Categories: YEMEK TARİFLERİ

Şırdan Nedir, Hayvanın Neresidir, Nasıl Yenir?

Başta Adana mutfağı olmak suretiyle devletimizde en fazlaca sevilen ve ilgi gösterilen sakatat yemeklerinden biri olmayı başaran şırdan, namıdiğer şırdan dolmasını ne kadar tanıyorsunuz? Gelin, bugün hep beraber şırdan nedir, şırdan hayvanın neresidir ve daha da önemlisi şırdan iyi mi yenir adım adım öğrenelim.

Görüntüsü sebebiyle ilk kez gören herkesi şaşırtan şırdan, tadına bir kez bakanların ise sık sık yemeye karar verilmiş olduğu lezzetlerden. Ara sıra mumbar dolması ise karıştırılsa da ondan değişik bir görüntü ve lezzete haiz aslına bakarsak.

Bilhassa Adana’da gezici satıcılarda bile sık sık karşınıza çıkacak, canınız istediğinde hızlıca bir yerde bulup afiyetle yiyebileceğiniz bu tadın yapımı fazlaca emek istese de doğru tariflerle onu evde de yapmak mümkün aslına bakarsak.

Hadi gelin, sözü asla uzatmadan şırdan ile ilgili bilmenizde fayda olan tüm bilgileri anlatmaya başlamış olalım şimdi.

 

Şırdan, koyun yada inek şeklinde hayvanların midelerinin bir kısmı değerlendirilerek hazırlanan hususi bir yemektir. Şırdan yemeği ya da şırdan dolması olarak da anılan şırdan, sakatat severlerin sıkça tercih etmiş olduğu bir yiyecek olmasının yanı sıra değişik tatları denemeyi sevenlerin de ne olursa olsun tadına bakmak istediklerinden.

Vatanımızda çoğu zaman koyun midesi kullanılarak hazırlanan şırdanın güzelce temizlenmesi, içininse bolca baharatlı ve pirinçli harçlarla doldurulması önemlidir. İçi doldurulduktan sonrasında ise şırdan dolmaları dikkatlice haşlanır ve yenmeye hazır hale gelir.

Bilhassa Adana ve çevresinde sıkça meydana getirilen bir yiyecek bulunduğunu ve en güzellerini de gene oralarda ya da Adanalı ustaların ellerinden yiyebileceğinizi söylemeden geçmeyelim.

  • Şırdan hayvanın neresidir?

Şırdan nedir öğrendik fakat “Şırdan hayvanın neresidir?”, “Şırdanın mumbardan ne farkı vardır?” merak edenler için bilgileri da derhal aktaralım:

  • Şırdan, geviş getirenler grubundaki hayvanların (koyun şeklinde) midelerinin 4. bölümüdür.
  • Rumen, retikulum, omasum ve abomasum şeklinde 4’e ayrılan midelerinden şırdan, son odacık ya da dördüncü mide olarak da anılan abomasum kısmından yapılır.
  • Bu mide kısmı, yemeklerin sindirildiği ve besinlerin emiliminin yapıldığı bölümdür. Bu sebeple abomasum olarak anılan şırdanın iç zarı güzelce temizlenir ve arkasından harçla doldurulur.
  • Mumbar ile benzeten ve “Şırdanın mumbardan ne farkı var ki?” diyenler için de açıklamış olalım: Şırdan midenin bağırsağa yakın bölümünden yapılırken mumbar direkt bağırsaktan hazırlanmış olur.
  • Tatları benzese de görüntüleri yardımıyla birbirlerinden kolayca ayırmak mümkündür.

