Categories: GENEL BİLGİLER

Tarıma kredi muslukları sonuna kadar açıldı

PARA FİNANS/ BARIŞ ERGİN Dünyanın yüzde 27’si tarımda çalışıyor. Şu demek oluyor ki her dört kişiden biri, ziraat işçisi. Sadece gene dünya genelinde insanların yüzde 25’i, orta yada şiddetli besin güvensizliği yaşıyor. Dünyadaki insanların yüzde 10’u ise yetersiz besleniyor. 2050 yılına kadar 9 milyar insanı beslemek için besin kıymet zincirlerinin gelişimi koşul, şu sebeple besin talebi 2050 yılına kadar yüzde 70 artacak ve bu talebi karşılamak için senelik minimum 80 milyar dolarlık yatırıma gerekseme var. Tam da burada ziraat finansmanı devreye giriyor. Zira tüm bu oluşacak yeni talebi ve bununla beraber gelecekteki ziraat yatırımlarını karşılamak için finansman oldukça daha eleştiri bir hal aldı.

Ziraat kredileri de gittikçe çeşitleniyor ve artık birçok yeni seçenek var. Yılda bir kez geri ödemeli desteklerden oldukça, düşük faizle sera ve çiftlik kredisine kadar değişik teşvik edici alternatifler sektör tarafınca üretiliyor. Türkiye’de son beş yılda ziraat alanında kullandırılan krediler 200 milyar liradan fazla artış gösterdi. Bilhassa salgın döneminde desteklerini sürdüren bankalar, ziraat kredi stoklarını son iki yılda ortalama 224 milyar liraya yakın artırdı. Kredi stokunda son beş yılda yüzde 200’leri aşan oranda artış yakalandı.

YENİ TEKNOLOJİLERE DESTEK SAĞLANIYOR

Ziraat alanında bankaların mobil uygulamaları da her geçen gün daha oldukça gelişiyor ve yaygınlaşıyor. Günümüzde tarımın stratejik önemini düşünecek olursak, bu sektöre data teknolojilerini entegre edebilmek, daha oldukça kazanmanın değil, tarımla hayata tutunabilmenin olmazsa olmaz koşulu. Mobil uygulamalar haricinde teknolojik olarak değişen bir öteki mevzu da tarımda kullanılan ekipmanların oldukça daha yeni teknolojiler barındırması. Robotlardan, drone’lara kadar oldukça geniş yelpazede teknoloji tarlalara girmiş durumda. Bankalar bu alanlardaki girişimlere de yeni kredi ürünleri hayata geçirmiş durumda. Yeni teknolojiler ve servis bazlı çözümler üreten şirketlere yönelik girişim kredileri veriliyor. Start up’lara ilk gereksinimlerini karşılayabilmeleri için finansman desteği sağlanıyor. Bu alanda etkinlik gösteren şirket ve start up’lara hızlandırma programlarında destek sağlanıyor.

TARIMSAL HASILA 58.5 MİLYAR DOLAR

Tarımsal hasıla 2002’de 25.1 milyar dolardan yüzde 133 artışla 2022’de 58.5 milyar dolara terfi etti. Tarımsal destek 1.8 milyar liradan 2023’te 55.5 milyar liraya ulaştı. Çiftçiye 2023 yılı cari fiyatlarıyla toplam 803 milyar lira tarımsal destek sağlandı. Ziraat ve besin ürünleri ihracatı sekiz katına çıkararak 29.9 milyar dolara ulaştı. Ek olarak köylerde tarımsal üretimin devam etmesinin yolu da aile işletmeciliği, hanım ve gençlerin ziraat faaliyetlerinde etkin rol oynamasından geçiyor.

