PARA BORSA/ İDİL TARAKLI Kahramanmaraş merkezli depremler, seçim belirsizlikleri ve küresel piyasalarda artan bankacılık sektörüne ilişkin endişeler, Borsa İstanbul’da volatiliteyi artırıyor. Gelecek günlerde de bankacılık sektörüne yönelik haber akışı, makro veriler ve merkez bankaları siyaset duruşuna yönelik ihtimaller içinde mesajların borsada trendin belirlenmesinde etkili olması planlanıyor.
Yurtdışı gelişmeler kapsamında FED’in Mayıs toplantısında 25 baz puan faiz artırımı yada duraklamaya gidebileceği mevzusunda tartışmalar sürerken, bankacılık sektörü ve enflasyon ile ilgili haber akşının faiz fiyatlamalarında ön planda yer alacağı düşünülüyor.
Hisse seçiminde temettü verimi yüksek ve F/K oranının düşük olmasının da mühim bir kriter bulunduğunu belirten analistler; F/K’nin faiz oranları ile ters ilişkisi bulunduğuna da dikkat çekiyor. Faizlerin düşük olduğu ülkelerde hisseler daha yüksek çarpanlarla işlem görürken, faizlerin yüksek olduğu ülkelerde tam tersi bulunduğunun altını çiziyor. Sonuçta, hisse senedi riskli bir yatırım ürünü olduğundan yapılacak yatırımın risksiz getirinin (faiz) üstünde kazanç elde etmesinin önemine vurgu yapılıyor.
Öte taraftan borsada seçim öncesi gerçekleşen belirsiz ortam dalgalı bir piyasaya niçin olurken, yatırımcı ilgisinin sınırı olan kalmasına niçin bulunduğunu da belirten uzmanlar; seçim sonrasında belirsizliğin ortadan kalkması ile Borsa İstanbul’da daha pozitif fiyatlamaların takip edilebileceğini öngörüyor.
Analistler, temettü verimi yüksek ve F/K anlamında ucuz 14 hissenin uygun seviyelerde portföylere dahil edilmek suretiyle takip edilebileceğini söylüyor.
“SEÇİM SONRASI DAHA POZİTİF BİR SEYİR İZLERİZ”
Borsa İstanbul’un 2022’deki kuvvetli seyrin peşinden 2023 yılına zayıf başladığını hatırlatan NoorCM Araştırma Uzmanı Sadullah Çalışır, nitekim yıl içinde endekste dönem dönem yüzde 20’yi aşan kayıplar oluştuğunu söylüyor. Sadece enflasyon beklentilerindeki bozulmanın geri çekilmelerde endekste iskontoyu artırdığını ve yeni alıcıların iştirak etmesi ile geniş bant aralığında dalgalanmaya devam ettiğimizi belirtiyor. Endekslerin cari F/K’larına da değinen Çalışır, “Nitekim BIST-100 5,30 F/K çarpanı ile BIST-30 ise 4,60 F/K ile fiyatlanıyor. BIST-100 beş senelik averajı 8 seviyelerinde iken BIST-30 7 seviyelerinde bulunuyor” diyor. İçerideki enflasyonist ortam 2022 yılı kadar yükseliş trendi oluşturmasa da geri çekilmelerde yeni fırsatlar yarattığını da ifade ediyor. Uzun süredir 5.000-5.500 içinde dalgalanan endeksin seçim öncesi oluşan belirsiz ortam sonrası yatırımcı ilgisinin sınırı olan kalmasına niçin bulunduğunu da belirterek; seçim sonrasında belirsizliğin ortadan kalkması ile Borsa İstanbul’da daha pozitif fiyatlamaların takip edilebileceğini söylüyor.
“4.300-7.500 GENİŞ BANT ARALIĞI TAKİP EDİLEBİLİR”
Bu yıl endeks için 7.000-7.250 seviyelerini öngördüklerini de belirten Çalışır; BIST-100 endeksinde aşırılıklarla beraber geniş bant aralığı olarak 4.300-7.500 arası fiyatlamaların takip edilebileceğini ifade ediyor.
Hisse seçiminde temettü verimi ile F/K oranının düşük olmasının mühim bir kriter bulunduğunu da belirten Çalışır, temettü veriminin; şirketin bir mali yıl içinde hissedarlarına ödediği net temettü (kar oranı) miktarının piyasa değerine bölünmesiyle bulunduğunu hatırlatıyor. Gelişmiş piyasa koşullarında hisse senedi yatırımının uzun vadeli bir yatırım aracı bulunduğunu da dile getirerek şu değerlendirmeyi yapıyor:
“Kısa vadeli kazanç elde etmek yerine birikim amacı ile hisse senedi piyasasını tercih edenler için temettü verimi, mühim bir kriterdir. İstikrarlı olarak temettü veren, iyi yönetilen, uzun solukta karlılığını devam ettirme potansiyeli yüksek şirket hisseleri, tutum sahiplerinin öncelikli tercihidir. Dağıtılan temettünün tekrardan hisse yatırımına yönlendirilmesi ile yeni ana para ihtiyacı olmadan şirketteki hisse oranı artar ve gelecek yıl dağıtılacak kardan daha çok hisse alınabilir. Bu şekilde eylemsiz gelir büyümesi sağlayabilir. Temettü dağıtımının bir öteki pozitif yanları ise hisse fiyatına destek olması denilebilir. Belirli bir olgunluğa ulaşmış, yüksek oranda kar dağıtımı icra eden şirketlerde kar büyümesinin hisse performansına yansımaması, temettü verimini artıracaktır. Bu şekilde yatırımcı sermayesinin getirisi yükselir. Piyasanın adil fiyatlandığı dönemlerde ise en sonucunda kar büyümesi hisse fiyatına yansıyarak varlık büyümesi sağlayabilir.”
