Categories: SEYAHAT REHBERLERİ

Samsun’da Gezilecek Yerler 2023 – Gezi Rotası

Karadeniz’in parisi olan Samsun, hem kültür hem tarih hem de ticari açıdan çok önemli bir yere sahiptir. Milli Mücadele için ilk adım olması burada yer alan anıtları, yemyeşil el değmemiş doğası, kültürel zenginliği ve Karadeniz’e kıyısı olan bu şehir turizmiyle de oldukça ilgi çekicidir.

Kilometrelerce uzanan sahil şeridinde sıralanan mavi bayraklı plajları, Samsun; yüzlerce farklı kuş türüne ev sahipliği yapan ve Türkiye’nin en güzel milli parklarından biri olan Kızılırmak Deltası Kuş Cenneti, dağ eteklerinde uzanan yemyeşil yaylaları, asırlık selvi ağaçları arasında gizlenmiş şelaleleri, Karadeniz’in kış tatili merkezi olan Ladik Akdağ Kayak Merkezi ve Şahinkaya Kanyonu gibi doğa sporu alanlarıyla da her yıl yüz binlerce kişi tarafından ziyaret ediliyor.

Samsun’un eski adı nedir?

Samsun, M.Ö.750-760 yılları arasında İon şehir devletlerinden Miletoslular tarafından Amisos adı ile kurulmuş küçük bir yerleşim merkeziymiş. Eski adı Yunanca Amisos olan Samsun, Roma ve Bizans dönemine gelindiğinde Samsunta veya Samsus şeklinde anılmaya başlanmış. Kentin adını Samsun şeklinde yazıp okuyan ilk kişi ise Endülüs Emevi coğrafyacı ve gezgin İbn Said olmuş.

Samsun merkezde gezilecek yerler

1- Bandırma Vapuru ve Milli Mücadele Parkı

Samsun’un en bilinen simgelerinden biri olan Bandırma Vapuru, aslına uygun olarak restore edildikten sonra 2006 yılında müze olarak ziyarete açıldı. Türkiye Cumhuriyeti’nin kurulmasında önemli bir rol oynayan ve Mustafa Kemal Atatürk’ü Samsun’a götüren vapura olması ile ünlü Bandırma Vapuru; Mustafa Kemal Atatürk ve silah arkadaşlarının balmumu heykelleri ile süslü odaları, sergi salonları, dönem mobilyaları ve tarihi belgeleriyle Samsun’da kesinlikle ziyaret etmeniz gereken önemli yerlerden biri.

Bandırma Vapuru’nun hemen yanında 35.000 metrekare gibi geniş bir alanı kaplayan Milli Mücadele Açık Hava Müzesi’nde ise Çanakkale Savaşı’ndan başlayarak Kurtuluş Savaşı’nın sonuna kadar uzanan süreçler etkileyici sergilerle anlatılıyor. Canik ilçesinde Doğu Park içerisinde bulunuyor ve haftanın her günü saat 09:00 ile 17:00 saatleri arasında ziyaret edilebilir.

2- Çiftlik Caddesi

Samsun’un en hareketli caddesi olan ve İstiklal Caddesi olarak da bilinen Çiftlik Caddesi, şehri keşfetmeye başlamak için en güzel noktalardan biri. Samsun’un sosyal hayatının kalbinin attığı yerlerden olan trafiğe kapalı cadde boyunca ulusal ve uluslararası markaların satıldığı onlarca mağaza, restoranlar, kafeler ve iş merkezleri sıralanıyor. Hem keyifli akşam yürüyüşlerine çıkabileceğiniz hem de alışveriş yapabileceğiniz Çiftlik Caddesi’ni gezdikten sonra yol üstü kafelerinin birinde mola vererek keyifli zaman geçirebilir ve doya doya alışveriş yapabilirsiniz.

3- Tütün İskelesi ve Kurtuluş Yolu

Atatürk’ün karaya çıktığı Tütün İskelesi yeniden yapılmış ve önüne temsili Bandırma Vapuru inşa edilerek 400 metre uzunluğundaki Kurtuluş Yolu düzenlenmiş. Yol üzerine Atatürk ve 18 arkadaşının karaya çıkış halini gösteren heykeller konulmuş ve bir çeşit açık hava müzesi oluşturulmuş. Kurtuluş İskelesi’ni görmek için Cumhuriyet meydanına vardığınızda sahil tarafına bakmanız yeterli. İskelenin önüne Bandırma Vapuru’nu temsil eden bir yapı inşa edilmiş ve bu bölgeye Protokol Yolu adı verilmiş.

