PARA BORSA/ İDİL TARAKLI Geçen hafta süresince borsada dar bir bant içinde kapanışlar, bundan önceki güne nazaran yükseliş ile tamamlandı. Hafta ortasında kapanışın 5.000 seviyesinin üstünde gerçekleşmesinin mühim bulunduğunu belirten uzmanlar bu seviyenin üstünde tutunma sağlanabilirse tekrardan bir yukarı yön beklentisine girebileceğimizi düşünüyor. Yükselişlerin hız kazanması için işlem hacimlerinin artmaya devam etmesi gerekiyor. Son günlerdeki zayıf işlem hacmi ise endeksteki hareket aralığını da daraltıyor.
Borsa İstanbul’da genel olarak seçim belirsizliğinin etkili olduğu görülüyor. 5.000 seviyesinin tehlikeli sonuç önemde bulunduğunu ifade eden analistler, bu direncin geçilmesi ve üstünde kalınması durumunda 5.100 ve 5.200 direnç seviyelerini izleyeceğimizi hatırlatıyor. Uzmanlar, tehlikeli sonuç eşik olarak 5.000 seviyesinin takipte olacağını ve BIST-100 endeksinin 5.000 puanın üstünde kapanış yapmasının önümüzdeki dönemde pozitif bir sinyal vereceğinin altını çiziyor.
Piyasaların seçime endekslendiğini kaydederek bu zamanda “bekle-gör” stratejisi öneriliyor. Geri çekilmelerden ağırlık çoğaltmak için faydalanılabileceğini ve bilhassa de 5.000 aşağısı ortalama 4.500 seviyelerinin bu anlamda mühim fırsatlar barındırdığına da dikkat çekiliyor. Bir ay sonrasında belirsizliğin biteceğini dile getiren uzmanlar, seçime kadar uygun seviyelerde portföylere dahil edilmek suretiyle 44 hissenin takip edilebileceğini söylüyor. Genel olarak ise 4.200-5.500 seviyeleri içinde yatay bir trend planlanıyor.
“YATIRIMCILAR KÂRLI ÇIKABİLİR”
Önümüzdeki bir ay içinde piyasanın en mühim gündem maddesinin seçim, doğrusu politika kaynaklı ihtimaller içinde dalgalanmalar olacağını belirten Ahlatcı Yatırım Gömü Müdürü Arda Coşar, “Bu süreçte piyasalar borsada kamu ve regülasyon kaynaklı destekleri ve seçime kadar görülebilecek kur, faiz ile CDS oynaklıklarını takip edecektir. Yurtdışında ise yaşanmış olan bankacılık sektörü sorunları ile yurtdışı kaynaklı ihtimaller içinde dalgalanmalar, trendin belirlenmesinde etkili olacaktır. Öte taraftan Merkez Bankalarının faiz artırım süreçleri ile muhtemelen seçim sonrasına sarkmak suretiyle zelzele bölgelerinin tekrardan inşası ve bunun getireceği mali yükler takip edilecektir. Sadece bu gündem maddelerinden en mühimleri, seçim ve yurtdışı bankacılık sektörü kaynaklı dalgalanmalar olacaktır” diyor.
Seçim sonuçlanana kadar net bir trend beklemediğini de ifade eden Coşar, bu sürede 5.000 seviyesinin bir miktar üstünde ve aşağısında dalgalanmalar bekliyor. Endeksin aşağıda 4.700 ve 4.500 yukarıda ise 5.300 5.500 bantları içinde işlem görebileceğini sadece 5.000 aşağısı fiyatlamaların bilhassa 4.500’e yakın fiyatlamaların orta ve uzun solukta iyi alım fırsatı vereceğini söylüyor. Bu seviyelerde iyi bir çözümleme ile yapılabilecek hisse seçimlerinin yatırımcıları karlı çıkaracağını düşünüyor.
“PANİK İŞLEMLER YAPILMAMALI”
Seçime kadar borsa yatırımcılarının makro veriler ya da yurtdışı kaynaklı ihtimaller içinde dalgalanmalara hazırlıklı olması icap ettiğini dile getiren Coşar, şu önerilerde bulunuyor:
“Dalgalanmalarda ürkü işlemler yapılmamalı. Ihtimaller içinde gerilemeler portföylere hisse eklemek için oldukca iyi fırsatlar oluşturacaktır. Geri çekilmelerden ağırlık çoğaltmak için faydalanılabilir. Bilhassa de 5.000 aşağısı ortalama 4.500 seviyeleri bu anlamda mühim fırsatlar barındırıyor. Doğal portföy oluştururken seçici olunmalı, bunun için de aracı kurum raporları takip edilebilir. Ek olarak hisseler de kendi içinde çeşitlendirilmeli.”
“SEÇİM SONRASI İÇİN POZİSYON ALINABİLİR”
Yatırımcıların mevcut pozisyonları eğer seçilmiş hisselerden oluşuyorsa korunabileceğini sadece seçilmiş bir portföyleri yoksa, seçilmiş tavsiye edilen hisselerden portföy oluşturmalarının daha doğru olacağını da hatırlatan Coşar; borsanın gerilediği dönemlerde ağırlık artırılabileceğini söylüyor. Bunun haricinde ağırlık azaltmanın şu an için uygun olmayabileceğini de kaydederek “Yıl başındaki seviyeler ağırlık azaltmak için uygundu fakat mevcut fiyat seviyeleri, bilançoları ve enflasyonu hesaba kattığımızda bence ağırlık azaltmaya gereksinim yok. Daha oldukca seçim sonrası yatırımı için geriledikçe ağırlık çoğaltmak doğru olabilir” diyor.
Borsada pozisyonu olmayıp beklenti satın alacakların hisse özelinde bakıldığında 2023 senesinde kar çoğaltması beklenen 2023 ve 2024 yılı beklenti F/K’ları, cari F/K’larına nazaran anlamlı oranda düşük olan hisselerin seçilmesini öneriyor. Bu kapsamda fiyatı ucuz ya da makul seviyede işlem gören hisselerin seçilmesi icap ettiğini de kaydederek şu değerlendirmeyi yapıyor:
“2023 ve 2024 beklenti F/K’ları düşük olan hisselerin önümüzdeki bir yıl süresince düzgüsel F/K seviyelerine doğru fiyatlanmaları beklenebilir. Sadece daima söylediğim şeklinde, bu bilgilere bir yatırımcının hatta yatırım uzmanının bile tek başına erişmesi zor olsa gerek ve vakit gerektirir. Bu yüzden aracı kurum raporlarından, veri terminallerinden ya da toplumsal medya hesaplarından yararlanmak akılcı olacaktır.”
Coşar, yüksek enflasyonun baz tesiri ile kısmen gerilese de devam ettiğini bu durumun hemen sonra borsada yine fiyatlanacağının bilhassa altını çiziyor.
