı. 1949’da kadar askeri müze olarak faaliyet gösterdi. 1973 ten itibaren birçok kurum ve kuruluş tarafından düzenlenen sanat etkinliklerine ev sahipliği yapan Aya İrini İstanbul’un Ayasofya’dan sonra en çok ziyaretçi çeken müze ve kilisesidir.
İstanbul Modern İstanbul
İstanbul Modern Sanat Müzesi olarak da bilinen İstanbul Modern 2004 yılında Eczacıbaşı Ailesi liderliğinde İstanbul Kültür ve Sanat Vakfı tarafından kurulmuş ve ziyarete açılmıştır. Türkiye’nin sanatsal ürünlerinin ve kültürel kimliğine dair eserlerin ulusal ve uluslararası sanat ortamlarında paylaşılması amacıyla açılan İstanbul Modern Çağdaş Sanat Müzesi olarak kurulmuştur.
İstanbul Modern, modern ve çağdaş sanat ürünlerini uluslararası bir çerçeve içerisinde koleksiyonunda toplar, korur, belgeleyerek sanatseverlerin ziyaretine açar. İstanbul Modern binasında süreli ve sürekli sergi salonları, fotoğraf galerisi, eğitim ve sosyal programlar, kütüphane, sinema, cafe ve mağaza bulunmaktadır. Müze sergilediği koleksiyonlarla her kesimden insana sanatı sevdirmeyi amaçlamaktadır. İstanbul Boğazı kıyısında 8000 metre kare alana inşa edilmiş olan İstanbul Modern Karaköy’de bulunmaktadır.
Türkiye’nin İllere Göre Diğer Müzeleri:
Adana
- Adana Arkeoloji Müzesi
- Adana Atatürk Evi Müzesi
- Adana Etnografya Müzesi
- Misis Mozaik Müzesi
- Adana Sinema Müzesi
Adıyaman
- Adıyaman Müzesi
- Nemrut Dağı Açık Hava Müzesi
Afyon
- Afyon Arkeoloji Müzesi
- Afyon Bolvadin Müzesi
- Afyon Zafer Müzesi
- Afyonkarahisar Mevlevîhânesi
Aksaray
- Aksaray Arkeoloji Müzesi
Amasya
- Amasya Arkeoloji ve Mumya Müzesi
- Amasya/Taşova Alparslan Belediyesi Müzesi
- Amasya Şehzadeler Müzesi
- Amasya Saraydüzü Kışla Binası Milli Mücadele Müzesi ve Kongre Merkezi
- Amasya Hazeranlar Konağı Etnografya Müzesi
- Minyatür Amasya-1915 Şehr-i Amasya Müzesi
- Amasya Sabuncuoğlu Tıp Ve Cerrahi Tarihi Müzesi
- Amasya Orman ve Ormancılık Müzesi
- Amasya Bayezid-i Veli Han İl Halk Kütüphanesi Yazma ve Basma Eserler
- Amasya Ferhat ile Şirin Müzesi- Nikah Salonu/ Yapımı devam ediyor.
