Categories: SAĞLIK

Suda doğum hakkında bilmeniz gerekenler

Suda Doğum Nedir?

Suda doğum temel olarak doğumun tamamının ya da bir kısmının uygun şartlarda hazırlanmış bir havuz ya da küvet içerisinde gerçekleştiği doğum tipi olarak ifade edilebilir. Suda doğumun çeşitli avantajları vardır. Bu doğum yöntemi anne adayları için ağrının daha hafif olmasını, anestezi gereksinimi azaltması ve doğumu kısaltması sebebiyle avantajlar sunuyor. Suda doğum yapan anne adaylarının daha fazla endorfin salgılaması ağrının azalmasında en etkili nedenlerden birisi. Bunun yanı sıra su vücut ağırlığın daha az hissedilmesi, bebeğin çıkış yaptığı kanalların yumuşaması ile esnekliğin artması da doğumun kolaylaşmasına yardımcı oluyor. Vajinal doğumda epizyotomi gereksinimin gündeme gelme ihtimali suda doğumda daha az oluyor. Yapılan araştırmalarda suda doğumun sezaryen gereksinimini azalttığı gözlemlenmiştir. 38 suda doğum ve 70 normal doğum yapan kadın üzerinde yapılan araştırmada suda doğum yapan kadınlarda sezaryen gereksinimin gündeme gelme oranı 13,2 olarak bulunurken bu oran normal doğum yapan kadınlarda 32,9 olarak hesaplanmıştır. Ancak ihtimal azalmış olsa da eylemde sezaryen ihtimalinin her zaman göz önünde bulundurulması ve doğumun sezaryen için gerekli donanıma sahip bir hastanede gerçekleştirilmesi çok önemlidir.

Elbette bu doğumun bebek açısından faydaları da göz ardı edilmemeli. Bebeğin anne karnından suyun rahatlatıcı ortamına geçmesi doğumun bebek açısından çok daha konforlu olmasına yardımcı olur.

Suda Doğum Kimler İçin Uygundur?

Yapılan araştırmalar ve dünya genelindeki pek çok değerli kurumun tavsiyeleri ile suda doğum 37 ila 41. haftalar arasında düşük riskli gebeliklerde amniyotik sıvının uygunluğu ve bebeğin baş aşağı pozisyonda olması halinde gerçekleştirilebilir.

Aşağıdaki komplikasyonlar ya da semptomlar olması halinde suda doğum önerilmez.

Kanda ya da ciltte enfeksiyon olması,
Ateşin yüksek olması,
Fetal kalp atışının izlenmesi zorunluluğu,
Omuz distosisi öyküsü,
Sedasyon,
Daha önce erken doğum deneyimi ya da sezaryen ile doğum yapılması gibi durumlarda suda doğum önerilmez. Anne ve bebeğin tüm tetkiklerinin yapılması ve gebelik takibini gerçekleştiren hekimin onayı ile suda doğum normal doğum için konforlu bir alternatif olarak tercih edilebilir.
 

admin

Recent Posts

1 Ocak’tan İtibaren Geçerli Olacak: Toplu Ulaşımda Yeni 60-65 Yaş Kararı

Yeni Düzenlemenin Amacı Yeni düzenleme, 1 Ocak'tan itibaren 60-65 yaş aralığındaki bireylerin toplu ulaşımda daha…

1 saat ago

Emeklilere Yılbaşı İkramiyesi Verilecek mi? Gözler Hükümetin Açıklamasında

Emeklilere Yılbaşı İkramiyesi Verilecek mi? Gözler Hükümetin Açıklamasında Yılbaşı yaklaşırken, emeklilerin en çok merak ettiği…

2 saat ago

Uzak Şehir 6. Bölüm Özeti

Uzak Şehir 6. Bölüm Özeti Uzak Şehir dizisi, her bölümünde izleyicilere yoğun duygusal deneyimler sunarak…

14 saat ago

Akut Bakteriyel Rinosinüzit tedavi yöntemleri, nedenleri, tanısı

Akut Bakteriyel Rinosinüzit AKUT BAKTERİYEL RİNOSİNÜZİT Akut rinosinüzit, paranazal sinüs mukozasının enflamasyonudur. Burun mukozası da…

2 gün ago

Akut Otitis Media tedavi yöntemleri, nedenleri, tanısı

Akut Otitis Media AKUT OTİTİS MEDİA Akut otitis media (AOM) orta kulak ve havalı boşluklarının…

2 gün ago

Takım Sporları Çocuğunuzun Beyni İçin Büyük Puanlar Kazandırıyor

Yeni bir araştırma, çocuklukta takım sporlarının çocukların beynini keskinleştirmeye yardımcı olan özel bir şey olabileceğini…

2 gün ago