Coşar; seçime kadar uygun seviyelerde portföylere dahil edilmek suretiyle Akbank, Anadolu Efes, Anadolu Grubu Tüm ortaklık, Aksa Akrilik, Aselsan, Aygaz, Akçansa, Brisa Lastik, Bim Birleşik Marketler, Çimsa, Coca Cola İçecek, İş Gayrimenkul Yatırım Ortaklığı, Ford Otomotiv, Koç Tüm ortaklık, Kordsa, Migros, Sabancı Tüm ortaklık, Şişe Cam, Logo Yazılım, Türk Traktör, Tat Besin, Türk Hava Yolları, Tüpraş, Turkcell ve Yapı Kredi hisselerinin takip edilebileceğini söylüyor.
“YATAYA YAKIN BİR SEYİR İZLERİZ”
Dinamik Yatırım Menkul Değerler Araştırma Uzmanı Ceyhun Yavaş; seçim evveliyatına kadar globalde FED’in faiz artış patikası, küresel piyasalardaki ihtimaller içinde bankacılık krizine yönelik haber akışları, TCMB para politikasının önümüzdeki dönemlerde iyi mi evrileceğine yönelik sinyaller ve global anlamda ekonomik aktivitelerin piyasaların takip edeceği belli başlı gündem maddeleri olarak ön plana çıktığını söylüyor.
Seçimler yaklaşırken borsada 4.750 ile 5.250 seviyeleri içinde yataya yakın bir seyir takip edeceğimizi düşünen Yavaş; olası geri çekilmelerde 4.500 desteği ehemmiyet kazanırken 5.250 seviyesinin aşılması halinde ise 5.500 direncinin hedeflenebileceğini belirtiyor. Önümüzdeki bir ay içinde endeksin maksimum 5.700 minimum ise 4.200 seviyelerini takip edeceğini öngörüyor.
“ANKETLERİN ETKİSİ GEÇİCİDİR”
Seçime oldukca azca bir süre kala gündemin oldukça yoğun bulunduğunu ve kredili pozisyonların azaltılması icap ettiğini de ifade eden Yavaş; “Seçimlere kadar olan dönemde TCMB faiz kararlarında faiz artışına yönelik sinyallerin gelmesi halinde ki, bunu düşük küçük bir ihtimal olarak değerlendiriyoruz; sadece bu şekilde bir durumda nakite dönülmesi gerektiği ve seçim anketlerindeki etkinin geçici olduğu görüşündeyiz ve bu durumda hisse pozisyonunun korunması gerektiği düşünüyoruz.
Ihtimaller içinde teşviklerin piyasaya yansımaları pozitif algıyı gündeme getireceğinden teşvik meydana getirilen sektör hisselerindeki hisse pozisyonları artırılabilir.
Hisse alımlarının devam etmesi, hisse pozisyonlarını artıracak bir öteki etken olacaktır. Aksi bir durumda hisse pozisyonunun yine gözden geçirilmesi, yatırımcıların fırsat maliyeti açısından pozitif olacaktır. Öte taraftan kar payları ve ana para artırımlarının da hisseler üstündeki alımlara pozitif tesir edeceği görüşündeyiz” yorumunu yapıyor.
Bu zamanda borsada pozisyonu olan yatırımcıları; kredili işlem yapanlar ve kredili işlem yapmayanlar olarak ikiye ayırmak icap ettiğini belirten Yavaş, “Kredili işlem meydana getiren yatırımcıların ihtimaller içinde geri çekilmelerden negatif etkilenmesi daha yüksek olacağından; bir süre nakitte kalmasını öneriyoruz. Kredili işlemlere haiz olmayan yatırımcıların ise hisse pozisyonlarını koruması gerektiği görüşündeyiz” diyor.
Borsada seçimlere yönelik pozisyon almak isteyen yatırımcılar için en mühim konulardan birinin; “likit hisselerin seçilmesi, seçilen hisselerin ileriye dönük beklentilere haiz olması ve çarpanlar bazında sektörel olarak ucuz olması” şeklinde belirten Yavaş; sektörel teşviklerin takip edilmesinin de mühim bir öteki başlık olacağının altını çiziyor. Bu kapsamda da bankacılık, gayrimenkul yatırım ortaklıkları, demir çelik, otomotiv, inşaat ve yan sektörlerinin ön plana çıktığını belirtiyor.
Yavaş; seçime kadar uygun seviyelerde portföylere dahil edilmek suretiyle
Akbank, İş Bankası, Yapı Kredi, Sabancı Tüm ortaklık, Koç Tüm ortaklık, Emlak Konut, Tekfen Tüm ortaklık, Eczacıbaşı İlaç, Aksa Enerji, Enerjisa, Mavi Giyim, Arçelik, Şişe Cam, Kardemir, Ereğli Demir Çelik, İskenderun Demir Çelik, Ford Otomotiv, Tofaş Otomobil, Tüpraş, Pegasus Hava Taşımacılığı, Türk Hava Yolları, Logo Yazılım, Yayla Besin ve Şok Marketler hisselerinin takip edilebileceğini söylüyor.
“4.200-5.500 ARASINDA BEKLE-GÖR DÖNEMİ”
Önümüzdeki bir ay süresince küresel tarafta ABD ve Avrupa’da bankacılık sektöründe devam eden riskler, enflasyon sayıları ile majör merkez bankalarının para politikalarının takip edileceğini belirten ALB Yatırım Araştırma Analisti Ahmet Deniz Yağbasan, “FED, her ne kadar 23 Mart tarihinde 25 baz puanlık bir faiz artışı sonucu alsa da bundan sonraki süreçte bankacılık krizindeki gelişmeler önemle takip edilecektir. Şu sebeple sürmekte olan riskler üstünde yönetim hataları kadar yüksek faiz ortamının da etkili bulunduğunu belirtmekte yarar var. Yurtiçi tarafta ise enflasyonda yaşanmış olan yükselişin “aylık bazda” devam edip etmeyeceği, cari işlemler dengesindeki açık, döviz kurları ve seçim süreci izlenecek. Cumhurbaşkanı adaylarının seçim sürecinde hem ekonomik hem de sektörlere ilişkin vaatleri de piyasalar açısından işaretler verebilir” diyor.
Piyasalarda genel anlamda bir seçim rallisinden söz edildiğini de ifade eden Yağbasan; sadece son 10 seçimin altısında, Borsa İstanbul’da; sandıktan önceki üç aylık dönemde kıymet kaybı yaşandığına dikkat çekiyor. Bu seçimin, son seçimlere nazaran daha rekabetçi bir ortamda geçecek şeklinde gözüktüğünü ve para politikasını da direkt etkileyebilecek neticeleri olabileceğini hatırlatıyor. Bu yüzden mevcut koşullarda endekste seçim öncesi 4.200-5.500 seviyeleri içinde yatay bir trend ve “bekle-gör” stratejisinin izlenmesini öneriyor.
“BELİRSİZLİK NİHAYETİNDE BİTECEK”
Seçimden bağımsız olarak 2023’te borsaya; bazı dış faktörlerin destek vermesiyle beraber altın, mevduat faizi ve kripto şeklinde rakipler geldiğini belirten Yağbasan; bu yüzden alternatifsizlik, yüksek risk iştahı ve bunlara bağlı olarak güçlü para girişi şeklinde 2022’de borsayı destekleyen şartların şu anda olmadığını söylüyor.