Ankara
- Alagöz Karargâh Müzesi
- Altınköy Açık Hava Müzesi
- Anadolu Medeniyetleri Müzesi
- Anadolu Mimarlık ve Mobilya Kültürel Miras Müzesi
- Anıtkabir
- Ankara Atatürk Evi Müzesi
- Ankara Devlet Resim ve Heykel Müzesi
- Ankara Etnografya Müzesi
- Ankara Roma Hamamı
- Ankara Roma Tiyatrosu
- Ankara Şerife Uludağlı Olgunlaşma Enstitüsü
- Ankara Üniversitesi Eğitim Bilimleri Fakültesi Oyuncak Müzesi
- Ankara Üniversitesi Ziraat Fakültesi Müzesi
- Ankara Vakıf Eserleri Müzesi
- Atatürk ve Kurtuluş Savaşı Müzesi
- Atatürk Eğitim Müzesi
- Atatürk Müzesi ve Kültür Evi
- Augustus Tapınağı
- Beypazarı Kent Tarihi Müzesi
- Beypazarı Kültür ve Tarih Müzesi
- Beypazarı Türk Hamam Müzesi
- Beypazarı Yaşayan Müze
- Cumhuriyet Müzesi
- Çamlıdere Doğa ve Hayvan Müzesi
- Çamlıdere Kutsal Emanetler Müzesi
- Çamlıdere Kültür Evi ve Etnografya Müzesi
- Çamlıdere Şeyh Ali Semerkandi Müzesi
- Çamlıdere Tarım Müzesi
- Çamlıdere Terazi Müzesi
- Çengelhan Rahmi M. Koç Müzesi
- Çocuk Esirgeme Kurumu Müzesi
- Çubuk Şehir Müzesi
- Devlet Mezarlığı
- Eğit-Der Eğitim Müzesi
- Ekmek Müzesi
- Elmadağ Müzesi
- Erimtan Arkeoloji ve Sanat Müzesi
- Feza Gürsey Bilim Merkezi
- Gazi Üniversitesi Resim Heykel Müzesi
- Gazi Üniversitesi Somut Olmayan Kültürel Miras Müzesi
- Gordion Müzesi
- Gökyay Vakfı Satranç Müzesi
- Hacettepe Sanat Müzesi
- Haritacılık Müzesi
- Hava Kuvvetleri Müzesi
- Jandarma Müzesi
- Kalecik Karahan Konağı Müzesi
- Keçiören Belediyesi Etnografya Müzesi
- Kızılcahamam Hocalı Anıt Parkı ve Müzesi
- Kurtuluş Savaşı Müzesi
- Malıköy Tren İstasyonu Müzesi
- Mehmet Akif Ersoy Müze Evi
- Milli Mücadelede Atatürk Konutu ve Demiryolları Müzesi
- Milli Savunma Bakanlığı Arşiv Müzesi
- MKE Sanayi ve Teknoloji Müzesi
- MTA Tabiat Tarihi Müzesi
- Mustafa Ayaz Vakfı Plastik Sanatlar Müzesi
- ODTÜ Arkeoloji Müzesi
- ODTÜ Bilim ve Teknoloji Müzesi
- ODTÜ Jeoloji Müzesi
- Pembe Köşk (İsmet İnönü Evi)
- Pembe Köşk (Çankaya Köşkü)
- Profesör Doktor Metin Aktaş Zooloji Müzesi
- Profesör Doktor Ülker Muncuk Müzesi
- PTT Pul Müzesi
- Sakarya Zaferi Müzesi
- Satıkadın Müzesi
- Sebahattin Yıldız Müzesi
- Şefik Bursalı Müze Evi
- Şereflikoçhisar Kent Müzesi
- Tarım Müzesi
- TCDD Açık Hava Buharlı Lokomotif Müzesi
- TCDD Müzesi ve Sanat Galerisi
- TCMB Para Müzesi
- TED Ankara Koleji Okul Müzesi
- Topçu ve Füze Okulu Müzesi
- Toprak Mahsulleri Ofisi Müzesi
- TRT Yayıncılık Tarihi Müzesi
- Türk Hava Kurumu Müzesi
- Türk İnkılap Tarihi Enstitüsü Müzesi
- Türk Telekom Telekomünikasyon Müzesi
- Türkiye Barolar Birliği Hukuk Müzesi
