Resmi adı Türkiye Cumhuriyeti olan Türkiye’nin topraklarının büyük bölümü Anadolu’da, küçük bir bölümü ise Balkanlar’ın uzantısı olan Trakya’da bulunur. Üç tarafı denizlerle çevrili Türkiye, İstanbulBoğazı ve ÇanakkaleBoğazı ile birbirinden ayrılan iki yarımadadan oluşur. Bu boğazlar Anadolu’yu Trakya’dan yani Asya’yı Avrupa’dan ayırır. Türkiye, Akdeniz ve onun uzantısı olan Ege Denizi’ne paralel uzun kıyılarıyla yabancı turistlerin gözdesi olmuş bir destinasyondur.
Türkiye’nin Ege Denizi, Akdeniz, Karadeniz ve Marmara Denizi olarak dört denize kıyısı vardır. Farklı coğrafi ve iklim özelliklerine sahip olan ülkede sayısız tabiat güzelliği bulunur. Farklı kültürlerin etkisinde şekillenen Anadolu tarihi, Türkiye’nin kültürel miras açısından da son derece zengin olmasını sağlamıştır.
Bu güzel ülkenin mutlaka görülmesi gereken yerlerini keşfetmek isterseniz Türkiye’de gezilecek yerler yazımızı kesinlikle okumalısınız.
Türkiye’nin başkenti, İç Anadolu bölgesinde yer alan Ankara ilidir. Türkiye yedi coğrafi bölgeye ayrılmıştır. Bu ayrımlarda, coğrafi ve iklim özellikleri temel alınmıştır. En büyük şehri olan İstanbul, Marmara Bölgesi’nde yer alır. Ege Bölgesi ve Akdeniz Bölgesi ise sırasıyla batı ve güney sahil şeridini kaplar. Karadeniz bölgesi ülkenin kuzey hattı boyunca uzanır. Anadolu’nun tam ortasında İç Anadolu Bölgesi, doğuda Van Gölü ve Ağrı Dağı’nın bulunduğu Doğu Anadolu Bölgesi, güneydoğuda ise Mardin ilinin yer aldığı Güneydoğu Anadolu Bölgesi yer alır.
Bölgeler arasında ekonomik gelişmişlik, etnik yapı ve kültür açısından büyük farklar ve çeşitlilik vardır. En önemli şehirleri, İstanbul, Ankara, İzmir, Adana, Muğla, Antalya, Trabzon, Gaziantep, Bursa, Erzurum, Mardin, Eskişehir ve Diyarbakır’dır.
Türkiye’de İstanbul’da iki, Ankara, İzmir, Bodrum, Dalaman ve Adana’da birer tane uluslararası havalimanı bulunmaktadır.
Farklı köşelerinde dört mevsimin aynı dönemde yaşanabildiği eşsiz ve benzersiz coğrafyasıyla Türkiye’yi ziyaret etmek için uygun dönem, ziyaret edilecek bölgeye göre değişmektedir.Kış sporları için tercih edilen, Palandöken, Uludağ, Erciyes gibi merkezler ocak ve şubat aylarında en uygun kar seviyesini görürler.
Karadeniz Bölgesi yılın çoğu döneminde yağışlıdır. İlkbahar sonu ve sonbaharbaşı gibi geçiş dönemlerinde ziyaret edilmesi uygundur. Ege kıyılarında sezon kısadır, bu bölge yaz aylarında, özellikle de temmuz ve ağustos aylarında ziyaret için uygundur. Ancak “Akdeniz’in incisi” diye anılan Antalya’da deniz turizmi için sezon mayıs-kasım arasına yayılır. Ege ve Akdeniz’in birleştiği güneybatı noktasında yer alan Muğla ili, Fethiye, Bodrum, Datça gibi ilçeleriyle deniz turizmi açısından Türkiye’nin hem yerli hem yabancı turist tarafından en çok tercih edilen yeridir.
Türkiye’de etnisite ve gelir durumuna bağlı olarak topluluklar ve sınıflar arası büyük farklılıklar bulunmaktadır. Bu farklılıklar bu kesimlerin yaşadığı bölgeler ve mahalleler arasında büyük farklılıklar oluşmasına sebep olur. Anadolu’nun muhafazakâr şehirlerinde sosyal yaşam ile Türkiye’nin batı bölgelerindeki ve kültürel başkenti olan İstanbul’daki sosyal yaşam arasında farklılıklar büyüktür.
