Categories: GENEL BİLGİLER

Soğuk havada arabalar niçin zor çalışıyor?

Soğuk havada arabalar niçin zor çalışıyor?

Ülkemizin her tarafında olmasa bile, kışın fazlaca soğuk geçmiş olduğu yerlerde, bilhassa sabahları soğuk havada arabaların motorunu çalıştırabilmek mesele olur. Bu probleminin temel üç sebebi vardır ve birleştiklerinde sabah erkenden, soğuk havada insana ter döktürürler.
Benzin de öteki sıvılar benzer biçimde soğuk havada daha azca buharlaşır. Bunu yazın güneş gören bir kaldırıma su döktüğünüzde görebilirsiniz. Buradan derhal buharlaşan su, gölgedeki kaldırıma döküldüğünde kolayca buharlaşamaz, bir süre orada kalır. Benzin de soğuk havada kolayca buharlaşamayınca, buji ateşlediğinde tutuşması da zor olur.

Motor yağı soğuk havada kalınlaşır. Buna örnek olarak reçeli gösterebiliriz. Sıcak havada daha akıcı olan reçel, buz dolabına konulup çıkartıldığında kavanozdan daha zor akar. Böylece anahtarı çevirdiğinizde motorunuz, döner kısımlarının olduğu yataklarda kalınlaşmış yağın direnci ile karşılaşır.
Soğuk havalarda akü de mesele çıkartır. Esasında akla şu sual gelebilir. Cep radyonuzun pillerinin ömrünü uzatmak için buz dolabında saklanılması tavsiye edilir, doğrusu soğuk ortam pil için iyidir. Öyleyse bir çeşit pil olan akü soğuk havada doğru dürüst niçin çalışmaz?
Otomobil aküsünden elektrik elde edilmesi de öteki pillerde olduğu benzer biçimde kimyasal bir reaksiyondur. Sadece soğuk havada bu tepki yavaşlar ve marş motorunuza gerekenden daha azca güçte elektrik gelir. Bu da motorun ilk hareketi için gerekenden daha yavaş dönmesine niçin olur.
Yeri gelmişken izah edelim. Kalem pillerin içindeki de bir çeşit kimyasal reaksiyondur. Bilhassa kuru pillerin kullanılmadıkları zamanlarda bile fazlaca azca da olsa elektrik kaçırdıkları bilinir. Bundan dolayı bu kaçak kimyasal reaksiyonu en aza ve yavaşa indirebilmek için, pillerin kullanılmadıkları zamanlarda buz dolabında muhafaza edilmeleri tavsiye edilir.
Pillerin buz dolabına konulmaları ömürlerini artırabilir sadece kullanma esnasında tam performans alabilmek açısından piller oda sıcaklığında olmalıdırlar. Aslına bakarsanız günümüzün gelişmiş pilleri, o denli uzun muhafaza ömrüne sahiplerdir ki, buzdolabına konulup konul mamaları pek bir şey fark ettirmez.

admin

Recent Posts

Akut Bakteriyel Rinosinüzit tedavi yöntemleri, nedenleri, tanısı

Akut Bakteriyel Rinosinüzit AKUT BAKTERİYEL RİNOSİNÜZİT Akut rinosinüzit, paranazal sinüs mukozasının enflamasyonudur. Burun mukozası da…

5 saat ago

Akut Otitis Media tedavi yöntemleri, nedenleri, tanısı

Akut Otitis Media AKUT OTİTİS MEDİA Akut otitis media (AOM) orta kulak ve havalı boşluklarının…

5 saat ago

Takım Sporları Çocuğunuzun Beyni İçin Büyük Puanlar Kazandırıyor

Yeni bir araştırma, çocuklukta takım sporlarının çocukların beynini keskinleştirmeye yardımcı olan özel bir şey olabileceğini…

5 saat ago

Günlük Adım Sayısı Arttıkça Depresyon Olasılığı Düşüyor

Yeni bir araştırma, günlük adım sayısını, mütevazı seviyelerde bile artırmanın, depresif semptomlarda bir azalma ile…

5 saat ago

Yeni Bir Yıla Girerken…

      , , ,Her kış ilkbaharı, sonra heyecanla yazı bekleriz. Beklediğimiz güneş, deniz, kum keyfi ile…

5 saat ago

Rüyada Güneş Işığı Vurması Ne Anlama Gelir?

Rüyada Güneş Işığı Vurması Ne Anlama Gelir?,Rüyada Güneş Işığı Vurması Ne Anlama Gelir? Ne Demek,…

5 saat ago