- Ulucanlar Cezaevi Müzesi
- Ülker Zaim Müzesi
- Veteriner Anatomi Müzesi
- Ziraat Bankası Müzesi
- Yıl Cumhuriyet Eğitim Müzesi
Antalya
- Antalya Müzesi
- Alanya Arkeoloji Müzesi
- Alanya Atatürk Evi Müzesi
- Alanya Etnografya Müzesi
- Kaleiçi Müzesi
- Side Müzesi
- İçkale Müzesi
- Likya Uygarlıkları Müzesi
Aydın
- Afrodisias Müzesi
- Aydın Müzesi
- Milet Müzesi
- Yörük Ali Efe Müzesi
- Söke Fatma Suat Orhon Müze ve Sanat Evi
Balıkesir
- Balıkesir Kuvay-ı Milliye Müzesi
- Bandırma Arkeoloji Müzesi
- Ayşe Sıdıka Erke Etnografya Müzesi
- Fotoğraf Müzesi
- Edremit Tahtakuşlar Etnografya Müzesi
- Gönen Mozaik Müzesi
- Balıkesir Belediyesi Devrim Erbil Çağdaş Sanat Müzesi
- Bigadiç Müze Evi
- Marmara İlçesi Saraylar Açık Hava Müzesi
- Antardos Açık Hava Müzesi – Altınoluk
Bartın
- Amasra Müzesi
Batman
- Batman Müzesi
Bayburt
- Baksı Müzesi
Bilecik
- Söğüt Müzesi
Bitlis
- Ahlat Müzesi
- Bitlis Etnografya Müzesi
Bolu
- Bolu Müzesi
Burdur
- Burdur Müzesi
- Taşoda Etnografya Müzesi
Bursa
- Bursa Arkeoloji Müzesi
- Bursa Kent Müzesi
- Bursa Ormancılık Müzesi
- Bursa Sağlık Müzesi
- Bursa Tofaş Anadolu Arabaları Müzesi
- Cumalıkızık Etnografya Müzesi
- Hünkâr Köşkü
- Mudanya Mütareke Evi
- Uluumay Osmanlı Halk Kıyafetleri ve Takıları Müzesi
- Bursa Atatürk Evi Müzesi
- Bursa Türk ve İslam Eserleri Müzesi
- Yenişehir Şemaki Evi Müzesi
- Mudanya Tahir Paşa Konağı Müzesi
- İznik Müzesi
- İznik Ayasofya Müzesi
- Celal Bayar Vakfı ve Müzesi
- İnegöl Kent Müzesi
- Uludağ Üniversitesi Zooloji Müzesi[2]
Çanakkale
- Bozcaada Yerel Tarih Müzesi
- Çanakkale Arkeoloji Müzesi
- Çamburnu Ziyaretçi Merkezi Milli Parklar Müzesi
- Çanakkale Adatepe Zeytinyağı Müzesi
- Çanakkale Belediye Türk evi Özel Etnografya Müzesi
- Çanakkale Bigalı(Çam yayla) Atatürk Evi Müzesi
- Çanakkale Hadımoğlu Konağı Türk evi
- Gelibolu Yarımadası Tarihi Milli Parkı Şehitlikleri ve Eserleri Müzesi
- Çanakkale Kabatepe Tanıtma Merkezi
- Çanakkale Şehitleri Anıtı Harp Müzesi
- Çanakkale Şehitler Harput Müzesi
- Şehitlik Abidesi Savaş Eserleri Müzesi
Çankırı
- Çankırı Müzesi
Çorum
- Çorum Müzesi
- Alacahöyük Müze ve Örenyeri
- Boğazköy Müzesi
Denizli
- Pamukkale Arkeoloji Müzesi
- Atatürk ve Etnografya Müzesi
- Ufo Müzesi
Diyarbakır
- Diyarbakır Müzesi
- Ziya Gökalp Müzesi
- Cahit Sıtkı Tarancı Kültür Müzesi
Edirne
- İkinci Beyazıt Külliyesi Sağlık Müzesi
- Edirne Müzesi
- Edirne Türk ve İslam Eserleri Müzesi
- Edirne T.Ü. Lozan Müzesi
- Edirne T.Ü. Çağdaş Resim Heykel Müzesi
- VGM Selimiye Vakıf Müzesi
Elazığ
- Elazığ Arkeoloji ve Etnografya Müzesi
