[ad_1]
Skoda Karoq 2018 testine geçmeden önce bu modelin doğuşuna dair bazı bilgiler vermek yerinde olacaktır. Skoda, SUV dünyasına geç girdi ama bugün gelinen noktada çok başarılı olduğu söylenebilir. İlk olarak 2009 yılında tanıtılan Yeti ile SUV dünyasına adım atan Skoda, bu aracın hafif ticari araçlara benziyor oluşu ile biraz eleştirilse de kullananlar oldukça memnundu. 2013’te makyajlanan Yeti, artık markanın hedeflerini karşılamıyordu ve rekabette de geri kalmaya başlamıştı. Yaklaşık yedi yıl sonra, 2016’da tanıtılan Kodiaq, Yeti’nin devamı değildi çünkü bir üst sınıfta yer alıyordu. Bu araç, özellikle rakiplerinden büyük olan boyutlarıyla çok sevildi. Ülkemizde de ciddi bir alıcı kitlesi bulunuyor. Bununla yetinmeyen Çek marka, geçtiğimiz yıl kompakt SUV segmentinde yer alan Karoq’u tanıttı. Bu anlamda, Yeti’nin gerçek takipçisinin Karoq olduğunu söyleyebiliriz. Tabii iş bununla da bitmeyecek çünkü küçük sınıfta rekabet edecek bir crossover da yolda.
Skoda Karoq 2018 modeli testi bu aracın kompakt SUV segmentinde iyi bir çözüm sunduğunu gösterdi. VW’nin MQB platformu üstünde yükselen Karoq, grup içinde Seat Ateca ve VW T-Roc gibi modellerle aynı altyapıyı paylaşıyor. Volkswagen Tiguan, Peugeot 3008, Hyundai Tucson, Opel Grandland X, Dacia Duster, Ford Kuga, Seat Ateca, Renault Kadjar ve Nissan Qashqai gibi modellerle rekabet edecek olan Karoq’un; Audi Q3, BMW X1, Volvo XC40 ve Mercedes GLA gibi premium rakipleri de bulunuyor.
Skoda Karoq donanım paketleri şöyle: Araç, ülkemizde Ambition ve Style adlı iki donanım seviyesiyle satılıyor. Ambition’ın güvenlik donanımında; sürücü ve ön yolcu hava yastıkları ve gergili ön emniyet kemerleri, yan ve perde hava yastıkları, elektronik stabilite kontrol sistemi (ESC), ABS, elektronik patinaj önleme sistemi (ASR), elektronik diferansiyel kilidi (EDL), çoklu çarpışma freni, sürücü yorgunluk tespit sistemi, elektronik park freni, autohold fonksiyonu, aktif ön kafalıklar ve lastik basınç kontrol sistemi gibi özellikler sunuluyor. Style’da ise bunlara ek olarak; adaptif aydınlatma sistemli full LED farlar ve ön far yıkayıcısı ve köşe dönüş özellikli ön sis farları yer alıyor. Ambition’ın konfor ve teknoloji donanımlarına bakıldığında; Maxi-DOT bilgi ekranı, hız sabitleyici (hız sınırlama fonksiyonu ile birlikte), yağmur sensörü, radyo ekranına entegre görsel destek özellikli arka park sensörü, far sensörü (eve geliş, evden çıkış, tünele giriş, gündüz lambası), klima,
yükseklik ve derinlik ayarlı direksiyon simidi, yükseklik ve bel destek ayarlı ön koltuklar, Bolero 8.0 inç dokunmatik ekranlı multimedya sistemi, bluetooth,
SmartLink+ (Apple CarPlay, Android Auto, MirrorLink, Smartgate), sekiz adet hoparlör, üç kollu çok fonksiyonlu deri direksiyon simidi, USB bağlantı noktası, SD kart okuyucu, stop/start ve fren enerjisi geri kazanımı, otomatik katlanabilir yan aynalar, elektrikli ön ve arka camlar ve deri kaplı vites topuzu yer alıyor. Style’da ise bunlara ek olarak; renkli-Maxi DOT bilgi ekranı, anahtarsız giriş ve çalıştırma sistemi (KESSY), radyo ekranına entegre görsel destek özellikli ön ve arka park sensörleri, Klimatronik (çift bölge kontrollü, hava kalite sensörlü tam otomatik klima), 10 renkli LED iç ambiyans aydınlatması, üç kollu çok fonksiyonlu deri ve DSG kontrol özellikli spor direksiyon simidi, karartılmış arka camlar, yak bölümü aydınlatıcısı (ön ve arka bölümde) ve gözlük saklama kabı yer alıyor. Son olarak Ambition’ın dış tasarımında; 16 inç hafif alaşım jantlar, LED gündüz sürüş aydınlatmaları, LED arka farlar, dış dikiz aynalarına entegre yan sinyal lambaları, krom çerçeveli ön ızgara, siyah renkli tavan rayları ve krom kaplama iç kapı kolları bulunuyor. Style’da ise ek olarak 17 inç hafif alaşım jantlar, krom yan cam çerçeveleri ile gümüş renkli tavan rayları yer alıyor.
