Categories: GENEL BİLGİLER

Süt vermedikleri halde niçin erkeklerin memeleri var

Süt vermedikleri halde niçin erkeklerin memeleri var

Memeli hayvanlarda erkeklerin süt üretmeleri fizyolojik olarak mümkündür. Bu hususta erkekler lüzumlu anatomik donanıma, fizyolojik potansiyele ve hormonlara sahiptirler. Sadece tabiatın bazı keçi ve yarasa türleri benzer biçimde fazlaca hususi bir iki istisnası hariç süt verme vakası ne insan türünde ne de öteki memeli türlerinin erkeklerinde gerçekleşmektedir.


Aslına bakarsak memelilerin tümünde, doğrusu her iki cinste de süt bezleri vardır. Erkeklerde bu bezler gelişmemiş ve işlevsizdirler. Bu durum da türe nazaran değişimler gösterir. Mesela fare ve sıçanların erkeklerinde meme dokusu hiçbir vakit süt kanalları ve meme uçları oluşturmaz, memeler dışarıdan görülmez. İnsanlar ve köpekler de dahil bir fazlaca memelide ise oluşturur. Hatta dişi ve adamın göğüs yapılarında erişkinlik çağına kadar bir fark görülmez.
Adamların niçin süt vermedikleri sorusunu memeli hayvanların yüzde doksanı için sormaya esasen gerek kalmamıştır. Zira bu büyük çoğunlukta yavruya yalnızca anne bakar. Adamların çiftleşmeden sonrasında yavruya hiçbir katkıları yoktur, çoğu zaman onları terk eder giderler.
Yüzde ona giren insan, aslan, kurt benzer biçimde memelilerde ise babanın esas sorumluluğu aileyi ve yavruları korumak, onlara yiyecek bulmaktır. Kim bilir başlangıçta bu türlerin erkekleri de yavrularına süt veriyorlardı fakat aslolan görevleri sebebi ile evrim sonucu süt verme donanımları yerlerinde kalmış olduğu halde üretim kabiliyetleri köreldi.
İşlevleri kalmadığına nazaran adamların niçin hala memeleri var sorusunun yanıtı ise insanda adam ve dişi yapısının aslen aynı olmasında yatıyor. İnsanın anne karnında iken oluşmaya başladığı embriyo halinin en başlangıcında adam ve dişi içinde bir fark yoktur.
Aslına bakarsan insanoğlunun taşımış olduğu 23 çift kromozomdan 22 çifti ve bunların taşımış olduğu genler her iki cinste de aynıdır. Yalnız cinsiyet kromozomu olan yirmi üçüncü çift farklıdır. Eğer embriyo anne ve babasından birer ‘X’ kromozomu alırsa kız, annesinden ‘X’, babasından ‘Y’ kromozomu alırsa adam oluyor.
Embriyo ‘Y’ kromozomunu aldıktan sonrasında hormonal sinyaller gelmeye ve adama ilişkin organlar gelişmeye başlıyor. Adamların memeleri ise bu safhadan daha ilkin oluşmuş bulunduğundan
aynen kalıyorlar fakat ondan sonrasında hormonal bir takviye olmadığından fonksiyonel hale gelemiyorlar.
Dişilerde ise gelişme çağı esnasında salgılanan hormonlar süt bezlerini ve göğüsleri büyütüyor. Hamile dişilerde bu gelişme birazcık daha artıyor, süt üretimi başlıyor ve bu üretim daha sonradan emzirmeyle tetiklenerek devam ediyor.

admin

Recent Posts

Muşamba Nedir, Ne Anlama Gelir? İle İlgili Yararlı Bilgiler

Muşamba Nedir, Ne Anlama Gelir? 03 Ekim 2024 Perşembe 22:40 ABONE OL Muşamba, su geçirmezlik…

2 hafta ago

Yıl İle İlgili Yararlı Bilgiler

Yıl 30 Ekim 2008 Perşembe 20:43 ABONE OL Yıl Nedir?Dünyanın, güneş çevresinde tam bir dolanım…

3 hafta ago

Gebelik Izlemi tedavi yöntemleri, nedenleri, tanısı

Gebelik Izlemi GEBELİK İZLEMİ Gebelik izlemi, gebeliğin planlanmasıyla başlayan, sağlıklı sürdürülmesini ve sorunsuz bir doğumu…

2 ay ago

Menopoz tedavi yöntemleri, nedenleri, tanısı

Menopoz MENOPOZ Menopoz, ovaryan aktivitenin (üreme ve östrojen yapımı) yitimi ertesinde, menstrüasyonun kalıcı olarak kesildiği…

2 ay ago

Birçok Kadın Endometriyal Kanserin Önemli Uyarı İşaretini Bilmiyor

Yeni bir araştırmaya göre, çok sayıda kadın, kadın üreme organlarının en yaygın kanseri olan endometriyal…

2 ay ago

Çok mu Oturuyorsunuz? Egzersiz Sağlığınıza Verdiğiniz Zararları Telafi Edebilir

Her gün sekiz saat veya daha fazla oturan kişilerin, her hafta 140 dakikadan az orta/yoğun…

2 ay ago