Categories: SAĞLIK

Tereyağı Zararlı mı Yararlı mı?

Tereyağı Zararlı mı Yararlı mı?

Tereyağı son 20-30 senedir obeziteden kalp hastalığına kadar birçok sıhhat problemine yol açmış olduğu için suçlanıyordu. Fakat son zamanlarda meydana getirilen araştırmalar yardımıyla tereyağı tekrardan sıhhatli yiyecekler listesine girdi.

Authority Nutrition isminde dergide gösterilen araştırmaya nazaran, tereyağı lezzeti azca olan yiyecekleri şahesere dönüştürebilen yiyeceklerden biridir. Bunun yanı sıra tereyağının sağlığınız üstünde birçok yararı var.

Tereyağının Yararları

Tereyağı son 20-30 senedir obeziteden kalp hastalığına kadar birçok sıhhat problemine yol açmış olduğu için suçlanıyordu. Fakat son zamanlarda meydana getirilen araştırmalar yardımıyla tereyağı tekrardan sıhhatli yiyecekler listesine girdi.

Authority Nutrition isminde dergide gösterilen araştırmaya nazaran, tereyağı lezzeti azca olan yiyecekleri şahesere dönüştürebilen yiyeceklerden biridir. Bunun yanı sıra tereyağının sağlığınız üstünde birçok faydası var.

Tereyağı sıhhatli doymuş yağ ihtiva eder: Tereyağının hakkaten bir zarara yol açmış olduğu hiçbir süre kanıtlama edilmedi. Gerçekte, son meydana getirilen araştırmalarda doymuş yağ ile kardiyovasküler hastalık içinde bir bağ olduğu saptanamadı. Doymuş yağlar iyi kolesterolü artırıyor ve fena kolesterolü ise azdan çoğa doğru değiştiriyor.

Ek olarak tereyağı uygun oranda kısa ve orta zincir yağlar içeriyor. Bunlar öteki yağlardan değişik olarak metabolize ediliyor. Bundan dolayı tereyağı doygunluğu ve yağ yakışını hızlandırıyor.

Tereyağı kalp krizi riskini düşürüyor: Uzmanlar margarin yerine tereyağı yenilmesini öneriyorlar. Bazı margarinlerde bulunan işlenmiş trans yağlar sağlığa zarar verir. Bir çalışmada, araştırmacılar tereyağı ve margarinin kardiyovasküler hastalıklar üstündeki tesirini kontrol ettiler.

Araştırmaya nazaran, tereyağının kardiyovasküler hastalıklar üstünde hiçbir tesiri bulunmazken, margarin ise bu riski artırdı. Başka bir araştırmaya nazaran ise, oldukça yağlı süt ürünlerinin tüketiminin kalp hastalığı riskini yüzde 69 oranında düşürdüğü belirlendi.

Tereyağı bir yağlı asit olan bütirat deposudur: Dört karbonlu doymuş yağ asidi olan bütirat kalınca bağırsağın aşağı kısmındaki bir bakteri tarafınca oluşturuluyor. Tereyağında da yüzde 3-4 oranında bütirat olduğundan tereyağı da faydalıdır.

Laboratuvar ortamında meydana getirilen deneylerde, butirat takviyesinin enerji harcamasını artırarak ve yiyecek alımını azaltarak kilo almayı önlediği belirlendi. İnsanlarda ise bütiratın anti-inflamatuar özelliği var ve sindirim sistemin üstünde ise kuvvetli koruyucu etkiye haiz.

Tereyağı birleşik linoleik asit bakımından zengindir: Bilhassa kırda beslenen hayvanlardan elde edilmiş tereyağı iyi bir birleşik linoleik asit deposudur.

Bu yağ asidinin metabolizmanız üstünde kuvvetli tesiri vardır ve ticari olarak kilo verdiren besin maddesi olarak satılmaktadır. Ek olarak bu yağ asidinin vücudun yağ yüzdesini düşürmenin yanında anti-kanser özelliği var.

Tereyağı aşırı kiloluluk riskini düşürüyor: Beslenme uzmanları azca yağlı süt ürünlerini tercih etmemizi öneriyor. Bu şekilde fena yağ ve kolesterolleri almadan ihtiyacımız olan kalsiyumu sağlayabileceğimizi belirtiyorlar. Sadece daha çok kalori içermesine karşın, yağlı süt ürünleri tüketmenin obeziteyle bir bağlantısının bulunmadığı belirlendi.

2012 senesinde yağlı süt ürünleri tüketiminin aşırı kiloluluk, kardiyovasküler hastalık ve öteki metabolik bozukluklar üstündeki etkilerini inceleyen araştırmacılar, yağlı süt ürünlerinin metabolik hastalık riskini artırmadığını ve aşırı kiloluluk riskini mühim seviyede düşürdüğünü tespit ettiler.

Tereyağı yağda çözünen vitaminler açısından zengindir: Tereyağının içinde A, E ve K2 benzer biçimde yağda eriyen vitaminler bulunuyor. Sıhhatli bir halde beslenirseniz A ve E vitaminlerini yeterince alırsınız. Sadece K2 vitamini çağdaş beslenmede oldukça ender bulunur.

K2 vitamininin sıhhat üstünde kuvvetli tesirleri vardır. K2 vitamini eksikliğinde kardiyovasküler hastalık, kanser ve osteoporoz benzer biçimde birçok ciddi hastalık oluşabilir. Yaylada beslenen ineklerden elde edilmiş süt ürünleri K2 vitamini açısından zengindir.

admin

Recent Posts

Muşamba Nedir, Ne Anlama Gelir? İle İlgili Yararlı Bilgiler

Muşamba Nedir, Ne Anlama Gelir? 03 Ekim 2024 Perşembe 22:40 ABONE OL Muşamba, su geçirmezlik…

2 ay ago

Yıl İle İlgili Yararlı Bilgiler

Yıl 30 Ekim 2008 Perşembe 20:43 ABONE OL Yıl Nedir?Dünyanın, güneş çevresinde tam bir dolanım…

2 ay ago

Gebelik Izlemi tedavi yöntemleri, nedenleri, tanısı

Gebelik Izlemi GEBELİK İZLEMİ Gebelik izlemi, gebeliğin planlanmasıyla başlayan, sağlıklı sürdürülmesini ve sorunsuz bir doğumu…

3 ay ago

Menopoz tedavi yöntemleri, nedenleri, tanısı

Menopoz MENOPOZ Menopoz, ovaryan aktivitenin (üreme ve östrojen yapımı) yitimi ertesinde, menstrüasyonun kalıcı olarak kesildiği…

3 ay ago

Birçok Kadın Endometriyal Kanserin Önemli Uyarı İşaretini Bilmiyor

Yeni bir araştırmaya göre, çok sayıda kadın, kadın üreme organlarının en yaygın kanseri olan endometriyal…

3 ay ago

Çok mu Oturuyorsunuz? Egzersiz Sağlığınıza Verdiğiniz Zararları Telafi Edebilir

Her gün sekiz saat veya daha fazla oturan kişilerin, her hafta 140 dakikadan az orta/yoğun…

3 ay ago