İnsanlık tarihinin en kozmopolit imparatorluklarından biri olan Osmanlı İmparatorluğu döneminde farklı kültürlerin etkileşimi sonucunda oluşan Türk mutfağı dünyanın en zengin mutfaklarından biridir.
Türk mutfağının. Yunan, Arap ve Ermeni mutfağı ile pek çok ortak yemeği ve özelliği vardır. Yeme alışkanlıkların ülkenin bölgelerinde farklılık gösterir. Batı bölgelerinde zeytinyağlı sebze yemekleri ağırlıktayken, doğuda ızgara et yemekleri öne çıkar. Karadeniz Bölgesi’ne ait en temel yemek türü tatlısından pilavına her şeyinin yapıldığı ve Karadeniz’de bol bulunan hamsi balığıdır. Ege, Akdeniz ve Marmara denizlerinde farklı balıklar yetişir, deniz ürünleri özellikle sahil kesimlerinin mutfağında önemli bir yer tutar.
Güney ve Batı Anadolu’nun iç bölgeleri, Karadeniz’in iç kesimleri ve İç Anadolu Bölgesi küçükbaş hayvancılığın yaygın olduğu yerlerdir. Koyun ve keçi etinden yapılan yemekler yaygındır. Daha çok büyük baş hayvancılık yapılan Doğu Anadolu’da dana eti yerel yemeklerde yaygın kullanılmakla beraber, kaz, bıldırcın, keklik, tavşan gibi kanatlı ve av hayvanı etleri de Türk mutfağında yer sahibidir.
Tatlılar da Türk mutfağının zengin bölümlerinden biridir. Özellikle Gaziantep baklavası dünyaca meşhurdur. Sütlü tatlılar ve meyveleri haşlayarak yapılan tatlılar da çok lezzetlidir. Osmanlı mutfağında meyveler et yemeklerinde de kullanılmaktadır. İstanbul, Ankara, İzmir gibi büyük kentlerde dünya mutfağından seçeneklerin bulunması da mümkündür.
Türkiye’de milli ve dini bayramlar coşkulu biçimde kutlanır. Bunun dışında hemen hemen her ilin sayısız yöresel festivali vardır. Yöresel tarım ürünlerinin ve lezzetlerinin tanıtılmasına yönelik bu festivaller dışında, İstanbul, Adana ve Antalya’da yılda birer kere düzenlenen film festivalleri bulunur. Antalya Altın Portakal ve Adana Altın Koza festivalleri yerli film sektörü için çok prestijli iken, Türkiye’nin en önemli kültür yatırımcısı ve aktörü olan İstanbul Kültür Sanat Vakfı’nın (IKSV) düzenlediği İstanbul Film Festivali, uluslararası bağlamda prestijli olan Altın Lale ödülünü vermektedir.
Yine İKSV tarafından iki yılda bir ve ardışık yıllarda düzenlenen İstanbul Bienali ve İstanbul Tasarım Bienali ülkenin uluslararası prestije sahip kültürel etkinlikleridir. İstanbul’da Ekim ve Kasım aylarında iki tane uluslararası çağdaş sanat fuarı her yıl düzenlenmekte, yine her yıl İKSV tarafından Haziran ayında düzenlenen İstanbul Müzik Festivali ise Türkiye tarihinin en köklü sanat etkinliği unvanını elinde bulundurmaktadır.
Türkiye’de farklı bölgelerde üç iklim tipi egemendir. Batı ve güney kıyılarında Akdeniz iklimi, Karadeniz kıyılarında Karadeniz iklimi, iç ve dağlık doğu bölgelerinde kara iklimi görülür. Okyanus iklimine benzer özellikler gösteren Karadeniz iklimi Karadeniz kıyılarında hâkimdir. Bu iklimde yazlar ılık ve yağışlı, kışlar ise soğuk ve kar yağışlıdır.
Karadeniz Bölgesi’nin iç kesimlerinde, İç Anadolu Bölgesi’nde, Doğu Anadolu Bölgesinde ve Ege Bölgesi’nin iç kesimini ifade eden İç Batı Anadolu bölgesinde kara iklimi hâkimdir. Bu iklimde yazlar sıcak ve kurak kışlar ise soğuk ve kar yağışlıdır. Yağış ve sıcaklık oranları rakıma göre değişmektedir. Akdeniz, Ege sahillerinde ve Güneydoğu Anadolu’nun belli kısımlarında hâkim olan Akdeniz ikliminde ise yazlar çok sıcak ve kurak, kışlar ise ılık ve yağışlıdır. Güneydoğu Anadolu bölgesinin kuzey ve doğu kesimlerinde iklim kara iklimidir.