Bankalar ve kamu yalnız tarımsal üretim süreçlerinin dijitalleşmesine katkı sağlamıyor, bununla beraber finansal ürün ve hizmetlere erişim, ödeme sistemleri benzer biçimde alanları da kapsayacak şekilde, yeni ziraat ve finans teknolojileri ile devamlı olarak zenginleştirmeyi kendisine misyon edinmiş durumda. Ziraat, besin ve hayvancılık sektörü ekosistemine yönelik kuluçka merkezlerinden, girişim sermayesi fonlarına kadar birçok alanda destek sunar sunuluyor. Girişimlere ek olarak uzman kişilerden mentorluk, eğitim, parasız bulut ve sunucu kullanım hakkı benzer biçimde destek paketleri sunuluyor.

KADINLARA ÖZEL POZİTİF AYRIMCILIK

Kırsalın toplumsal şartlarının korunması ve geliştirilmesi ile hususi olarak ilgilendiklerini belirten DenizBank Ziraat Bankacılığı Grubu Genel Müdür Yardımcısı Burak Koçak, “Bu amaçla bakanlığımız bünyesinde meydana gelen projelerin yaygınlaşması için bilhassa hanımefendiler ve genç çiftçiler için geliştirilen tüm destek paketlerine entegre etmek suretiyle hususi ürünler geliştiriyoruz. Makineleşme süreci sonucunda hanım emeğinin büyük bir kısmı, sektörün haricinde kalmıştı. Günümüzdeyse hanımefendiler etkin şekilde kullandıkları dijital uygulamalarla ve akıllı cihazlar yardımıyla giderek artan oranda sektöre dahil olabiliyorlar. Ürünlerin pazarlanması, yeni pazarlara ulaştırılıp satılması, satış kooperatifleri vasıtasıyla geniş kitlelere erişmesi benzer biçimde mevzularda etken rol oynuyorlar. DenizBank olarak hanım kooperatifleri başta olmak suretiyle hanım çiftçilerimize tüm bankacılık taleplerinde öncelik tanınmasına itina gösteriyoruz. Yalnız finansman desteğiyle razı gelmiyor, pazarlama ve satış mevzusunda da elimizden gelen desteği gösteriyoruz” değerlendirmesinde bulunmuş oldu.

“62 KADIN KOOPERATİFİNİ DESTEKLİYORUZ”

Şekerbank KOBİ, Perakende ve Ziraat Bankacılığı Genel Müdür Yardımcısı Tuğbay Kumoğlu, bayanların kolektif üretimin bir parçası olmasını desteklemek hedefiyle hanım üretici kooperatiflerine hususi kredilendirme süreçlerini hayata geçirdiklerini belirterek, “Bayanların iktisat ve üretime etken katılımını sağlamak amacıyla, üretici kooperatiflerine hususi kredilendirme süreçlerimiz ile Şekerbank olarak 62 üretici hanım kooperatifinin destekçisiyiz. Ek olarak bayanların ortak amaçlar çevresinde buluşarak, üretip kazandıkları kooperatiflerin ticari faaliyetlerine devam edebilmelerini sağlamak için de finansal okuryazarlık oranlarının artırılmasını destekleyici faaliyetlerin öneminin farkındayız. Bugüne dek ortalama bin 500 hanıma ‘Finansal Okuryazarlık Eğitimi’ sağladık ve temel finansal mevzularda data sahibi olmalarına destek verdik” dedi.

Ek olarak fintech iş birlikleri ile proje bazında mentorluk ve danışmanlık hizmetleri sağladıklarını belirten Kumoğlu, “Hanım kooperatiflerine hususi sanal pazaryeri/ e-ticaret uygulamalarına giriş imkânı sunuyoruz. Türkiye’deki Üretici Hanım Kooperatiflerinin yüzde 9’luk pazar payına sahibiz. Gayemiz Türkiye’deki hanım kooperatiflerinin ana bankası olmak ve pazar payımızı 2024 sonunda yüzde 50’ye çıkarmak” değerlendirmesinde bulunmuş oldu.