İçeride faizlerin artacağına dair beklentiler güçlenirse, kısa vadede borsa üstünde baskının devam etmesinden kaygı ediyor. Sadece buna; enflasyon ve cari açıkta gerileme eşlik ederse, orta vadeli perspektifte daha pozitif tarafta olabileceğimizi dile getiren Yağbasan, “Oldukça sayıda seçim anketi açıklanıyor sadece burada dezenformasyona dikkat edilmeli. Bilhassa 14 Mayıs yaklaştıkça, saygınlık edilen seçim anketleri izlenecektir. Biz her koşulda “seçimin aradan çıkmasını” belirsizliğin bitmesi olarak yorumlayacağız ve borsa, bu süreçte “bir ara nefes alabilir” diyor.
Borsada açıklanan son finansallara ve dönemsel beklentilere nazaran iskonto oranının arttığını da belirterek “Bu durum, temel ve teknik anlamda hisse ve sektör bazlı pozitif ayrışmaları ön plana çıkarabilir. Dışarıda; ABD ve Euro Bölgesindeki enflasyonist baskılar hafiflerse, merkez bankalarının da daha sıkı siyaset ihtiyacı ortadan kalkacaktır. Bu durum da gelişmekte olan ülkeler ve Türkiye için pozitif. ABD ve Avrupa’da bankacılık krizi büyürse, bunun küresel negatif yansımaları artabilir. Sadece ilk izlenimler, büyümeyeceği yönünde. Bu krizin bilhassa ABD tarafında resesyon riskini artırıp artırmayacağı da izlenmeli. Şu sebeple FED’in faizlerde durması, piyasalarda “Acaba bizim göremediğimiz extra bir olumsuzluk mu var” izlenimini kuvvetlendirebilir. Bu da ABD tahvillerine yüklü girişi bununla beraber getirebilir ve kıymetli metallerde artış yaşanabilir” yorumunu yapıyor.
“4.200-4.500 BANDI ÖNEMLİ”
Borsada pozisyonu olanlar için tek bir yanıt olmadığını bilhassa belirten Yağbasan, bu aşamada belli başlı yanıtların mühim bulunduğunu ifade ederek şu değerlendirmeyi yapıyor:
“Hangi hissede, ne kadar ağırlıkları var ve portföylerinin yüzde kaçı hisse senetlerinde? Kârdalar mı, zararda mı?.. En önemlisi de risk ve vade tercihleri iyi mi? Hepimiz bu parametrelere nazaran kendi değerlendirmesini yapmalı. Sadece mevcut şartlara nazaran genel olarak söyleyebiliriz ki; yatırımcılar, eğer son düşüşlerde beklentili sektör ve hisselere yakalandılarsa, orta-uzun vade perspektiften bakmalı. Endeks için 4.200-4.500 bölgesi mühim bir destek bölgesi. Bu bölge ve üstü korundukça, pozisyonlar da korunabilir. Şu sebeple değerlemelerin geldiği seviyeler, borsa için orta-uzun vadede pozitif beklentide olmamızı destekliyor. Sadece iç ve dış şartlarda extra bir kötüleşme olursa ‘stop’ seviyeleri belirlenmeli ve çalışmalı.”
Nakitte bekleyenler için borsadaki düşüşlerin fırsat bulunduğunun da altını çizen Yağbasan; bilhassa beklentili sektör ve hisselerde pozisyon açılabileceğini söylüyor. Burada beklenti derken; nakit ve döviz oluşturma kabiliyeti yüksek, borçluluğu denetim altında, defansif yönü güçlü, hikâyesi olan bilhassa ulaştırma, perakende ve GYO şeklinde sektörlerin bu anlamda birazcık daha ön plana çıkabileceğini düşünüyor.
Yağbasan; seçime kadar uygun seviyelerde portföylere dahil edilmek suretiyle Anadolu Efes, Akbank, Aksa Akrilik, Aksa Enerji, Aselsan, Coca Cola İçecek, Ford Otomotiv, Kimteks Poliüretan Endüstri, Kardemir, Migros, Pegasus Hava Taşımacılığı, Sabancı Tüm ortaklık, Şişe Cam, Suwen Tekstil, Tav Havalimanları, Türk Hava Yolları, Tofaş Otomobil, Türk Telekom ve Tüpraş hisselerinin takip edilebileceğini söylüyor.
“TÜRK TRAKTÖR’DE HEDEF FİYATI YÜKSELTTİK”
Bizim Menkul Değerler araştırma departmanı, geçen hafta Türk Traktör’de hedef fiyatını yükselti. Kurum; Türk Traktör için 2022/12 gerçekleşmeleri, 2023 beklentileri ve mevcut finansal koşulları göz önünde bulundurarak yapmış olduğu İNA ve çarpan değerlemesi sonucunda 7 Eylül 2022’de belirlemiş olduğu hisse başı hedef fiyatını 350,89 TL’den 693,31 TL’ye yükselttiğini deklare etti. Araştırma departmanı, 4 Nisan 2023 kapanış fiyatına nazaran yüzde 32.1 getiri potansiyeli neticesinde tavsiyesini de endeksin üstünde getiri olarak koruduğunu belirtti.
Türkiye’de halen kendi işletmesine haiz olan tarımsal işletmelerde kendi traktörünü kullananların ve hektar başına düşen traktör sayısının Avrupa’nın peşinde kalmasının sektöre mühim bir potansiyel kazandırdığını da belirten araştırma departmanı yetkilileri; traktör pazarında uzun solukta ziraat ürünlerindeki fiyat artışlarının tesiri ile sektörde gelişme bekliyor.
“FORD OTOMOTİV’DE ENDEKSİN ÜZERİNDE GETİRİ”
Bizim Menkul Değerler, yapmış olduğu İNA ve çarpan değerlemesi sonucunda Ford Otomotiv’de de hisse başına hedef fiyatını 505,08 TL’den 809,74 TL’ye yükseltti. 5 Nisan 2023 kapanış fiyatına nazaran yüzde 35.4 getiri potansiyeli ve endeksin üstünde getiri tavsiyesi ile model portföyünde tutmaya devam ettiğini deklare etti.
Temel risklere de değinen Bizim Menkul Değerler araştırma departmanı yetkilileri, salgın sebebiyle olay sayısında oluşabilecek artışlar ve omikron varyantına dair endişelerin yaratacağı tedarik sıkıntılarına dikkat çekti. Riskler kapsamında gene firmanın gelirlerinin mühim bir kısmını oluşturan ihracat pazarlarında oluşabilecek dalgalanmalar, ÖTV oranlarında gerçekleşebilecek artışlar, Rusya-Ukrayna savaşının global ekonomideki yansımaları, çip üretiminde beklenen normalleşmenin gecikmesi ve artan kurun yurtiçi pazarı negatif etkilemesinin de hisse fiyatını baskılayabileceğini söylemiş oldu.