4- Onur Anıtı

İlkadım ilçesindeki Belediye Parkı’nda yer alan Onur Anıtı, Samsun halkı tarafından Avusturyalı Heykeltıraş Heinrich Krippel’e yaptırılmış. Bronzdan yapılmış heykel, kaidesiz 4.75 metre, kaideli 8.85 metre yüksekliğinde. Henry Krippel bu heykeli, Viyana’da kendi atölyesinde bronz döküm olarak 32 parça halinde ortaya çıkarmış ve Türkiye’ye getirmiş. 1927’de sipariş edilen heykel iki haftalık yoğun uğraşlar sonucunda bir araya getirilerek 1932’de kaidesine dikilmiş. Günümüzde Samsun’un simgelerinden biri olmuş durumda.

İlk bakışta bile her an canlanacakmış gibi bir duygu uyandıran bu anıta baktığınızda, Atatürk’ü bütün heybeti ile büyük bir kaide üzerinde şahlanan bir at üstünde görebilirsiniz.

5- Sevgi Gölü

Sevgi Gölü, fuar alanının yeniden düzenlenmesi ile eşsiz bir görüntüye sahiptir. Yapay bir göl olan Sevgi Gölü, hem Samsunluların hem de yerli-yabancı birçok turistin uğrak yeridir. Olağanüstü bir şekilde projelendirilen gölde, kuğuların gezintilerine bayılacaksınız. Ayrıca çadırlarınızı getirerek bir kamp yapabilir, mangal yakabilir, bisiklet sürebilir, doğa yürüyüşleri yapabilir ve tesislerden yeme-içme ihtiyaçlarınızı giderebilirsiniz. Gölün hemen yanında yer alan hayvanat bahçesine de gidebileceğinizi unutmayın.

6- Samsun Kent Müzesi

Samsun’un yüzlerce yılda değişen sosyal yaşamı, kültürü, gelenek ve göreneklerini anlamak için ilk uğramanız gereken yer olan Samsun Kent Müzesi, 2013 yılında ziyarete açıldı. Tarihi Kentler Birliği ödülü alan ve zengin koleksiyonlarıyla Avrupa’nın en prestijli kent müzeleri arasında gösterilen Samsun Kent Müzesi, hem çarpıcı dış mimarisi hem de etkileyici sergileriyle dikkat çekiyor.

Müzede Samsun’da doğmuş ünlü isimler, Kurtuluş Savaşı dönemi, yüzlerce yıldır yapılan tütüncülük hakkında detaylı bilgiler, yöresel kıyafetler, günümüze kadar şehirde yaşanmış olan afetler; Samsun’un demografik yapısı, tarihi ve mimari özellikleri gibi pek çok bölümü gezebilir, balmumu heykelleri ve antikaları inceleyebilirsiniz. Samsun Kent Müzesi, İlkadım ilçesi Atatürk Bulvarı üzerinde yer alıyor ve pazartesi günleri 13:00 ile 17:00, diğer günler ise 08:00 ile 17:00 saatleri arasında ücretsiz olarak gezilebiliyor.

Samsun Atakum Gezilecek Yerler

Turistlerin sıklıkla tercih ettiği plajları içerisinde barındıran Atakum Sahili, Karadeniz’in en etkileyici sahil şeridinde yer alıyor. Uzun bir kumsala sahip olan sahilde, eğlence ve yeme-içme mekanları ve bisiklet yolu bulunuyor. Masmavi plajlarıyla deniz keyfi yaşayacağınız bu yerde, akşam üstü yürüyüşler yapabilirsiniz. Ayrıca sahil yolunda; alışveriş merkezi, sinema, dinlenme alanları, parklar ve iskeleler de bulunuyor.

7- Amazon Adası, Batı Park

Amazon Adası içerisinde yer alan Amazon Köyü. M.Ö. 1000 ile 2000 yılları arasında bu bölgede yaşadığı düşünülen, anaerkil bir toplum yapısına sahip savaşçı Amazon kadınlarının günlük yaşamından kesitler görebileceğiniz Amazon Köyü; etkileyici balmumu heykelleri, dönemin savaş aletleri ve Amazon çadırları ile sizi film setinde gibi hissettirecek. Amazonların yaşam tarzı ile ilgili etkileyici bilgiler alabileceğiniz Amazon Köyü, Samsun İlkadım’da Batı Park içerisinde, yürüyerek veya toplu taşıma araçlarıyla kolayca ulaşılabilecek bir konumda yer alıyor.

