Zayıflamak için meydana getirilen diyetin kesinlikle kişiye hususi olması, internetten ya da dost çevresindeki sohbetlerden duyulanlarla hareket edilmemesi gerekiyor. Zira popüler diyetlerin ya da kişiye oldukça kısa sürede birkaç kilo birden verdirmeyi vaat eden şok diyetlerin gelişigüzel uygulandığında oldukça ciddi sıhhat problemlerine yol açabildiğini vurgulayan Beslenme ve Rejim Uzmanı Evrim Demirel, “Üstelik sağlıksız ve düzensiz meydana getirilen bu biçim sürdürülebilirliği olmayan rejimlerle verilen kiloların korunması mümkün olmadığı benzer biçimde, kısa sürede yeniden kilo alınması da kaçınılmaz olacaktır” dedi. İşte sıhhatli, tertipli ve kalıcı bir kilo kaybı için sürdürülebilir beslenmenin püf noktaları:
1-Emin olun ve adım adım yol alın
Zayıflamaya niyetlendiğinizde derhal harekete geçin, ötelemeyin. Mevcut durumunuzu değerlendirerek, gelecekte nerede olmak istediğinizi belirleyerek zayıflamaya başlayın. Fazlaca süratli aksiyon alarak aşırı kurallar çerçevesinde beslenme ve seviye değişikliklerine gitmeyin, adım adım yol alın. Mesela; beslenme alışkanlıklarınızda fena seviye yada oldukça sağlıksız gıda seçimleriniz var ise ilk olarak oraya odaklanın, daha sıhhatli besinler seçin ve öğünlerinizin aralığını düzenleyin. Ya da oldukça hareketsiz bir yaşamınız var ise spor salonlarına gitmek yerine ilk etapta bir adım sayar alarak günlük adım sayısını artırmaya çalışın.
2- Yüksek karbonhidratlı besinlere dikkat edin!
Kan şekerini hızla artırıp peşinden hızla düşüren karbonhidratlı besin tüketimine oldukça dikkat edin. Bu durum oldukça daha aç hissetmenize niçin olarak daha çok yemek yemenize niçin olur. Sıhhatli kilo kaybı için bir uzman desteğiyle size hususi düzenlenmiş, dengeli bir beslenme planı ile porsiyon kontrolü sağlayabilirsiniz.
3- Kahvaltılarınızda proteini artırın
Proteinin oldukça yavaş sindirilen bir gıda grubu bulunduğunu ve açlık hormonlarını bastırarak tok kalmaya destek sağladığını belirten Beslenme ve Rejim Uzmanı Evrim Demirel “Ek olarak yüksek proteinli kahvaltı ilerleyen saatlerde iştahımızın daha azca olmasına ve daha uzun sürede acıkmamıza destek sağlar. Averaj bir kahvaltı öğününde 15-20 gr protein içinde ne olduğu olan gıdaları tercih ediniz. Mesela; yumurta alerjisi ya da kalp ve damar sorununuz yok ise her gün 1 haşlanmış yumurtanın yanına 1 dilim beyaz ve 1 dilim kaşar peyniri yada değişik peynirlerden birini tükettiğinizde protein ihtiyacını karşılamış olmuş olursunuz. Bunu sıhhatli posa deposu olan tam buğday ekmeği, sıhhatli yağ deposu olan avokado, zeytin/ceviz ya da posalı sebzelerle destekleyebilirsiniz.
4- Beslenme düzeni oluşturun
Sağlıksız beslenmenin en mühim kurallarından biri de tertipli saatlerde oluşturulan öğünler. Saatlerin düzensiz olması, geç saatlerde yiyecek yenilmesi hareketsizlikle metabolizmanızın yavaşlamasına ve oldukça daha kilo almanıza niçin olur. Evden de çalışıyor olsak kesinlikle öğün aralıklarını belirlemek ve sıhhatli evde yapılmış yiyecekleri tercih etmek gerekir.
5- Yeterince uyuyun
Kafi uyku hormonların daha dengeli olmasını ve vücudumuzun fazladan enerji isteği duymadan kendini onarıp tazelemesini sağlıyor. Uykusuzluk durumunda, açlık hormonu olan ghrelin artarken, kilo kontrolünü elde eden leptin hormonunu azalıyor. Vücut oldukça açlık duygusu yaşadığından yüksek kalorili yiyeceklere gereksinim duyuyor. Bunun haricinde uykusuzluk kişinin duygu durumunu fazlası ile negatif yönde etkilediğinden, duygusal açıdan mutlu olabilmek için daha oldukça karbonhidratlı ve kalorili gıdaları tercih ediyoruz. Tüm bu nedenlerden dolayı yeterince uyumak, bilhassa geceleri geç yatmamak zayıflama sürecinde de büyük ehemmiyet taşıyor.
