Categories: TEKNOLOJİ

Turkcell Genel Müdürü Ali Taha Koç: Siber koruma ulusal güvenliğin bir parçası

Veri merkezi, bulut teknolojileri, siber güvenlik benzer biçimde alanlarda geliştirdiği uçtan uca çözümler sunan Turkcell, Türkiye’nin dijital dönüşümüne desteklerini sürdürüyor. 28 Ocak Veri Koruma Günü’nde Turkcell Genel Müdürü Dr. Ali Taha Koç, dijital dönemin ham maddesinin kişisel ve kurumsal veriler olduğuna dikkat çekerek, bu alandaki çalışmalarını söyledi.

“TÜRKİYE’NİN VERİSİNİ TÜRKİYE’DE TUTUYORUZ”

Veriyi bir tek taşımanın yanı sıra bununla birlikte güvenliğini sağlamanın da oldukca mühim bulunduğunu vurgulayan Dr. Ali Taha Koç, şunları söylemiş oldu: “Dijital çağ, bir başka deyimle veri çağının içindeyiz. Bu dönemin ham maddesi, kişisel ve kurumsal veriler. Bugün dünyanın en kıymetli ham maddesi olan veriyi elinde bulunduranlar, tüm dünya üstünde etkili oluyor ve bilhassa endüstriyel dönüşümde büyük rol oynuyor. Verinin yeni petrol olduğu günümüzde kurumların, bireylerin ve hatta ülkelerin informasyon varlıklarının güvenliğinin sağlanması odak noktamız olması lazım. Verilerimizin gizliliğini, bütünlüğünü, kullanılabilirliğini korumazsak veriye haiz olma avantajımızı kaybederiz. Biz Turkcell olarak bunu öngörerek seneler içinde yaptığımız yatırımlarla Türkiye’nin verisini Türkiye’de tutacak veri merkezleri kurduk ve geliştirmeye de devam ediyoruz. Türkiye geneline yayılmış stratejik lokasyonlarda 4 tanesi yeni nesil olmak suretiyle toplamda 8 veri merkezimizle ülkemize hizmet sunuyoruz.”

“VERİ KORUMA GÜNÜ FARKINDALIK İÇİN ÇOK KIYMETLİ

Dijital dönüşümün yaygınlaşmasının ‘siber güvenlik’ risklerini de bununla beraber getirdiğinin altını çizen Dr. Ali Taha Koç, “Avrupa Konseyi’nin 28 Ocak 1981 tarihinde imzaya açmış olduğu ve ülkemizin de taraf olduğu sözleşmeye istinaden bugün, Veri Koruma Günü olarak diye deklare edildi. 2016 yılından bu yana vatanımızda de verinin korunması için farkındalık elde eden bugünün kutlanmasını da oldukca kıymetli buluyorum. Vatanımızda siber güvenlik ve kişisel mahremiyetin korunmasını ulusal güvenliğin, cemiyet güvenliğinin bir parçası olarak görüyoruz” diye konuştu.

“TÜRKİYE’Yİ BİP GİBİ YERLİ UYGULAMALARI KULLANMAYA ÇAĞIRIYORUM”

Teknoloji altyapılarını geliştirirken en ehemmiyet verdikleri noktanın veri güvenliği bulunduğunu belirten Dr. Ali Taha Koç, şu şekilde devam etti: “Yurttaşlarımızın ve şirketlerimizin verisini ülkemiz sınırlarında tutarak hem ulusal güvenliğimize hem de geleceğimize haiz çıkıyoruz. Şunu bir kez daha bilhassa belirtmek isterim ki haiz olduğumuz verinin güvenliği bizim için artık sınırlarımızın güvenliği kadar mühim ve öncelikli. Veri merkezlerine yaptığımız yatırımlar internasyonal alanda da dikkat çekiyor” dedi.