“İLERİYE DÖNÜK BEKLENTİLER ÖNEMLİ”
Fiyat/kazanç (F/K) oranının ise kar çarpanı olarak bilindiğini de ifade eden Çalışır; “F/K oranı bir firmanın güncel fiyatının firmanın karına olan oranını gösterir. F/K oranı=hisse fiyatı/hisse başına kar formülü ile hesaplanır. Yatırımcıların hisse başına kar üstünden hisse senedine biçtiği fiyatı gösteren F/K oranı, hisse fiyatının ucuz ya da pahalı bulunduğunu idrak etmek için kullanılır. Yüksek F/K piyasada hissenin pahalı olduğu, düşük F/K kıymeti de ucuz olduğu anlamına gelir” diyor.
Buna karşın firmanın ucuz ya da pahalı olduğu mevzusunda karar verirken kuşkusuz F/K oranının tek belirleyici olmadığının da altını çiziyor. Dönemsel karlılık rakamı yanında ileriye dönük karlılık beklentisinin hisse senedinin fiyatını belirlediğinin de altını çizen Çalışır, bu yüzden mevcut F/K oranından oldukça ileriye dönük beklentiyi dikkate almanın daha akılcı olacağına vurgu yapıyor. Firmanın gelecek yıl elde edeceği kar ile gelecekteki F/K çarpanını tahmin ederek, bu oranı risksiz getiriyle ve benzer şirketlerin averaj çarpanı ile kıyaslayarak hissenin göreceli cazibesinin öngörülebileceğini söylüyor.
F/K’nin faiz oranları ile ters ilişkisi bulunduğuna da dikkat çekerek “Faizlerin düşük olduğu ülkelerde hisseler daha yüksek çarpanlarla işlem görürken, faizlerin yüksek olduğu ülkelerde tam tersidir. En sonucunda hisse senedi riskli bir yatırım ürünü olduğundan yapacağımız yatırımda risksiz getirinin (faiz) üstünde kazanç elde etmek isteriz” diyor.
Çalışır, temettü verimi yüksek ve F/K anlamında ucuz Sabancı Tüm ortaklık, Koç Tüm ortaklık, Doğuş Otomotiv, Tekfen Tüm ortaklık, Tüpraş, THY, Teknosa, Şok Marketler, Mavi Giyim, BİM, İş Yatırım Menkul Değerler, Aksa Akrilik, Ford Otomotiv ve Tofaş Otomotiv hisselerinin uygun seviyelerde portföylere dahil edilmek suretiyle takip edilebileceğini söylüyor.
“İÇERDE ENFLASYONU BEKLEYECEĞİZ”
Yurtiçinde en mühim gündem maddesinin 3 Nisan tarihinde açıklanacak Mart ayı enflasyon rakamı bulunduğunu da belirten NoorCM Araştırma Uzmanı Sadullah Çalışır, bu haftanın belli başlı başlıklarını şu şekilde sıraladı;
*Finansal bulaşıcılık riski. Küresel piyasalar için bankacılık krizine ilişkin endişeler tam anlamı ile sona ermedi. ABD’de bankacılık sektörü için yeni düzenlemeler beklenirken Avrupa’nın mevzu ile ilgili alacağı önlemler ve bu taraftaki gelişmeler, Türk ana para piyasaları açısından ehemmiyet arz ediyor.
*Ekonomik veri takviminde Türkiye’de 3 Nisan’da açıklanacak Mart ayı enflasyon rakamı ve ABD’de FED’in faiz artırım sürecinde ekonomik güç olarak takip etmiş olduğu Mart ayı istihdam raporu, fiyatlamalara yön verebilir.
*Türkiye ana para piyasaları için 14 Mayıs genel seçimleri sonrasında izlenecek iktisat politikaları mevzusundaki belirsizlik, en mühim gündem maddesi iken tarih yaklaştıkça seçim anketlerinin de fiyatlamalara yansıyacağını düşünüyoruz.