- Harput Müzesi
Erzincan
- Erzincan Müzesi
- Kemaliye Ali Gürer Özel Müzesi
Erzurum
- Erzurum Arkeoloji Müzesi
- Erzurum Atatürk Evi
- Yakutiye Medresesi
- 23 Temmuz Kongre Müzesi
Eskişehir
- Eskişehir Arkeoloji Müzesi
- Yunus Emre Müzesi
- Seyitgazi Müzesi
- İnönü Savaşları Karargâh Müzesi
- Ü. Cumhuriyet Tarihi Müzesi
- Ü. Çağdaş Sanatlar Müzesi
- Eskişehir TCDD Müzesi
- Çağdaş Cam Sanatları Müzesi
- Pessinus Müzesi
- Eskişehir Atatürk ve Kültür Müzesi
- Eskişehir Havacılık Müzesi (Tayyare Müzesi/Hava Müzesi)
- Osmanlı Evi Müzesi
- Ü. Eğitim Karikatürleri Müzesi
- Eskişehir Lületaşı Müzesi
- Balmumu Heykeller Müzesi
- Dünya Müzeleri Müzesi
- Eskişehir Osmangazi Üniversitesi Zooloji Müzesi
Gaziantep
- Gaziantep Arkeoloji Müzesi
- Emine Göğüş Gaziantep Mutfak Müzesi
- Hasan Süzer Etnografya Müzesi
- Medusa Cam Müzesi
- Ömer Ersoy Kültür Merkezi
- Şahinbey Savaş Müzesi
- Zeugma Mozaik Müzesi ve Zeugma Antik Kenti
- Gaziantep Savunması ve Kahramanlık Panoraması Müzesi
- Yesemek Açıkhava Müzesi
- Bayazhan Gaziantep Kent Müzesi
- Saklı Konak Bakır Eserleri Müzesi
- Gaziantep Atatürk Evi Müzesi
- Gaziantep Mevlevihanesi Vakıf Müzesi
- Gaziantep Kültürü Müzesi
Giresun
- Giresun Müzesi
Gümüşhane
- Gümüşhane İkizevler Konağı
Hatay
- Hatay Arkeoloji Müzesi
- Pierre Kilisesi (Anıt Müze)
Isparta
- Isparta Müzesi
- Yalvaç Müzesi
- Süleyman Demirel Demokrasi ve Kalkınma Müzesi
- Dr. Turan Yazgan Etnografya Müzesi
İstanbul
- Adalar Müzesi
- Askeri Müze
- Ayasofya Müzesi
- Aya İrini Müzesi
- Aynalıkavak Kasrı
- Beylerbeyi Sarayı
- Divan Edebiyatı Müzesi (Galata Mevlevihane Müzesi)
- Dolmabahçe Sarayı
- Çırağan Sarayı
- Çinili Köşk
- Fenerbahçe Müzesi
- Florya Atatürk Köşkü
- Galatasaray Müzesi
- Havacılık Müzesi
- Hisart Canlı Tarih ve Diorama Müzesi
- İTÜ Doğa Tarihi ve Bilim Müzesi
- Kariye Müzesi
- Kazım Karabekir Paşa Müzesi
- Küçüksu Sarayı
- Mecma-ı Âsâr-ı Atika Müzesi
- Madde işaretli liste öğesi
- Miniatürk
- Orhan Kemal Müzesi
- Panorama 1453 Tarih Müzesi
- Pera Müzesi
- Sadberk Hanım Müzesi
- Sait Faik Müzesi
- Sisli Bilim Merkezi
- Sağlık Müzesi
- Topkapı Sarayı
- Türk ve İslam Eserleri Müzesi
- Yedikule Zindanları
- Yerebatan Sarnıcı
- Yıldız Porselen Fabrikası
- Yıldız Sarayı
- İstanbul Arkeoloji Müzeleri
- İstanbul Deniz Müzesi
- İstanbul Modern
- İstanbul Oyuncak Müzesi
- Yıl Vakfı Türk Musevileri Müzesi
- Büyük Saray Mozaikleri Müzesi
- İmrahor Sarayı
- Fethiye Müzesi
- Tekfur Sarayı
- Anadolu Hisarı
- Rumeli Hisarı
- Şerifler Yalısı
- Adam Mickeiexic Müzesi
- Sahne Sanatları Müzesi
