PARA BORSA/ İDİL TARAKLI Geçen hafta Çarşamba günü tehlikeli sonuç öneme haiz olan 4.500 puanın altında kapanış icra eden BIST-100 endeksi, haftanın son iki gününde ise yönünü yukarı çevirdi. Yükselişte Cumhurbaşkanlığı seçiminin ilk turda sonuçlanabileceğine yönelik beklentiler fiyatlanırken piyasalardaki bu iyimser havada Türkiye’nin kredi ödeyebilme durumunu gösteren, kredi maliyeti ve risk primi olarak adlandırılan CDS göstergesinin yılbaşından sonrasında ilk kez 500 puanın altına gerileyerek 487’den kapanmasının da etkili olduğu açıklandı.
Portföylerde risk algısına nazaran devamlı hisse senedi bulunmasını öneren uzmanlar, minimum yüzde 30 borsa olmalı diyor. Analistler, açıklanan bilançolar ve hikayeleri ile ön plana çıkan; uygun seviyelerde portföylere dahil edilmek suretiyle takip edilebilecek 30 hisseye dikkat çekiyor.
Uzmanlar, son açıklanan finansallar ve mevcut fiyatlamalar göz önüne alındığında Anadolu Efes, Akbank, Aksa Enerji, Bim Mağazalar, Coca Cola İçecek, Doğan Tüm ortaklık, Enerjisa Enerji, Ereğli Demir Çelik, Ford Otosan, Güvence BBVA, Gübre Fabrikaları, Halk Bankası, Hektaş, İş Bankası (C), Koç Tüm ortaklık, Migros Tecim, Oyak Çimento, Petkim, Pegasus, Sabancı Tüm ortaklık, Sasa Polyester, Şişe Cam, Şok Marketler Tecim, Turkcell, Türk Hava Yolları, Tofaş Oto. Fabrikaları, T.S.K.B, Tüpraş, Vakıflar Bankası ve Yapı Kredi hisselerinin portföye dahil edilmek suretiyle takip edilebileceğine dikkat çekiyor.
“ANADOLU HOLDİNG’İ PORTFÖYÜMÜZE EKLİYORUZ”
Yapı Kredi Yatırım araştırma departmanı, Anadolu Grubu Tüm ortaklık’i model portföyüne eklediğini deklare etti. Hissenin bilhassa Türkiye’de ve süratli büyüyen çevre ülkelerdeki tüketim sektörlerine iyi bir yatırım fırsatı sunduğunu belirten araştırma departmanı yetkilileri, hisse ile ilgili şu değerlendirmeyi yapmış oldu:
“Firmanın halka açık ana iştirakleri olan araştırma kapsamımızdaki Coca Cola İçecek, Anadolu Efes ve Migros için de pozitif görüşe sahibiz. Bunun yanı sıra Anadolu Grubu Tüm ortaklık’in net borç/FAVÖK oranında 1Ç19’daki 3,1 seviyesinden 1Ç23’deki 0,8 seviyesine kaydettiği gelişimi takdirle karşılıyoruz. Bu gelişimi elde eden unsurlar kuvvetli nakit yaratımı, varlık satışları ve etkili bilanço yönetimi oldu. Mevcut net etken değerinin (NAD) yüzde 90 fazlasının halka açık varlıklardan oluşmasından dolayı mevcut yüzde 45 NAD iskontosunu da yüksek olarak değerlendiriyoruz. Bu iskonto son bir yıl averajı olan ortalama yüzde 30’a nazaran de 2 standard sapmaya yakın seviyede seyrediyor.”
Araştırma departmanı yetkilileri, Anadolu Grubu Tüm ortaklık hissesini 134.00 TL hedef fiyatla model portföyüne eklediğini belirterek ‘alım’ önerisi verdiğini kaydetti.