GENÇ ÜRETİCİLER GELECEK İÇİN ŞART

Koçak, averaj ziraatçi yaşlarının giderek artması ve ziraatçi sayısının azalmasının ziraat sektörünün bir öteki problemi bulunduğunu belirterek, şu değerlendirmeyi yapmış oldu: “Bu yüzden gelecek nesillerin ziraat üretimine devam etmesi, yalnız ülkemiz için değil tüm dünya için eleştiri ehemmiyet arz ediyor. Bu amaçla gerek genç çiftçilere yönelik avantajlı ürün ve kampanyalarla gerekse gene genç üreticilerimizin ilgisini çeken yeni nesil teknoloji ve uygulamalarla, ziraat üretimini daha kolay ve karlı hale getirmek için çalışmaya devam ediyoruz. Bunun yanı sıra ziraat üretiminin emek yoğun yöntemlerden giderek uzaklaşması ve teknoloji katkısı ile birim alandan alınan verimin artırılması bilhassa genç üreticiler açısından işi cazip hale getiren bir unsur olarak öne çıkıyor. Burada da finansman çözümlerinin yanı sıra ürettiğimiz model ve projelerle genç üreticimize destek olmak birincil önceliğimiz.”

KARTLI SİSTEMLER ÖZEL ÇÖZÜM SUNUYOR

Türkiye İş Bankası Genel Müdür Yardımcısı İzlem Erdem, tarımsal üretimi ve çiftçileri pek oldukça uygulama ve ürünle desteklediklerini belirterek, “Tarımı destekleyen en mühim ürünlerimizden biri İmece Kart. Ziraat üreticilerine hususi tasarladığımız İmece Kart, tarımsal üretim faaliyetlerinde gereksinim duyulan tohum, fide, gübre, zirai ilaç, mazot, yem, ziraat ekipmanı vb. harcamaların finansmanı amacıyla tahsis edilen ziraat kredisinin kullanımına imkân tanıyor. İmece Kart anlaşmalı üye işyerlerinden yapılacak tarımsal girdi alışverişlerinde üreticilere ödemesiz dönemli alışveriş kolaylığı sağlıyor. İmece Kart’ın sunmuş olduğu esnek vade yapısı yardımıyla, karta bağlı tarımsal kredinin vadesi hasat dönemine uygun olacak şekilde azami bir yıl olarak belirlenebiliyor. İmece POS ise, tarımsal üretime yönelik bilhassa tohum, fide, gübre, zirai ilaç, mazot (akaryakıt), yem, tarımsal ekipman satışı üstüne etkinlik gösteren firmaların fiziki ya da sanal olarak kullanabileceği uygun maliyetli bir uygulama olarak hizmet veriyor” açıklamasını yapmış oldu.

KOOPERATİFLER REFAH VE GELİR AÇISINDAN ÖNEMLİ

Kooperatiflerin ve üretici örgütlerin, kırsal toplumsal refahı iyileştirmede, üreticilerin gelirlerini artırmada ve tarımsal gelişmeyi sağlamada mühim bir rol üstlendiğinin altını çizen Erdem, şu değerlendirmede bulunmuş oldu: “Bu alanda etkin olan, ziraat ekosisteminin kıymetli bir parçası olan kooperatifler odak noktalarımız içinde yer ediniyor. Kooperatiflerin faaliyetlerini gerek finans gerek teknolojik bakımdan destekliyoruz. Tüm ziraat kooperatiflerimize yönelik altı aya kadar vadeli hususi koşullara haiz İmece POS kampanyaları sunuyoruz. Burada temel hedefimiz; üretici örgütlerimizin nakit akışlarını daha sıhhatli ve sürdürülebilir hale getirmelerine imkân sağlamak. Böylece kooperatiflerimize üye olan çiftçilerimiz avantajlı vadelerle nakit finansman gereksinimlerini karşılayabiliyor.”

30 MİLYON TON SU KURTARILDI

İmeceMobil’in hâlihazırda 200 binden fazla kullanıcıya ve yüzde 35’e yakın etken kullanıcı oranına haiz bulunduğunu belirten İzlem Erdem, “2020 yılından bu yana İmeceMobil’in Sulama Servisi ile kullanıcılarımıza 12 bin 179 olimpik havuz kapasitesinde (30 milyon ton) su tasarrufu sağladık. Çiftçilerimiz ek olarak, ortalama olarak 10 milyon kilovatsaat ile ortalama 3.130 hanenin tükettiği elektriğe eşdeğer bir tutum yaptılar” dedi.

