[ad_1]

Tiroit bezi boynumuzun hemen ön kısmında bulunan, ağırlığının ortalama 15-20 gram kadar olduğu söylenen ve tahmin ettiğimizden çok daha önemli işlevleri olan bir organ. Bu bez tarafından üretilen tiroit hormonunun az ya da fazla salgılanması da birçok önemli sorunun oluşmasının kaynağı desek yanlış olmaz.

Örneğin, tiroit bezinin az çalışması sonucu yeterince tiroid hormonu salgılanmazsa hipotiroidi, aşırı çalışması sonucu fazla salgılanmasıysa hipertroidi rahatsızlıkları yaşamanıza neden olabilir. Bunun dışında guatr, tiroit kanseri gibi ciddi sorunların oluşmasına da söz konusu olabilir.

İşte tüm bu ihtimalleri göz önünde bulundurduğunuzda tiroit bezinizde bir problem olup olmadığını en erken şekilde fark etmenizde fayda var. Tam da bu yüzden aşağıdaki tiroit belirtileri arasından biri, birkaçı ya da hepsi sizde de varsa hiç vakit kaybetmeden doktorunuza danışmanızda fayda var.

Boyun kısmınızda sebebini bilmediğiniz bir şişkinlik ve ağrı varsa…

Boyun bölgenizde hiç olmadığı gibi bir şişkinlik oluştuysa, ağrı ve ses tellerinde sorularla karşılaşıyorsanız, bu durum soğuk algınlığından çok daha fazlasının işareti olabilir. Elbette her şişkinlik guatr sorununuz olduğu anlamına gelmez ama böyle bir durumla karşılaştığınızda mutlaka doktorunuza danışmanızda ve muayene olmanızda fayda var.

Kalp çarpıntınız olduğunu düşünüyorsanız…

Tiroit hormonunun yetersiz ya da aşırı bir şekilde salgılanması kolesterolden tansiyona, tüm ciddi konularda etkilerini gösterir. Tiroid belirtilerinin en bilinenlerinden biri kalp çarpıntılarıdır. Çünkü kanın damarlardaki hareketini de etkileyen tiroit hormonu problemli bir şekilde salgılandığında kan akışından damarlardaki plakalara kadar birçok konuda etki gösterir ve kalp, bu sağlıksız durumdan olumsuz etkilenir.

Eskiye göre çok daha fazla terliyorsanız…

Tiroit hormonun fazlalığı ya da eksikliği hissettiğiniz sıcaklıktan etkilenme düzeyinizi de etkileyecektir. Eğer hava koşullarından giyiminize kadar hayatınızda hiçbir köklü değişim olmamasına rağmen eskisinden çok daha fazla terliyorsanız hipertiroidi sorunu yaşıyor olabilirsiniz. Hipotiroidi halinde ise el ve ayaklarınız başta olmak üzere tüm vücudunuzda üşüme hissi oluşabilir, vücut sıcaklığınız hep normalin altında olabilir.

Saçlarınız ve hatta kaşlarınız dökülmeye başladıysa…

Tiroit sorunları saç ve kaş sağlığı gibi hormonların önemli rol oynadığı yerlerde de kendini fazlasıyla gösterir. Eğer eskiden hiç olmadığı kadar çok saçlarınız ya da kaşlarınız dökülüyorsa, şampuan gibi kişisel bakım ürünlerinizi hiç değiştirmemiş olmanıza, hatta buna sebep olabilecek herhangi bir neden bulamamanıza rağmen bu dökülmeler hızla devam ediyorsa hemen alanında uzman bir doktorsan yardım almayı denemelisiniz.

Vücudunuzun ödem toplamaya başladığını düşünüyor, vücudunuzda şişlikler oluştuğunu gözlemliyorsanız…

Tiroit bezinin az çalışması ve bu nedenle tiroit hormonunun yetersiz salgılanması, vücutta su tutulma yüzdesinin artmasına neden olur. Hal böyle olunca başta vücudun uç bölgeleri olarak bilinen eller ve ayaklar olmak üzere vücudun çeşitli yerlerinde ödem oluşabilir.

Sık sık kabızlık sorunu yaşıyor ve bu sorunu kolay kolay çözemiyorsanız…

Eğer tiroit beziniz sağlıklı bir şekilde çalışmıyorsa salgılanması gereken doğru miktarda tiroit hormonu salgılanamayabilir. Bu durumdan bağırsakların hareketi düzenleyen hormonlar da etkilenir ve bu da kabızlık sorunu olarak baş gösterebilir. Eğer çok sık kabızlık sorunu yaşıyor ve bulduğunuz çözümler genelde işe yaramıyorsa hemen doktorunuza danışmanızda yarar var.

Kendinizi nedenini bilmediğiniz bir şekilde depresif, üzgün hissediyor ya da stres, panik atak gibi sorunlarla boğuşuyorsanız…

Tiroit hormonunun az ya da fazla salgılanması sinir sistemini ve dolayısıyla ruh halinizi de doğrudan etkileyebilir. Eğer kendinizi çok depresif ve üzgün hissediyorsanız tiroit hormonunuz yeterince algılanmıyor olabilir. Çünkü tiroit hormonu ihtiyaç duyulan miktarda salgılandığında mutluluk hormonu olarak da bilinen serotoninin harekete geçmesini sağlar. Eğer yeterince salgılanmıyorsa bu da sizi nedeninizi bilmediğiniz şekilde huzursuz, mutsuz, üzüntülü, depresif bir hale sokabilir.

Aynı şekilde tiroit hormonunuz fazla salgılanıyorsa bu da yoğun stres, panik atak gibi ani ve inişli çıkışlı ruh durumlarına girmenize neden olabilir ve bu durum, hipertiroidi rahatsızlığının en bilinen belirtilerinden biridir.

Özellikle kol ve bacaklarınızda bir uyuşukluk, zayıflık hissediyor, sık sık karıncalandığını hissediyorsanız…

Hipotirodi sorunu kendisini özellikle kol ve bacaklarda, el ve ayaklarda uyuşukluk, karıncalanma ve zayıflık hissi gibi gösterebilir. Çünkü burada da devreye hormonlar girer, yeterince salgılanamayan tiroit hormonu eksikliğini fazlasıyla hissettirir hale gelebilir.

Önemli bir not: Yukarıdaki belirtilerden biri, birkaçı ya da hepsi sizde de varsa mutlaka doktorunuza danışmanız gerektiğini son bir kez daha hatırlatmış olalım ancak şunu söylemeden de geçmeyelim: Bu belirtilerin sizde de olması mutlaka tiroit sorunu yaşadığınız anlamına gelmiyor elbette. Bu belirtiler daha birçok sorunun işareti olabileceği gibi içlerinden bazıları günlük, geçici sorunlarınız nedeniyle oluşmuş dahi olabilir. Ama sizin yine de doktorunuza danışmanızda ve eğer o gerekli görüyorsa çeşitli kontroller ve testler yaptırmanızda fayda var, bizden söylemesi.

Sonrası Tiroit Sorununuz Olup Olmadığını Anlamanıza Yardımcı Olacak 8 Önemli İpucu Yemek.com ilk ortaya çıktı.

[ad_2]

(Toplam: 21, Bugün: 1 )