2010 yılında yapay bir ada olarak inşa edilen Amazon Köyü yaklaşık 50 bin metrekarelik bir alanda yer almaktadır. Yaklaşık 6 ton ağırlığındaki Amazon savaşçı kraliçesinin sizi girişte karşıladığı bu köyde heykellerin içinde yer alan merdivenleri kullanarak en tepeye çıkabilirsiniz. Tam da bu noktada sizi bekleyen manzara ile oldukça etkileyici anlara şahitlik edeceğinize emin olabilirsiniz.

8- Amisos Tepesi

İlkadım ilçesinde yer alan ve şehri gezen turistlerin ilk ziyaret ettiği yerlerden biri olan Amisos Tepesi’ni hem sunduğu panoramik manzaralar hem de tarihi hazineleriyle Samsun’da mutlaka görülmesi gereken yerler listenize eklemelisiniz. 2008 yılında ziyarete açılan Amisos Tepesi, dört farklı ve etkileyici bölümden oluşuyor. M.Ö. 6. yüzyılda ilk yerleşimlerin başladığı tepede pek çok medeniyetten kalan etkileyici yapılar ise tüm dünyadan ziyaretçi çekiyor.

Samsun’da tarihin iyice derinliklerine doğru inmek istiyorsanız Batı Park’tan teleferiğe binerek Amisos Tepesi’ne çıkabilirsiniz. Burada Helenistik Dönem’de yapılmış Baruthane Tümülüsleri’ni görebilirsiniz. Burada bulunan Amisos Hazineleri, Samsun Arkeoloji ve Etnografya Müzesi’nde sergileniyor. Ayrıca Amisos Tepesi’nden şehri kuş bakışı seyredebilirsiniz. Tepede yer alan kafelerde çay içip dinlenebilir, yemek yiyebilirsiniz. Amisos Tepesi’ne hafta boyunca her gün sabah 10:00 ile akşam 23:00 saatleri arasında gezi düzenleyebilirsiniz.

9- Atakum Kent Ormanı

Samsun il merkezinden yaklaşık olarak 13 km uzaklıkta bulunan Atakum Kent Ormanı, Atakum’un oldukça uğrak bir doğal alanıdır. Atakum Kent Ormanı’na ulaşım gerçekleştirmek isteyen ziyaretçiler, özel araçları ve otobüsler ile ulaşım gerçekleştirebilecekleri gibi aynı zamanda taksiler ile de ulaşımlarını gerçekleştirebilirler.

Atakum Kent Ormanı, doğa ile iç içe, çeşitli hayvan ve bitki türlerine ev sahipliği yapan oldukça geniş bir alandır. Doğa yürüyüşleri yapabileceğiniz, sessiz ve sakin bir yapıya sahiptir. Aynı zamanda aile ve arkadaş gruplarınız ile gezip görebileceğiniz, piknik yapabileceğiniz, eğlenceli ve huzurlu vakit geçirebileceğiniz ailelik bir mekandır. Atakum Kent Ormanı’na yılın her günü ve günün her saati ücretsiz olarak gezi düzenleyebilirsiniz.

10- Gölalan Şelalesi

Canik ilçesine bağlı Gölalan Köyü’ne kısa bir yürüyüş mesafesinde bulunan Gölalan Şelalesi, asırlık selvi ağaçlarının arasından dökülen bembeyaz sularıyla görülmeye değer bir tabiat harikası. Bakir doğal güzelliğini koruyan ve Samsun’un doğa harikalarından biri olan Gölalan Şelalesi, şehir merkezine oldukça yakın olduğu için minibüslerle kolayca ulaşılabiliyor. Yürüyüş yollarıyla güzelliğini keşfe çıkabileceğiniz, çam ve selvi ağaçları arasında kamp yapabileceğiniz şelalenin tertemiz sularında da yaz aylarında serinleyebilirsiniz.

Gölalan Şelalesi, birçok şelalenin bulunduğu Samsun’un Canik ilçesinde bulunan doğa harikası bir şelaledir. Tertemiz ve serin sularında serinleme imkanı bulabileceğiniz bu şelale, şehir merkezine de oldukça yakın bir konumda bulunuyor.

11- Atakum Aqua Park

Samsun Atakum Belediyesi tarafından işletilen bir tesis olan Atakum Aqua Park, sadece 15 yaş altı çocuklara hizmet veriyor. Yetişkinlerin havuzlara girmesi yasak olduğu için, şezlonglarda güneşlenerek çocuklarınızın gönlünü hoş edebilirsiniz. Hem sizde güzel bir mola vermiş olursunuz, öyle değil mi? İçerisinde; 3 adet kaydırak, küçük çocuk havuzu ve yüzme havuzu, kafeterya yer alıyor.

