Japon ve Çin mutfağı başta olmak üzere Uzak Doğu mutfaklarında sıkça kullanılan, son yıllarda dünya genelinde bilinirliği artan malzemelerden soya filizini masaya yatırıyoruz bugün. Soya filizi nedir, soya filizi nasıl yapılır ve yetiştirilir, soya filizi nasıl kullanılır, nasıl yenir gibi aklınıza takılabilecek tüm sorulara yanıt veriyor, mutfaklarımıza çok sık konuk etmediğimiz, oysa çokça faydası bulunan soya filizini herkes yakından tanısın istiyoruz.
Siz de evinizde, kendi ellerinizle soya filizlerinizi yapmak isterseniz soya filizi yetiştirme ile ilgili aşağıdaki adımları tek tek uygulamanız yeterli olacaktır. Üstelik düşündüğünüzden bile kolay olacak!
İçindekiler
Soya filizi kısaca, soya fasulyesi bitkisinin henüz genç ve yeşil sürgünleri olarak tanımlanabilir. Tohumların su altında bekletilip çimlendirilmesiyle elde edilen soya filizi, dünya üzerinde özellikle Japonya ve Çin gibi ülkelerde geleneksel olarak tüketilen bir besin maddesidir. Dünya genelinde “moyashi” adıyla da anılan soya filizleri özellikle vegan ve vejetaryen mutfaklarda sıkça kullanılır. Çünkü içeriğinde bolca protein, lif, vitamin ve mineral bulunur. Bu maddeler de soya filizini hem besleyici hem de doyurucu bir besin kaynağı haline getirir. Tüm bu yararlı maddelere rağmen düşük kalorili bir besin olması da onu diyet dostu malzemelerden biri haline getirir. -
Soya filizi nasıl yapılır, nasıl yetiştirilir?
Soya filizini kullanıyor ama sürekli hazır olarak almak istemiyorsanız ya da daha önce hiç denemediyseniz ve evde, kendi ellerinizle yetiştirilip soya filizini denemek istiyorsanız şu adımları takip ederek evde kendi soya filizlerinizi kendiniz yapabilirsiniz:
Soya fasulyesi alarak işe başlayın. Ardından soya fasulyelerini güzelce yıkayıp cam bir kavanozun içine aktarın. Üzerini suyla doldurup kapağını kapatın ve bu şekilde 1 gün bekletin. Ertesi gün bir süzgeç alın, üzerine kağıt havlu yayın ve kavanozda su içinde beklettiğiniz soya fasulyelerini bu süzgecin üzerine alın. Soya fasulyelerinin üzerine yine bir kağıt havlu örtün ve nemlendirin. 4-5 gün boyunca kağıt havluları yenileyip nemlendirerek aynı işlemi sürdürün. 4-5 günün sonunda fasulyeleriniz filizlenmeye başlayacaktır. İşte bu kadar! -
Soya filizinin faydaları nelerdir?
Soya filizini nasıl yetiştirebileceğinizi hızlıca anlattık, peki onu neden evde yetiştirmelisiniz, soya filizi ne işe yarar dersiniz? Gelin, soya filizinin yaygın olarak bilinen faydalarına göz atalım şimdi:
Soya filizi, protein, lif, vitamin ve mineral açısından zengin bir besin olduğu için bağışıklık sistemini güçlendirir. İçerdiği besin lifi sayesinde sindirim sistemini düzenler. Fosfor, kalsiyum, potasyum ve magnezyum gibi mineralleri içerdiği için kemik sağlığını destekleyici etkiler oluşturur. İçeriğindeki yararlı maddeler sayesinde özellikle vegan ve vejetaryen beslenenler için önemli bir protein kaynağıdır. Bunların yanında soya filizi düşük kalorili olduğu için kilo vermek isteyenlere destek olur. İçerdiği B vitamini kompleksi ve mineraller sayesinde sinir sisteminin sağlıkla çalışmasına yardımcı olur. Kolesterol seviyelerini düşürmeye yardımcı olabilir ve bu sayede kalp sağlığını destekleyebilir. Kan şekeri seviyelerinin kontrolünde de rol üstlenebilen soya filizi diyabet riskini azaltmaya da yardımcı olabilir. -
Soya filizi nasıl kullanılır, nasıl yenir?
Noodle Bowl Tarifi
“Soya filizi nasıl yenir?”, “Soya filizi nasıl kullanılır?” diye düşünenler için evde, ellerinizle yetiştirdiğiniz soya filizleriyle yapabileceklerinizi de hemen sıralayalım:
Soya filizini doğrudan çiğ halde tüketebilirsiniz. Taze haliyle onu salatalarınıza ekleyebilir, sandviçlerinize, dürümlerinize ilave edebilirsiniz. Yemeklerin üzerinde bir süs olarak da taze soya filizlerini değerlendirebilirsiniz. Bunun dışında soya filizini Uzak Doğu yemeklerinde olduğu gibi soteleyerek yaptığınız yemeklerde, wok tavada pişireceğiniz yemeklerde pişirerek de değerlendirebilirsiniz. Özellikle kırmızı ve beyaz et de kullanarak hazırlayacağınız sebze yemeklerine çok yakışır, aklınızda bulunsun. Soya filizini farklı olarak kullanmak isterseniz çorbalarınıza ilave edebilir, noodle ve makarna tariflerinize dahil edebilir, kahvaltılarda yaptığınız çırpılmış yumurta, omlet gibi kahvaltılıklara da ekleyebilirsiniz. Soya filizleriyle aynı zamanda nefis soslar ve garnitürşer de hazırlanır, aklınızda bulunsun.
Doyamayanlar için bir de videomuz var!