Dijital dönüşümün hızlandığı reklam dünyasında markaların dijital pazarlama yatırımları da artmaya devam ediyor. Bilhassa yeni nesil tüketicilere erişim için bu yıla damga vuran suni zeka teknolojilerinin daha da fazla hayatımızda olması planlanıyor. Türkiye’de dijital medya yatırım miktarı bundan önceki döneme kıyasla yüzde 93,4 artış göstererek 36 milyar TL’yi aştı. Raporda en süratli büyüyen alanların başlangıcında hızla artan bağlantılı TV (Connected TV) yatırımları yüzde 152 ile yer aldı. Oyun içi sponsorluklar ise yüzde 100’ün üstünde bir artış gösterdi.
Reklamcılar Derneği (RD), Reklamverenler Derneği (RVD), İnteraktif Reklamcılık Derneği (IAB), Açıkhava Reklamcıları Vakfı (ARVAK), Ulusal Radyo Yayıncıları Derneği (URYAD) ve Mobil Mecralar Araştırma Pazarlama ve Reklamcılık Derneği (MMA TR) adına Deloitte’un hazırladığı Türkiye’de Tahmini Medya ve Reklam Yatırımları Raporu’na gore; Türkiye’de dijital reklam oranı dünya ve Avrupa ortalamasını geride bırakarak yüzde 69’a terfi etti. Programatik satın alma yüzde 74 olmuşken, geçtiğimiz yıla kıyasla küçük bir düşüşle yatırımların yüzde 73’ü mobil platformlara gerçekleştirildi. Video reklamlar ise gene yeni nesil kullanıcılara stratejilerdeki önemini artırmaya devam etti. Dijital medya yatırımlarında video yatırımları yüzde 86’ın üstünde artarak 10 milyar TL’yi aştı.
Dijital yatırımlardaki artışı değerlendiren RTB House Türkiye Ülke Müdürü Can Tunçer, “Son dönemde sektörde yaşanmış olan dijital dönüşüm, dijitalin daha ölçülebilir olması ve medyayı da etkileyen enflasyon sayıları artan maliyetler dijital reklam yatırımlarının büyümesine sebep oldu. Bilhassa yeni nesil reklam çözümleri ve derin öğrenme şeklinde teknolojiler dijital reklam yatırımlarında verimin artmasını sağlıyor. Bu yıl video reklam formatına ilginin artarak devam ettiğini gözlemliyoruz. Markaların yeni nesil tüketicilere ve bilhassa Gen Z’ye erişebilmek adına, onları da dahil ettikleri ürünler üretmeleri ve kişiselleştirilmiş ürünleri bu anlamda öne çıkarmaları planlanıyor. Kişisel verilerin suni zeka ile birleşerek dijital dünyayı tekrardan tanımlanması öngörülüyor” dedi.
Dijital reklamda ilk amaç alan kişi kazanımı
IAB US Outlook Survey neticelerinden yansıyan bilgilere gore medya yatırımlarındaki ana hedeflerin başlangıcında alan kişi kazanımı geliyor. Marka kıymetini çoğaltmak ve medya verimliliğini çoğaltmak ise ilk üçte yer edinen öteki hedefler. Rapora gore, medya planı güncelleme frekansı da her geçen gün artıyor. Daha sık tahminleme yapılacağı mevzusunda bir çok pazarlama uzmanı aynı fikir kalırken minimum ayda bir kez güncellenileceği belirtiliyor.
Ek olarak 2022 yıl sonu Türkiye Tahmini Medya ve Reklam Yatırımları Raporu’na gore meydana getirilen tespitlerde, üretken suni zeka yada üretici suni zeka (Generative AI) yaşamımıza oldukça süratli bir halde girmiş olduğu yer ediniyor. Suni zeka algoritmalarının belirli bir amaca yönelik olarak veri üretme kabiliyeti, pazarlama dünyasında bilhassa veriyi anlamlandırmak ve içerik üretmek için oldukça yaygın bir halde kullanılmaya başlandı.
Haziran 2022 MIT Technology Review Insights and Databricks anketine gore ise dünya çapındaki pazarlama ve reklamcılık yöneticilerinin yalnız yüzde 4’ü şu anda suni zeka kullanmadıklarını söylüyor. Önümüzdeki dönemde üretken suni zeka kullanımının daha da artması planlanıyor. Suni zekanın otomasyon ve süreçleri iyileştirmesi de önümüzdeki dönemde beklenen aksiyonlardan biri olarak karşımıza çıkıyor.
Muşamba Nedir, Ne Anlama Gelir? 03 Ekim 2024 Perşembe 22:40 ABONE OL Muşamba, su geçirmezlik…
Yıl 30 Ekim 2008 Perşembe 20:43 ABONE OL Yıl Nedir?Dünyanın, güneş çevresinde tam bir dolanım…
Gebelik Izlemi GEBELİK İZLEMİ Gebelik izlemi, gebeliğin planlanmasıyla başlayan, sağlıklı sürdürülmesini ve sorunsuz bir doğumu…
Menopoz MENOPOZ Menopoz, ovaryan aktivitenin (üreme ve östrojen yapımı) yitimi ertesinde, menstrüasyonun kalıcı olarak kesildiği…
Yeni bir araştırmaya göre, çok sayıda kadın, kadın üreme organlarının en yaygın kanseri olan endometriyal…
Her gün sekiz saat veya daha fazla oturan kişilerin, her hafta 140 dakikadan az orta/yoğun…