Türkiye’nin yanı sıra dünyanın önde gelen markalarının da verilerini güvenle saklamak için Turkcell veri merkezlerini tercih ettiğini vurgulayan Koç sözlerini şu şekilde noktaladı: “Dünyanın geleceğine yön veren ‘veri egemenliği’, bir şirketi de bir ülkeyi de rekabete dayanıklı kılan mühim bir unsur. Turkcell olarak bizim de katkı sağladığımız Ulusal Siber Güvenlik Stratejisi ve Fiil Planı üstünden, Cumhurbaşkanlığı Dijital Dönüşüm Ofisi ile emek harcamalar yürütüyoruz. Tüm bu çalışmalarımızla “Türkiye Yüzyılı”nı “Dijitalin Yüzyılı” yapma hedefimize hızla koşarak, veri güvenliği alanındaki yatırımlarımıza aralıksız devam edeceğiz. Son olarak, bir süre ilkin Sayın Cumhurbaşkanımızın yapmış olduğu konuşmada değindiği suretiyle tüm Türkiye’yi BiP ve öteki yerli uygularımızı kullanmaya ve böylece veri güvenliğimize katkıda bulunmaya çağırıyorum.”

 

TURKCELL’İN 4’Ü YENİ NESİL TOPLAM 8 VERİ MERKEZİ VAR

Turkcell, Internasyonal sertifikalandırılma kuruluşu olan Uptime Enstitüsü’nden alınmış Tier-3 Tasarım, Tesis ve Operasyonel Sürdürülebilirlik sertifikalarına haiz 4’ü yeni nesil toplam 8 veri merkezine haiz.
• Gebze, İzmir, Temelli ve Avrupa olmak suretiyle 4 tane yeni nesil veri merkeziyle beraber Kartal, Dudullu, Yenibosna ve Ankara Söğütözü olmak suretiyle toplamda 8 veri merkeziyle müşterilerine hizmet sunuyor.
• Turkcell’in veri merkezleri toplam 42 bin 900 metrekarelik beyaz alana haiz. 
• Veri merkezlerinde beyaz alan olarak tabir edilen bölümlerde ise sunuculardan oluşan veri tabanı sistemleri, bilgisayar sistemleri ve ağ sistemleri bulunur. Veri güvenliğinin sağlandığı ve tüm verilerin yer almış olduğu ekipmanların olduğu bir alan olduğundan bir tek yetkili kişiler girebilmektedir.

admin

Recent Posts

Akut Bakteriyel Rinosinüzit tedavi yöntemleri, nedenleri, tanısı

Akut Bakteriyel Rinosinüzit AKUT BAKTERİYEL RİNOSİNÜZİT Akut rinosinüzit, paranazal sinüs mukozasının enflamasyonudur. Burun mukozası da…

1 gün ago

Akut Otitis Media tedavi yöntemleri, nedenleri, tanısı

Akut Otitis Media AKUT OTİTİS MEDİA Akut otitis media (AOM) orta kulak ve havalı boşluklarının…

1 gün ago

Takım Sporları Çocuğunuzun Beyni İçin Büyük Puanlar Kazandırıyor

Yeni bir araştırma, çocuklukta takım sporlarının çocukların beynini keskinleştirmeye yardımcı olan özel bir şey olabileceğini…

1 gün ago

Günlük Adım Sayısı Arttıkça Depresyon Olasılığı Düşüyor

Yeni bir araştırma, günlük adım sayısını, mütevazı seviyelerde bile artırmanın, depresif semptomlarda bir azalma ile…

1 gün ago

Yeni Bir Yıla Girerken…

      , , ,Her kış ilkbaharı, sonra heyecanla yazı bekleriz. Beklediğimiz güneş, deniz, kum keyfi ile…

1 gün ago

Rüyada Güneş Işığı Vurması Ne Anlama Gelir?

Rüyada Güneş Işığı Vurması Ne Anlama Gelir?,Rüyada Güneş Işığı Vurması Ne Anlama Gelir? Ne Demek,…

1 gün ago