“HABER AKIŞLARINA BAĞLI PANİK ALIM-SATIMLARDAN UZAK DURULMALI”
Seçim sonrası gündem maddelerinin tekrardan şekillenmesi ve BİST-100 endeksinin dolar bazında hala 2018 zirvesinin altında olmasına da dikkat çeken İnvestAZ Araştrırma ve Strateji Birim Müdürü Mehmet Bilal Bircan; bu verilerin yükseliş yönlü hareketleri destekleyeceğini ve yukarı yönlü yeni beklentilerin oluşmasına katkı sağlayabileceğini düşünüyor. Yatırımcılara ise seçim sonrası için şu önerilerde bulunuyor;
*Risk algısına nazaran portföylerde hisse miktarı minimum yüzde 30, maksimum yüzde 50 seviyesinde tutulmalı.
*Seçim sonrası oluşabilecek yeni fırsatlar ve geri çekilmeler alım için yakından izlenmeli.
*Haber akışlarına bağlı ürkü alım-satımlardan uzak durulmalı.
*Haber ve verilere piyasanın vereceği tepki, iyi çözümleme edilmeli ya da uzman desteği alınmalı.
*Kısa vadeli hareketlerden ziyade orta ve uzun vadeli düşünülmeli.
*Yüklü ve kredili işlemlerden kaçınılmalı.
*Anlık verilerden ziyade temel ve teknik çözümleme beraber kullanılarak karar alınmalı.
“FORD OTOSAN’DA ORTA VE UZUN VADEDE OLUMLU GÖRÜŞÜMÜZÜ KORUYORUZ”
Mehmet Bilal BİRCAN / InvestAZ Araştırma ve Strateji Birim Müdürü
FORD OTOSAN: Senenin ilk çeyreğinde yurtiçi otomotiv pazarında senelik yüzde 55 hacim büyümesi gerçekleşirken, Ford Otosan’ın pazar oranı geçen senenin aynı dönemine kıyasla 0,5 puan artarak yüzde 10,5 seviyesine terfi etti. Bu zamanda yurtiçi satış adetleri ise sektörün üstünde senelik yüzde 77 artış gösterdi. İlk çeyrekte toplam üretim adedini senelik bazda yüzde 65 artıran Fort Otosan’ın kapasite kullanım oranı, bu zamanda senelik 14 puan artışla yüzde 98 olarak gerçekleşti. Senenin ilk çeyreğinde tedarik zinciri ve lojistik zorluklara karşın karlılık kuvvetli seyretti. Senelik bazda net dönem karı yüzde 91 artışla 5,3 milyar TL olarak gerçekleşti. Ford Otosan, 2023 yılı ilk çeyreğinde kuvvetli yurtiçi satışlar, yurtdışı satış hacmindeki artış, etkin fiyatlama ve maliyet azaltıcı önlemlerin desteğinde beklentilerimize paralel finansal sonuçlar deklare etti. Hem firmanın 2023 yılı öngörüleri hem de otomotiv sektörünün senenin ilk çeyreğindeki performansının desteğinde hisse için orta ve uzun solukta pozitif görüşümüzü koruyoruz. Firmanın üç ve beş senelik fiyat/kazanç averajına nazaran ortalama yüzde 25 iskontolu olduğu da göz önüne alındığında Ford Otosan için 12 aylık periyotta yüzde 30 yükseliş potansiyeli ile 745,90 TL hedef fiyat öngörüyoruz. Önerimiz ise alım yönünde.
MİGROS: 2023 yılı ilk çeyreğinde Migros’un satışları beklentimizin üstünde senelik bazda yüzde 122 artarak 27,2 milyar TL olarak gerçekleşti. Migros’un 180,3 milyon TL’lik ertelenmiş vergi gelirine karşın beklentimizin üstünde gerçekleşen kazanç ve operasyonel karlılığın etkisiyle net dönem karı da beklentimizin üstünde senelik yüzde 257 artışla 566 milyon TL oldu. Şirket bu zamanda FAVÖK’ünü, maliyet ve ücret artışının yarattığı baskıya karşın, senelik yüzde 84 artırarak 1,8 milyar TL olarak deklare etti. FAVÖK marjı yüzde 6.5 olarak gerçekleşti. Migros’un mağaza sayısının ilk çeyrekte geçen yıla kıyasla 393 tane artırarak 2 bin 991 adede çıkartması dikkat çekti. Şirket ek olarak online hizmet veren mağaza sayısını da 968’e yükseltti. Finansal sonuçlarının peşinden 2023 yılı öngörülerini yukarı yönlü revize eden Migros, ciro büyümesini yüzde 80-85 olarak deklare etti. Şirket 2023 senesinde FAVÖK marjını yüzde 7-7.5 aralığında öngörürken, yatırım harcamaları 4,0 milyar TL seviyesinde planlanıyor. Beklentilerimizin üstünde gerçekleşen ilk çeyrek finansal sonuçlarının yanı sıra senenin devamında operasyonel marjlarda iyileşme öngördüğümüz Migros için 12 aylık periyotta yüzde 26 yükseliş potansiyeli ile 243.86 TL hedef fiyat öngörüyoruz. Önerimiz ise alım yönünde.