VERİLER ANALİZ EDİLİYOR

DenizBank Ziraat Bankacılığı Grubu Genel Müdür Yardımcısı Burak Koçak, ziraat teknolojilerine ve genç girişimlere yönelik çalışmalara büyük ehemmiyet verdiklerini belirterek, “Mesela sektörde bir ilk olarak ‘Denizden Toprağa’ isminde bir mobil uygulama geliştirdik. 2017’den bu yana Denizden Toprağa uygulaması, çiftçilerimizin hizmetinde ve her geçen gün değişen ihtiyaçlara yönelik olarak gelişiyor. Kullanım kolaylığı elde eden yenilenen ara yüzüyle; çiftçilerimiz üretim yaptıkları arazinin konumu, yetiştirdikleri ürün bilgisi benzer biçimde temel verilerini uygulamamıza kolayca giriyor. Uygulamayı kullanan ziraatçi eğer biliyorsa kullandığı tohumun çeşidi, toprak analizi yaptırdıysa toprak özellikleri benzer biçimde oldukça sayıda parametreyi de gözlemleyebiliyor” diye konuştu.

MOBİL UYGULAMADAN TEKNİK BİLGİ

Ne kadar oldukça veri girilirse o denli sıhhatli sonuçlar üretebildiklerini de sözlerine ekleyen Koçak, “Sonrasında üreticinin hangi dönemde hangi gübreden ne kadar kullanımı gerektiğinden ne süre sulama yapması gerektiğine kadar tüm teknik bilgiler bildirim olarak çiftçiye geliyor. Uygulama meteorolojik verileri ve uydu verilerini de anlık takip ediyor. Dolu, don vb. riskler için uyarı bildirimleri gönderiyor. Arka planda çalışan, mevzusunda uzman ve çoğunluğu ziraat mühendislerinden oluşan bir ekip devamlı olarak uygulamamız için veri üretiyor. ‘Mühendise Sor’ bölümünden üreticiler arazilerinde karşılaştıkları hastalık, zararı dokunan benzer biçimde sorunları direkt uzman ziraat mühendislerine danışabiliyor, fotoğraf gönderebiliyor ve anlık birebir danışmanlık hizmeti alabiliyorlar. Devlet bağışlama ve desteklerine dair en güncel bilgilere, uygulamaya kaydettikleri tarla bilgisine hususi olarak ayrıştırılmış formatta erişebiliyorlar. Hal tutarları, tecim borsası tutarları, akaryakıt tutarları, gübre tutarları, yem tutarları, et-süt-yumurta tutarları benzer biçimde ziraat sektörüne dair en güncel ve kapsamlı tutarları tek bir menü üstünden çiftçilerimize sunuyoruz. Hem de çiftçilerin yakından kovuşturmak istedikleri ürünleri favori ürün olarak kaydetme ve bu ürünlerin güncel fiyatlarına anında kolayca erişebilme fırsatı da bulunuyor” değerlendirmesinde bulunuyor.

“2024’TE TARIM İHTİSAS ŞUBELERİMİZİN SAYISINI 50’NİN ÜZERİNE ÇIKARMAYI HEDEFLİYORUZ”