6- Popüler rejimlere dikkat edin
Ne yazık ki bazen toplumsal mecralarda ve kulaktan dolma bilgilerle ortaya çıkan ortamda dolaşan bir oldukça rejim çeşidi var. Aralıklı oruç, ketojenik rejim, alkali rejim, su rejimi benzer biçimde bilimsel yönlerinin asla kanıtlanmadığı yada kanıtlanıp aslına bakarsak zayıflama için değil bazı hastalıkların tedavisinde kullanılan rejimler sayabileceklerimizden bazılarıdır. Bilhassa günümüzde adı oldukça fazla geçen aralıklı oruç ve ketojenik beslenme biçimleri diyetisyeniniz uygun görmüş olduğu koşullarda size nazaran düzenlenerek yapılmalıdır” diyor. Aksi taktirde kontrolsüzce, bir uzman tarafınca hazırlanmadan tercih edilen rejimler ciddi sıhhat problemlerine yol açabiliyor.
7- Yemeklerinizi planlayın
Sıhhatli kilo verip devamında beslenme alışkanlıklarının oluşabilmesi için en mühim süreçlerden biri de ne süre, ne oranda, ne yediğinizdir. Sıhhatli zayıflama için oluşturulan beslenmenin öğün düzenini belirledikten sonrasında, ne yiyeceğinizin planını da evvel belirlemek ve alışverişleri ona nazaran listelemek doğru olacaktır.
8- Kesinlikle tertipli egzersiz yapın
Meydana getirilen bilimsel emek harcamalar; tertipli egzersizin sağlığa genel faydalarının yanı sıra zayıflamada de oldukça büyük ehemmiyet taşıdığını ortaya koyuyor. Egzersizin sıhhatli bir rejim ile birleştiğinde yalnızca kalori kısıtlamasına bağlı kalmadan zayıflamanın etkinliğini de artırdığını vurgulayan Beslenme ve Rejim Uzmanı Evrim Demirel şu şekilde konuştu:
“Haftada 150 dakika orta düzeyde fizyolojik aktivite ya da 75 dakika yoğun aktivite yapmak sıhhatli bir beslenme ile birleştiğinde kilo vermeyi ve ideal kiloyu korumada büyük ehemmiyet taşıyor. Tertipli egzersiz metabolizmayı ve günlük yağ yakımını hızlandırırken, yağsız vücut kitlesinin korunmasına destek oluyor. Ne yazık ki günlük hayatımızdaki ritüeller, evi temizlemek, alışveriş yapmak, çim biçmek benzer biçimde aktiviteler kilo vermek için kafi egzersizler değildir. Kilo vermek için egzersizin tertipli olarak meydana getirilen, tekrarlayan fizyolojik aktiviteler olması gerekir. Fizyolojik aktiviteyi, kesinlikle zayıflamanın bir cezası olarak görmeyin ve size uygun, keyif alacağınız türlerini tercih edin.”
9- Su içmeyi ihmal etmeyin
Sıhhatli kilo vermek için su tüketimi son aşama mühim. Bu yüzden gün içinde kesinlikle kafi oranda su içmeyi dikkatsizlik etmeyin. Bir insanoğlunun günlük su ihtiyacının kilosu ile orantılı bulunduğunu belirten Beslenme ve Rejim Uzmanı Evrim Demirel, “Kilo başına 20-30 ml’den hesaplayarak günlük su ihtiyacımızı belirleyebiliriz. İçtiğimiz su midemizde doygunluk hissini artırarak yüksek kalori içeren gıdaların tüketilmesini azaltacağından zayıflamamıza destek sağlar” dedi.
Muşamba Nedir, Ne Anlama Gelir? 03 Ekim 2024 Perşembe 22:40 ABONE OL Muşamba, su geçirmezlik…
Yıl 30 Ekim 2008 Perşembe 20:43 ABONE OL Yıl Nedir?Dünyanın, güneş çevresinde tam bir dolanım…
Gebelik Izlemi GEBELİK İZLEMİ Gebelik izlemi, gebeliğin planlanmasıyla başlayan, sağlıklı sürdürülmesini ve sorunsuz bir doğumu…
Menopoz MENOPOZ Menopoz, ovaryan aktivitenin (üreme ve östrojen yapımı) yitimi ertesinde, menstrüasyonun kalıcı olarak kesildiği…
Yeni bir araştırmaya göre, çok sayıda kadın, kadın üreme organlarının en yaygın kanseri olan endometriyal…
Her gün sekiz saat veya daha fazla oturan kişilerin, her hafta 140 dakikadan az orta/yoğun…