- Aşiyan Müzesi (Tevfik Fikret’in Evi)
- İstanbul Atatürk Müzesi
- Aydınlatma ve Isıtma Araçları Müzesi
- Ayşe ve Ercüment Kalmık Müzesi
- Türkiye Gazeteciler Cemiyeti Basın Müzesi
- Denizcilik ve Su Ürünleri Müzesi
- İstanbul Halı Müzesi
- Haluk Perk Müzesi
- Rahmi Gürpınar Müzesi
- Karikatür ve Mizah Müzesi
- Kazım Karabekir Paşa Müzesi
- Kilim ve Düz Yaygılar Müzesi
- Kont Seçini İtfaiye Müzesi
- Mimar Sinan Ü. Resim ve Heykel Müzesi
- Polis Müzesi
- İstanbul PTT Müzesi
- Rahmi M. Koç Sanayi Müzesi
- Sadberk Hanım Müzesi
- Sait Faik Abasıyanık Müzesi
- Sakıp Sabancı Müzesi
- Sirkeci Garı TCDD Müzesi
- İstanbul Şehir Müzesi
- Tanzimat Müzesi
- Türk İnşaat ve Sanat Eserleri Müzesi
- Türk Vakıf Hat Sanatları Müzesi
- Türkiye Denizcilik İşl. Tarih ve Sanat Merkezi Müzesi
- Yapı Kredi Vedat Nedim Tör Müzesi
- Cerrahpaşa Tıp Fakültesi Deontoloji A.B.D. Bşk. Müzesi
- Dimitri Kantemir Evi Müzesi
- Doğançay Müzesi
- Selimiye Askeri Ortaokulu Müzesi
- Florence Nightingale Müzesi
- Mehmet Naci Aköz Uçurtma Müzesi
- Masumiyet Müzesi
- Işık Üniversitesi İstanbul Ekslibris Müzesi
- İstanbul Fotoğraf Müzesi
İzmir
- İzmir Arkeoloji Müzesi
- İzmir Atatürk Evi Müzesi
- İzmir Etnografya Müzesi
- Ege üniversitesi Tabiat Tarihi Müzesi
- Bergama Müzesi
- Çeşme Müzesi
- Efes Müzesi
- Ödemiş Müzesi
- Tire Müzesi
- Ümran Baradan Çocuk Müzesi
- Selçuk Yaşar Resim Müzesi ve Sanat Galerisi
- TCDD Selçuk Çamlık Açık Hava Buharlı Lokomotif Müzesi
- TCDD 3. Bölge Müze ve Sanat Galerisi
- İnciraltı Deniz Müzesi
- İzmir Latife Hanım Evi Müzesi
- Konak Belediyesi İzmir Mask Müzesi
- İzmir Oyun ve Oyuncak Müzesi
- İzmir Büyükşehir Belediyesi Ahmet Piriştina Kent Arşivi ve Müzesi
- Konak Belediyesi İzmir Neşe ve Karikatür Müzesi
- Hamza Rüstem Fotoğraf Müzesi
- Bornova Kent Arşivi ve Müzesi
Kahramanmaraş
- Kahramanmaraş Müzesi
Karabük
- Karabük Demir Çelik Sanayi Müzesi
Karaman
- Karaman Müzesi
Kars
- Kars Müzesi
Kastamonu
- Kastamonu Müzesi
Kayseri
- Kayseri Arkeoloji Müzesi
- Kayseri Atatürk Evi Müzesi
- Kayseri Etnografya Müzesi
- Erciyes Ü. Gevher Nesibe Tıp Tarihi Müzesi
Kırıkkale
- MKE Silahsan Özel Müzesi
Kırklareli
- Kırklareli Müzesi
Kırşehir
- Kırşehir müzesi
Kocaeli
- Kocaeli Arkeoloji ve Etnografya Müzesi (Eski Gar Alanı Kompleksi)
- Kocaeli Etnografya Müzesi (Saatçi Ali Efendi Konağı)
- Kasr-ı Hümâyun (Av Köşkü)
- Osman Hamdi Bey Müzesi
- Atatürk ve Redif Müzesi
- Seka Kağıt Müzesi
Konya
- Konya Ereğli Müzesi
- Mevlana Müzesi
- Konya Arkeoloji Müzesi
- Konya Atatürk Evi Müzesi
- Karatay Medresesi (Çini Eserler Müzesi)
