PARA OYUN/ ALİ EFE İRALI Bu hafta toplumsal medyada fazlaca mühim bir yer tutan iki donanımın oyun sektörü bağlamındaki yayılımına bir göz atacağız. Bunlardan biri Apple’ın gözlüğü, diğeriyse Walt Disney’in bant sistemi. Son yıllarda yükselmeli alçalmalı pek fazlaca rekabetin yaşandığı gözlük piyasasında Apple, Vision Pro adlı ürünüyle yeni bir sayfa açarken; Walt Disney, Ar-Ge faaliyetleri kapsamında yarının eğlence yaşamına dair değişik adımlar atıyor. Üstelik bu iki devin de yapmış olduğu çalışmaların merkezinde oyuna yönelik araştırma geliştirme faaliyetlerinin kurduğu bir yöndeşme penceresi bizleri karşılıyor.
APPLE VISION PRO İLE FORMULA YARIŞLARI EVİMİZDE
The Autopian’dan Lewin Day’in haberine nazaran, görsel efekt süreçlerinde verdiği fazlaca sayıda danışmanlıkla tanınan John LePore bir düşsel gerçekleştirmiş. Pek fazlaca vakit zihnimizde canlandırdığımız ve acaba iyi mi olurdu sorusunu yönelttiğimiz bir süreci mühim bir adım atarak realize etmiş. Formula 1 yarışlarının ev ortamında gerçek yarış ile simüle edilebileceği bir uygulama geliştirmiş. Bu uygulama yardımıyla, yarış ile simültane olarak hareket eden bir karma gerçeklik ürünü ortaya çıkıyor. Yarıştaki sıraya nazaran araçların nerede yer aldıklarını geniş bir sanal harita üzerinde-ki bu harita masaüstüne yansıtılıyor-takip edebiliyorsunuz. Bu çok önemli bir yenilik olmakla birlikte, gözlüğün doğru kullanımı için de mühim bir gelecek perspektifi sunması bakımından mühim. Şu sebeple değişik örneklerle kullanıma sunulan gözlüklerin aslına bakarsak gerçek hayata entegre edilebilecek bir yolunun bulunması gerekiyor. Fakat eğlence fakat değişik bir amaçla… Girişimcilikte de benzer bir süreç yaşanmıyor mu aslına bakarsanız? Problem üretmeden, soruna çözüm arama gayreti güdüldüğü vakit o ya da bu şekilde bir tutundurma yaşanıyor aslına bakarsanız. Sanıyorum oyun teknolojilerinin belirli dinamiklerini kendi içinde bulunduran bu tür uygulamaların, insan yaşamını kolaylaştırırken fazlaca değişik bir vizyonu sunmuş olacağı da rahatça görülebiliyor. Başka bir örnek daha vereyim. O da Rezzil Player. Bunun üstünde çalışan ekip de ustalaşmış futbol takımlarının antrenman süreçlerine destek verecek şekilde sanal ve artırılmış gerçeklikten faydalanıyor. Hangi altyapıya dönük hizmet verdiğini ne yazık ki bilmemekle birlikte, aralarında Juventus ve Manchester United şeklinde pek fazlaca Avrupa devini de bulunduran bir paydaş ağına haiz olduğu anlaşılıyor. Kim bilir Apple Vision Pro ve benzeri süreçlere yönelik uygulama geliştirme faaliyetleri yaşanırsa daha pek fazlaca değişik ürünü perakende de dahi görebileceğiz.
WALT DISNEY’DEN DEV ÜRÜN
Walt Disney Imagineering ekibi, dijital hikâye anlatımını son teknolojiyle buluşturan projeler üstünde çalışan ve Walt Disney’e bağlı bir şirket. Basında Disney Imagineers şeklinde geçen şirket bir araştırma-geliştirme departmanı şeklinde çalışıyor ve kısa sürede tanıttığı ürünü hakkaten de hem seyir zevkini hem de oyun ve simülasyon evrenini tekrardan tanımlayacak bir halde yer ediniyor. Gizmodo’dan Sabina Graves’in haberine nazaran ABD’nin National Inventors Hall of Fame (Ulusal Mucitler Akademisi diye de biliniyor) üyesi Lanny Smoot’un tanıtımı yapmış olduğu değişen teknolojinin adı HoloTile. Bu ürünle beraber olduğunuz yerden çok da fazla fazla uzaklaşmadan sanal ve artırılmış gerçeklik ekipmanları vasıtasıyla simülasyon içinde hareket edebiliyorsunuz. Bunu mühim kılan noktaysa, herhangi bir yere bağlı kalmanızı sağlayacak bir kıyafet giyme zorunluluğunuzun olmaması. Şu demek oluyor ki öteki bir deyişle özgür bir koordinat sisteminde, yalnız zemine atanmış bir yapı üstünde hareket ediyorsunuz. Bu da size adım atma ve hafifçe koşu şeklinde süreçlere ulaşımı mümkün kılma fırsatı veriyor. Şimdi birazcık daha ileriyle giderek bunun değişik ekipmanlarla beraber kullanıldığı şeklinde bir hayale götürmek isterim. Fakat askeri teknoloji fakat eğlence endüstrisi olsun. Ya da bunlardan çıkın ve 360 aşama panoramik görüntülemeye dair sanal tur ve beyazperde ürünleri olsun. Bunların içine doğru bir yazılımsal süreçle entegre edildiğinde, alınabilecek maksimum verimliliğe ulaşılacağı görülüyor. Bu tür gelişmelerde, bilhassa tanıtım etkinliklerinde de gördüğümüz suretiyle oyun ve teknoloji kökenli unsurlar, destek eleman konumunda yer ediniyor. Sadece unutmamız gerekiyor ki, bu kökenden gelen teknolojik unsurlar, geliştirmenin yapıldığı alandan ilk etkilenen ve kullanıcı yorumuna ulaşan, anlatılması en kolay araçlardan biri oluyor. Şu demek oluyor ki oyuna ve simülasyona odaklanan şahıs ve kuruluşlar, bir halde ürünlerini anlatmayı başarıyorlar da diyebiliriz.