İngiltere Kraliyet Ailesi’nin üstünde dönen kara bulutlar hepimizin malumu. Ufak Prens Harry’nin arası ağbisiyle epeydir bozuk. Kral Charles ve Galler Prensesi Catherine hastalıklarla boğuşuyor. Üstüne başarısız Photoshop girişimlerinin ve deepfake olduğu iddia edilen videonun yarattığı halkla ilişkiler facialarını da ilave edin. Sonuçta dünyanın en meşhur ailesi Kraliçe 2’nci Elizabeth’in vefatından bu yana başı kesilmiş tavuk şeklinde oradan oraya çırpınıp duruyor.
Hal bu şekilde olunca Kraliyet görevlerini yapmak da ailenin daha geride plan üyelerine düştü. Hatırlarsanız birkaç hafta ilkin “Meydan Prens Andrew’ya kaldı” başlıklı haberde bu mevzuyu masaya yatırmıştım. Andrew Yunanistan Kralı Konstantin’in anma töreninde ailenin en önünde yürürken görüntülenmiş, Independent‘tan Daily Mail‘e İngiliz gazeteleri “Sen hayırdır?” minvalli başlıklarla bu durumu eleştirmişti.
O haberde görüşlerini aktardığım Kraliyet yorumcuları Andrew’nun Kral, Kate ve Prens William’ın yokluğunda bu şekilde ortaya çıkmasının oldukca mühim bir gelişme bulunduğunu vurguluyor, Andrew’nun BBC röportajının arka planını özetleyen Scoop filminin, gelecek günlerde Netflix’te yayına girecek olmasının Prens’in ailenin öteki üyeleriyle beraber halkın önüne çıkmasına duyulan ilgiyi daha da artıracağını söylüyordu.
Ve o gün geldi çattı, Scoop Türkiye dahil birçok ülkede gösterildi.
Prens ile alakalı suçlamalar oldukca büyüktü
Bilmeyenler için özetlemek gerekirse özetlemem gerekirse, takvimler 2019 yılını gösterirken, Elizabeth’in en sevilmiş olduğu oğlu Prens Andrew, hakkında söylenenleri yanıtlamak ve kendini aklamak için BBC’de gösterilen Newsnight programına bir röportaj verdi.
Aslına bakılırsa Prens’in pedofiliden yargılanıp yargı giymiş ABD’li finansçı Jeffrey Epstein’le olan dostluğu uzun süreden beri biliniyordu. Hatta Epstein’in kurbanlarından Virginia Giuffre’nin 2015’te verdiği yeminli ifadeleri de ortadaydı.
Epstein’in ABD’den İngiltere’ye götürmüş olduğu Giuffre (o yıllarda soyadı Roberts’tı), Londra’da Prens’le tanıştığını ve üç kez birlikte bulunduğunu, üstelik o sırada 17 yaşlarında bulunduğunu söylemişti ifadesinde. Doğrusu Prens Andrew ile alakalı suçlamalar oldukca ağırdı.
Gene de İngiltere’nin Brexit’le çalkalandığı günlerde bu mevzu ülke gündeminin üst sıralarında değildi. Sadece Epstein’in ilkin bir FBI baskınıyla gözaltına alınması peşinden da New York’ta tutulduğu cezaevindeki hücresinde ölü bulunması her şeyi değiştirdi.
Prens, hususi kalemi Amanda Thirsk’ün de telkinleriyle kameraların karşısına çıkıp kendini savunmaya karar verdi. Sadece röportajda “terleme engeli” ve “gereğinden fazla onurlu olma eğilimi” şeklinde garip bahaneler ileri sürerek ile alakalı cinsel istismar suçlamalarının gerçek olamayacağına kamuoyunu inandırmaya emek vermesi ters tepti.
Prens’in masumiyetine inananlar bile programın yayınlanmasının peşinden şüpheye düştü. Röportaj yayınlandığı andan itibaren toplumsal medya Prens’le dalga geçen öfkeli paylaşımlarla doldu.
McAlister’ın kitabından uyarlama
Netflix’te gösterilen Scoop, bu röportajı organize eden Newsnight konuk koordinatörü Sam McAlister’ın değindiği ve BBC’de gösterilen pek oldukca skandal röportajın arka planlarını aktaran Scoops: The BBC’s Most Shocking Interviews from Steven Seagal to Prince Andrew isminde kitabından uyarlama. Filmimizde McAlister’ı Billie Piper, röportajı meydana getiren Emily Maitlis’i Gillian Anderson (kendisini seyretmek daima büyük bir zevk), Prens Andrew’yu ise Rufus Sewell canlandırıyor.
Film, New York Post’ta “PRINCE & PERV” şu demek oluyor ki “PRENS VE SAPIK” manşetiyle piyasaya çıkan fotoğrafların çekilmiş olduğu Aralık 2010 sabahı başlıyor. Sex Education‘dan tanıdığımız Connor Swindells’in canlandırdığı genç bir paparazzi, teleobjektifli fotoğraf makinesiyle Central Park’ta kırk takla atıp Prens’i Epstein’le görüntülemeyi başarıyor.
Peşinden 9 yıl sonraya atlıyoruz. BBC tarihinin en büyük tensikatlarından biriyle karşı karşıyayken Newsnight ekibi kara kara “Akşama programa kimi çıkaracağız?” diye düşünüyor. Ekibin konuk koordinatörü McAlister ise işini ne kadar iyi yaparsa yapsın ekip arkadaşlarının kendisini kabullenememesinin acısını çekiyor.
Hakikaten de topuklu yılan derisi çizmeleri, sarı dalgalı saçları, kürklü montunun yakasındaki Chanel broşuyla McAlister, BBC ekibinin geri kalanından “değişik” hatta editörünün tabiriyle “Birazcık Daily Mail” duruyor. Bu durum McAlister’ı istifanın eşiğine getirse de ABD’de yaşanmış olan Epstein’le ilgili gelişmeler ekip içinde de tüm dengeleri değiştiriyor. Prens Andrew röportajı Newsnight’ın bir numaralı gündem maddesi haline geliyor.
Dönercide açık olan televizyona dikkat
Filmimizde röportajın büyük bir gizlilikle yürütülen hazırlık sürecini, esnasını ve sonrasını büyük oranda McAlister’ın bakış açısından izliyoruz. Prens’in dünyadan bihaber hallerini, felaketin iyi mi göz bakılırsa bakılırsa geldiğini, kurgusallaştırılmış bir üslupla konu alıyor Scoop.
10/10 bir film değil bir ihtimal fakat Kraliyet Ailesi ve Jeffrey Epstein’le ilgili haberleri takip eden ya da gazetecilik süreçlerini mevzu alan yapımları sevenlere iyi zaman geçirtebilir.(Röportaj sahnelerini gerçeğiyle karşılaştırmak isteyenler için videoyu da buraya ekliyorum.)
Türkiye’deki izleyicilerin birçoğu McAlister’ın sık sık gittiği dönerci dükkânı West Kebab’da arka planda devamlı açık olan televizyondaki Türk haber kanalını da idrak edecektir. (Fark etmeyenler filmin sonunu beklesin.)
Fotoğraflar: Netflix, Getty Images, PA Wire