“FORD OTOMOTİV HİSSELERİ POTANSİYEL BARINDIRIYOR”
Sadullah ÇALIŞIR / NoorCM Araştırma Uzmanı
FORD OTOMOTİV: Firmanın 4Ç22 döneminde net karı bundan önceki senenin aynı dönemine nazaran yüzde 103, 3Ç22 dönemine nazaran ise yüzde 117 oranında artış ile 8.292 milyon TL olarak açıklandı. 4Ç22 döneminde FAVÖK, 7.754 milyon TL ile senelik yüzde 78, çeyreklik bazda ise yüzde 60 gelişme gösterdi. Kuvvetli yurtiçi talep, yurtdışı satış adetlerinde artış ve kur tesiri yardımıyla karlılık kuvvetli olmasına karşın marjlarda sınırı olan daralma dikkat çekiyor. Brüt kar marjı 4Ç22’de yüzde 15.4 ile geçen senenin aynı dönemine nazaran 1 puan artış gösterdi. Aynı dönemde FAVÖK marjı 6,4 puan daralırken, net kar marjı ise 2,5 puan azalarak yüzde 13.6’ya geriledi. Buna paralel olarak 2021 senesinde vasıta başına 2 bin 508 euro olan FAVÖK, 2022 senesinde 2 bin 385 euro olarak gerçekleşti. Şirket son çeyrekte toplam satışlarını geçen yıla nazaran yüzde 140, bundan önceki döneme nazaran ise yüzde 22 oranında artırmayı başardı. Yurt içi satışlar yüzde 145 artarken, yurtdışı satışlarda yüzde 138 oranında gelişme gerçekleşti. Satış adetlerine bakıldığında yurtdışı satışlarda Craiova’nın katkısı ile çeyreklik bazda yüzde 57’lik gelişme kaydedildi. Öte taraftan 2022 yılı toplamında yurtdışı satışlar yüzde 35 gelişme ile 391 bin adete yaklaşırken, yurtiçi satışlar yüzde 16’lık gelişme ile 84 bin 910 olarak gerçekleşti. Şirket 2022 senesinde tarihindeki en yüksek üretim ve satış adetlerine ulaştı. 2022’de toplam KKO yüzde 79 (2022: 76,9yüzde) olurken, Gölcük, Yeniköy ve Eskişehir Fabrikalarında sırasıyla yüzde 76, yüzde 94 ve yüzde 88 olarak gerçekleşti. Yurtiçinde ticari vasıta pazarında yüzde 33.6 pazar oranı ile önder konumunda bulunan şirket, Avrupa hafifçe ticari vasıta pazarının yüzde 19 daraldığı dönemde 11 ülkede pazar payını artırdı. Şirket, 2023 senesinde toplam satış adetlerinin 640 -670 bin olmasını, yurtdışı satış adetlerinin 550-570 bin, yurtiçi satışlarının 90-100 bin tane olmasını bekliyor. Şirket beklentilerindeki kuvvetli adetsel gelişme, Craiova Fabrikası’nın senenin tamamında gelecek üretim katkısı, Puma modelinin 2024’te gelecek elektrikli versiyonu ile binek vasıta pazarında gelişme ve devam eden yatırımların gelecek yıllarda getireceği kapasite artışı ile birlikte şirket hisselerinin potansiyel barındırdığını düşünüyoruz. Ford Otomotiv hisselerinde yüzde 22 yükseliş potansiyeli ile 735 TL hedef fiyat öngörüyoruz.
KOÇ HOLDİNG: Tüm ortaklık 2022 yılını 733 milyar TL ciro, 166,2 milyar TL FAVÖK ve 69,8 milyar TL net kar ile tamamladı. Ciroda yüzde 168, FAVÖK’te yüzde 219 net karda ise yüzde 359 oranında senelik gelişme gerçekleştirmiş oldu. 2023 yılı için bilhassa otomotiv gurubundaki yatırım süreci büyümeye dair kuvvetli sinyaller veriyor. Benzerlerine nazaran daha dengeli ciro dağılımı bulunan holdingde bilhassa son Tofaş Oto yatırımı ile yurt içi otomotiv sektöründe pazar payını yüzde 40’ın üstüne yükseltmiş olacak. Tüm ortaklık son 12 aylık verilerine nazaran 2,82 F/K 2,40 FD/FAVÖK çarpanları ile işlem görüyor. Holdingin halka açık şirketlerinin net etken değerine nazaran ise yüzde 34 iskontosu bulunuyor. Koç Tüm ortaklık hisselerinde yüzde 31 yükseliş potansiyeli ile 102 TL hedef fiyat öngörüyoruz.