Skoda Karoq motor seçenekleri şöyle: Ülkemizde üç motor seçeneği ile satılıyor. Benzinli motor seçeneklerini 1.0 ve 1.5 lt TSI oluştururken, dizel isteyenler için 1.6 lt TDI mevcut. Üç silindirli olan 1.0 lt TSI motorun hacmi 999 cc. Küçük hacmine rağmen 5000-5500 d/d aralığında 115 HP güç üreten bu motorun toku ise 2000-3500 d/d aralığında 200 Nm. Altı ileri manuel şanzımanla 187 km/s maksimum hıza ulaşan Karoq, yedi ileri çift kavramalı DSG şanzımanla ise 186 km/s’ye erişiyor. 0-100 km/s hızlanmasını manuel şanzımanla 10.6 sn’de tamamlayan Karoq’un otomatik versiyonu ise aynı disiplini 10.7 sn’de tamamlıyor. Kısacası manuel ile otomatik arasında bir performans farkı yok. Bu motor seçeneğinin ortalama tüketimine baktığımızda ise manuelde 5.4 lt/100 km, otomatikte 5.3 lt/100 km gibi ekonomik değerlere rastlıyoruz. DSG şanzımanlı Karoq 1.0 TSI, 1361 kg ile manuelden 21 kg daha ağır.
Diğer benzinli Karoq motor seçeneğini ise dört silindirli 1.5 lt TSI oluşturuyor. Bu motor, ülkemizde sadece DSG şanzımanla satılıyor. Silindir kapatma teknolojisine sahip olan bu motor, 5000-6000 d/D aralığında ürettiği 150 HP güç ve 1500-3000 d/d aralığında elde edilen 250 Nm tork ile oldukça performanslı. 203 km/s maksimum hızı ve 8.6 sn’lik 0-100 km/s hızlanmasıyla performansını kanıtlayan 1393 kg’lik Karoq 1.5 TSI, 5.6 lt/100 km’lik ortalama tüketimiyle de oldukça iddialı.
Bildiğiniz gibi ülkemiz dizel pazarı ve Karoq’un en merak edilen motoru 1.6 TDI. 3250-4000 d/d aralığında 115 HP güç ve 1500-3200 d/d aralığında 250 Nm tork üreten Skoda Karoq 1.6 TDI, hem manuel hem de DSG otomatik şanzımana sahip. Her iki şanzıman seçeneğinde de 188 km/s maksimum hıza sahip olan Karoq, 0-100 km/s hızlanmasını ise 10.7 sn’de tamamlıyor. 1.6 TDI DSG ise aynı hıza 10.9 sn’de ulaşıyor. Tüketim değerlerine bakıldığında, 4.3 lt/100 km ile DSG daha başarılı. Manuel versiyonun fabrika verisi ortalama tüketim verisi 4.6 lt/100 km.
Görüldüğü gibi tüm Karoq motor seçenekleri tatmin edici bir performans ile verimliliği bir arada sunuyor. Karoq’un 1.5 lt motor seçeneğinde, kasım ayından itibaren 4×4 çekiş özelliği de sunulacak.