İzlem ERDEM / Türkiye İş Bankası Genel Müdür Yardımcısı

Bankamızın ziraat alanındaki üç temel hedefi var. Krediler, kartlar, sigortacılık benzer biçimde klasik ürünlerle ziraat ekosistemini destekleyen en büyük hususi banka olmak. Yeni nesil teknolojiler ve dijital ziraat uygulamalarına yaptığımız ve hayata geçirmeye devam edeceğimiz yatırımlarla ziraat ile teknoloji ve finansı etkin şekilde bir araya getirerek çiftçiye en oldukça kazandıran banka olmak. Sektörde sürdürülebilirliğin güçlendirilmesi, tarımın direncinin ve verimliliğinin artırılması için başta üreticiler olmak suretiyle tüm kesimlerin finansal, dijital, ekolojik ve zirai okuryazarlığının artırılması. İlkini geçtiğimiz yıl haziran ayında Manisa Saruhanlı’da açtığımız ziraat uzmanlık şubelerimizin sayısını bu yıl 24’e çıkarttık. Geçtiğimiz günlerde Antalya Turunçova’da da açılışını gerçekleştirdiğimiz ziraat uzmanlık şubelerimizin sayısını Bankamızın 100. yaşını kutlayacağımız 2024 senesinde ülkemizin tüm verimli ovalarında çiftçilerle buluşturacağımız şubelerle 50’nin üstüne çıkarmayı hedefliyoruz. Ziraat uzmanlık şubelerimizi, verimli ve sürdürülebilir bir ziraat için vatanımızda tarımda teknolojilerin, bilim odaklı yeni yöntemlerin kullanımına ve yaygınlaşmasına hizmet eden, tarımda dijital dönüşümün finansmanına odaklanan, finansal danışmanlığın yanı sıra dijital, zirai ve ekolojik alanlarda da danışmanlık hizmeti sunan, sektörün paydaşlarını/otoritelerini bir araya getiren öncü merkezler haline getireceğiz.

“TARIMDA GENÇLERİN PAYI YÜZDE 15-20”

Suat TÜCCAR / Ziraat Katılım Bankası Ürün Yönetimi ve Dijital Bankacılık Grup Başkanı

Tarımsal işletmelerin yüzde 90’dan fazlası aile işletmelerinden oluşmakta olup bu işletmeleri yöneten üreticilerimizin ve çiftçilerimizin yaş averajı ise 50’nin üstünde. Gençlerimizin (40 yaşın altında) tarımsal üretimdeki oranı ise yüzde 15-20 seviyesinde. Özelikle kırsal bölgelerimizdeki aile işletmelerimizin genel yapısı düşünüldüğünde tarımsal üretim meydana getiren çiftçilerin daha etkin ve daha verimli emek vermesi ve daha büyük ölçeğe kavuşturulmasında bayanların görevi, sürdürülebilir tarımsal üretim faaliyeti için ise gençlerimizin tarımsal iş gücüne iştirakı oldukça önemlidir. Bu nedenlerle hanımefendiler ve gençler için pozitif bir imtiyaz yapılmalıdır. Bankamız, bayanların ve gençlerin hayvansal ve bitkisel üretim yanı sıra su ürünleri, arıcılık benzer biçimde tüm üretim mevzularında yapacakları yeni yatırımların ve mevcut faaliyetleri için lüzumlu işletme sermayesi ihtiyaçlarının karşılanmasına yönelik tüm çiftçilerimize olduğu benzer biçimde düşük kâr oranı ve uygun vadeler ile finanse edilmesine yönelik imkân sağlamaktadır. Tarımda, dijital teknolojiler yardımıyla, nebat ve hayvan zararlıları ve hastalıkları hakkında erken uyarı sistemleri kurulabilmekte, kıymet zincirleri süresince üretim, işleme, depolama ve dağıtım ağı gerçek zamanlı olarak izlenebilmektedir.

“KARTTA 600 BİN ÜRETİCİYE ULAŞTIK”