MİGROS: Firmanın 4Ç22 döneminde net karı 1.164 milyon TL olarak açıklandı. Bundan önceki senenin aynı döneminde firmanın 8,3 milyon TL net ziyanı bulunuyordu. 2022 yılı son çeyreğinde toplam satışlar geçen yıla nazaran yüzde 136 artarken, bundan önceki çeyreğe nazaran ise yüzde 12 oranında artış ile 24 milyar 448 milyon TL’ye ulaştı. FAVÖK bundan önceki çeyreğe nazaran yüzde 24 oranında azalırken, yıldan yılda yüzde 108 oranında artış ile 1.551 milyon TL olarak gerçekleşti. Şirket 2022 yılı genelinde cirosunu yüzde 105 oranında artış ile 74.5 milyar TL’ye yükseltirken, FAVÖK senelik bazda yüzde 106 terfi etti. Net kar ise yüzde 616 oranında artış ile 2.570 milyon TL’ye terfi etti. Şirket 2023 senesinde yüzde 75-80 oranında satış büyümesi beklerken, FAVÖK marjının yüzde 7.00-7.50 içinde olmasını bekliyor. 2023 senesinde 365 yeni mağaza açılışı planlıyor. İçeride yüksek kalmaya devam eden besin enflasyonu, mağaza sayısındaki büyümesindeki ivmenin devamı, online tarafta rakiplere nazaran avantajlı konumu ile firmanın 2023 senesinde da iyi performansını sürdüreceğini düşünüyoruz. Migros hisselerinde 12 aylık dönemde yüzde 27 yükseliş potansiyeli ile 210 TL hedef fiyat öngörüyoruz.
DESA, DÜZCE’DEKİ FABRİKASININ ÜRETİM KAPASİTESİNİ ARTIRIYOR
Yatırımlarına devam eden DESA, satış hacmini çoğaltmak amacıyla üretim tesislerini genişletmeye hazırlanıyor. Endüstriyel endüstri tesisi kurulumu amacı ile Düzce Organize Endüstri Bölgesi genişleme alanında 60 bin metrekare arsa satın alımı için ön tahsis protokolü imzaladı. DESA, Düzce Organize Endüstri Bölgesi tarafınca yapılacak bayındır ve altyapı çalışmalarından sonrasında arsayı teslim alacak.
DESA’nın Sefaköy Fabrikası’nda 15 bin 500 metrekare, Tekirdağ Çorlu Deri Üretim Fabrikası ve Tabaklama Tesisleri’nde 20 bin metrekare, Düzce Fabrikası’nda 10 bin metrekare, İtalya Toskana bölgesindeki Ar-Ge Merkezi ve Üretim Tesisi’nde 5 bin metrekare alan içinde 2 bin metrekare kapalı alanı ile üretimlerini gerçekleştiriyor. DESA’nın mağaza alanı ise 14 bin 347 metrekare. DESA uzun vade de markalı ürün satışlarını hem yurtiçinde hem de yurtdışında artırmayı hedeflediğini deklare etti.
BİZİM TOPTAN’DAN YENİLENEBİLİR ENERJİ YATIRIMI
Bizim Toptan, karbon kullanımını azaltmak ve iklim değişikliğiyle savaşım etmek için temiz enerji yatırımları kapsamında Gebze mağazasında güneş enerjisi sistemini devreye alıyor. Mağazanın çatısına kurulan sistemin devreye girmesiyle elde edilecek 264 kWp kurulu güçle mağazadaki elektrik tüketiminin yüzde 107’si, şu demek oluyor ki mağazanın elektrik ihtiyacının tamamından fazlası güneş enerjisinden karşılanacak. Meydana getirilen bu yatırım ile Bizim Toptan’ın senelik 141 ton karbon emisyon azaltımı hedefleniyor. Bu sayı ortalama 6 bin 300 tane ağacın bir yılda temizleyebildiği sera gazı miktarına denk geliyor.
Bizim Toptan CEO’su Hüseyin Balcı, sektörün öncü şirketlerinden biri olarak, tüm paydaşları için sürdürülebilir kıymet oluşturmayı mühim bir mesuliyet olarak gördüklerini söylemiş oldu. 2022’nin başarıya ulaşmış ve stratejik hedefleri yolunda ilerledikleri bir yıl bulunduğunu kaydeden Balcı, “Operasyonlarımızı genişletirken dünyamıza, tüm canlılara ve gelecek nesillere karşı sorumluluklarımız olduğuna inanıyoruz, bu amaçla da alanında öncü bir şirket olarak, enerji verimliliğini artıran teknolojilere ve yenilenebilir enerji yatırımlarına odaklanıyoruz. İklim teknolojilerini geliştirmek ve uygulamak, dünyanın net sıfır gündemi için tehlikeli sonuç öneme haiz. Dünyada elektriğin yarısından fazlası halen fosil kaynaklardan karşılanıyor. Sürdürülebilir bir dünya ise yenilenebilir enerji kaynaklarının enerji üretimindeki payını artırmakla, enerjiyi verimli kullanmakla mümkün. Gebze mağazamızda devreye alınacak yenilenebilir enerji sistemi ile gereksinim duyulan enerjinin tamamı güneşten temin edilerek bu mevzuda örnek teşkil edecek. Bundan sonrasında da bu konudaki yatırımlarımızı sürdürerek bağlı bulunduğumuz Yıldız Tüm ortaklık’in 2050 yılı ‘net sıfır’ hedefine de katkılar sağlayacağız” dedi.