COCA COLA İÇECEK: 2023 yılı ilk çeyreğinde piyasa beklentileriyle uyumlu 15,6 milyar TL ciro açıklayan Coca-Cola İçecek’in konsolide satış hacmi senelik yüzde 6,3 artış gösterirken, satışları proaktif fiyatlama stratejisiyle senelik yüzde 79.5 terfi etti. Türkiye’de net satış geliri büyümesi yüzde 91.6, birim kasa başı net satış geliri artışı yüzde 108.9 oldu. Internasyonal operasyonlarda, sağlam hacim seyri, enflasyona paralel fiyat ayarlamaları ve iyileşen kanal yapısının katkısı ile net satış geliri büyümesi yüzde 73, birim kasa başı net satış geliri artışı yüzde 50.8 oldu. Net dönem kârı ve operasyonel kârlılık beklentimizin üstünde gerçekleşti. Net dönem kârı senelik yüzde 64,2 artışla 1 milyar TL’nin üstünde gerçekleşirken, FAVÖK senelik yüzde 62,0 artışla 2,9 milyar TL oldu. Coca Cola İçecek’in FAVÖK marjı ise bu çeyrekte yüzde 18,7 düzeyinde gelirken, internasyonal operasyonlar tarafında 2022 yılındaki pozitif ivmenin devam etmiş olduğu dikkat çekti. Konsolide operasyonel giderlerin net satış gelirlerine oranı, 62 baz puan iyileşerek yüzde 18,1 oldu. Net borç/FAVÖK oranının senenin ilk çeyreğinde 0,73 olarak gerçekleşmesi ile finansal kaldıraç oranı 1’in altında kalmaya devam ederken firmanın finansal açıdan kuvvetli olmasını destekliyor. İlk çeyrek finansal sonuçlarının beklentilerimizin üstünde gerçekleşmesi ve değerlemeler açısından hala ucuz bulunduğunu düşündüğümüz Coca-Cola İçecek hisseleri için 12 aylık dönemde yüzde 27 yükseliş potansiyeli ve 371,85 TL hedef fiyat öngörüyoruz. Önerimiz ise alım yönünde.
KOCAER ÇELİK NET KâRINI YÜZDE 114 ARTIRDI
Türkiye’de ve Avrupa’da çelik profil imalatı, servis merkezi ve galvaniz kaplama işlemlerini entegre bir yapıda gerçekleştiren Kocaer Çelik, 2023 yılı ilk çeyreğine ilişkin finansal neticelerini deklare etti. Sektörde senenin ilk çeyreğinde ham çelik üretiminde gözlenen senelik yüzde 21.5 daralma ve ihracat hacminde yaşanmış olan yüzde 49’luk gerilemeye karşın, firmanın toplam net satış gelirleri, geçen yıla nazaran yüzde 42 artarak 2,67 milyar TL’ye ulaştı. Kocaer Çelik, geçen senenin ilk çeyreğine nazaran yurtiçi satış gelirlerini yüzde 97, yurtdışı satış gelirlerini ise yüzde 27 artırdı. Hem satış gelirlerindeki yükseliş hem de finansman giderlerindeki keskin düşüş ile şirket, 2023 yılının ilk çeyreğinde toplam net kârını geçen senenin aynı dönemine nazaran yüzde 114 artırarak 83,3 milyon TL’den 178,1 milyon TL’ye yükseltti.
