Sineklerin duvarlarda, camlarda hatta tavanlarda baş aşağı bu kadar rahat hareket etmeleri, yer çekimi yasasına meydan okurmuşçasına davranışları hep merak mevzusu olmuş, bilim adamlarının da dikkatini çekmiştir. Ayrıca şunu açıklayalım ki, sinek diye küçümsememek gerekir. Dünyamızda bulunan her canlı organizmanın direkt yada dolaylı olarak, kendi tabiatı ve eko sistemi içinde, insana bir faydası vardır.
Vücutlarının hacimlerine oranla, sinekler ağır sayılmazlar ve onları yere çeken güç pek mühim değildir. Bu güce karşı gelen de, ayaklarındaki kılların ucunda bulunan vantuzlardır. Bu vantuzlar ek olarak yapıştırıcı, yağlı bir madde salgılarlar. Sinekler ayaklarındaki bu yüzlerce vantuz ve salgıları yardımıyla her türlü yüzeyde gezinebilirler. Sadece yüzeyin yağ çözücü, mesela solvent şeklinde bir madde ile kaplanmamış olması gerekir. Sinekler tavanda yürürken, 6 bacaklarından ikisi hareketlidir. Öteki 4 bacak daima durağan(durgun) durumdadır.
Karıncalarda ise durum birazcık farklıdır. Averaj bir karıncanın vücudunun hacmine nazaran ağırlığı, sineğe nazaran daha fazladır. Hatta toprakta yaşayan bazı türleri düz bir zemine bile tırmanamazlar. Evlerimize giren minik karıncalar, oldukca hafifçe olduklarından duvarlarda yürüyebilirler.
Bir ihtimal bu şekilde şeyler ilginizi çekmiyor olabilir fakat, aslolan dört gözle beklenen mevzu sineklerin tavanda iyi mi yürüyebildiklerinden oldukca oraya iyi mi konduklarıdır. O şekilde ya, başı yukarıda, ayakları aşağıda uçan bir sineğin tavana tepetakla konabilmesi için bir yerde takla atması, uçuş konumunu değiştirmesi gerekir, fakat nerede, ne vakit ve iyi mi?
Uzun süre inanılan teoriye nazaran, sinekler tam konma anında, yuvarlanan bir varil şeklinde taraftan yarım dönüş yapıyorlardı. Bu teorinin yanlış olduğu, sadece yüksek süratli, saniyede birçok film çekebilen kameralar yardımıyla ortaya çıktı ve sineklerin bir sırrı daha açıklığa kavuştu.
Çekilen filmlerden görüldü ki, sinekler tavana konarken taraftan değil, sirklerdeki trapezciler şeklinde geriye yarım ters takla atmaktadırlar. Tavana yaklaşınca, ön ayaklarını başlarının üstüne çekerek ters dönmekte ve tavana ilkin ön ayakları ile dokunmaktadırlar. Sonrasında sıra ile öteki ayaklarını da koyarak vücutlarının tavanda tutunmasını sağlamaktadırlar.
Yeni Düzenlemenin Amacı Yeni düzenleme, 1 Ocak'tan itibaren 60-65 yaş aralığındaki bireylerin toplu ulaşımda daha…
Emeklilere Yılbaşı İkramiyesi Verilecek mi? Gözler Hükümetin Açıklamasında Yılbaşı yaklaşırken, emeklilerin en çok merak ettiği…
Uzak Şehir 6. Bölüm Özeti Uzak Şehir dizisi, her bölümünde izleyicilere yoğun duygusal deneyimler sunarak…
Akut Bakteriyel Rinosinüzit AKUT BAKTERİYEL RİNOSİNÜZİT Akut rinosinüzit, paranazal sinüs mukozasının enflamasyonudur. Burun mukozası da…
Akut Otitis Media AKUT OTİTİS MEDİA Akut otitis media (AOM) orta kulak ve havalı boşluklarının…
Yeni bir araştırma, çocuklukta takım sporlarının çocukların beynini keskinleştirmeye yardımcı olan özel bir şey olabileceğini…