Burak KOÇAK / DenizBank Ziraat Bankacılığı Grubu Genel Müdür Yardımcısı

26 milyar TL kredi büyüklüğü ve hepsi müşterilerimizin cebinde olan 600 bin tane Üretici Kart ile çiftçimizin finansal gereksinimlerine ergonomik çözümler sunmaya devam ediyoruz. Ziraat kredileri pazar payımızı kamu bankaları hariç yüzde 36.86’ya, tüm sektörde ise yüzde 7.05’e taşımanın kıvancını yaşıyoruz. Çiftçimizin kooperatifler vasıtasıyla örgütlenmesinin öneminin farkındayız. Tarımda bilhassa maliyetlerin yönetilmesi ve ortaya çıkan ürünün hak etmiş olduğu değerde fiyatlandırma ile satılması ve çiftçimizin toplam karlılığının artması için kooperatifler eğer olmazsa olmazımız. Bu yüzden 20 senedir sıkı iletişimle çalıştığımız kurumların başlangıcında geliyor. Her bir kooperatifle gerek üyelerine gerek kurumların finansal gereksinimlerine yönelik projeler yürütüyoruz. Finansal okuryazarlık benzer biçimde sektöre hususi niş projelerle de üreticimizin devamlı yanındayız. Bunların yanı sıra çiftçimize hususi bankacılık menümüz üstünden Üretici Kart başvurusu ve dijital sözleşme onaylarıyla; Üretici Kart kullanımı, ziraat kredisi başvurusu, Üretici Kart taksitli kredi kullanımı, nakit ön ödeme kullanımı imkanlarına anında erişebiliyorlar. Üretici Kart borç bilgisi, anlık Üretici Kart limit detayları, ekstre görüntüleme, gizyazı alma ve değişiklik yapma, dijital onay verme benzer biçimde birçok bilhassa çiftçilerimizin yaşamını kolaylaştırmayı hedefliyoruz. Ziraat bankacılığının en geniş ürün setiyle başka bir uygulamaya gerek kalmadan, tüm finansman gereksinimlerini kolaylıkla karşılayabilmeyi amaçlıyoruz.

“280 KÖYDE 20 BİNDEN FAZLA ÜRETİCİYE DOKUNDUK”

Tuğbay KUMOĞLU / Şekerbank KOBİ, Perakende ve Ziraat Bankacılığı Genel Müdür Yardımcısı

Türkiye’nin dört bir yanında üç nesildir ziraatçi ailelere hizmet sunan bir banka olarak, gereksinimleri sahada belirliyor, tarımsal üretimin bölgesel özelliklerine nazaran ürün ve hizmetler geliştiriyoruz. Hanım girişimcilerimize ve genç çiftçilere yönelik ise dönemsel olarak kampanyalar düzenliyoruz. Bilhassa kırsal bölgelerdeki bayanların girişimci olarak ekonomiye dahil edilmesine yönelik ürün ve hizmetler sunan bir banka olarak, 15 Ekim Dünya Hanım Çiftçiler Günü’nü gelenekselleşen kampanyamız ile bayanların tarımsal faaliyetlerini destekleyerek kutluyoruz. 22 ile 40 yaş içinde genç üreticilerimizin nakit akışlarını desteklemek suretiyle bitkisel ve hayvansal üretim girdilerinin yanı sıra bireysel gereksinimleri için de ihtiyaç duyulan finansmanı uygun şartlarda sağlıyoruz. Saha bankacılığı faaliyetlerimizle, çiftçilerimizi yerinde ziyaret ediyor, gereksinimlerini dinlemeye, sorularını cevaplamaya ehemmiyet veriyoruz. Bu amaçla başlattığımız ‘Üreten Anadolu Ziraatçi Buluşmaları’ projemiz kapsamında; çiftçilerimize finansal okuryazarlık eğitimleri veriyor, verimli üretim ve kaynakların etkin kullanımı için tarımda dijitalleşmenin önemi, kooperatifleşme ve sözleşmeli üretim modelleri hakkında üreticilerimizi bilinçlendiriyoruz. 2022 senesinde başlattığımız projemiz ile bugüne dek 280 köyde 20 binden fazla üreticiye dokunduk. Ziraat bankacılığı faaliyetlerimiz kapsamında yüzde 99’u ufak üreticilerden oluşan 350 binin üstünde çiftçiye ulaşarak tarımın finansmanında etkin bir rol alıyor, böylelikle ülkemizin kalkınmasına katkıda bulunuyoruz.