Kocaer Çelik Yönetim Kurulu Başkanı Hakan Kocaer, “2022 senesinde tedarik sıkıntıları, yüksek enerji maliyetleri ve bölgesel çatışmaların da etkisiyle global olarak oldukça zor bir yıl geçiren sektörümüz, 2023 yılının ilk çeyreğinde de beklenen iyileşmeyi tam olarak gösteremedi. Vatanımızda ise ilk üç aylık dönemde ham çelik üretimi hem global pazarlardaki zayıf seyir hem de ülkemizi yasa boğan zelzele felaketi sebebiyle aynı dönemde ciddi oranda düşüş gösterdi. Tüm bu negatif tabloya karşın 2022 yılını güçlü bir gelişme ile kapatmıştık. Dünyada üretimi zor ve kısıtlı olan hususi ürünlere odaklanmamız ve kuvvetli dağıtım kanalımız yardımıyla senenin ilk çeyreğini de beklentilerimiz doğrultusunda başarıya ulaşmış bir halde tamamladık. Tüm satışlarımız içinde katma kıymetli ürünlerimizin payını yükseltecek yatırımlarımız ve yenilenebilir enerji yatırımlarımızın tamamlanmasıyla birlikte küresel rekabet gücümüzü ve ihracatımızı daha da artıracağız” dedi.
Kocaer, 2023 yılının sonuna kadar üretimdeki enerji ihtiyacını tamamen temiz ve yenilenebilir kaynaklardan karşılama hedefi doğrultusunda yenilenebilir enerji kaynaklarındaki çalışmalara da tüm hızıyla devam ettiklerini belirterek; bu sayede senelik 17 bin ton karbon salımının önüne geçerken, 322 binin üstünde ağaç dikimine eşdeğer çevresel yarar sağlamayı hedeflediklerini de sözlerine ekledi.
KERVAN GIDA 209 MİLYON TL FAVÖK ÜRETTİ
85 ülkeye ihracat icra eden yumuşak şeker üreticisi Kervan Besin, 2023 yılının ilk çeyrek finansal neticelerini deklare etti. Firmanın 2023 yılı 1. çeyrek konsolide FAVÖK tutarı piyasa beklentilerinin üstünde 209 milyon TL olarak gerçekleşti. Satış gelirleri de 2022 yılının aynı dönemine oranla ortalama yüzde 50 artarak 1,5 milyar TL seviyesine ulaştı. Brüt kâr marjı yüzde 28 olan Kervan Besin’nın konsolide FAVÖK marjı da yüzde 14 oldu.
İlk çeyrek neticelerini değerlendiren Kervan Besin Genel Müdürü Burhan Başar, “2022 yılını hedeflerimizin üstünde bir kâr ile kapatmıştık. 2023 yılı ilk çeyrek rakamlarına nazaran bu yılı da hedeflerimizin üstünde bir başarı ile kapatacağımızı öngörüyorum. Kervan Besin olarak gelişme ivmemizi ve Türkiye sanayisine sağladığımız faydayı artırma hedefimizle yurtiçi ve yurtdışındaki faaliyetlerimize devam ediyoruz. Doğru hedefler, planlamalar ve çalışmalarla istikrarlı büyümemizi sürdüreceğiz” diye konuştu.
“2022 Küresel En İyi 100 Şekerleme Şirketi” listesine 82’nci basit giren ve 2023 sıralamasında 66’ncı sıraya yükselen Kervan Besin, Türkiye ve Polonya’da 110 bin metrekarelik yedi fabrikasıyla ve senelik 111 bin ton üretim kapasitesiyle 3 binden fazla kişiye istihdam sağlıyor. Kervan Besin, 85 ülkeye ihracat yapıyor ve ABD, İngiltere, Almanya, Rusya ile Polonya’da işletmeleri bulunuyor.
SPK; OTOKAR, E-DATA VE MAVİ GİYİM’İN BEDELSİZ ARTIRIMINI ONAYLADI
Ana para Piyasası Kurulu (SPK) Otokar, E-Data Teknoloji ve Mavi Giyim’in bedelsiz ana para artırımı başvurularını onayladığını deklare etti.
