PARA OYUN/ ALİ EFE İRALI Unicorn çıkarma noktasında en verimli alanlarımızdan kabul edilen oyun sektörü, pek oldukça kere söylediğimiz şeklinde döviz girdisi sağlamadaki etkin yönüyle rakip pazarlardan bir adım önde. Enerjisini genç iş gücünden alan sektörün pek oldukça kuvvetli geliştiricisi, hemen hemen lisans döneminde eğitimine devam edenlerden oluşuyor. Bu anlamda ilerleyen yıllarda Türkiye’nin 100. yılındaki vizyonla beraber oldukça daha büyük bir atılım göstereceğini söylemenin tam zamanı. Geçtiğimiz hafta bağlamında ele alacağız söylediğim raporlar da bu yöndeki sürecin teyidini yapıyor.
TÜRKİYE’YE ÖZEL RAPORLAR
Hanım teknoloji girişimlerine ve alanda hanım istihdamını artırmaya yönelik yaptıkları yatırımlarla adından söz ettiren Boğaziçi Ventures, mobil oyun sektörüne yönelik olarak Türkiye’yi gündemine almış ve 2022 raporunu yayınlamış. Türk oyun sektöründe üretilmiş yerli taşınabilir aygıt oyunlarının küresel pazardaki konumlanmasına dair oldukça detaylı çalışılmış bir rapor olduğu görülüyor. Sundukları verilere nazaran dünyanın en oldukça indirilen 16. oyununun Türkiye menşeli “Traffic Rider” olduğu belirtiliyor. Raporda dikkat çeken en mühim noktanın, Apple’ın reklam faaliyetleri için sunmuş olduğu kimlik numaralarına yönelik değişikliklerin (kısa adı IDFA), bir anlamda oyunları niteliksel anlamda daha yukarıda bir geliştirme sürecine doğal tutulduğu çıkarımı olmuş görünüyor. Bu raporu mühim kılan bir öteki mevzu da yatırımcı şirketlerin direkt oyun sektöründe yer edinen şirketlere sektörü anlatılması anlamında sunulan bir süreci sergiliyor olması diyebiliriz. Şu demek oluyor ki yurtdışında senelerdir gözlemlediğimiz, oyun sektörüne yönelik olan raporların bir benzeri olması yönüyle oldukça garip. Fakat bu rapor tek değil. Oyun ve e-spor ajansı olarak tanıdığımız Gaming in Turkey de geçtiğimiz ay 2022’ye dair raporunu yayınladı. Rapor tüm sektörü gene oldukça detaylı halde ele alıyor ve çevrim içi olarak ulaşılabilir halde kendisine ilişkin bir siteyle birlikte sunuluyor: www.turkiyeoyunsektoruraporu.com adresinden ilgili rapora ulaşılabilir. Rapora sponsor olan kuruluşlar içinde ByNoGame, GameOn, Gamer Arena, Genshin Impact, Polity, XDrive şeklinde oyu nve teknoloji markaları yer alırken, bir de Coca Cola adını görüyoruz. Raporda bununla birlikte oldukça sayıda alan uzmanının röportajı da içeriyor. Bu denli emek yoğun raporların giderek artıyor olması, oyun sektörünün değişik sektörlere anlatılması anlamında oldukça büyük bir görevi yerine getirdiğini belirtmemiz lazım. Ek olarak, akademide yer edinen biri olarak, bilimsel niteliği olan yazı çalışmalarında oluşan oldukça mühim bir boşluğu da dolduruyor olması anlamında kıymetli olduklarını da vurgulamış olalım.
MOBİL OYUN STÜDYOLARI DİKKAT ÇEKİYOR
Avrupa’da mühim atılımların geldiği bir yeni süreç ile karşı karşıyayız. Mobil oyun sektöründe yer edinen ve bağımsız olarak konumlanan oyun şirketlerine yönelik ara ara, minik büyük yatırım haberleri geliyor. Pek oldukça değişik sektör temsilcisi, bu şirketlere bir halde kendilerini kanalize ediyor. VentureBeat’e bağlı GamesBeat’ten Rachel Kaser’ın haberine nazaran Fransız Million Victories isminde oyun stüdyosu A yatırım turunda 6.5 milyon dolarlık yatırım toplamış. Million Lords isminde erkek oyuncu konumundaki oyununun aylık oyuncu kitlesi 200 bin etken kullanıcı olarak tanımlanıyormuş. Bu örneklerden bir tek bir tanesi. Bu tür yatırım faaliyetlerini yakından takip etmekte yarar var. Zira geliştirici unvanının Uzak Doğu’ya doğru yavaş yavaş geçmesi yönünde bir genel idrak var. Sadece bu durum, Avrupa’nın halihazırda boyut fark etmeksizin geliştirici konumunu korumaya devam ettiğini işaret ediyor. Bir ihtimal bu yatırım stratejilerini Türkiye’ye adapte edebilecek şekilde bir pazarlama hamlesini ulusal farkındalık anlamında yaygınlaştırmak mümkün olabilir. Ne süre minik stüdyolarımıza yurtdışı finansmanı katabilirsek; o süre bu büyümekte olan pastadaki yerimizi sağlamlaştırmaya başlıyoruz anlamına gelir. Evet oldukça kuvvetli olduğumuz ve ne mutlu ki, treni kaçırmadan yerini alan bir sistem entegrasyonu sağlayabildik oyun sektörüne. Sadece daha kalıcı ve manivela görevi üstlenebilmesi için, o yönde bir ulusal farkındalığa da ihtiyacımız olduğu aşikâr. Yalnız eğlence olarak bile görülse, bunu oynayan, her gün oradaki reklamı izleyen milyonlarca insan bulunduğunu görmezden gelmek artık imkânsız. Yeni ekrana, değişik sektörleri bir an ilkin adapte edebilmeliyiz.