“COCA COLA İÇECEK PORTFÖYLERE EKLENEBİLİR”
Arda COŞAR / Ahlatcı Yatırım Gömü Müdürü
COCA COLA İÇECEK: Satışları 2022 yılı son çeyrekte hacim bazında yüzde 6.8, senelik bazda ise yüzde 14.6 arttı. Şirket üretip sattığı birçok içecek/içecek kategorisinde hacim bazında çift haneli gelişme yakalamış. Coca Cola İçecek’in uzun seneler hacim bazında satış artışı averaj senelik yüzde 10 civarındaydı. Kısaca uzun yıllara yayılan bir gelişme ritmi var. 2022 yılı satış geliri ise bundan önceki yıla nazaran yüzde 144 artarak 53 milyar 529 milyon TL’ye ulaştı. Net kar 2022 yılı son çeyrekte yüzde 180 artarak 649 milyon TL, 12 aylık kümüle bazda bakıldığında ise yüzde 91 artarak 4 milyar 331 milyon TL olarak gerçekleşti. Firmanın faaliyetlerinde coğrafi ve ülke sayısı olarak çeşitliliği, etkinlik gösterdiği pazarlardaki gelişme potansiyeli, ekonomik dalgalanmalardan nispeten korunaklı besin/içecek sektöründe etkinlik göstermesi mühim bir detay. Ek olarak başta Özbekistan olmak suretiyle yurtdışı pazarlarda büyümesi ve bu durumu bilançoya yansıtması önümüzdeki dönemde şirket için katolizör görevi görebilir. Mevcut durumda şirket, ortalama 10 F/K ile iskontolu bir halde işlem görmekle birlikte 2023 yılı gelişme beklentileri hesaba katıldığında tek haneli ortalama 6-8 F/K’lar da işlem görüyor. Bu da iskontoya işaret ediyor. Hem fiyatının makul olması hem de 2023 yılı satış ve kar beklentileri sebebiyle şirket hisselerinin portföylere eklenebileceğini düşünüyoruz.
LOGO YAZILIM: Firmanın satış gelirleri 2022 son çeyrekte bundan önceki senenin aynı dönemine nazaran yüzde 86 artarak 522 milyon TL; FAVÖK ise yüzde 19 artış ile 99 milyon TL olarak gerçekleşti.12 aylık kümüle bazda firmanın satış gelirleri geçen yıl aynı döneme nazaran yüzde 101 artarak 1 milyar 541 milyon TL, FAVÖK yüzde 72 artarak 493 milyon TL olarak açıklandı. Firmanın son çeyrek net karı; piyasa beklentilerinin aşağısında 62 milyon 833 bin TL, senelik bazda ise 415 milyon 672 bin TL olarak gerçekleşti. Logo Yazılım’ın tekrarlayan ve tek seferlik gelirlerinde kuvvetli artışa karşın maliyetler dolayısı ile kar marjlarında görülen gerileme ile kar rakamlarında daha sınırı olan bir yükseliş görüldü. Öteki taraftan gelirlerinin ortalama yüzde 61’inin tekrarlayan gelirlerden oluşması, şirket gelirlerine istikrar sağlıyor. Son 10 yıl içinde Logo Yazılım’ın birleşik gelir büyümesi; dolar bazında yüzde 14, TL bazında ise yüzde 42. Öte taraftan son 10 yıl içinde birleşik FAVÖK büyümesi de dolar bazında yüzde 12, TL bazında yüzde 39. Kısaca şirket seneler içinde hem dolar bazında hem TL bazında büyüyor. Alan kişi sayısı da artıyor. E-fatura, e-irsaliye uygulamaları, son yıllarda artan ve devam etmesi beklenen dijitalleşme eğilimi, regülasyonlar gelecek yıllarda da firmanın satış ve kar rakamlarını destekleyecektir. Bu açıdan uzun dönemli gelişme şirketi. 2022 yılı içinde hisse senedinin fiyat performansı piyasa genelinin aşağısında kalmıştı. Sadece şirket 2023 beklentilerinde satış gelirlerinin yüzde 80’den fazla, FAVÖK rakamının ise yüzde 70’den fazla yükselmesini bekliyor. Şu anda firmanın cari F/K çarpanı iskontolu seviyelerde olmakla birlikte 2023 yılı beklenti karı göz önüne alındığında orta/yüksek tek hanelerde olup bu da teknoloji sektörüne nazaran oldukça yüksek bir iskontoya işaret ediyor. 2023 senesinde piyasa geneline nazaran daha yüksek performans göstereceğini düşünüyoruz. Şirket hisselerini portföylere eklenmek ya da ağırlık çoğaltmak suretiyle değerlendirilmesini öneriyoruz.
KOÇ HOLDİNG: Holdingin 2022 yılı tamamında konsolide net gelirleri yüzde 160 artarak 901 milyar 857 milyar TL’ye, konsolide net karı ise yüzde 359 artarak 69 milyar 806 milyon TL’ye ulaştı. Holdingin etkinlik gösterdiği enerji/rafinaj ve bankacılık sektöründe görülen yüksek oranlı kar artışları ise bilançosunu destekleri. Ek olarak otomotiv sektöründe üç haneli büyümeler görüldü. Bununla birlikte dayanıklı tüketim ürünleri segmentinin katkısı sınırı olan oldu. Bankacılık sektöründe görülen yüksek kar artışı, rafineri marjlarındaki yüksek seyir ek olarak otomotiv sektöründeki kuvvetli görünüm holdingi destekledi. Holdingin çeşitli sektörlerde ve değişik ülkelerde etkinlik göstermesi, gelirlerinin ortalama yüzde 55’inin yabancı para birimlerine bağlı olması, makro ekonomik risklere karşı koruma sağlıyor. Tüpraş’ın uzun dönemli gelişme projeleri, Ford Otosan’ın kapasite artırıp yeni yapınak satın alması, Tofaş’ın beklenen yeni modelleri, batarya fabrikası yatırım planları, gelecek dönemde tüm ortaklık faaliyetlerini destekleyebilir. Ek olarak bu yıl beyaz eşya sektöründe marj iyileşmesi ve bu segmentte kar artışı planlanıyor. Öte taraftan şirket, şu anki cari fiyatlara ve kar rakamına nazaran oldukça ucuz seviyelerde işlem görüyor. Ve yatırım için cazip bir fiyatlama ortamı sunuyor. Şirket hisselerinin portföylere eklenmek ya da ağırlık çoğaltmak suretiyle değerlendirilmesi icap ettiğini düşünüyoruz.
“EREĞLİ TEMETTÜ DAĞITMAYACAK, YATIRIMLARA AYIRACAK”
Ceyhun Yavaş / Dinamik Yatırım Menkul Değerler Araştırma Uzmanı
EREĞLİ DEMİR ÇELİK: 4Ç22 finansallarında vergi gelirlerinin etkisiyle konsensus beklentisi olan 2 milyon 350 bin TL’nin üstünde 3 milyon 175 bin TL (206,6 mn ABD doları) kar elde etti. Şirket azalan enerji maliyetleriyle beraber küresel alanda daha rekabetçi konuma gelecek. Elektrikli vasıta üretiminin yan sektörlerinden biri olması, geçen yıl artan enflasyonu hisse fiyatlarına yansıtmaması, Ereğli hisselerini ön plana çıkarıyor. Öte taraftan bu senenin özelinde temettü dağıtmayacak ve bu miktarı yatırımlara ayıracak olması sebebiyle Erdemir hissesini beğeniyoruz. Şirket hisselerinde yüzde 31’lik yükselme potansiyeli ile 46 TL hedef fiyat öngörüyoruz.