4382 mm uzunluğunda olan Karoq, 1841 mm genişliği ve 1603 mm yüksekliği ile tam bir kompakt SUV. 2638 mm’lik aks aralığı geniş bir kabin anlamına geliyor.
Karoq, modern dış görünümüyle etkileyici bir duruşa sahip. Keskin geometrik şekilli farlarla üç boyutlu bir görünüm sunan aracın ön bölümü, güvenlik ve sağlamlığı ifade ediyor. Yandan bakıldığında ise aracın arkaya doğru alçalan tavanının, D sütunu ve sivri arka kısımla görsel olarak uzatıldığı fark ediliyor. Şişkin çamurluklar ise Karoq’un güçlü görünümünü pekiştiriyor. Aracın arka bölümünde kullanılan yatay çizgilerse, gövdenin genişlik algısını güçlendirmekte. LED teknolojili stop lambaları, iki parçalı olarak tasarlanmış. Bir Skoda klasiği olarak, stop lambalarında “C” şeklini görmek de mümkün.
Skoda Karoq’u henüz kullanmadığımız için kabin hakkında fazla yorum yapamıyoruz ama ferah ve modern bir iç mekânı olduğu kesin. Ayrıca donanımın da zengin oluşu konforlu sürüşlere olanak tanıyacaktır. Fabrika verilerine göre arka koltuktakilere 69 mm’lik bir diz mesafesi sunuluyor. 2638 mm’lik uzun aks aralığı (dört tekerlekten çekişli versiyonda 2630 mm) Karoq’a yolda konforlu bir sürüş sağlarken, iç mekânın da cömertçe şekillendirilmesine olanak tanımış. otomobilin 521 litrelik bagaj kapasitesi, arka koltukların yatırılmasıyla 1630 litreye yükseliyor. Üç bağımsız arka koltuktan oluşan “VarioFlex” sistemi, tüm koltukların tamamen çıkarılmasına olanak tanıyor.
Bir otomobil için satın alınır mı sorusunun cevabını bulmak için mutlaka kullanmak gerekiyor. Fakat Skoda Karoq’un kâğıt üstünde oldukça mantıklı bir seçenek olduğunu söyleyebiliriz. Fiyatından donanımına, tasarımından verimli motorlarına kadar her detay etkileyici görünüyor. Skoda’nın son dönemdeki otomobillerine bakarak, konforlu sürüş ve yol tutuş anlamında da sorun olmayacağını rahatlıkla söyleyebiliriz. Dediğimiz gibi Karoq’un testini gerçekleştirene kadar size bir rehber hazırlamak istedik ama ilk veriler satın alınabilir olduğu yönünde…
Karoq 1.0 TSI Ambition 121.900 TL
Karoq 1.0 TSI DSG Ambition 131.900 TL
Karoq 1.6 TDI Ambition 140.400 TL
Karoq 1.6 TDI DSG Ambition 159.400 TL
Karoq 1.0 TSI DSG Style 142.400 TL
Karoq 1.5 TSI DSG Style 163.900 TL
Karoq 1.6 TDI DSG Style 169.900 TL
(Toplam: 17, Bugün: 1 )
[ad_2]
Source link
Muşamba Nedir, Ne Anlama Gelir? 03 Ekim 2024 Perşembe 22:40 ABONE OL Muşamba, su geçirmezlik…
Yıl 30 Ekim 2008 Perşembe 20:43 ABONE OL Yıl Nedir?Dünyanın, güneş çevresinde tam bir dolanım…
Gebelik Izlemi GEBELİK İZLEMİ Gebelik izlemi, gebeliğin planlanmasıyla başlayan, sağlıklı sürdürülmesini ve sorunsuz bir doğumu…
Menopoz MENOPOZ Menopoz, ovaryan aktivitenin (üreme ve östrojen yapımı) yitimi ertesinde, menstrüasyonun kalıcı olarak kesildiği…
Yeni bir araştırmaya göre, çok sayıda kadın, kadın üreme organlarının en yaygın kanseri olan endometriyal…
Her gün sekiz saat veya daha fazla oturan kişilerin, her hafta 140 dakikadan az orta/yoğun…