Bakan Uraloğlu, yapmış olduğu yazılı açıklamada Ulusal Nezaret Radarının (MGR) hizmete girmesi ile beraber Türkiye’nin, hava trafik denetim hizmetlerinde mühim bir aşama kaydedildiğini altını çizdi.

Uraloğlu, stratejik konumu ile hava araçlarını tespit ederek hizmet verecek olan MGR’nin Türk hava sahasında yer edinen yoğun hava trafiğini emniyetli ve güvenli şekilde idame ettiren hava trafik kontrolörlerinin halihazırda kullanmış olduğu hava trafik yönetimi yazılımlarına hava trafiğini başarıyla aktarma görevini yerine getireceğini beyan etti.

Ulaştırma Bakanı Uraloğlu, sistemin hava trafiğinin emniyetli ve güvenli şekilde yönetilmesine katkı sağlayacağını vurgulayarak, “Hava trafik denetim hizmetlerinin verimliliğini artıracak. Dışa bağımlılığı azaltacak. Türkiye’nin havacılık alanındaki teknolojik gelişimine katkı sağlayacak.” İfadesini kullandı.

Bakan Uraloğlu, Devlet Hava Meydanları İşletmesi ve TÜBİTAK iş birliği ile tamamen Türk mühendislerince ve yerli imkanlarla geliştirilen Ulusal Gözetin Radarı’nın (MGR) sahada geçici kabulünün yapıldığını belirtti.

Uraloğlu, fikri ve sınai iyelik hakları DHMİ’ye ilişkin olan ulusal nezaret radarının, PSR (Birincil Nezaret Radarı) ve SSR Mode-S (İkincil Nezaret Radarı) sistemlerinden oluştuğunu bildirdi.
Bakan Uraloğlu, Gaziantep’teki radar yerleşkesinin alt yapı kabullerinin 2020 yılı içinde tamamlandığını, yerleşke bünyesindeki Birincil Nezaret Radarı sistemine ilişkin kati kabul çalışmalarının da 2022 senesinde gerçekleştirildiğini kaydetti.

BİRİNCİL VE İKİNCİL RADAR SİSTEMİ BERABER ÇALIŞACAK

İkincil Nezaret Radarı sisteminin saha kabul aşamasına ise 2023’te geçildiğini ifade eden Uraloğlu, “Bu emekler kapsamında sistemin performans değerlendirilmesi yapılmış oldu ve istenen tüm kriter ve gerekliliklerin yerine getirildiğine ilişkin bir takım kontrol gerçekleştirildi. Meydana getirilen çalışmalarla hem birincil hem ikincil radar sistemi birlikte çalışacak aşamaya getirilmiş oldu.” İfadesini kullandı.

Türkiye’nin ‘ilk yerli ve milli gözetim radarı...’  Hava trafik kontrol hizmetlerinin verimliliğini artıracak dışa bağımlılığı azaltacak

HAVA SAHASINI 7/24 İZLEYECEK

Ulaştırma Bakanı Uraloğlu, radar menzili birincil nezaret radarı sisteminde 112 kilometre (60NM) ve ikincil nezaret radar sisteminde 370 kilometre (200NM) olan MGR’nin, kontrolü dahilindeki hava sahasını 7 gün 24 saat izleyeceğini altını çizdi.

HAVA TRAFİK KONTROL HİZMETLERİNDE ÖNEMLİ BİR AŞAMA KAYDEDİLDİ

Sistemin bir taraftan Gaziantep Havalimanı’nın yaklaşma trafiğine hizmet vereceğini öteki taraftan da 370 kilometre içinde yer edinen saha denetim (en-route) trafiğini yöneteceğini bildiren Uraloğlu, “MGR’nin hizmete girmesi ile beraber Türkiye, hava trafik denetim hizmetlerinde mühim bir aşama kaydetmiş oldu.” İfadesini kullandı.

TÜRK HAVA SAHASI MİLLİ VE YERLİ İMKANLARLA İZLENEBİLECEK

Bakan Uraloğlu, bir program dahilinde değişik bölgelere de kurulması hedeflenen proje ile 1 milyon kilometrekarelik Türk hava sahasının tamamı millî ve yerli imkanlarla izlenebileceğini belirterek, “Avrupa Hava Seyrüsefer Güvenliği Örgütü’nün (EUROCONTROL) tavsiyelerine uygun olarak tasarlanan MGR, Internasyonal Sivil Havacılık Organizasyonu’nun (ICAO) standartlarının tümünü karşılıyor. MGR’nin yerli bir sistem olması, Türkiye’nin havacılık alanındaki yerli ve ulusal üretim hamlesine mühim bir katkı elde etmiş oldu.” İfadelerine yer verdi.

Hava trafiğinin emniyetli ve güvenli şekilde yönetilmesine katkı sağlayacak. Hava trafik denetim hizmetlerinin verimliliğini artıracak. Dışa bağımlılığı azaltacak. Türkiye’nin havacılık alanındaki teknolojik gelişimine katkı sağlayacak.

HAVA ARAÇLARININ TESPİTİ VE TAKİBİ İÇİN GEREKLİ TÜM FONKSİYONLARI SAĞLIYOR

PSR (Birincil Nezaret Radarı) ve SSR Mode-S (İkincil Nezaret Radarı) sistemlerini bünyesinde barındırıyor. 1 milyon kilometrekarelik Türk hava sahasında yaklaşma ve saha denetim hizmetlerinde kullanılmak suretiyle tasarlandı. Hava araçlarının tespiti ve takip edeni için lüzumlu tüm fonksiyonları sağlıyor. Tamamen Türk mühendislerince ve yerli imkanlarla geliştirildi.

(Toplam: 1, Bugün: 1 )