Taze sıkılmış suyunu sevmiş olarak içtiğimiz, reçellerine bayıldığımız, salatamıza kucak dolusu suyunu eklediğimiz narenciyelerin mutfağımızdaki yeri tartışılmaz derecede büyük ve etkili. Dünyanın en fazlaca yenilen meyvelerinin başlangıcında gelen turunçgiller rengarenk bir meyve ordusu aslen. Limon, portakal, mandalina, greyfurdun yanı sıra ağaç kavunu, kumkuat, bergamut, turunç da mutfağımızda hatırı sayılır tarifler ve kullanım şekilleriyle değerlendirilir ve de sevilir. “Turunçgil sizin için neyi ifade ediyor” şeklinde bir sual sorsanız çevrenizdekilerin ilk yanıt büyük bir ihtimalle ‘sıhhat’ olacaktır. Müthiş bir C vitamini deposu olan bu meyveler bağışıklık sistemi için birebir etkili. Sadece meyvenin ata tohumu ve naturel yöntemlerle tarımının yapılmış olması fazlaca mühim. Bir tek suyunu değil meyvesi hatta kabuğunu da yiyecek işin aslolan püf noktası. Portakal, limon, mandalinanın tariflerde kullanımı hepimizce malum bir informasyon. Öteki narenciyelerin özellikleri ve kullanım yerlerine bakalım özetlemek gerekirse. Turunç, Akdeniz bölgesinde limona alternatif olarak kullanılan bir meyve. Ekşimsiliğine ek olarak acımsı tadıyla Adana, Hatay taraflarında salata bilhassa de etli pidelerin üstüne sıkılıyor. Kabuklarından meydana getirilen reçel tam bir efsaneleşmiş. Şekli armuda, büyüklüğü portakala, rengi ise limona benzeyen bergamut bir tek kabuğu türlü şekillerde yenilen bir meyve. Meyve kısmı fazlaca acı olduğundan bir tek kabuğundan reçel, şurup ve şekerleme yapılıyor. Uzakdoğu’dan gelen kumkuat bütünüyle yenilen nefis bir turuncu. Portakal aromasına haiz. Şekerleme ve pastalarda kullanımı tarife katman katman lezzet katıyor. Devletimizde ağaç kavunu olarak malum pomelo bir öteki adıyla şadok düşük asitli bir meyve. Kabuğunu soyduktan sonrasında meyve kısmını tiftikleyerek yiyecek müthiş bir keyif. Kısacası başta salata olmak suretiyle turunçgilleri zeytinyağlılarda, tatlılarda, sebze ve et yemeklerinde kullanmak tarife hem renk hem de tatlı-ekşi bir boyut katıyor.
NE YAPMALI, NASIL KULLANMALI?
- Bilhassa kan portakalı ve ağaç kavunu meyvelerini salatalarda kullanın. Hatta ana malzemenin bu iki meyvenin olduğu salatalar hazırlayın.
- Narenciyeleri fırında pişmesini deneyin. Ve ne olursa olsun kabuklarıyla beraber. Bilhassa fırında patates ve öteki kış sebzeleriyle muhteşem bir uyumu oluyor.
- Narenciyeleri incecik dilimleyip kurutun. Çıtır çıtır yiyecek oldukça keyifli.
- Kabuklarını türlü şekillerde değerlendirin. Taze kullanacaksanız ne olursa olsun beyaz kısmına değmeden rendeleyin. Şekerle pişirip tariflere ilave edin.
- Kucak kucak reçel ve marmeladını yapın. Hatta mümkünse hepsini bir arada kullanarak reçel ve marmeladını hazırlayın. Kuruyemişlerle de zenginleştirin.
- Kabuklarını zeytinyağı ve tereyağına ilave edin. Aromatik bir kahve ve çay için portakal, bergamut ve limon kullanın.
- Pirinç kavanozuna şerit kesilmiş limon kabuğu ilave edin. Katmış olduğu aroma fazlaca güzel oluyor.