“Şırdanın içinde ne var?”, “Şırdan iyi mi yenir?” diye düşünenleri de derhal bu şekilde alalım ve şırdan dolması iyi mi hazırlanmış olur adım adım anlatalım:

  • Şırdan öncesinde tuz, limon suyu yada sirke şeklinde malzemelerden destek alınarak güzelce temizlenir. Eğer daha ilkin bu işlemi gerçekleştirmediyseniz ne olursa olsun işin ustalarının temizlediği şırdanları almayı itina göstermenizi tavsiye ederiz.
  • Temizleme işlemi güzelce gerçekleştirildikten sonrasında baharatlı ve pirinçli bir harç hazırlanmış olur.
  • Harcı hazırlamak için soğanlar ufak ufak doğranır. Üstüne pirinç ve isteğe gore kıyma eklenmiş olur. Baharatları da ilave edildikten sonrasında karıştırılır ve harç hazır hale gelmiş olur. Şırdanlar bu harçla güzelce doldurulur.
  • Harcın şırdan haşlanırken dışarı çıkmaması için şırdanların ağız kısmı dikilir.
  • Haşlamak içinse direkt su kullanmak yerine şırdan dolması yapımında kemik suyu ve salça karışımı tercih edilir. Bu da şırdanın lezzetinin artmasını elde eden nefis bir püf noktasıdır.
  • Servis edilirken şırdanı gene bol miktarda baharat ve limon dilimleri ile servis edebilir, üstüne limon sıkıp sevdiğiniz baharatları serpiştirerek afiyetle yiyebilirsiniz.
  • Yerken ağız kısmının dikildiğini ve o bölümde ip bulunduğunu unutmamanız icap ettiğini de hatırlatalım.

Şırdan kaç kalori merak ediyorsanız düşünce vermesi adına yukarıda anlattığımız şekilde bir şırdan hazırladığınızda averaj 500-600/kcal olacağını da söylemeden geçmek istemeyiz. Sadece şırdanın kalorisini hesaplarken şunları da aklınızda bulundurmanızda yarar bulunduğunu hatırlatalım:

  • Şırdanın boyutu, içini dolduracağınız harcın miktarı kalori miktarını fazlaca değiştirecektir.
  • Aynı şekilde harcında kıyma kullandığınızda kalorisi artacak, yalnız pirinçle hazırladığınızda azalacaktır.
  • Harcında pirinci ve tuz başta olmak suretiyle baharatları azca oranda kullanarak daha azca kalori almanızı da sağlayabilirsiniz.
  • Aynı şekilde haşlarken kullanacağınız kemik suyu ve salça da kalorisini arttıracaktır.
  • Sözün kısası görece ufak şırdanları azca oranda ve yalnız pirinçle hazırlanan harçla doldurur, kemik suyu yerine suda haşlayarak yerseniz 1 tane şırdanın kalorisi ortalama 200/kcal’a kadar düşecektir, aklınızda bulunsun.

admin

Recent Posts

Muşamba Nedir, Ne Anlama Gelir? İle İlgili Yararlı Bilgiler

Muşamba Nedir, Ne Anlama Gelir? 03 Ekim 2024 Perşembe 22:40 ABONE OL Muşamba, su geçirmezlik…

2 ay ago

Yıl İle İlgili Yararlı Bilgiler

Yıl 30 Ekim 2008 Perşembe 20:43 ABONE OL Yıl Nedir?Dünyanın, güneş çevresinde tam bir dolanım…

2 ay ago

Gebelik Izlemi tedavi yöntemleri, nedenleri, tanısı

Gebelik Izlemi GEBELİK İZLEMİ Gebelik izlemi, gebeliğin planlanmasıyla başlayan, sağlıklı sürdürülmesini ve sorunsuz bir doğumu…

3 ay ago

Menopoz tedavi yöntemleri, nedenleri, tanısı

Menopoz MENOPOZ Menopoz, ovaryan aktivitenin (üreme ve östrojen yapımı) yitimi ertesinde, menstrüasyonun kalıcı olarak kesildiği…

3 ay ago

Birçok Kadın Endometriyal Kanserin Önemli Uyarı İşaretini Bilmiyor

Yeni bir araştırmaya göre, çok sayıda kadın, kadın üreme organlarının en yaygın kanseri olan endometriyal…

3 ay ago

Çok mu Oturuyorsunuz? Egzersiz Sağlığınıza Verdiğiniz Zararları Telafi Edebilir

Her gün sekiz saat veya daha fazla oturan kişilerin, her hafta 140 dakikadan az orta/yoğun…

3 ay ago