ŞOK MARKETLER: Şirket, geçtiğimiz yıl senelik yüzde 82 artışla 4,8 milyar TL FAVÖK, 574 milyon TL net kar elde etti. Yüzde 83 olan öz ana para karlılığının bu yıl de devam edeceğini ve ertelenmiş vergi gelirinin de pozitif yansıyacağını düşünüyoruz. Sadece 10 ilimizi tesiri altına alan zelzele felaketinin de besin enflasyonun da tesirini sürdüreceği görüşündeyiz. Buna ek olarak da düşük çarpan tesirinin hissede katalist görevi üstleneceği kanısındayız. Şirket hisselerinde yüzde 85 yükselme potansiyeli ile 52 TL hedef fiyat öngörüyoruz.
YAYLA GIDA: Yayla Besin 4Ç22’de 203 milyon TL net kar elde etti. Net kar senelik bazda yüzde 138 artış gösterirken, bundan önceki çeyreğe nazaran yüzde 7 azaldı. Net kardaki düşüşte 4Ç21’e nazaran yüzde 56 artış gösteren 257 milyon TL’lik finansman gideri ve yurtdışı satışlarda senelik bazda yüzde 24’lük daralma ana rol oynadı. Firmanın Niğde Fabrikası’nın ilk fazının 2023 sonunda üretime başlamış olacak olması ve artan ürün gamının karlılıklara pozitif tesir edeceği görüşündeyiz. Şirket hisselerinde yüzde 44 yükselme potansiyeli ile 42 TL hedef fiyat öngörüyoruz.
“KARDEMİR İNŞAAT SEKTÖRÜ TALEBİNDEN DESTEK BULABİLİR”
Ahmet Deniz YAĞBASAN / ALB Yatırım Araştırma Analisti
KARDEMİR: Türkiye ham çelik üretimi, 2022 senesinde bundan önceki yıla nazaran yüzde 12.9 azalış gösterdi. Ek olarak Türkiye’nin çelik ihracatında bundan önceki yıla nazaran yüzde 30 seviyesinde düşüş gözlemlendi. Bunun ana sebebi ise pandeminin tesirini yitirmesi ve bununla beraber demir-çelik sektörünün, 2022 yılının son çeyreği itibarıyla ihracattaki rekabet avantajını öteki ülkelere karşı kaybetmesi oldu. Firmanın satışları senenin son çeyreğinde yüzde 13 oranında artış gösterse de çeyreklik brüt kâr marjının bundan önceki çeyreklere nazaran düşüş göstermesi, kârlılığı negatif etkileyen ana unsur olarak ön plana çıkıyor. Bu da Kardemir’in son çeyrekte zarar açıklamasına niçin oldu. Firmanın borçlarına ilişkin kur farkı giderinin de kârlılık üstünde negatif tesiri bulunuyor. Gelecek dönemde çelik fiyatlarında iyileşme beklentimiz var. Öte taraftan inşaat sektörü talebinden de destek bulması beklenen Kardemir hissesinde, orta-uzun vadeli olarak portföyüne eklemek isteyen yatırımcılar için yüzde 18 yükselme potansiyeli ile 22 TL hedef fiyat öngörüyoruz.
THY: Türkiye, 2022 yaz sürecini kuvvetli bir gezim geliri ile tamamladı. Bu tesir ile THY, 2022 senesinde satışlarını bundan önceki senenin aynı dönemine nazaran yüzde 220 artırarak 311 milyar TL’ye ulaştı. Gene aynı dönemde şirket, kârlılığını yüzde 477 artırarak 47,4 milyar TL’ye yükseltti. Firmanın son çeyrekte brüt kar marjında gerileme olsa da 2023 yaz döneminde yakalayacağı ivme ile yeni üstün dereceli kârlılıklar bekliyoruz. Bilhassa 2022’nin üçüncü çeyreğinde, senenin tamamının net kârının yüzde 57’sini elde etti. Bundan önceki senenin Ocak-Şubat dönemine nazaran; artan yolcu sayısı, yolcu kapasitesi kaynaklı elde edilmiş gelirler, kuvvetli kargo gelirleri ve yükselen bilet tutarları, finansallarının kuvvetli gelmesinde etkili oldu. 2023 senesinde döviz kuru kaynaklı kuvvetli bir gezim sezonu planlanıyor. Ek olarak etken olarak 410 tane uçağa haiz olan şirkette, devam eden filo yatırımları ile bu yılsonunda 430 tane uçağa ulaşılması planlanıyor. Bilhassa kapasitede ve bilet tutarında artış beklentisi ile THY hisselerinde 12 aylık süreçte yüzde 44 yükselme potansiyeli 180 TL hedef fiyat öngörüyoruz.
PEGASUS HAVA TAŞIMACILIĞI: THY’de olduğu şeklinde şirket, 2022 senesinde, kuvvetli gezim sezonunun da tesiri ile 7,1 milyar TL’lik kâr deklare etti. Kuvvetli gezim sezonu sonrasında gelen son çeyrekte, satışlarda mühim bir düşüş olmaması, firmanın faaliyetlerini istikrarlı bir halde yürütmesine niçin oluyor. Pegasus tarafınca bundan önceki senenin Ocak – Şubat dönemine nazaran artan yolcu sayısı, firmanın bundan önceki senenin aynı çeyreğe nazaran kârlılığını artırmasında etkili olacaktır. Artan bilet fiyatlarının tesiri ve döviz kuru sebebiyle Türkiye’nin yaz turizminde cazip hâle gelmesi de firmanın gelecek dönemde mühim bir potansiyel barındırmasının sebepleri içinde yer ediniyor. 2023 senesinde teslim alınacak 23 uçakla filodaki tayyare sayısının 102 olması planlanıyor. Kapasite ve bilet fiyatlarındaki artış, burada da kendini gösterecek ve kuvvetli finansallar üstünde etkili olacaktır. Kuvvetli gezim sezonu ve marjlarda iyileşme beklentisi ile Pegasus hisselerinde 12 aylık süreçte yüzde 24 yükselme potansiyeli 600 TL hedef fiyat öngörüyoruz.
“HİTİT BİLGİSAYAR, KAREL ELEKTRONİK VE KONTROLMATİK”
Hüseyin Melih AKOSMAN/ Deniz Yatırım Menkul Kıymetler A.Ş. Genel Müdürü
Seçim takvimi hızla işlerken ana para piyasalarındaki yön arayışı devam ediyor. Hem yurt içinde hem de yurtdışında oluşan finansal iklim, net bir trend oluşumuna izin vermiyor. Yakın vadede de pek izin vereceğini düşünmüyoruz. Küresel bankacılık krizinin yarattığı ek düzenleme ihtiyacı, FED’in enflasyonla savaşım mevzusunda emin duruşu ve emtia fiyatlarındaki sert dalgalanmalar, risk iştahının kalıcı bir halde toparlanmasına engel teşkil edecektir.
