Görünüşe gore Silikon Vadisi erişim alanını akıllı telefonunuzun ötesine genişletmek istiyor. Bunun bir sebebi de akıllı telefon çağının artık zirvesine ulaştığımıza dair giderek güçlenen fikir.

Apple’ın yeni iPhone’u bir öncekiyle neredeyse aynı. Samsung Galaxy S24’ün dış görünümü ise adeta S23’ün karbon kopyası. IDC’nin verilerine göre küresel akıllı telefon sevkiyatlarının 2023 senesinde yüzde 3,2 düşüşle 1,17 milyar adede geriledi, pazar doygunluğa ulaştı ve satışlar yavaşladı.

İnsanları akıllı telefonlara bağımlı hâle getirmek için senelerce uğraşan teknoloji devleri bir sonraki hamlenin ne olabileceğini araştırıyor. Ve anlaşılan o ki artık bir tek cebinizi (ve kolunuzu) hedeflemiyor. O hâlde sırada ne var? Mümkün olan her biçim ve surette beynimize doğru yaklaşmak…

Zihin kontrolü

Silikon Vadisi, sanal gerçeklik başlıkları ve artırılmış gerçeklik gözlükleri şeklinde ürün kategorilerinin genişlemeye başladığı bu zamanda bir taraftan da dünyayı beyin-makine arayüzleriyle tanışmamızı sağlıyor.

Sanal gerçeklik başlıkları ve artırılmış gerçeklik gözlükleri şeklinde ürün kategorileri giderek zenginleşmeye başlarken Silikon Vadisi nihayet dünyayı beyin-makine arayüzleriyle buluşturmaya hazır görünüyor. (Bakınız: Adını çok duyacağız, peki BCI nedir?)

Pazartesi günü Elon Musk, gizemli şirketi Neuralink’in ilk kez bir insana bir beyin çipi implantı yerleştirdiğini duyurdu. Musk’a gore, Neuralink’in 2016’daki kuruluşundan bu yana amacı, insanların zihinleriyle ‘bir bilgisayarı yada mobil aleti denetim etmelerine’ olanak tanıyan yüksek seviyede suni zekâ ile donatılmış bir beyin arayüzü oluşturmak.

Kulağa bilimkurgu filmi şeklinde gelse de Neuralink ‘Telepati’ adını verdiği bu değişen teknolojinin tıp şeklinde alanında potansiyel yararlarından söz ediyor. Fakat galiba Musk’ın aklında oldukça daha fazlası var.

Bazı okuyucularımız hatırlayacaktır; Neuralink, Fremont ofisinde 2022’de düzenlenen bir etkinlikte, çipin neler yapabileceğini göstermek için (bir maymunun oyun pedine dokunmadan Pong oynadığını gösteren) bir video oynatmıştı. Şirket deneyleriyle bağlantılı bulunduğunu reddetse de testlerin peşinden bazı hayvanların yaşamını yitirdiği rapor edilmişti. Neuralink’e hayvan hakları yasasını ihlal etmiş olduğu iddiasıyla soruşturma açılmıştı.

Bu tür cihazların ana akım olarak benimsenmesine daha oldukça var. Hatta bu şansı elde edip edemeyeceği bile belirsiz. Sadece gerçek şu ki BCI endüstrisi giderek palazlanıyor. Ve bu değişen teknolojinin günlük hayata geçirilmesi için çaba gösteren başkaları da var. Mesela Çin Endüstri ve Data Teknolojileri Bakanlığı, 2025 yılına kadar Neuralink’e rakip olacak beyin-makine arayüzleri yaratmayı planladığını deklare etti.

Fakat ilkin doğal ki başlıklar…

Akıllı telefon çağının sonrasındaki geleceğe dair bu vizyon size oldukça köktencilik görünüyorsa, teknoloji şirketlerinin bunun yerine denemenizi istediği başka bir şey var.

Apple’ın ‘uzamsal bilgisayar’ alanında büyük bir atılım olarak tanımladığı Vision Pro başlığı piyasaya sürüldü. 3.500 dolar tutarındaki aygıt kullanıcılara internette daha sürükleyici bir tecrübe sunmak için sanal ve artırılmış gerçekliği bir araya getiriyor.

GIF: Apple

Başlık Apple’ın deyimiyle uygulamaları ‘sizin alanınıza’ taşıyor. Esasen bu alan kafanız ve Vision Pro siz onu takarken gözlerinizin önünde beliren bir tuval oluşturuyor.

Vision Pro, “iPhone’dan sonrasında ne gelecek?” sorusuna ve bununla birlikte Mark Zuckerberg’in Meta çatısı altında yarattığı, giderek büyüyen başlık setine bir cevap durumunda. Bu ürünler içinde, Vision Pro şeklinde kafanıza takmak suretiyle tasarlanmış olan karma gerçeklik başlığı Meta Quest Pro ve Meta Quest 3 içeriyor.

Ek olarak firmanın Eylül ayındaki Connect geliştirici konferansında tanıtılan daha azca heybetli Meta Ray-Ban gözlükleri de var. Bu gözlükler 12 megapiksel kamera ve kullananların ‘Hey Meta’ diyerek bir sanal asistanla etkileşime girmesine olanak tanıyan suni zekâ ile donatılmış durumda. Kısaca akıllı telefon sonrası gelecek, değişik biçim ve boyutlarda hızla yaklaşıyor. Ve hedef kafanız.


Business Insider makalesinden Türkçeleştirildi.

(Toplam: 1, Bugün: 1 )