Akıllı telefon, tablet, akıllı saat benzer biçimde elektronik cihazların yanlış şarj edilmesi ve kullanılmasından kaynaklı batarya patlamaları günümüzde kaçınılmaz bir gerçek haline geldi. Cebimizde taşıdığımız, hatta bir çok vakit geceleri yastık altına sıkıştırdığımız cep telefonları, saatli bomba benzer biçimde çekince saçıyor.
Son olarak geçtiğimiz günlerde merkez Bağlar ilçesindeki 5 kattan oluşan Çiğdem Apartmanı’nın son katındaki dairede telefon bataryasının patlaması sonucu facianın eşiğinden dönülmüştü. Uzmanlar, kullanıcıları telefonu doğru ve zamanlı şarj etmeleri mevzusunda uyardı.
Diyarbakır’da 15 senelik teknik servis uzmanı ve telefon işletmecisi Yusuf Sarı, telefonu şarja takıp uyuyan vatandaşlara, faciayla karşılaşabileceğini söylemiş oldu.
“VATANDAŞLAR ORİJİNAL ÜRÜNDEN YANA OLMALIDIR”
Telefonun rastgele şarja takılmaması yönünde vatandaşlara uyarıda bulunan Sarı, “Ortalama 15 senedir bu işin içerisindeyim. Diyarbakır’da geçtiğimiz günlerde telefon bataryasının patlaması sonucu bir evde yangın meydana gelmişti. Telefon bataryalarındaki patlamaların deposu ilk öncelik ucuz maliyetli ürünlerdir. Vatandaşlara ilk önerimiz orijinal üründen yana olmalarıdır. Orijinal ürün muntazam kullanıldığı takdirde patlamalara yol açmaz. Öteki bir önerimiz ise telefon şarjı yüzde 10 olduğu vakit şarja takmamız lazım. Yüzde yüz olduğu vakit ise direkt çıkarmamız lazım. Yurttaşlarımız genel anlamda uyurken telefonu şarja takıyor.
Sabaha kadar o telefon bir akıma maruz kalıyor. Bu tamamen yanlış bir şey. Maalesef bu durum da telefon bataryasını şişirip patlamalara niçin olabilir” dedi.
Bir bataryanın ömrü doğru kullanıldığı takdirde 3-4 yıl bulunduğunu ifade eden Sarı, “Bir bataryanın ömrü kullanıcıya bağlıdır. Orijinal bir batarya kullanıldığı takdirde 3 ile 4 yıl içinde tüketici kullanabilir. Yalnız azca ilkin bahsettiğim benzer biçimde altını çizerek söylüyorum ki; telefon yüzde 10’da şarja takılıp yüzde 100 oldu mu şarjdan çıkarılmalıdır. Bir de telefonu uyuduğumuz vakit bedenimizden uzak tutmalıyız. Zira ışınım etkiliyor insanı. Piyasada oldukça yan endüstri ürünler dönüyor. Vatandaşlara önerimiz; kesinlikle orijinal ürün almalarıdır” diye konuştu.
NE OLMUŞTU?
Diyarbakır’ın Bağlar ilçesinde bir evde şarjda unutulan telefonun bataryasının patlaması sonucu çıkan yangında anne ve 4 evladı dumandan etkilendi.
Vaka, Bağlar ilçesi Muradiye Mahallesi 186. Sokak’taki 5 kattan oluşan Çiğdem Apartmanı’nın son katında meydana geldi. Alınan bilgiye bakılırsa, telefonu şarja taktıktan sonrasında uyuyan anne Ruken K. (30) ile evlatları Ümit K. (11), Buse K. (9), Onur K. (7) ve Özlem K. (3), bataryanın patlaması sonucu çıkan yangınla uyandı. Durumun 112 Acil Davet Merkezi’ne bildirilmesi üstüne yangın yerine itfaiye, sıhhat ve polis ekipleri sevk edildi.
Sıhhat ekipleri, dumandan etkilenen anne ve küçüklere vaka yerinde oksijen takviyesi verdikten sonrasında Selahattin Eyyubi Devlet Hastanesi ve Diyarbakır Çocuk Hastalıkları Hastanesi’ne kaldırdı.
Yaralıların sıhhat durumunun iyi olduğu öğrenilirken, vaka ile ilgili araştırma başlatıldı.
Akut Bakteriyel Rinosinüzit AKUT BAKTERİYEL RİNOSİNÜZİT Akut rinosinüzit, paranazal sinüs mukozasının enflamasyonudur. Burun mukozası da…
Akut Otitis Media AKUT OTİTİS MEDİA Akut otitis media (AOM) orta kulak ve havalı boşluklarının…
Yeni bir araştırma, çocuklukta takım sporlarının çocukların beynini keskinleştirmeye yardımcı olan özel bir şey olabileceğini…
Yeni bir araştırma, günlük adım sayısını, mütevazı seviyelerde bile artırmanın, depresif semptomlarda bir azalma ile…
, , ,Her kış ilkbaharı, sonra heyecanla yazı bekleriz. Beklediğimiz güneş, deniz, kum keyfi ile…
Rüyada Güneş Işığı Vurması Ne Anlama Gelir?,Rüyada Güneş Işığı Vurması Ne Anlama Gelir? Ne Demek,…