Türkiye Havacılık ve Uzay Endüstri A.Ş. (TUSAŞ) tarafınca üretilen Ulusal Muharip Tayyare Kaan ilk uçuşunu bugün gerçekleştirmiş oldu. KAAN’ın ilk uçuşunda pilot koltuğunda kontrol pilotu Barbaros Demirbaş oturdu. KAAN’ın ilk uçuşunu başarıyla tamamlamasının ve piste dönemsinin arkasından, KAAN uçağın yapımında ve geliştirilmesinde çalışan personel tarafınca alkışlarla karşılandı.
Uzunluğu 21 metre, kanat açıklığı 14 metre olan Kaan ile Türkiye 5. nesil tayyare üreten sayılı ülkeler arasına girdi.
CNN TÜRK Hususi Haberler Şefi Fulya Öztürk KAAN’ın ilk uçuşu ile ilgili olarak son detayları aktarırken, ‘08.50’de kalkışı yapmış oldu, 09.01’de inişi gerçekleştirmiş oldu. Takımlar uçuşun oldukca başarı göstermiş geçtiğini söylemiş oldu. Başarı göstermiş bir halde kalkış ve iniş yapmış oldu. Önden bir F-16 kalkış yapmış oldu. Büyük bir coşku var.’ ifadelerini kullandı.
SÜPER SEYİR ÖZELLİĞİNE SAHİP
Radar izini düşüren hususi boyası ve tasarımı, beden içi istasyonları ve ihtiva ettiği yüksek teknolojiler ile Kaan 5. nesil bir tayyare olarak üretildi. Ek olarak uçakta yüzlerce kilometre ötedeki onlarca düşmanı aynı anda takip edebilecek yerli üretim AESA radarı bulunacak. Bunun yanında Kaan art yanıcı kullanmadan süper sonik hızlara çıkılabilmesini elde eden süper seyir özelliğine de haiz olacak. Süper itki sistemi, kaska monteli nişangah, bileşik açıklıklı radar sistemi (SAR), kızılötesi arama ve takip sensörü, elektro-optik hedefleme sistemi şeklinde son teknoloji sistemler de Kaan’ın özellikleri içinde yer alacak. Uçakta tamamen yerli imkanlarla üretilen havadan havaya ve havadan karaya akıllı cephaneler kullanılacak.
Ulusal Muharip Tayyare Kaan’ın uçuşundan ilk görüntüler…
Genelkurmay Eski İstihbarat Başkanı Korgeneral İsmail Hakkı Pekin, “Kaan’ın seri üretime geçmesi 10 yılı bulur. Sadece seri üretime geçtikten sonrasında Türk Hava Kuvvetleri, İsrail dahil bölgedeki en kuvvetli hava kuvvetleri haline gelecek” dedi. Pekin hava filosunun büyük bir kısmının Kaanlardan, kalanının da modernize edilmiş F-16’lardan oluşacağını beyan etti.
KAAN’IN F-35’TEN ÜSTÜN ÖZELLİKLERİ VAR
Pekin, Kaanların bazı özelliklerinin İsrail ve ABD’nin elindeki F-35’ten daha üstün bulunduğunu belirtirken “İkisi de görünmez teknolojiye haiz. Sadece Kaan F-35’den daha çok cephane taşıyabiliyor. Yerli ve ulusal Gökdoğan ve Bozdoğan füzeleri takılabiliyor. Ek olarak Kaan çift motorlu. Manevra kabiliyeti daha yüksek ve menzili daha uzun. Üstelik çok önemli bir elektronik harp kabiliyetine haiz” dedi. Türkiye F-35 harp uçaklarının üreticilerinden biri konumundaydı. Türk Hava Kuvvetleri’nde ortalama 100 tane F-35 alınması planlanıyordu. Sadece 2019 senesinde haksız yere F-35 programından çıkartıldı.
YERLİ MOTOR YOLDA
İsmail Hakkı Pekin Ulusal Muharip Tayyare Kaan için hemen hemen işin başlangıcında olduğumuzu söyleyerek “Fazlaca kontrol yapılması lazım. İlk prototipler ABD’den alınan F-16 motorları ile uçacak. Sadece TUSAŞ Motor Endüstri (TEI) yerli motoru üretmek için muhteşem bir emek harcama halinde” açıklamasında bulunmuş oldu.