“2023 BEREKET SENEMİZ OLACAK”

Depremin üretim sahalarına etkilerini yerinde inceleyen TİM Ziraat Kurulu, Adana’da toplandı. 2023’ün bolluk yılı bulunduğunu belirten Melisa Tokgöz Mutlu, “Fındıkta, meyvede, domateste, narenciyede bolluk var. Sadece tarımda sürdürülebilirliği kaybetmemek için çalışanların işe dönüşü, depremde ağır hasar alan su kuyu ve sistemlerinin yenilenmesi ile ufak ve orta ölçekli işletmelerin ayağa kaldırılması gerekiyor” dedi. TİM Ziraat Kurulu Başkanı Melisa Tokgöz Mutlu, yapmış olduğu değerlendirmede; Türkiye’nin yaş sebze meyve üretiminde ortalama 55 milyon ton ile dünyada dördüncü sırada yer aldığını söylemiş oldu. Mutlu, Hatay başta olmak suretiyle depremin etkilediği bölgenin Türkiye’nin toplam yaş sebze meyve üretiminde mühim oranı bulunduğunu altını çizdi. Bölgede yaptıkları incelemede üç başlığın öne çıktığını ifade eden Melisa Tokgöz Mutlu, bunca olumsuzluk içinde 2023’ün “verimli bir yıl” bulunduğunun altını çizerek “Fındıkta, meyvede, domateste, narenciyede bolluk var. Üretim ve toplam ürün açısından oldukça umutluyuz. Biz bu işi doğru yönetemezsek bir buçuk-iki yıl sonrasında ‘yok senemiz’ olur” dedi. Mutlu, sözlerini şöyleki sürdürdü:

“İşçilik problemi yalnız bu bölgeye ilişik değil. Sezona nazaran biz buradaki ziraat işçisini Karadeniz’e, Ege’ye ve öteki bölgelere çekiyoruz. Mevsimlik ziraat istihdamı için bu bölgemiz son aşama mühim bir konumda bulunuyor. Güneydoğu’daki tarımsal istihdamı doğru yönetemezsek yalnız bu bölge değil tüm Türkiye tarımsal hasadı yapmakta büyük sorun çekecek. Doğru ürün ve doğru pazar için birlikte çalışırsak köylü, ziraatçi, üreticilerimizle hem iç pazar hem de ihracat ayağında beraber kalkınırız. Tek hedefimiz üretimi çoğaltmak”

TARIM İHRACATI ENFLASYONU DÜŞÜRÜR

Tarımsal üretimde verimlilik ve kalite için ihracatın lokomotif rol üstlendiğini belirten Melisa Tokgöz Mutlu, Türkiye’nin ziraat ve hayvancılığa dayalı ihracatının enflasyonun düşmesine katkı sağlayacağını açıkladı. Tarımın net döviz girdisi elde eden, istihdam dostu bir sektör bulunduğunun altını çizen Mutlu, “İhracata getirilen her türlü engelleme, Türkiye’yi bir iki yıl içinde o üründe kaçınılmaz olarak ithalatçı konumuna götürür” dedi. Depremin yaralarını sararken, canlarını, mallarını, anılarını ve hayallerini yitiren bölge insanını gelecekle ilgili kaygılarını gidermek icap ettiğini belirten Mutlu, iş yaşamına dönmelerinin bu ağır ruhsal travmayı atlatmalarına katkı sunacağına da sözlerine ekledi.

767 BİN ÇİFTÇİ SİGORTA YAPTIRDI

Ziraat sigortaları mevzusunda da hem şuur gelişiyor hem de ürün çeşitliliği artıyor. Ziraatçi Kayıt Sistemi verilerine nazaran tarımda sigortalılık oranının yüzde 22. ‘Geçen yıl, Devlet Destekli Ziraat Sigortaları Sistemi’nde 9 milyar TL’lik prim üretimi oldu. Ziyan olan sigortalı üreticilere 3.5 milyar TL hasar ödemesi yapılmış oldu. Ziraat Sigortaları Havuz İşletmesi (TARSİM) sekiz değişik ziraat sigortası branşında yüzde 67’ye varan devlet prim desteği de sunuldu. Geçen yıl ilk kez ziraat sigortası yaptıran üretici ve yetiştiricilerin sayısı ise bundan önceki yıla nazaran yüzde 10 artarak 168 bine ulaştı. Ziraat sigortası poliçesine haiz olan toplam üretici ve yetiştirici sayısı ise yüzde 17 artışla 767 bine terfi etti.

