ABD Senatosu’nda hem Demokratlar hem de Cumhuriyetçiler’den oluşan bir grup, Taylor Swift’in üretken suni zekâ kullanılarak düzmece müstehcen görüntülerinin oluşturulmasının arkasından harekete geçti ve YZ tarafınca rıza dışı oluşturulmuş müstehcen görüntülerin yayılmasını kabahat sayacak bir yasa tasarısı hazırladı.
Senato’ya getirilen tasarı yasalaşırsa; “müstehcen içerikli dijital sahtecilik eyleminde tasvir edilen mağdurlar, yaymak amacıyla sahteciliği üreten yada bulunduran ve söz mevzusu materyalin mağdurun rızası olmaksızın üretildiğini bilerek elinde bulunduran” kişilere karşı hukuki yollara başvurup ceza talep edebilecek.
Yasanın adı ise Disrupt Explicit Forged Images and Non-Consensual Edits Act of 2024 (2024 Müstehcen Sahte Görüntülerin ve Rıza Dışı Düzenlemelerin Engellemesi Yasası) doğrusu ilk harflerin birleşimiyle “Defiance Act” (Karşı Koyma Yasası) olarak belirlenmiş. Durbin yapmış olduğu basın açıklamasında şöyleki diyor:
Taylor Swift’in suni zekâ tarafınca üretilen düzmece, müstehcen görüntüleri toplumsal medya platformlarında yayıldı. Görüntüler düzmece olsa da, müstehcen ‘deepfake’lerin yayılmasının mağdurlara verdiği zarar son aşama gerçek.
Söz mevzusu düzmece görseller X’te viral oldu ve on milyonlarca görüntülenmeye ulaştı. Bu aşamada süratli bir şekilde Taylor Swift’in fanatik kitlesi Swifties devreye girerek paylaşımda bulunan hesapları ve görselleri yakınma etti. Kitle böyle de yetinmeyip Taylor Swift’i korumak için çaba sarfeden bir kampanya başlattı. X, söz mevzusu hesaplara müdahale ederken ‘Taylor Swift’in isminin platformda aranmasını da geçici olarak engelledi.
Swifties bununla birlikte platformu Taylor Swift’in gerçek konser performansları ve fotoğrafları ile doldururken paylaşımlarında “Taylor Swift AI” ifadesini kullanarak, X hamle yapana kadar bahse mevzu müstehcen görsellerin kalabalık içinde adeta kaybolmasını da sağlamış oldu.
Suni zekada son yıllarda yaşanmış olan patlamanın bir ürünü olarak, gerçek kişilerin YZ tarafınca oluşturulmuş görüntüleri yada videoları, çoğu zaman ‘deepfake’ olarak biliniyor ve bu tarz şeyleri yaratmaya yönelik engeller azaldıkça bu biçim içerikler internette giderek daha yaygın hale geliyor.
Microsoft Designer’la yapılmış, Telegram’da yayılmış
Bu teknolojiyle müstehcen içerikler oluşturulduğu şeklinde, bir şahıs yapmadığı bir şeyi söylerken ya da yaparken de tasvir edilebiliyor. Bunların bazıları tamamen YZ tarafınca oluşturulmakta. 404 Media’nın haberine bakılırsa Swift’in görselleri muhtemelen Microsoft Designer kullanılarak yapılmış oldu ve ilk olarak Telegram’da paylaşıldı. Microsoft, görüntülerin oluşturulmasına müsaade eden teknik boşluğu kapatmak için değişimler yapmış oldu.
Missouri Senatörü Josh Hawley, “Asla kimse, ne ünlüler ne de bayağı Amerikalılar, kendilerini asla suni zekâ pornografisinde bulmak zorunda kalmamalı. Masum insanların itibarlarını koruma ve failleri mahkemede görevli tutma hakları var. Bu tasarı bunu gerçeğe dönüştürecek” ifadelerini kullanıyor.
Kaynak: The Guardian / Metin Aktaşoğlu tarafınca yerelleştirildi