SPK’DAN HALKA ARZLAR İÇİN ÖNEMLİ KARARLAR
Ana para Piyasası Kurulu (SPK), halka arzlara gelen yoğun öğrenci işaret ederek, yatırımcıların hak ve menfaatlerinin korunması ve yatırımcılar içinde eşit uygulamaların sağlanması amacıyla yeni kararlar aldı. SPK, halka arz edilen payların piyasa kıymeti 750 milyon lira ve altı olan halka arzlarda borsada satış yönteminin uygulanacağını duyurdu. Önceki uygulamada bu barem 250 milyon TL seviyesindeydi. Piyasa kıymeti 750 milyon lira üstü olan halka arzlarda borsa haricinde talep toplama yöntemiyle satış yönteminin kullanılması durumunda eşit dağıtım yapılacak. Yatırımcılar halka arzdan aldıkları payları 90 gün süresince borsa haricinde satamayacak, başka hesaba virmanlayamayacak, borsada toptan satış yada hususi emirle satamayacak. Halka arzda verilecek talep ilgili gruba tahsis edilen hisse tutarının yüzde 25’ini geçemeyecek.
Karara nazaran, daha ilkin kurumsal yatırımcı olarak değerlendirilen bazı kurum ve kuruluşlar bireysel yatırımcı kapsamında alındı. Portföy Yönetim Şirketleri, aracı kurumlar ve yatırım ve kalkınma bankaları tarafınca bireysel portföy yöneticiliği sözleşmesi imzalamış olduğu müşterileri adına iletilen talepler ile gayrimenkul yatırım fonları, girişim sermayesi yatırım fonları, unvanında özgür ve/yada hususi ibaresi yer edinen yatırım fonlarının ilettiği talepler kurumsal yatırımcı grubu kapsamında değerlendirilmeyecek.
İKİ ŞİRKETİN HALKA ARZINA ONAY VERİLDİ
Ana para Piyasası Kurulu (SPK), iki firmanın halka arz başvurusunun onaylandığını deklare etti.vSPK buna nazaran; Koza Polyester Endüstri ve Tecim’in halka arzında, firmanın ortağı konumunda bulunan Sait Akınal’a ilişik 10 milyon 615 bin TL ve gene firmanın ortağı konumunda bulunan Suat Akınal’a ilişik 10 milyon 615 bin TL nominal kıymetli paylar halka arz edilecek. Kurul’dan halka arzına onay çıkan Koza Polyester’in 1 TL nomial kıymetli payları 24,50 TL durağan(durgun) fiyattan satışa sunulacak. Halka arz süreci ile beraber Koza Polyester 193 milyon TL tutarındaki mevcut sermayesini, bedelli olarak 23 milyon 160 bin TL artırarak 216 milyon 160 bin TL’ye çıkaracak. Kurul’dan onay alan bir öteki şirket olan CVK Maden İşletmeleri’nin halka arzında, firmanın ortağı konumunda bulunan Begüm Çevik’e ilişik 1 milyon 400 bin TL nominal kıymetli paylar halka arz edilecek. Kurul’dan halka arzına onay çıkan CVK Maden İşletmeleri Endüstri ve Tecim’in 1 TL nomial kıymetli payları 105 TL durağan(durgun) fiyattan satışa sunulacak. Halka arz süreci ile beraber CVK Maden İşletmeleri, 35 milyon TL tutarındaki mevcut sermayesini, bedelli olarak 7 milyon TL artırarak 42 milyon TL’ye çıkaracak.
SÖKE’DEN OYUN HAMURUNA YATIRIM
Türkiye’nin malum un markası Söke, naturel oyun hamur harcını ve oyuncakları üreticisi ChildGen’i geçtiğimiz hafta (29 Mart) bünyesine kattı. Bilinmiş olduğu benzer biçimde Söke, 12 Ocak 2023 tarihinde Borsa İstanbul’da işlem görmeye başlamıştı. Halka arz büyüklüğü olan 581 milyon TL’nin 118 katı talep gelmişti. Söke’nin, Aydın Söke’deki ve Ankara Sincan’daki 2 fabrikasıyla günde 1440 ton üretim kapasitesi bulunuyor. İSO500 sıralamasında bulunan ve 2022 yılını 2,4 milyar TL satış kazancıyla kapatan Söke, hanım girişimiyle kurulan ChildGen’in yüzde 60’ını bünyesine kattı. Satın alma işlemi 2 milyon 862 bin 586 TL olarak gerçekleşti.
Mevzuyla ilgili izahat icra eden Söke Yönetim Kurulu Başkanı Dr. Eren Günhan Ulusoy, “Söke’nin halka arz sürecinde halka arzdan elde edeceğimiz gelirin yüzde 7.5’ini başka şirketlere stratejik yatırım yapmak için kullanacağımızı belirtmiştik. 29 Mart günü gerçekleştirmiş olduğumuz bu satın alma işlemi, yatırımların bir ayağını oluşturuyor. ChildGen, tamamen naturel içerikli bir oyun hamur harcını. Bir annenin çocuğuna güvenilir oyuncak arayışı içinde ortaya çıkardığı bu iş fikri ve akabinde yatırımı, bizlere de esin kaynağı oldu. ChildGen’in içinde Söke’nin tercih edilmesinden yola çıkarak, ChildGen’e yatırım yapma sonucu aldık” dedi.
