Categories: TEKNOLOJİ

Şehirlere dijital ikiz – Son Dakika Haberleri İnternet

İstanbul Teknik Üniversitesi geçtiğimiz günlerde internasyonal yükseköğretim sıralama kuruluşu Quacquarelli Symonds (QS) 2024 Alan Bazlı Üniversite Sıralaması’nda ‘mühendislik ve teknoloji’ alanında dünyada 95’inci sıraya yerleşti. Böylece listeye bu alanda Türkiye’den ilk 100’e giren ilk üniversite oldu. İlk üç esnasında Massachusetts Institute of Technology (MIT), Stanford ve Oxford Üniversitelerinin bulunmuş olduğu sıralamada ilk 100’e girerek  Türkiye’de bir ilke imza atan İTÜ, ‘Akıllı Şehirler İnovasyon Merkezi’ ile şehirlerin dijital ikizlerini çıkarmaya hazırlanıyor. Gerçek dünya nesnelerinin, süreçlerinin yada sistemlerinin sanal bir simülasyonunu temsil edecek dijital ikizlerle ilgili emekleri ve QS başarısının gelmesine katkı elde eden öteki projeleri İTÜ Rektörü Prof. Dr. İsmail Koyuncu ile konuştuk.

AFET SENARYOLARI ÇALIŞILACAK

Prof. Dr. Koyuncu teknoloji odaklı projelerini şöyleki söyledi: “Şehirlerimizin dijital ikizini çıkarmak suretiyle kurmaya başladığımız ‘Akıllı Şehirler İnovasyon Merkezi’ için Sampaş Tüm ortaklık ile bir ortaklık yaptık. Burada ilkin İTÜ Ayazağa Kampusü’nün dijital ikizini çıkardık. Peki bu emek verme ne işimize yarayacak? Mesela şehirlerde değişik şiddetlerde yağan yağmurun nerede biriktiğine dijital ikizler üstünden bakacağız. Bu sayede sel ve taşkınlara yönelik olarak alınması ihtiyaç duyulan önlemler evvel belirlenebilecek. Şu an kampusün dijital ikizinde birçok değişik tabiat vakasına ilişkin senaryoları çalışıyoruz. İlerleyen süreçte tüm il ve ilçelere yönelik dijital ikizler çıkarılacak. Yangın, zelzele, sel ve hatta ulaşım özelinde birçok senaryonun üstünde çalışılabilecek.

Prof. Dr. İsmail Koyuncu

YERLİ YAZILIMLARI GELİŞTİRİLECEK

Bu emek vermeyi eğitim öğretim standardını artırma noktasında da kullanmayı planlıyoruz. Sözgelişi kampüsün dijital ikizi, sınıflardaki ısı değerlerine bağlı olarak  yaz ve kış mevsimlerinde öğrencilerin okula devamlılıkları noktasında önden bilgiler verebilecek. Burada sınırsız simülasyonlar yapılabilir. Ek olarak öğrencilerin ders notlarının düşük gelmesi halinde bunu etkileyen faktörleri de görebilme şansımız olacak. Öteki taraftan bir tek fizyolojik süreçler değil sosyolojik ve ruhsal süreçlerin de öğrencilerin başarısı ve devamı üstünde ne kadar etkili olduğuna dair neticeleri bu sayede online olarak görüntüleyebileceğiz. Böylece talebe başarısını daha da artırmayı planlıyoruz. Bu teknoloji oldukça süratli gelişiyor. Birkaç yıl içinde tüm şehirlerin bu teknolojiyi kullanmasını öngörüyoruz. Burada ehemmiyet verdiğimiz aslolan mevzu dijital ikizlerin yerli yazılımlarının geliştirilmesi.”

HEDEFİMİZ İLK 10’A GİRMEK

– Prof. Dr. İsmail Koyuncu, üniversitenin elde etmiş olduğu QS başarısıyla ilgili de şunları söylemiş oldu: “QS, saygı duyulan internasyonal derecelendirme kurumlarından biri. İTÜ olarak 2024 senesinde mühendislik ve teknoloji alanında ilk 100’e girdik ve 95’inci sırada yer aldık. Bu beş ana alandan ilk 100’e giren ilk ve tek üniversite olduk. Bu şekilde bir başarı elde etmek bizim için gurur verici oldu. Hedefimiz doğal ki oldukça daha yüksek. Önümüzdeki birkaç yıl içinde ilk 50’ye, sonrasında da ilk 20’ye ve ilk 10’a girmeyi hedefliyoruz.”

admin

Recent Posts

Muşamba Nedir, Ne Anlama Gelir? İle İlgili Yararlı Bilgiler

Muşamba Nedir, Ne Anlama Gelir? 03 Ekim 2024 Perşembe 22:40 ABONE OL Muşamba, su geçirmezlik…

1 ay ago

Yıl İle İlgili Yararlı Bilgiler

Yıl 30 Ekim 2008 Perşembe 20:43 ABONE OL Yıl Nedir?Dünyanın, güneş çevresinde tam bir dolanım…

2 ay ago

Gebelik Izlemi tedavi yöntemleri, nedenleri, tanısı

Gebelik Izlemi GEBELİK İZLEMİ Gebelik izlemi, gebeliğin planlanmasıyla başlayan, sağlıklı sürdürülmesini ve sorunsuz bir doğumu…

3 ay ago

Menopoz tedavi yöntemleri, nedenleri, tanısı

Menopoz MENOPOZ Menopoz, ovaryan aktivitenin (üreme ve östrojen yapımı) yitimi ertesinde, menstrüasyonun kalıcı olarak kesildiği…

3 ay ago

Birçok Kadın Endometriyal Kanserin Önemli Uyarı İşaretini Bilmiyor

Yeni bir araştırmaya göre, çok sayıda kadın, kadın üreme organlarının en yaygın kanseri olan endometriyal…

3 ay ago

Çok mu Oturuyorsunuz? Egzersiz Sağlığınıza Verdiğiniz Zararları Telafi Edebilir

Her gün sekiz saat veya daha fazla oturan kişilerin, her hafta 140 dakikadan az orta/yoğun…

3 ay ago