Categories: SAĞLIK

Tüberküloz nedir, neden olur? Tüberküloz (verem) belirtileri, tanısı ve tedavisi nedir?

[ad_1]

Yaygın ve bulaşıcı bir akciğer hastalığı olan tüberküloz, tedavi ile geçebilir. Bulaşma yolu genellikle hava ile olan hastalığın bir kişiden diğerine bulaşması kolay değildir. Hastalığa sahip olan kişilerde öksürük, ateş, gece terlemesi veya kilo kaybı gibi belirtiler ortaya çıkar. Sağlık Bakanlığı tüberküloz hastalığına dair ayrıntıları paylaşıyor. İşte, verem hastalığı hakkında…

TÜBERKÜLOZ (VEREM) NEDİR?

Tüberküloz, Mycobacterium Tuberculosis adı verilen bir basille oluşan bulaşıcı bir hastalıktır. Tüberküloz, yaklaşık % 70 oranında akciğerlerde olmak üzere, vücutta bütün organlarda hastalık oluşturabilir. Hastalık tedavi edilmez veya yetersiz, uygun olmayan şekilde tedavi edilirse hastanın ölümüne yol açabilir.

VEREM NASIL BULAŞIR?

Tüberküloz yani verem mikrobunun kaynağı tedavi görmemiş, aktif akciğer ve gırtlak veremi olan hastalardır. Tedavi olmamış kişinin öksürüğü, hapşırığı ve konuşması ile mikroplar havaya saçılır. Hasta olan kişi ile uzun süre yakın temasta bulunan kişiler bu mikropları soluyarak enfekte olurlar. Sokakta, dolmuşta, lokantada öksüren birisinden verem mikrobu alma olasılığı çok düşüktür. Bulaşma için genellikle verem hastası bir kişi ile uzun süre birlikte yaşamak gerekir.

Tüberküloz hastalığı solunum yoluyla bulaşır; hasta kişinin kullandığı çatal, kaşık, tabak, bardak, giysi vb. eşyalar ile bulaşma olmaz.

TÜBERKÜLOZ BELİRTİLERİ

Tüberküloz hastalığının belirtileri genel yakınmalar ve akciğere özgü yakınmalar olmak üzere iki grupta toplanabilir.

Genel yakınmalar; özellikle akşama doğru yükselen ateş, gece terlemesi, kilo kaybı, iştahsızlık ve halsizliktir. Akciğere özgü yakınmalar ise iki-üç haftadan uzun süren öksürük, balgam çıkarma, değişken miktarlarda kan tükürme, göğüste ve sırtta ağrı, nefes darlığı ve ses kısıklığıdır.

TÜBERKÜLOZ TEDAVİSİ

Tüberküloz hastalığının tedavisi için etkili ve yan etkisi az olan ilaçlar kullanılmaktadır. Bu ilaçlar yatan hastalar için hastaneler tarafından ve ayaktan tedavi olan hastalar için Verem Savaş Dispanserleri tarafından ücretsiz olarak verilir. Ayrıca çok ilaca dirençli ve yaygın ilaç dirençli hastalar için de Verem Savaş Dispanserlerince hastaların ilaçları Tüberküloz Daire Başkanlığından aylık olarak temin edilir.

İlaç tedavisine başladıktan sonra bulaştırıcılık hızla yok olur. Bu nedenle ilaç tedavi için “kimyasal karantina” ifadesi kullanılır. Eğer kullanılan ilaçlara direnç yoksa ve hasta tedavisini düzenli alıyorsa 2-3 haftada bulaştırıcılık büyük oranda yok olur.

[ad_2]

admin

Recent Posts

1 Ocak’tan İtibaren Geçerli Olacak: Toplu Ulaşımda Yeni 60-65 Yaş Kararı

Yeni Düzenlemenin Amacı Yeni düzenleme, 1 Ocak'tan itibaren 60-65 yaş aralığındaki bireylerin toplu ulaşımda daha…

24 saat ago

Emeklilere Yılbaşı İkramiyesi Verilecek mi? Gözler Hükümetin Açıklamasında

Emeklilere Yılbaşı İkramiyesi Verilecek mi? Gözler Hükümetin Açıklamasında Yılbaşı yaklaşırken, emeklilerin en çok merak ettiği…

1 gün ago

Uzak Şehir 6. Bölüm Özeti

Uzak Şehir 6. Bölüm Özeti Uzak Şehir dizisi, her bölümünde izleyicilere yoğun duygusal deneyimler sunarak…

2 gün ago

Akut Bakteriyel Rinosinüzit tedavi yöntemleri, nedenleri, tanısı

Akut Bakteriyel Rinosinüzit AKUT BAKTERİYEL RİNOSİNÜZİT Akut rinosinüzit, paranazal sinüs mukozasının enflamasyonudur. Burun mukozası da…

3 gün ago

Akut Otitis Media tedavi yöntemleri, nedenleri, tanısı

Akut Otitis Media AKUT OTİTİS MEDİA Akut otitis media (AOM) orta kulak ve havalı boşluklarının…

3 gün ago

Takım Sporları Çocuğunuzun Beyni İçin Büyük Puanlar Kazandırıyor

Yeni bir araştırma, çocuklukta takım sporlarının çocukların beynini keskinleştirmeye yardımcı olan özel bir şey olabileceğini…

3 gün ago