TEMETTÜ KARARLARI
AKSA ENERJİ: Aksa Enerji, 3 Mayıs’ta hisse başına brüt 0,82 TL temettü ödeme sonucu aldı. Temettü verimi yüzde 1,1.
ASELSAN: Aselsan, 22 Kasım’da hisse başına brüt 0,18 TL temettü ödeme sonucu aldı. Temettü verimi yüzde 0,3.
KONTROLMATİK: Kontrolmatik, 12 Temmuz’da hisse başına brüt 0,15 TL temettü ödeme sonucu aldı. Temettü verimi yüzde 0,1.
AKBANK: Akbank, geçen hafta hisse başına brüt 1,73 TL temettü ödedi. Temettü verimi yüzde 9,3.
ARMADA BİLGİSAYAR: Armada Bilgisayar, 28 Nisan-31 Mayıs içinde hisse başına brüt 5,34 TL temettü ödeme sonucu aldı. Temettü verimi yüzde 1,6.
ŞEKERBANK: Şekerbank, 10 Nisan’da hisse başına brüt 0,06 TL temettü ödeme sonucu aldı. Temettü verimi yüzde 2,5.
YÜNSA: Yünsa Yünlü Endüstri, 4 Mayıs’ta hisse başına brüt 5,12 TL temettü ödeme sonucu aldı. Temettü verimi yüzde 4,8.
BORUSAN YATIRIM: Borusan Yatırım, geçen hafta hisse başına brüt 14,53 TL temettü ödedi. Temettü verimi yüzde 1,90.
BRISA: Brisa Bridgestone, geçen hafta hisse başına brüt 3,6 TL temettü ödedi. Temettü verimi yüzde 6,53.
KORDSA: Kordsa, geçen hafta hisse başına brüt 0,29 TL temettü ödedi. Temettü verimi yüzde 0,41.
DOĞUŞ OTOMOTİV: Doğuş Otomotiv, hisse başına brüt 9,09 TL temettü ödeme sonucu aldı. Temettü verimi yüzde 7.
İNDEKS BİLGİSAYAR: İndeks Bilgisayar, 2 Mayıs’ta hisse başına brüt 0,85 TL temettü ödeme sonucu aldı. Temettü verimi yüzde 4,5.
LÜKS KADİFE: Lüks Kadife Tecim, hisse başına brüt 0,4 TL temettü ödeme sonucu aldı. Temettü verimi yüzde 0,5.
SANİFOAM ENDÜSTRİ: Sanifoam Sanayi, 31 Temmuz’da hisse başına brüt 0,1 TL temettü ödeme sonucu aldı. Temettü verimi yüzde 0,6.
AKÇANSA ÇİMENTO: Akçansa Çimento, geçen hafta hisse başına brüt 1,31 TL temettü ödedi. Temettü verimi yüzde 2,1.
AYGAZ: Aygaz, geçen hafta hisse başına brüt 1,0 TL temettü ödedi. Temettü verimi yüzde 1,4
İŞ YATIRIM ORTAKLIĞI: İş Yatırım Ortaklığı, geçen hafta hisse başına brüt 0,35 TL temettü ödedi. Temettü verimi yüzde 6,5.
KOÇ HOLDİNG: Koç Tüm ortaklık, geçen hafta hisse başına brüt 1,73 TL temettü ödedi. Temettü verimi yüzde 2,2.
ŞEKER FİNANSAL KİRALAMA: Şeker Finansal Kiralama, hisse başına brüt 0,2 TL temettü ödeme sonucu aldı. Temettü verimi yüzde 2,3.
ANADOLU HAYAT EMEKLİLİK: Anadolu Yaşam Emeklilik, geçen hafta hisse başına brüt 1,16 TL temettü ödedi. Temettü verimi yüzde 6,2.
FEDERAL MOGUL PİSTON: Federal Mogul Piston, geçen hafta hisse başına brüt 1,46 TL temettü ödedi. Temettü verimi yüzde 1,1.
BORSA ŞİRKETLERİNDE NELER OLDU?
ASELSAN: Aselsan, sermayesinin 2,28 milyar TL’den yüzde 100 oranında bedelsiz olarak 2,28 milyar TL artışla 4,56 milyar TL’ye yükseltilmesine karar verdi.
GİRİŞİM ELEKTRİK: Girişim Elektrik, GE Renewable Energy Switzerland ile 405 bin dolar tutarında iş sözleşmesi imzalandığını bildirdi. Meblağ, firmanın 2022 yılı kazancının yüzde 0.7’sine karşılık geliyor. Öte taraftan Girişim Elektrik sermayesinin 115 milyon TL’den yüzde 300 oranında bedelsiz olarak 460 milyon TL’ye yükseltilmesine ilişkin meydana getirilen müracaat da SPK tarafınca onaylandı. Girişim Elektrik yüzde 70 bağlı ortaklığı olan Europower’ın ise 0,86 milyon euro tutarında iş aldığını bildirdi. Meblağ, firmanın 2022 yılı kazancının yüzde 0.6’sına karşılık geliyor.