Buna nazaran Otokar, kurulun onayının peşinden 24 milyon liralık mevcut sermayesini, iç kaynaklardan karşılanmak suretiyle 96 milyon lira artırarak 120 milyon liraya yükseltecek.
E-Data, 45 milyon liralık sermayesini 90 milyon lira artıracak. Şirket bedelsizde kullanılacak miktarın tamamını iç kaynaklardan karşılayacak. Artırım sonrası şirket, 135 milyon lira ana para rakamına ulaşacak.
SPK’dan geçen hafta bedelsizine onay çıkan son şirket Mavi Giyim ise 99 milyon 314 bin liralık sermayesini, tamamı iç kaynaklardan karşılanmak suretiyle yüzde 100 artıracak. Bedelsiz işlemi sonunda Mavi Giyim, 198 milyon 628 bin liralık ana paraya haiz olacak.
AYDEM ENERJİ 542 MİLYON TL FAVÖK ELDE ETTİ
Aydem Yenilenebilir Enerji, yaşanmış olan kuraklığa karşın 2023 yılı ilk çeyreğinde 542 milyon TL faiz, amortisman ve vergi öncesi kârlılık (FAVÖK) elde etti. Firmanın 2023 yılı ilk çeyreğine ilişkin finansal verilerini paylaşan Aydem Yenilenebilir Enerji Genel Müdürü Ömer Fatih Keha, “Katma kıymet odaklı yatırımlarımıza hızla devam ediyoruz. Toplam aktiflerimiz ilk çeyrekte 35 milyar TL’nin üstünde devam etti. Santrallerimizde koruduğumuz yüksek emreamadelik seviyemizin yanı sıra etkin portföy yönetimimiz ile beraber ilk çeyrekte FAVÖK’te, 541 milyon 978 bin TL’ye ulaştık” dedi.
2023 yılı ilk çeyreğinde Eurobond tahvil ihracı ve hisse alımlarının devam ettiğini işaret eden Keha, “İlk çeyrekte, toplam 1 milyon 679 bin dolar nominal değerde şirketimizin Eurobond’larını geri alarak, borçluluğumuzu azaltmaya devam ettik. Yıl başından bu yana sürdürdüğümüz hisse (hisse) geri alımlarımız ise 2 milyon 605 bin 26 adete ulaştı” diye konuştu.
Firmanın 2023 yılı ilk çeyrek üretimini de değerlendiren Keha “Senenin ilk çeyreğinde yağışlar beklentinin altında seyretti ve bu durum üretimimizi negatif etkiledi. İlk çeyrek finansal beklentimizin altında kaldı. Nisan ve Mayıs aylarında yağan yağmurlar yardımıyla enerji üretimimiz toparlandı. Şubat ayında bakanlık kabulünü gerçekleştirdiğimiz ve şirketimizin ilk güneş enerji santrali olan Uşak Hibrit GES ile yıl içinde peyderpey devreye alacağımız rüzgâr kapasite artışları, kaynak çeşitliliği yatırım stratejimizin parçası olmasının yanında 2023 yılı üretimimize de mühim katkı sağlayacaklar” şeklinde konuştu.
BİZİM TOPTAN’DAN NET SATIŞ GELİRLERİNDE YÜZDE 91,5 BÜYÜME
Bizim Toptan, 2023 yılının ilk çeyreğinde kurumsal müşterilere hizmet verdiği Ev Dışı Tüketim (EDT) kanalındaki performansının da katkısıyla net satış gelirlerini bundan önceki senenin aynı dönemine nazaran yüzde 91.5 artırarak büyümesini sürdürdüğünü deklare etti. Buna nazaran firmanın net satışları 4,5 milyar TL’ye ulaştı. Bizim Toptan’ın otel, restoran, kafe, akaryakıt istasyonu benzer biçimde kurumsal müşterilere hizmet verdiği Ev Dışı Tüketim (EDT) alanındaki büyümesinin, senenin ilk çeyreğindeki finansal sonuçlara pozitif katkı sağladığını belirten Bizim Toptan CEO’su Hüseyin Balcı, “Şirketimiz EDT kanalındaki ve değişik alan kişi gruplarındaki büyümesini, yeni mağazalar, dijital altyapı yatırımları ve sayısı 2 bin 500’e ulaşan bayilik modeli Seç Market ile iyi performansını yeni yılda da devam ettirdi” dedi.