Emekli General Pekin Kaanların üretiminde İngiliz BAE Systems şirketi ile ortak çalışıldığını ifade ederek “İngilizler de 6. nesil tayyare için çalışmalara başladılar. Bu uçağın üretiminde Kaan’dan öğrenilen teknolojileri kullanıyorlar. Doğrusu aslen Kaan’da 6. nesil uçaklarda kullanılan teknoloji var” dedi.
KAAN 17 Mart 2023’te hangardan çıkarak pist başı yapmış oldu. Geride kalan 9 aylık süreçte Türk mühendisleri tarafınca gökyüzüyle buluşturulmak için hazırlandı. İlk uçuş görevi için girmiş olduğu testleri başarıyla tamamlandı.Tasarım ve imalatıyla ulusal olan KAAN’ın kanat açıklığı 14, yüksekliği 6, uzunluğu ise 21 metre. Kokpiti ise tek kişilik. Çift motoru, yüksek manevra kabiliyeti, radara düşük görünürlüğü, beden içi tabanca taşıyabilmesi ve elektronik harp kabiliyeti de KAAN’ın dikkat çeken özelliklerinden.
KAAN’ın özellikleri…
2040 YILINDA 300 UÇAKLIK MUAZZAM BİR FİLO
Emekli Hava Korgeneral Erdoğan Karakuş, Ulusal Muharip Tayyare Kaan’ın Türk Hava Kuvvetleri için oldukca büyük bir güç çarpanı olacağını söylüyor. Karakuş “Sadece birazcık zamanı var. İlk uçağın 2030 senesinde teslim edilmesi umut ediliyor. Üretimi de 2040 da tamamlanacak. 2040 senesinde Türk Hava Kuvvetleri 300 uçaklık çok önemli bir hava gücüne haiz olacak” dedi.
YUNANLARIN RAFALE’SİNDEN ÇOK DAHA İYİ
Geçtiğimiz yıllarda Yunanistan Fransızların Rafale uçağından 24 tane sipariş etmişti. Ulusal Muharip Tayyare Kaan’ın 5. nesil bir tayyare bulunduğunun altını çizen Karakuş “Kaan kesinlikle bu Rafale uçaklarına üstünlük sağlayacak” diye beyan etti. 5’inci nesil Kaanların aksine Rafale’ler daha eski olan 4,5’uncu nesil teknolojiye haiz. Mesela Kaan’ın radara karşı görünmez kabiliyeti varken Yunanistan Hava Kuvvetleri elindeki Rafale’lerde bu şekilde bir özellik bulunmuyor.
‘MİLLİ MUHARİP UÇAK PROJESİ ÇEŞİTLİ ÜLKELER TARAFINDAN BALTALANMAK İSTENİYOR’
Ulusal Muharip Tayyare Kaan‘ın üretim süreci başlarken üretilen ilk parça basına yansıdıktan sonrasında “kalorifer peteğine benziyor” diyerek negatif yorumlarda bulunulmuştu. Emekli Hava Korgeneral Erdoğan Karakuş, Ulusal Muharip Tayyare Projesi hakkında meydana getirilen negatif yorumların, projeyi baltalamak isteyenler tarafınca dile getirildiğine işaret ederek şunları söylemiş oldu:
“Bu biçim yorumlar yalnız Türkiye içinden değil Türkiye dışından da yapılıyor. Ulusal Muharip Tayyare projesi Türkiye dışından hatta çeşitli ülkeler tarafınca da baltalanmak isteniyor. Elbet “ne kadar kişiye yanlış kişiye data aktarabilirsek o denli iyi” diye düşünen fena niyetli kişilerle savaşım ederek yola devam etmek lazım. Bu biçim yorumların gerçek olmadığını hepimiz görüyor. Türkiye en kısa zamanda en iyi uçağı üretecek ve Türk Hava Kuvvetleri‘ne teslim edecektir”