- Sırçalı Medrese (Mezar Anıtları Müzesi)
- İnce Minare (Taş-Ahşap Eserleri Müzesi)
- Konya Etnografya Müzesi
- Konya İzzet Koyunoğlu Şehir Müzesi
Kütahya
- Kütahya Arkeoloji Müzesi
- Porselen Müzesi
- Kossuth Evi Müzesi
- Çini Müzesi
- Sadık Atakan Özel Çini Müzesi
- Altıntaş Açıkhava Müzesi
- Dumlupınar Müzesi
- Tavşanlı Belediyesi Müzesi
Malatya
- Malatya Müzesi
- İnönü Ü. İsmet İnönü Müzesi
Manisa
- Akhisar Müzesi
- Manisa Arkeoloji Müzesi
- Kula Kenan Evren Etnografya Müzesi
Mardin
- Mardin Müzesi
Mersin
- Mersin Arkeoloji Müzesi
- Mersin Atatürk Evi Müzesi
- Mersin Deniz Müzesi
- Mersin Kent Müzesi
- Anamur Müzesi
- Silifke Müzesi
- Silifke Atatürk Evi Müzesi
- Narlıkuyu Mozaik Müzesi
- Tarsus Müzesi
- Taşucu Amphora Müzesi
- Paul Anıt Müzesi
Muğla
- Bodrum Kalesi (Sualtı Arkeoloji Müzesi)
- Muğla Müzesi
- Milas Müzesi
- Iassos Balık Pazarı Açık Hava Müzesi
- Fethiye Müzesi
- Marmaris Müzesi
- Marmaris Halıcı Ahmet Urkay Müzesi
- Bodrum Deniz Müzesi
Nevşehir
- Kapadokya Sanat ve Tarih Müzesi
- Ortahisar Etnografya Müzesi
- Ürgüp Müzesi
- Nevşehir Müzesi
- Hacıbektaş Müzesi
- Hacıbektaş Atatürk Evi Müzesi
- Arkeoloji ve Etnografya Müzesi
- Galip Körükçü Saç Müzesi
Niğde
- Niğde Müzesi
Ordu
- Ordu Müzesi
- Ordu Paşaoğlu Konağı Etnografya Müzesi
Rize
- Rize Müzesi
- Rize Atatürk Evi Müzesi
Sakarya
- Sakarya Müzesi
- Ali Fuat Paşa Kuvayı Milliye Müzesi
- Deprem Kültür Müzesi
Samsun
- Alaçam Mübadele Müzesi
- Bafra Arkeoloji ve Etnografya Müzesi
- Bandırma Vapuru ve Millî Mücadele Parkı Açık Hava Müzesi
- Gazi Müzesi
- Havza Atatürk Evi
- Samsun Arkeoloji ve Etnografya Müzesi
- Samsun Kent Müzesi
- Tekkeköy Atatürk Evi
- Tekkeköy Mağaraları Arkeoloji Vadisi Müze Evi
Sinop
- Sinop Cezaevi (Sinop Kalesi)
- Sinop Müzesi
Sivas
- Atatürk Kongre ve Etnografya Müzesi (Sivas Kongre Binası)
- Aşık Veysel Müzesi
- İnönü Etnografya Müzesi
- Sivas Arkeoloji Müzesi
- Tüdemsaş Müzesi
- Selçuklu Müzesi
Şanlıurfa
- Şanlıurfa Müzesi
- İbrahim Tatlıses Müzesi
- Mutfak Müzesi
- Kurtuluş Müzesi
Şırnak
- İsmail Ebul-iz El Cezeri Müzesi
Tekirdağ
- Tekirdağ Müzesi
- Rakoczi Müzesi
- Malkara Eğitim ve Kültür Vakfı Özel Müzesi
Tokat
- Tokat Müzesi
Trabzon
- Sümela Manastırı
- Trabzon Ayasofya Müzesi
- Atatürk Müzesi (Köşk)
- Trabzon Müzesi (Kostaki Konağı)
- Trabzonspor Müzesi
Uşak
- Uşak Müzesi
- Uşak Atatürk ve Etnografya Müzesi
Van
- Van Müzesi
Yozgat
- Yozgat Etnografya Müzesi (Nizamoğlu Konağı)
- Yozgat Arkeoloji Müzesi (Karslıoğlu Konağı)
Zonguldak
- Zonguldak Müzesi
- Karadeniz Ereğli Müzesi
- Çanakçılar Seramik A.Ş. Müzesi
[ad_2]