Oldukça kanallı satış modelimiz, EDT kanalındaki gelişme, mağaza ve depo yatırımlarımızla 2023 yılının ilk çeyreğinde ciromuzu ve alan kişi sayımızı artırdık diyen Balcı; dönem içinde Gebze mağazasının çatısında faaliyete geçirdikleri güneş enerjisi sistemi benzer biçimde çevreye duyarlı yatırımlarımlar ile giderlerini de denetim altına aldıklarını söylemiş oldu. Ülkemizin 6 Şubat’ta yaşamış olduğu büyük zelzele felaketinin hepimizi derinden etkilediğini de hatırlatan Balcı, “Ülkece depremin yaralarını sarmak için dayanışma gösterirken, ikimiz de hasar gören Bizim Toptan ve Seç Market mağazalarımızı yeniden ayağa kaldırıp bölgede halkın ihtiyacının kesintisiz karşılanması için çalışıyoruz. 2023 yılının devamında da depremin ekonomik etkilerini ülke olarak aşmak için emek harcamayı sürdürecek, yatırımlarımız ve projelerimizle müşterimizin ve ticaretin yanında olmaya devam edeceğiz” açıklamasını yapmış oldu.
TEMETTÜ KARARLARI
LDR TURİZM: LDR Gezim, geçen hafta hisse başına brüt 0,23 TL temettü ödedi.
MAVİ GİYİM: Mavi Giyim, geçen hafta hisse başına brüt 4,32 TL temettü ödedi.
TEKFEN HOLDİNG: Tekfen Tüm ortaklık, geçen hafta hisse başına brüt 1,41 TL temettü ödedi. Temettü verimi yüzde 5,3.
TGS DIŞ TİCARET: TGS Dış Tecim, geçen hafta hisse başına brüt 0,30 TL temettü ödedi. Temettü verimi yüzde 4,3.
YAPRAK SÜT VE BESİ ÇİFTLİKLERİ: Yaprak Süt ve Besi Çiftlikleri, geçen hafta hisse başına brüt 0,6 TL temettü ödedi. Temettü verimi yüzde 1,7.
DOĞAN ŞİRKETLER GRUBU: Doğan Firmalar Grubu, 31 Ağustos son tarih olmak suretiyle hisse başına brüt 0,19 TL temettü ödeme sonucu adı. Temettü verimi yüzde 2,1.
GİMAT MAĞAZACILIK: Gimat Mağazacılık, 7 Haziran’da hisse başına brüt 0,18 TL temettü ödeme sonucu aldı. Temettü verimi yüzde 1,5.
ARMADA BİLGİSAYAR: Armada Bilgisayar, geçen hafta hisse başına brüt 5,34 TL temettü ödedi. Temettü verimi yüzde 2.
BOĞAZİÇİ BETON: Boğaziçi Beton, geçen hafta hisse başına brüt 0,50 TL temettü ödedi. Temettü verimi yüzde 2,4.
DEVA HOLDİNG: Ilaç Tüm ortaklık, geçen hafta hisse başına brüt 0,15 TL temettü ödedi. Temettü verimi yüzde 0,4.
ERBOSAN ERCİYAS BORU: Erbosan Erciyas Boru, geçen hafta hisse başına brüt 1,13 TL temettü ödedi. Temettü verimi yüzde 1,10.
FLAP KONGRE: Flap Kurultay, geçen hafta hisse başına brüt 0,07 TL temettü ödedi. Temettü verimi yüzde 1,18.
MAÇKOLİK: Maçkolik geçen hafta hisse başına brüt 2,30 TL temettü ödedi. Temettü verimi yüzde 4,51.
ULUSOY UN: Ulusoy Un geçen hafta hisse başına brüt 1,09 TL temettü ödedi. Temettü verimi yüzde 4,72.