Borsa İstanbul’un değişen iyelik yapısının endeksin reflekslerini değiştirdiğini söyleyebiliriz. Bilhassa bu yıl mevduat faizlerinde yaşanmış olan artış, ons altındaki yükseliş, yeni halka arz edilecek şirketlerin ikincil piyasa performansları, yatırımcıların ilgisini değişik noktalara taşıdı.
Depremin de finansal etkilerini hesaba katacak olursak; endeksin 5.000 seviyesi üstünde kalıcı olamamasını naturel karşılamak gerekiyor. Hacmin daraldığı noktalarda, gün içi işlem bandı genişlemeler olmaya devam edecektir. Bilhassa kur ve faizde oluşabilecek yeni dengelerin bilançolara ihtimaller içinde tesiri yatırımcıların dönem dönem tercihlerini etkileyecektir.
Seçim belli noktada endekste kısa vadeli bazı kırılmaları da bununla beraber getirebilir, sadece; biz gene de yatırımcıların hisse senetlerinde daha uzun perspektifle çeşitlendirilmiş bir portföye haiz olmaları icap ettiğini düşünüyoruz. Endeksin ihtimaller içinde geri çekilmelerinde 4.000-4.500 aralığını orta vadeli pozisyon almak için cazip seviyeler olarak değerlendiriyoruz. Model portföyümüzde bankacılık sektöründen Akbank, perakende sektöründen BİM şeklinde hisseleri taşırken; gelişme potansiyeli olan Hitit Bilgisayar, Karel ve Kontrolmatik şeklinde şirketlerin de yatırımcıların dikkatini önümüzdeki dönemde çekebileceğini düşünüyoruz.
ULUSOY UN’DAN DEPREM BÖLGESİNE YENİ FABRİKA YATIRIMI
Geçtiğimiz yıl (2022 senesinde) Söke’yi bünyesine katan ve yılı 20,4 milyar TL satış kazancıyla kapatan Ulusoy Un, zelzele bölgesinde yeni bir yapınak yatırımı gerçekleştirmiş oldu. Ulusoy Un, Hatay Antakya Organize Endüstri Bölgesi’nde bulunan Hatay İli Belen İlçesi Şenbük Mahallesi, 113 Ada, 3 Parselde kayıtlı 275 ton/gün kırma kapasitesine haiz 5 bin 95 metrekare arazi üstünde un fabrikasını 14 milyon 350 bin Türk Lirası toplam bedelle, 113 Ada 4 Parselde kayıtlı 5 bin 91 metrekare arazi üstünde depolama kapasitesi ise 5 milyon Türk Lirası toplam bedelle satın aldı. Toplamda 10 bin 186 metrekare alan üstünde 6 bin 880 metrekare kapalı alana haiz tesis, halihazırda gayri etkin durumda bulunuyor. Kahramanmaraş merkezli yaşanmış olan depremde hasar alıp almadığına dair Süratli Yapı Sağlığı İzleme (QSHM) raporu alındı ve söz mevzusu gayrimenkuldeki yapıların tamamı incelenerek tam hasarsızlık tespit edildi. Kapasite artışı ve teknoloji yenileme amacıyla yapılacak gözden geçirme çalışmalarından sonrasında tesisin 2023 yılı üçüncü çeyrek içinde faaliyete geçirilmesi planlanıyor. Tesisin devreye girmesiyle zelzele afetinden etkilenen bölgede istihdamın artırılması ve ekonomik kalkınmaya katkı sağlanması hedefleniyor. Ulusoy Un Yönetim Kurulu Başkanı Dr. Eren Günhan Ulusoy, mevzuyla ilgili şu açıklamayı yapmış oldu:
“Ulusoy Un, bugün 92 ülkeye ihracat meydana getiren, bir tek Türkiye’nin değil, dünyanın da besin güvenliğine hizmet eden bir şirket. Şirketimiz yeni atılımlarıyla beraber büyümeye devam ediyor. Samsun’da 2 bin 85 ton/gün ve Çorlu’da 400 ton/gün olmak suretiyle toplam 2 bin 485 ton/gün ve 2022 senesinde Söke Değirmencilik San ve Tic. A.Ş. paylarının satın alınmasıyla bu şirketimize ilişkin Aydın ve Ankara Fabrikalarının bin 440 ton/gün kapasitesinin eklenmesinin sonucu toplam üretim kapasitemiz 3 bin 925 ton/gün’e ulaşmıştı. Yeni satın almayla beraber toplam üretim kapasitemiz 4 bin 200 ton/güne ulaşarak Türkiye’nin açık ara en büyük un üreticisi konumumuzu korumaya devam edeceğiz. Bu satın alma işlemiyle Mersin, Adana, İskenderun bölgesindeki limanların hammadde temininde kullanılarak maliyet pozitif yanları, ülkemizin cenup komşularına yakınlık yardımıyla de ihracat tonajımızda artış yakalamayı hedefliyoruz. Tesisin üretime geçmesiyle birlikte şirketimiz, ülkemizin cenup ve güneydoğu bölgesindeki iç piyasaya daha uygun maliyetli nakliyeyle erişim olanağına kavuşacak. Böylelikle şirketimiz bünyesinde beş ayrı bölgede yer edinen fabrikalarımızla Türkiye’nin tüm bölgelerine satışı yaygınlaştıracak etken üretim kapasitesine ulaşacağız.”
İLK ÇEYREK FİNANSAL SONUÇLARIN AÇIKLAMA TARİHLERİ NETLEŞİYOR
Borsa İstanbul’da bazı şirket ve banka hisselerinin bilanço izahat tarihleri netleşmeye başladı.
Buna nazaran TAV Havalimanları 25 Nisan, Akbank 26 Nisan,
Güvence BBVA 27 Nisan, Tekfen Tüm ortaklık 27 Nisan, Aksigorta 1 Mayıs,
Koç Tüm ortaklık 2 Mayıs, Anadolu EFES 3 Mayıs, Brisa 3 Mayıs, Migros 3 Mayıs, Türk Hava Yolları 3 Mayıs, Enerjisa 4 Mayıs, MLP Sıhhat 9 Mayıs, Sabancı Tüm ortaklık 10 Mayıs ve Mavi Giyim 8 Haziran’da finansallarını açıklayacak.
BIGCHEFS HALKA ARZ İÇİN SPK’YA BAŞVURDU
BigChefs halka arz için Ana para Piyasası Kurulu’na (SPK) başvurdu.
Halka arz taslak izahnamesine nazaran, şirket sermayesinin 100 milyon TL’den 107 milyon TL’ye bedelli artırımı esnasında oluşan 7 milyon TL hisse ve mevcut ortaklardan Luxchegs S.a.r.l’nin haiz olduğu 18 milyon TL, Kurtarılışı Saruhan Tan’ın haiz olduğu 5,5 milyon TL ve Gamze Hatice Cizreli’nin haiz olduğu 5,5 milyon TL olmak suretiyle toplam 36 milyon TL nominal kıymetli payın halka arzı planlanıyor.
