[ad_1]
Otonom robotlar, Singapur sokaklarında devriye gezmeyi başladı. İnsanların kalabalık olduğu bölgelerde lisanssız yemek satışları, kaldırımda yanlış park edilmiş bisikletler gibi sorunların ortadan kaldırılması ve denetlenmesi görevini üstlenen Xiavier, aynı zamanda koronavirüs döneminde kalabalık gruplar halinde bir yerde toplanan insanları dağıtmaya olanak sağlıyor.
SOKAKTA DÜZENİ SAĞLAMAK İÇİN GEZİYORLAR
İnsanları daha güvende hissettirmek için tasarlanan bu robot polisler, bazı durumlarda tam tersi etkiye sahip oluyor. Toplamda yedi kamerayla donatılan bu otonom robotlar sokakta düzeni sağlamak için devriye geziyor.
İlk görevlerinden birini ise iki kişi arasında gerçekleştirilen satranç maçında gerçekleştirdi. Maçı izlemek için iki kişinin etrafında toplanan bir grup insanı dağıtan otonom robot, ‘lütfen bir metrelik sosyal mesafeyi koruyalım’ uyarısını da yapıyor.
Sokakta bu robot ile karşılaşan bazı kişiler otonom robot polislerin korkutucu olduğunu düşünüyor. Robocop’u hatırlattığı söylenen Xiavier’in distopik bir dünyaya da göz kırptığı söyleniyor. Singapur’da gözetim ve izleme kültürünün arttığına dikkat çeken bir aktivist olan Lee Yi Ting, diğer ülkelere kıyasla Singapur’un insanları izlediğini ve bu yeni teknolojik cihazların izleme kültürünü beslediğine vurgu yapıyor. Bu kültürden uzaklaşmak için insanların bilinçlenmesi gerektiğinin de altını çiziyor.
Bu kameralarla donatılan sistemin de hedefinde görünür bir şekilde gözetlenen insanlar olduğu için ‘distopik’ olduğunu düşünüyor. Kendisi içinse bu durumun distopik olma durumunu ‘gözetleme kültürünü normalleştirme’ olarak açıklıyor.
Londra yıllardır benzer bir sistemi sokaklarında kullanıyor. Hatta en popüler dizilerden biri olan Black Mirror da bu noktada oldukça eleştirel bölümlere imza attı. Resmi rakamlara göre Singapur’da 90 bin polis kamerası var ve yetkililer beş buçuk milyona ulaşan nüfusu takip etmek için yeni bir yüz tanıma sistemi getirmeyi planlıyor.
[ad_2]