Türkiye’nin üzerinde bulunduğu topraklar üzerindeki ilk yerleşmeler Aiol, Dor ve İyonyalılar, Traklar ve Persler gibi toplumlar tarafından Yontma Taş Devri’nde başlatıldı. Ardından III. Aleksandros egemenliğiyle birlikte Helenistik dönem, daha sonra da Roma ve Bizans dönemleri yaşandı. 11. yüzyılda Selçukluların Anadolu’ya yerleşmesi sonucunda topraklar üzerinde Türkleştirme hareketi başladı ve 1071 Malazgirt Muharebesi sonrasında gelen zaferle Anadolu’daki Bizans üstünlüğü Türkler lehine güç kaybetti.
Selçukluların yıkılmasından sonra kurulan Anadolu Selçukluları, bölgeyi 1243’teki Moğol istilasına kadar yönetti. İstila sonrasında Anadolu’da pek çok küçük Türk beyliği oluştu. Bu beyliklerden biri olan Osmanlılar, 13. yüzyılın sonlarından itibaren, Anadolu’nun hâkimi oldular. Buna ek olarak Güneydoğu Avrupa, Batı Asya ve Kuzey Afrika üzerinde toprakları bulunan büyük bir imparatorluk kurarak Avrasya ve Afrika’da büyük bir güç kazandılar. 17. yüzyıldan sonra Osmanlı İmparatorluğu gerileme dönemine geçti. I. Dünya Savaşı’nda yenik düşerek yıkılan imparatorluğun ardından, işgalci kuvvetlere karşı yapılan Kurtuluş Savaşı sonucunda Mustafa Kemal Atatürk tarafından 1923’te Türkiye Cumhuriyeti kuruldu.
Türkiye, gayri safi yurtiçi hasıla sıralamasında 17. sırada yer almaktadır. OECD ile G-20 büyük ekonomileri topluluklarının kurucu üyelerindendir. Türkiye’nin güçlü bir otomotiv sanayisi vardır. 2013 verilerine göre ülke, en çok otomobil üreten ülkeler sıralamasında 17. Sıradadır. Türkiye gemiyapımında da büyük pazarlar olan Malta, Norveç, Birleşik Krallık ve Marshall Adaları ile rekabet halindedir. Tuzla, Yalova ve İzmit gemi inşa sektörünün başlıca merkezleridir.
Türk ekonomisinin diğer önemli kalemlerini ise bankacılık, inşaat, ev aletleri, elektronik, tekstil, petrol arıtma, petrokimya ürünleri, gıda, madencilik, demir-çelik ve makine sanayi oluşturmaktadır. Nüfusun dörtte biri tarım sektöründe çalışmaktadır. Çalışan nüfusun sadece yüzde 30’u kadınlardan oluşmaktadır ve bu rakam OECD üyesi ülkeler arasındaki en düşük orandır. Türkiye’nin uluslararası platformda en çok tanınan markaları Beko ve Türk Hava Yolları’dır.
Basit ve lezzetli bir pizza tarifi: Malzemeler: Hamur için: 500 gr un 1 paket (10…
Acil Tıp Uzmanının Görevi Acil tıp uzmanları, sıhhat hizmetleri sunumunda dirimsel bir yere haiz olan…
Yeni Düzenlemenin Amacı Yeni düzenleme, 1 Ocak'tan itibaren 60-65 yaş aralığındaki bireylerin toplu ulaşımda daha…
Emeklilere Yılbaşı İkramiyesi Verilecek mi? Gözler Hükümetin Açıklamasında Yılbaşı yaklaşırken, emeklilerin en çok merak ettiği…
Uzak Şehir 6. Bölüm Özeti Uzak Şehir dizisi, her bölümünde izleyicilere yoğun duygusal deneyimler sunarak…
Akut Bakteriyel Rinosinüzit AKUT BAKTERİYEL RİNOSİNÜZİT Akut rinosinüzit, paranazal sinüs mukozasının enflamasyonudur. Burun mukozası da…