[ad_1]

Selahattin Hilav kimdir, Yazar, çevirmen, Felsefeci.

Selahattin Hilav, 1928 yılında Fatih, İstanbul’da doğmuştur. Tam adı Abdullah Selahattin Hilav’dır. Babası İran Kürt’lerinden İstanbul’a göç etmiş olan Muhammed Mihrî Bey 1920 yılında annesi Kafkas göçmeni Şazîye hanim ile evlendi. Selahattin Hilav’ın Lamia, Süheyla ve Leyla adlarında üç kız kardeşi ve Necmettin adında erkek kardeşi vardır. 1934 yılında çıkan soyadı kanunu ile babası Kürtçe’de ışık, ateş, alev gibi anlamlar taşıyan Hilav soyadını aldı. Babası aynı zamanda Said Nursi‘nin de avukatlığını yapan ilk diplomalı avukatlardandır.

Selahattin Hilav, Çarşamba İlkokulu ve Karagümrük Ortaokulunu bitirdikten sonra 1946 yılında İstanbul Erkek Lisesi‘nden mezun oldu. 1950 yılında İstanbul Üniversitesi Edebiyat Fakültesi Felsefe Bölümü’nü bitirdi. Fransa‘ya giderek 1954-1958 yılları arasında Paris‘te Sorbonne Üniversitesi‘nde felsefe derslerini izledi.

Selahattin Hilav, 1958 yılında yurda döndükten sonra jean-paul-sartre’den çevirdiği Bulantı’yı yayımladı. Gazetelerde ve yayınevlerinde çalıştı. Meydan Larousse, Büyük Larousse sözlük ve ansiklopedilerinde redaktör olarak çalıştı. Diyalektik Düşüncenin Tarihi, Gerçeküstücülük, 100 Soruda Felsefe Elkitabı çalışmalarıyla dikkati çekti. Değişik dergilerde yayımlanmış eleştiri ve incelemelerini Edebiyat Yazıları ile Felsefe Yazıları adlı iki kitabında topladı.

Felsefeci, çevirmen ve denemeci olarak tanındı. Yazko Felsefe Dergisi’nde yöneticilik yaptı. Felsefe yazılarının yanı sıra edebiyat üzerine yazılar da yayımladı. Türkiye’de felsefenin ve birçok kuramsal konunun anlaşılmasına ve öğrenilmesine açıklayıcı yazılarıyla öncülük etti.

Deneme ve incelemeleri, Ataç, Eylem, Yeni Ufuklar, Türkiye Defteri, Yazko Felsefe, Yelken, Değişim, Yön, Sosyal Adalet, Papirüs, Adam Sanat vd. dergiler ile çeşitli gazetelerde yayımlandı. Dilimizdeki felsefe terimlerinin zenginleşmesi için büyük çaba harcadı.

Selahattin Hilav, kitaplarının çevirisini yaptığı yazarlar arasında çok sayıdaki yazar arasında özellikle jean-paul-sartre, Oscar Wilde, Jaroslav Hasek, Gerard de Nerval, Friedrich Engels, Karl Marx, Denis Diderot ve Jean le Rond d’Alembert, Arthur Schopenhauer, Sigmund Freud, Roger Garaudy, Michel Foucault, Alexandre Kojève sayılabilir.

Selahattin Hilav, 12 Mayıs 2005 tarihinde İstanbul’da 77 yaşında ölmüştür.

Kitapları :
1962 – Gerçeküstücülük
1966 – Toplumculuk ve İnsan Problemleri
1966 – Diyalektik Düşüncenin Tarihi
1970 – 100 Soruda Felsefe El Kitabı
1993 – Felsefe Yazıları.

[ad_2]

(Toplam: 10, Bugün: 1 )