BigChefs; İstanbul, Ankara, İzmir, Antalya, Adana, Bodrum, Marmaris, Bursa, Denizli, İskenderun, Eskişehir, Kayseri, Mersin, Almanya, Azerbaycan, Kazakistan, Kuveyt ve Suudi Arabistan olmak suretiyle 60’ı aşkın şubede hizmet veriyor.
SPK’DAN EUROPOWER ENERJİ’NİN HALKA ARZINA ONAY
Ana para Piyasası Kurulu (SPK), borsada işlem gören Girişim Elektrik’in iştiraki Europower Enerji ve Otomasyon Teknolojileri Endüstri Tecim A.Ş’nin halka arz başvurusuna onay verdi.
Europower’ın halka arzında, mevcut ortaklardan Muhittin Behiç Harmanlı’nın haiz olduğu 3 milyon 787 bin 500 TL, Ali Gökhan Öztürk’ün haiz olduğu 725 bin TL, Ramin Malek’in haiz olduğu 487bin 500 TL olmak suretiyle toplam 5 milyon TL nominal kıymetli B grubu payların satışı gerçekleştirilecek.
Halka arzda, 1 TL nominal kıymetli paylar 40,60 TL durağan(durgun) fiyat üstünden satışa sunulacak. Hisselere fazla talep gelmesi halinde ise ortak Muhittin Behiç Harmanlı’ya ilişkin 10 milyon TL nominal kıymetli B grubu payın ek satışı yapılabilecek.
Europower, halka arz süreciyle beraber 175 milyon TL olan sermayesini 45 milyon TL yükselterek 220 milyon TL’ye çıkaracak.
***TEMETTÜ KARARLARI
DOĞUŞ OTOMOTİV: Doğuş Otomotiv geçen hafta hisse başına brüt 9,09 TL temettü ödedi. Temettü verimi yüzde 6,8.
ŞEKER FİNANSAL KİRALAMA: Şeker Finansal Kiralama, geçen hafta hisse başına brüt 0,2 TL temettü ödedi. Temettü verimi yüzde 2,3.
MAÇKOLİK: Maçkolik, 8 Mayıs’ta hisse başına brüt 2,3 TL temettü ödeme sonucu aldı. Temettü verimi yüzde 4,2.
BEYAZ FİLO: Beyaz Filo geçen hafta hisse başına brüt 0,31 TL temettü ödedi. Temettü verimi yüzde 1,6.
KARTONSAN: Kartonsan geçen hafta hisse başına brüt 1,84 TL temettü ödedi. Temettü verimi yüzde 2,5.
POLİSAN HOLDİNG: Polisan Tüm ortaklık geçen hafta hisse başına brüt 0,4 TL temettü ödedi. Temettü verimi yüzde 3,4.
GÖLTAŞ ÇİMENTO: Göltaş Çimento, hisse başına brüt 3,5 TL temettü ödeme sonucu aldı. Temettü verimi yüzde 2,6.
BOĞAZİÇİ BETON: Boğaziçi Beton, geçen hafta hisse başına brüt 0,5 TL temettü ödedi. Temettü verimi yüzde 2,8.
NATURELGAZ: Naturelgaz, geçen hafta hisse başına brüt 3,04 TL temettü ödedi. Temettü verimi yüzde 8,8.
ANADOLU ISUZU: Anadolu Isuzu, 29 Mayıs’ta hisse başına brüt 2,38 TL temettü ödeme sonucu aldı. Temettü verimi yüzde 1,6.
BAŞKENTGAZ: Başkent Gaz, 4 Mayıs’ta hisse başına brüt 1,16 TL temettü ödeme sonucu aldı. Temettü verimi yüzde 9,2.
KARDEMİR: Kardemir (D) 21 Haziran’da hisse başına brüt 0,1 TL temettü ödeyecek. Temettü verim yüzde 0,5.
PERGAMON: Pergamon Status Dış Tecim, son tarih 29 Aralık olmak suretiyle hisse başına brüt 3,84 TL temettü ödeme sonucu aldı. Temettü verimi yüzde 11,5.
ÇİMSA: Çimsa Çimento, geçen hafta hisse başına brüt 2,96 TL temettü ödedi. Temettü verimi yüzde 3,2.
DYO BOYA: DYO Boya, geçen hafta hisse başına brüt 1,03 TL temettü ödedi. Temettü verimi yüzde 4,8.
SABANCI HOLDİNG: Sabancı Tüm ortaklık geçen hafta hisse başına brüt 1,75 TL temettü ödedi. Temettü verimi yüzde 4,4.
MEDİTERA TIBBİ MALZEME: Meditera Tıbbi Araç-gereç, geçen hafta hisse başına brüt 0,25 TL temettü ödedi. Temettü verimi yüzde 0,9.
PINAR ET: Pınar Entegre Et ve Un, geçen hafta hisse başına brüt 3,14 TL temettü ödedi. Temettü verimi yüzde 5,8.
PINAR SÜT: Pınar Süt, geçen hafta hisse başına brüt 3,87 TL temettü ödedi. Temettü verimi yüzde 7,3.
İŞ BANKASI: Türkiye İş Bankası (C), geçen hafta hisse başına brüt 0,92 TL temettü ödedi. Temettü verimi yüzde 7,1.
BOSCH FREN: Bosch Fren, 26 Eylül’de hisse başına brüt 24,3 TL temettü ödeme sonucu aldı. Temettü verimi yüzde 0,5.
ÜNLÜ YATIRIM HOLDİNG: Meşhur Yatırım Tüm ortaklık, 2 Mayıs’ta hisse başına brüt 0,29 TL temettü ödeme sonucu aldı. Temettü verimi yüzde 3,3.
***BORSA ŞİRKETLERİNDE NELER OLDU?
TÜRK TRAKTÖR: Mart ayı satış verilerine nazaran firmanın birim satışları yüzde 28.1 artarak 5,1 bin tane oldu. Yurtiçi birim satışlar yüzde 36.3 artarak 3,3 bin tane olurken, ihracat birim satışları ise yüzde 15 artarak 1,7 bin tane oldu. Kümülatif verilere nazaran ise Türk Traktör’ün toplam birim satışları 1Ç23’te yüzde 26.8 artarak 14,03 bin tane seviyesinde gerçekleşti.
ERCİYAS BORU: Erciyas Boru, Kuşadası’nda yer edinen arsasının 7,3 milyon dolar tutarında satışına ilişkin anlaşmaya varıldığı bildirildi.
EUROPEN ENDÜSTRİ: Europen Sanayi, Samsung Electronics ile tedarikçi sözleşmesi imzalandığını bildirdi. Şirket daha ilkin geçen Haziran’dan bu yana denetim süreçlerinden geçmekteydi. Tedarik sözleşmesi buzdolabı camlarını kapsayacak.