GÜBRE FABRİKALARI: Gübre Fabrikaları bağlı ortaklığı olan Gübretaş Maden Yatırımları sermayesinin 40 milyon TL’den 140 milyon TL’ye yükseltilmesine karar verdi.
KATMERCİLER: Katmerciler sermayesinin 652,5 milyon TL’den yüzde 65 oranında bedelli olarak 424,1 milyon TL artışla 1,08 milyar TL’ye yükseltilmesine ilişkin olarak, rüçhan hakkı kullanılmayan 5,3 milyon tane hisse 3-4 Nisan’da satışa sunulacak.
MANAS ENERJİ: Manas Enerji, İGDAŞ tarafınca oluşturulan ihalede 28,5 milyon TL tutarında iş alındığını bildirdi. Meblağ, firmanın 2022 yılı kazancının yüzde 19.5’ine karşılık geliyor.
MİA TEKNOLOJİ: MİA Teknoloji, TAPİ doğalgaz boru hattı projesinde 520 bin dolar tutarında sipariş aldığını bildirdi. Meblağ, firmanın 2022 yılı kazancının ortalama yüzde 1.6’sına karşılık geliyor.
SDT UZAY SAVUNMA: SDT Uzay ve Müdafa, yurtiçindeki bir müşterisi ile 36,5 milyon dolar tutarında iş sözleşmesi imzalandığını bildirdi. Meblağ, firmanın 2022 yılı kazancının yüzde 139’una karşılık geliyor.
ELİTE NATUREL GIDA: Elite Naturel Besin sermayesinin 54 milyon TL’den yüzde 140 oranında bedelsiz olarak 75,6 milyon TL artışla 129,6 milyon TL’ye yükseltilmesine ilişkin meydana getirilen müracaat, SPK tarafınca onaylandı.
TÜPRAŞ: Tüpraş sermayesinin 275,3 milyon TL’den yüzde 600 oranında bedelsiz olarak 1,93 milyar TL’ye yükseltilmesine ilişkin meydana getirilen müracaat, SPK tarafınca onaylandı.
KRON TEKNOLOJİ: Kron Teknoloji sermayesinin 14,3 milyon TL’den yüzde 200 oranında bedelsiz olarak 28,5 milyon TL artışla 42,8 milyon TL’ye yükseltilmesine ilişkin meydana getirilen müracaat SPK tarafınca onaylandı.
ASTOR ENERJİ: Astor Enerji, yurtiçinde yerleşik dört müşterisi ile toplam 3,2 milyon dolar tutarında iş sözleşmeleri imzalandığını bildirdi. Meblağ, firmanın 2022 yılı kazancının yüzde 0.8’ine karşılık geliyor. Astor Enerji ek olarak 3,57 milyon dolar tutarında iş aldığını bildirdi. Meblağ, firmanın 2022 yılı kazancının yüzde 0.9’una karşılık geliyor. Öte taraftan Astor Enerji, yurtiçinde üç şirket ile de toplamda 2,78 milyon dolar tutarında iş sözleşmesi imzalandığını bildirdi. Meblağ, firmanın 2022 yılı kazancının ortalama yüzde 0.7’sine karşılık geliyor.
KİMTEKS POLİÜRETAN: Kimteks Poliüretan, 2023 yılı ikinci çeyreği için 4,6 milyon euro tutarında iş aldığını bildirdi. Meblağ, firmanın 2022 yılı kazancının ortalama yüzde 2’sine karşılık geliyor.
KOZA ALTIN: Koza Altın, İngiltere’de haiz olduğu beş tane gayrimenkulünü Koza – İpek Tüm ortaklık’e 497 milyon TL bedelle ve yurtiçinde yer edinen 43 tane gayrimenkulü 368 milyon TL bedelle Koza – İpek Tüm ortaklık’e satışına karar verildiğini bildirdi.
NETAŞ: Netaş Telekomünikasyon ile Türk Telekom içinde 4,3 milyon dolar ve TTNET ile 2,27 milyon dolar tutarında iş sözleşmesi imzalandığını bildirdi. Meblağ, firmanın 2022 yılı kazancının ortalama yüzde 3.1’ine karşılık geliyor. Öte taraftan Netaş ile Superonline İletişim içinde 1,12 milyon dolar tutarında sipariş alındığını bildirdi. Meblağ, firmanın 2022 yılı kazancının ortalama yüzde 0.5’ine karşılık geliyor.
ULUSOY UN: Ulusoy Un, TMO tarafınca oluşturulan ihalede 1,1 milyar TL tutarında iş aldığını bildirdi. Meblağ, firmanın 2022 yılı kazancının ortalama yüzde 5.4’üne karşılık geliyor.
