P.G.M. Nedir?

P.G.M. Marmara Üniversitesi Spor Bilimleri ve Sporcu Sağlığı Araştırma ve Uygulama Merkezi (SBSAM) tarafından, bilimsel geçerliliği kanıtlanmış, tüm dünya sporcuları ve spor takımları tarafından aktif bir şekilde kullanılan Sporcu Performans Gelişim Sistemi’nin adıdır.

P.G.M. birçok spor dalında başarılı sonuçlar alan ülkelerinin, spor takımlarının,  sporcuların bu başarılarının ardında yatan en büyük etkendir.

SBSAM P.G.M. Programı Nasıl Çalışır?

Aynı takımda oynasalarda sporcular farklı yapılara sahiptir

P.G.M. sporcularına sağladığı performans ve sağlık desteğinde Antrenman Bilimlerinin en önemli ilkesi olan ”Bireysellik” ilkesini temel alır. Her sporcunun farklı olan anatomik-fizyolojik yapısı, sürat- kuvvet-esneklik gibi temel biomotorik becerileri, geçmişte yaşadığı sakatlıkları, psikolojik süreçleri vb. gibi birçok özellikleri ortaya çıkarılır. Elde edilen verilerin SBSAM Spor ve Sağlık bilimcileri tarafından değerlendirilmesi sonucu;

  • Sporcunun en sağlıklı ve verimli antrenman yapabileceği antrenman şiddetleri ve yüklenmeleri belirlenir.
  • Sporcuların takım içerisindeki ve takımın dünyadaki diğer takımlara göre performans karşılaştırması yapılır ve performans sürekli takip altında tutulur.
  • Sporcuların gelecekte yaşayabilecekleri sakatlık ve yaralanmalar önceden belirlenir, gerekli iyileştirme programı hazırlanır ve sporcunun sezon içerisinde takımdan uzak kalma olasılığı minimum seviyeye düşürülür.
  • Hazırlanan psikolojik destek ve beslenme programları sezon boyunca sporcuların zihinsel ve fizyolojik enerji düzeylerini en üst seviyede tutar.
  • Ulusal Sporcu Bilgi Bankası ”TEAM.net” sporcuların performans ölçüm ve değerlendirmelerinin, sakatlıklarının, tedavilerinin sürekli kaydını tutarar. Antrenör ve yöneticilere bu kayıtlara internet üzerinden ulaşmalarını sağlar.

Sporcuların bireysel farklılıkları nasıl belirlenir?

Bireysel farklılıkların belirlenmesi ancak performans ölçüm laboratuarlarında yer alan teknolojik donanımla mümkündür. SBSAM Performans Laboratuarı tüm dünyada kullanılan laboratuar kriter ve  protokollerine uygun çalışır ve Türkiye’nin en modern araştırma ve performans merkezlerinden birisi konumundadır.

Merkezimizde yapılan ölçümler ve kısaca özellikleri

VO2max Maksimum Oksijen Kullanabilme Kapasitesi Testi– Sporcunun aldığı oksijenin ne kadarını kaslarında enerjiye çevirebildiğini belirler. Bu testte sporcunun müsabakadaki dayanıklılığının kırılma noktası belirlenir. Ve yapılacak antrenmanlar bu kırılma noktası üzerinden hazırlanır. Bu değer her sporcuda farklıdır.

Laktat seviye belirleme– Özel bisiklet veya koşu bantlarında yapılan belirli yüklemeler sonucu kanda artan ve yorgunluğa neden olan maddenin (laktat) hangi şiddetlerde kanda ne kadar arttığının belirlenir. Bu seviyeyi düşürmeye yönelik çalışmalar test sonucuna göre hazırlanır.

Wingate Anaerobik Güç Testi- Sporcunun maksimum şiddetteki eforunda, bu dirence ne kadar süre dayandığı, sergilediği gücün birim olarak ne kadar yüksek olduğu hakkında bilgiler verir. Çoğu daldan sporcu için en önemli testlerden bir tanesidir.

Önceleme Zamanı Testi– Sporcunun zamanlama yeteneğini belirler. Takım sporları için önemli bir bileşendir.

Patlayıcı Kuvvet ve Denge Testi– Gelecekte yaşanabilecek sakatlıkları belirlemede rol oynayan önemli testlerdir.

Biyomekaniksel Analizler– Saniyede 200 kare çekebilen özel videolar sayesinde sporcuların teknik ve hareket analizleri yapılır.Yanlış teknik düzeltilerek performansa ve sakatlıkların azaltılmasında hayati yer tutar.

Laboratuar Testleri– Sporcuların kan ve idrarlarından alınan örnekler üzerinde yapılan incelemeler sonucu, sporcunun o anki sağlık durumu belirlenir ve ortaya çıkması muhtemel hastalıklar ve sakatlanmalar için önlemler alınır.

İvmelenme testleri, sürat testleri, dal analizleri, kuvvet ölçümleri gibi sporcunun performansına büyük etki edecek daha birçok test ve ölçüm SBSAM tarafından gerçekleştirilmektedir.

 

(Toplam: 59, Bugün: 1 )