GİRİŞİM ELEKTRİK: Girişim Elektrik, Vangölü Elektrik Dağıtım tarafınca oluşturulan ihalede 2,74 milyon dolar ile en iyi teklifin verildiğini bildirdi. Meblağ, firmanın 2022 yılı kazancının yüzde 1.2’sine karşılık geliyor. Öte taraftan Girişim Elektrik ile Pado Dondurma içinde 1,65 milyon dolar tutarında iş sözleşmesi imzalandığı bildirildi. Meblağ, firmanın 2022 yılı kazancının yüzde 0.8’ine karşılık geliyor. Geçen hafta Girişim Elektrik sermayesi de 115 milyon TL’den yüzde 300 oranında bedelsiz olarak 345 milyon TL artışla 460 milyon TL’ye yükseltildi.
KÜTAHYA PORSELEN: Kütahya Porselen, 359 çalışanın EYT ile işten ayrılması sonucunda üretimde duruşa geçti. Firmanın 2023 yılı son çeyreğinde tekrardan üretime geçmesi planlanırken, şirket üretiminin yüzde 20 etkilenmesi planlanıyor. Firmanın ödeyeceği tazminatların toplamı ise 48 milyon TL olarak belirlendi.
LDR TURİZM: LDR Gezim, Mart ayında 53,3 milyon TL tutarında 74 tane vasıta satın alındığını bildirdi. Firmanın 2023 senesinde toplam vasıta alımı 182’ye terfi etti.
MERCAN KİMYA: Mercan Kimya, Denizli’de etkinlik gösteren Theca Ambalaj’ın yüzde 30 hissesini almak suretiyle görüşmelere başlandığını bildirdi.
MİGROS: Migros, Mart ayında 27 tane Migros, 18 tane Migros Jet ve 2 tane Macro Center olmak suretiyle 47 mağaza açılışı yapıldığını bildirdi. KRON TEKNOLOJİ: Kron Teknoloji sermayesi geçen hafta 14,3 milyon TL’den yüzde 200 oranında bedelsiz olarak 28,5 milyon TL artışla 42,8 milyon TL’ye yükseltildi.
COSMOS YATIRIM: Cosmos Yatırım Tüm ortaklık payları, 6 Nisan’dan itibaren Yakın İzleme Pazarı’ndan Alt Pazar’a geçiş yapmış oldu.
ÇELİK HALAT: Çelik Halat ve Tel Endüstri, kapasite artırım sonucu çerçevesinde 1. Aşama Tel çekme makinelerinin topyekün yenilenmesi, yeni ilave 2. Aşama tel çekme makinesi ve tel aktarma makineleri alınması, Patent Galvaniz Hattı modernizasyonu yatırımları için yurtiçi ve yurtdışı üretici firmalarla görüşmeler yapıldığını ve tedarik için sözleşme imzalandığını bildirdi.
DOĞAN ŞİRKETLER GRUBU: Doğan Firmalar Grubu Tüm ortaklık, Aytemiz Akaryakıt Dağıtım A.Ş’deki yüzde 50’lik payın satışına ilişkin yapmış olduğu görüşmeler neticesinde PJSC Tatnef’te 160 milyon dolar bedelle satış sözleşmesi imzalandığını bildirdi.
KİMTEKS POLİÜRETAN: Kimteks Poliüretan, Rigid sektörüne yönelik almış olduğu siparişlere ek olarak senenin ikinci çeyreği için 375 milyon TL tutarında yeni sipariş alındığını bildirdi. Meblağ, firmanın 2022 yılı kazancının ortalama yüzde 7.7’sine karşılık geliyor.
SMART GÜNEŞ ENERJİ: Smart Güneş Enerji’nin yüzde 100 bağlı ortaklığı olan Smart Güneş Ekipmanları Pazarlama’nın 24,7 milyon TL tutarında iş almış olduğu bildirildi. Meblağ, firmanın 2022 yılı kazancının yüzde 1.1’ine karşılık geliyor.
ALKİM KAĞIT: Alkim Kağıt, Ulusal Eğitim Bakanlığı tarafınca oluşturulan kağıt ihalesinde 65,6 milyon TL tutarında iş alındığını bildirdi. Meblağ, firmanın 2022 yılı kazancının yüzde 3.6’sına karşılık geliyor.
BÜLBÜLOĞLU VİNÇ: Bülbüloğlu Vinç, Macaristan’da bir şirket ile 1,11 milyon euro tutarında iş sözleşmesi imzalandığını bildirdi. Meblağ, firmanın 2022 yılı kazancının yüzde 2.1’ine karşılık geliyor.
ÇEMTAŞ: Çemtaş sermayesinin 100,9 milyon TL’den yüzde 395 oranında bedelsiz olarak 399,1 milyon TL artışla 500 milyon TL’ye yükseltilmesine karar verildi.
ELİTE NATUREL: Elite Naturel sermayesi geçen hafta 54 milyon TL’den yüzde 140 oranında bedelsiz olarak 75,6 milyon TL artışla 129,6 milyon TL’ye yükseltildi.
FONET BİLGİ TEKNOLOJİLERİ: Fonet Informasyon Teknolojileri, Sivas İl Sıhhat Müdürlüğü tarafınca oluşturulan ihalede 23 milyon TL tutarında iş alındığını bildirdi. Meblağ, firmanın 2022 yılı kazancının yüzde 18’ine karşılık geliyor. İhalede hizmet süresi üç yıl olarak belirlendi.
TÜPRAŞ: Tüpraş sermayesi geçen hafta 275,3 milyon TL’den yüzde 600 oranında bedelsiz olarak 1,65 milyar TL artışla 1,93 milyar TL’ye yükseltildi.
KOZA ALTIN: Koza Altın, 2022 yıl sonu biriki rakamlarını deklare etti. Firmanın duyurduğu UMREK raporuna nazaran toplam biriki miktarı; 2022 yıl sonu itibariyle 2,0 milyon ons, potansiyeli kaynak miktarı ise 5,2 milyon ons seviyesinde hesaplandı. Bundan önceki yıl toplam biriki 2,1 milyon ons, potansiyel kaynak ise 5,2 milyon ons seviyesindeydi. Şirket ek olarak ayrı bir izahat yaparak İç Anadolu bölgesinde yer edinen Kaş projesinde 2023 yılı Şubat ayında 0,6 milyon ons potansiyel kaynak tespit edildiğini duyurdu. Böylece toplam potansiyel kaynaklar 6 milyon ons seviyesine yaklaşmış olacak.
İMAŞ MAKİNA: İmaş Makine sermayesinin 37 milyon TL’den yüzde 525 oranında bedelsiz olarak 194,3 milyon TL artışla 231,3 milyon TL’ye yükseltilmesine karar verildi.
TÜRK İLAÇ VE SERUM: Türk İlaç ve Serum, Sıhhat Bakanlığı ile 109 bin euro tutarında iş sözleşmesi imzalandığını bildirdi. Meblağ, firmanın 2022 yılı kazancının ortalama yüzde 0.2’sine karşılık geliyor.