Bitkisel Ürün Sigortaları kapsamında 609 bin tane, Sera Sigortası kapsamında ise 71 bin tane ekspertiz işlemi gerçekleşti. Hayvan Yaşam Sigortaları kapsamında 462 bin tane risk araştırma ve hasar tespit işlemi yapılmış oldu. Bu kapsamda TARSİM, geçen yıl bitkisel ürünlerde 2.2 milyar TL, büyükbaş hayvanlarda 880 milyon TL, seralarda 327 milyon TL, küçükbaş hayvanlarda 227 milyon TL, su ürünlerinde 14 milyon TL, kümes hayvanlarında 9 milyon TL ve arı kovanlarında 6 milyon TL olmak suretiyle toplam 636 bin tane hasar dosyası için 3,6 milyar TL tazminat ödemesi gerçekleştirmiş oldu. 2022’de bundan önceki yıla nazaran yüzde 24’lük artışla 2.7 milyon tane Bitkisel Ürün Sigortası poliçesi, yüzde 16’lık artışla 385 bin tane Hayvan Yaşam Sigortası poliçesi ve yüzde 2’lik artışla 39 bin tane Sera Sigortası poliçesi düzenlendi.

ÇELTİK İLK SIRADA YER ALDI

Bitkisel Ürün Sigortalarında ön plana çıkan, çeltik ürününde yüzde 56, ayçiçeği ürününde yüzde 41, mısır ürününde yüzde 22, üzüm ürününde yüzde 30, pamuk ürününde yüzde 27, arpa ürününde yüzde 28 ve buğday ürününde yüzde 30 sigortalılığa ulaşıldı. Hayvan Yaşam Sigortalarında ise sigortalılık oranı büyükbaş hayvanlarda yüzde 29 ve küçükbaş hayvanlarda yüzde 23 olarak gerçekleşti.

30 MİLYON TL HASAR ÖDEMESİ YAPILDI

TARSİM şu ana kadar zelzele bölgesinde hayvan yaşam sigortaları branşında 30 milyon TL hasar ödemesi yapmış oldu. Ağırlıklı olarak büyükbaş, küçükbaş ve kümes hayvanları ve kovanlar ziyan oldu. 6 bine yakın suç duyurusu alındı. 10 milyon TL’lik de devam eden işlemlere bağlı olarak bir muallak hasar var.

admin

Recent Posts

Muşamba Nedir, Ne Anlama Gelir? İle İlgili Yararlı Bilgiler

Muşamba Nedir, Ne Anlama Gelir? 03 Ekim 2024 Perşembe 22:40 ABONE OL Muşamba, su geçirmezlik…

1 ay ago

Yıl İle İlgili Yararlı Bilgiler

Yıl 30 Ekim 2008 Perşembe 20:43 ABONE OL Yıl Nedir?Dünyanın, güneş çevresinde tam bir dolanım…

1 ay ago

Gebelik Izlemi tedavi yöntemleri, nedenleri, tanısı

Gebelik Izlemi GEBELİK İZLEMİ Gebelik izlemi, gebeliğin planlanmasıyla başlayan, sağlıklı sürdürülmesini ve sorunsuz bir doğumu…

3 ay ago

Menopoz tedavi yöntemleri, nedenleri, tanısı

Menopoz MENOPOZ Menopoz, ovaryan aktivitenin (üreme ve östrojen yapımı) yitimi ertesinde, menstrüasyonun kalıcı olarak kesildiği…

3 ay ago

Birçok Kadın Endometriyal Kanserin Önemli Uyarı İşaretini Bilmiyor

Yeni bir araştırmaya göre, çok sayıda kadın, kadın üreme organlarının en yaygın kanseri olan endometriyal…

3 ay ago

Çok mu Oturuyorsunuz? Egzersiz Sağlığınıza Verdiğiniz Zararları Telafi Edebilir

Her gün sekiz saat veya daha fazla oturan kişilerin, her hafta 140 dakikadan az orta/yoğun…

3 ay ago