Bilhassa yiyecek ve içeceklerle beraber mikroskobik seviyede plastik parçalar, bedenimize girerek çeşitli sıhhat problemlerine niçin olabiliyor. Bu konudaki araştırmalar hala devam ediyor olsa da, insanoğlu gene de dikkatli davranmayı tercih ediyor.

Her neyse ki bilhassa içme suyunda bulunan mikroplastiklerden kurtulmanın kolay bir yolu bulunduğunu bilim adamları kanıtladı. Çin’deki Guangzhou Tıp Üniversitesi ve Jinan Üniversitesi’nden bir ara gelen bir ekip, içinden çeşitli minerallerin çıkarıldığı “yumuşak su” ve mineralli “sert su” üstünde yaptıkları çalışmada, her iki suya da nanoplastik ve mikroplastikler (NMP) ekledi.

Her iki su da kaynatıldıktan sonrasında bazı durumlarda NMP’ler, %90 oranında ortadan kaldırılabildi. Belirtilene gore bu oran, suyun türüne gore de değişim gösteriyor. Araştırmacıların yayınladığı bilimsel makalede netice şöyleki belirtiliyor: “Bu rahat kaynar su stratejisi, NMP’leri evlerdeki musluk suyundan ‘arındırabilir’ ve insanların su tüketimi kanalıyla NMP alımını zararsız bir halde hafifletme potansiyeline haizdir.

Kaynatma ve filtreleme işlemlerinin verimliliğini ölçmek için fazladan mikroplastikler araştırma örneklerine eklenmiş.

Meydana getirilen araştırmada “sert su” örnekleri kaynatıldığında oluşan kirecin, ısıtıldığında NMP’lerin bu kirecin içinde kalıp suya karışamadığı gözlenmiş. Bilhassa evde su ısıtıcısında suyunuzu kaynatıyorsanız, zaman içinde dibinde oluşan kireci de gözlemliyorsunuzdur. İşte bu kireç tabakası, zararı dokunan mikroplastikleri kabuk benzer biçimde sararak, suya geri karışmalarını önlüyor.

“Yumuşak su” üstündeki araştırmalarda da suyun içinde NMP’lerin neredeyse çeyreği oluşan daha azca miktardaki kireç tabakasının içine hapsolmuş.

Araştırmada “kaynatılmış su içmenin” genel olarak bu tür zararı dokunan mikroplastikleri engellemesi sebebiyle, uzun süreçli bir strateji olarak kullanılabileceği belirtiliyor.

Hemen hemen mikroplastiklerin insan vücudu üstündeki tesirleri kati olarak bilinmese de, içmek için kullandığımız suları kaynatmaya adım atmak kötü bir düşünce değil benzer biçimde görünüyor.


Science Alert’ün haberini Özgür Yıldız Türkçeleştirdi.

(Toplam: 1, Bugün: 1 )