AKSA AKRİLİK: Aksa Akrilik, daha ilkin akrilik elyafta kullanım alanları emek harcaması kapsamında ilk fazını 2021 senesinde tamamladığı yatırımın ikinci fazının çalışmalarının tamamlandığı ve devreye alınacağını bildirildi.
TREND GYO: Trend GYO sermayesi geçen hafta 30 milyon TL’den yüzde 130 oranında bedelsiz olarak 39 milyon TL artışla 69 milyon TL’ye terfi etti.
YEO TEKNOLOJİ: Yeo Teknoloji, Türkiye’de etkinlik gösteren bir şirket ile 20,55 milyon dolar + KDV tutarında iş sözleşmesi imzalandığını bildirdi. Meblağ, firmanın 2022 yılı kazancının ortalama yüzde 28’ine karşılık geliyor.
ZEDUR ENERJİ: Zedur Enerji Payları, 29 Mart itibarıyla Yakın İzleme Pazarı’ndan Alt Pazar’a geçiş yapmış oldu.
UZARTAŞ BOYA: Uzartaş Boya, Piyasa Öncesi İşlem Platformu’ndan (PÖİP) Ana Pazar’a geçiş için Borsa’ya müracaat yapılacağını bildirdi.
ALKİM KİMYA: Alkim Alkali Kimya gübre üretimi için lüzumlu hammadde bağlantısını gerçekleştirdiğini deklare etti. Şirket, potasyum sülfat gübresi üretimine Mayıs 2023’te yeniden başlayacağını bildirdi.
İHLAS HABER AJANSI: İhlas Haber Ajansı, sermayesinin 64 milyon TL’den yüzde 200 oranında bedelsiz olarak 128 milyon TL artışla 192 milyon TL’ye yükseltilmesine karar verildi.
LDR TURİZM: LDR Gezim, Maseksport ile 24 ay süreli kiralama sözleşmesi imzalandığını bildirdi. Meblağ, firmanın 2022 yılı kazancının yüzde 0,3’üne karşılık geliyor.
PANELSAN ÇATI: Panelsan Çatı, 1,43 milyon dolar tutarında iş aldığını bildirdi. Meblağ, firmanın 2022 yılı kazancının yüzde 2.3’üne karşılık geliyor.
GELECEK VARLIK YÖNETİMİ: Gelecek Varlık Yönetimi İş Faktoring’den toplam 10,98 milyon TL ana paraya haiz ticari portföy ihalesi aldığını bildirdi.
EUROPEN ENDÜSTRİ: Europen Sanayi, Avrupa’nın beyaz eşya üreticilerinden kabul edilen BSH (Bosch) için tedarikçi bulunduğunu bildirdi. Tecrübe etme üretimlerinin başlandığı ve siparişlerin bildirileceği açıklandı.
KONTROLMATİK: Kontrolmatik, 2023 yılı beklentilerini paylaştı. Şirket 3,7 milyar TL tutarındaki sözleşme büyüklüğünün yüzde 65’ten fazlasının döviz bazında olması ve 1 milyar TL tutarındaki net döviz pozisyonu çerçevesinde kurdaki yükselişin karlılığı pozitif yönde etkilediğini bildirdi. Şirket ek olarak 2023 senesinde 5 milyar TL satış ve 1,25 milyar TL FAVÖK yaratılmasını bekliyor.
ÖZAK GYO: Özak GYO sermayesinin 728 milyon TL’den yüzde 100 oranında bedelsiz olarak 728 milyon TL artışla 1,46 milyar TL’ye yükseltilmesine karar verildi.
SEYİTLER KİMYA: Seyitler Kimya sermayesinin 59,0 milyon TL’den yüzde 69 oranında bedelsiz olarak 41 milyon TL artışla 100 milyon TL’ye yükseltilmesine karar verildi.
TÜRK İLAÇ VE SERUM: Türk İlaç ve Serum, DMO tarafınca oluşturulan ihalede 124 milyon TL + KDV tutarda iş alındığını bildirdi. Meblağ, firmanın 2022 yılı kazancının ortalama yüzde 17.6’sına karşılık geliyor.
Muşamba Nedir, Ne Anlama Gelir? 03 Ekim 2024 Perşembe 22:40 ABONE OL Muşamba, su geçirmezlik…
Yıl 30 Ekim 2008 Perşembe 20:43 ABONE OL Yıl Nedir?Dünyanın, güneş çevresinde tam bir dolanım…
Gebelik Izlemi GEBELİK İZLEMİ Gebelik izlemi, gebeliğin planlanmasıyla başlayan, sağlıklı sürdürülmesini ve sorunsuz bir doğumu…
Menopoz MENOPOZ Menopoz, ovaryan aktivitenin (üreme ve östrojen yapımı) yitimi ertesinde, menstrüasyonun kalıcı olarak kesildiği…
Yeni bir araştırmaya göre, çok sayıda kadın, kadın üreme organlarının en yaygın kanseri olan endometriyal…
Her gün sekiz saat veya daha fazla oturan kişilerin, her hafta 140 dakikadan az orta/yoğun…