12- Suada Aqua Park

Denizin ortasında küçük bir adacıkta yer alan Suada Aqua Park, 7’den 70’e herkesin eğlenebileceği bir noktadır. İçerisinde; yarı olimpik açık yüzme havuzu, aqua park, çocuk havuzu, kafeterya ve manzara izleme terası yer alıyor. Ailecek vakit geçirebileceğiniz ve çocuklarınızla birlikte eğlenebileceğiniz bir yer olan parkta, birbirinden farklı kaydıraklar ile serinleme keyfi yaşayacaksınız. Kıvrımlı kaydıraklardan döne döne ilerleyerek, kendinizi serin sulara atacak ve biraz olsun adrenalin ile dolacaksınız.

Samsun’da Ne Yenir?

Meşhur Bafra pidesi, Keşkek, Çakallı menemen, Tirit, Oymaağaç kebabı, Baklalı sarma, Haluçka, Nokul bu lezzetlerden tatmadan samsundan dönmeyiz deriz 🙂

Samsunun tarihi ve doğal güzellikleri nelerdir?

13- Kızılırmak Deltası Kuş Cenneti

Türkiye’nin en büyük deltalarında biri olan Kızılırmak Deltası’nda yer alan Kızılırmak Kuş Cenneti; Liman Gölü, Balık Gölü, Uzun Göl, Çernek Gölü, Tatlı Göl, Karaboğaz Gölü, Gıcı Gölü isimli 7 tane gölü ve ev sahipliği yaptığı 350’ye yakın kuş türü ile sadece Samsun’dan değil, Türkiye’nin pek çok şehrinden kuş gözlemcilik, balıkçılık ve doğa yürüyüşlerinin düzenlendiği bir tabiat cenneti.

Tepeli pelikanlardan şah kartalları ve deniz kartallarına kadar ender bulunan pek çok kuş türünü yakından görebileceğiniz kuş cennetinde ovalarda özgürce koşturan 450’ye yakın yılkı atının da benzersiz fotoğraflarını çekebilirsiniz. UNESCO Dünya Mirası Geçici Listesi’ne eklenen Kızılırmak Deltası Kuş Cenneti’ni iyi düzenlenmiş yürüyüş parkurlarıyla keşfe çıkabilir, gözlem kulelerinde muhteşem doğa manzaraları izleyebilir ve Leylek Ormanı’na uğrayarak onlarca ak ve kara leylek yuvasının fotoğraflarını çekebilirsiniz.

14- Balık Gölü

Kızılırmak Deltası’nda yer alan bir kıyı set gölü olan Balık Gölü, deniz bağlantısı olduğu için bölgedeki diğer göllere göre daha tuzlu ve balık çeşitliliği bakımından daha zengin. İsmini de balık zenginliğinden alan ortalama 1,5 metre derinliğindeki Balık Gölü, denizden gelen rüzgârların oluşturduğu 8 metre yükseklikteki delta kumulları ile benzersiz bir manzaraya sahip. Doğa gezileri ve balık avlama turlarının düzenlendiği Balık Gölü’nde turlara katılarak Karaboğaz Göl, Liman Gölü, Cernek Gölü, Gıcı Gölü, Tatlı Göl ve Uzun Göl’ü de keşfe çıkabilirsiniz.

15- Asarkale ve Kaya Mezarları

Bafra ilçesine 30 kilometre uzaklıktaki Kızılırmak Vadisi içerisinde yer alan Asarkale, Helenistik dönemde savunma amacıyla inşa edilmiş etkileyici bir antik yapı. Kızılırmak kenarındaki sarp kaya duvarlarına oyulmuş 3 tane büyüleyici güzellikteki kaya mezarına da ev sahipliği yapan Asarkale, Samsun’da düzenlenen tarih gezilerinin de önemli adreslerinden biri. Deniz seviyesinden 300 metre yükseklikte yer alan kaleye kayalar içine oyulmuş tünellerden çıkabilir ve hem bu ilginç kaleyi inceleyebilir hem de panoramik Kızılırmak manzaraları izleyebilirsiniz. Çarpıcı kaya mezarlarının fotoğraflarını çekmek için ise nehir kenarında kısa bir yürüyüş yapabilirsiniz.

16- Batık Minare

1984 ile 1990 yılları arasında Devlet Su İşleri tarafından Kızılırmak üzerine kurulan Derbent Barajı nedeniyle su altında kalan iki yüz adet yapıdan bir tanesi olan Batık Minare, manzarası ve doğa ile iç içe olması nedeni ile oldukça ilgi çekiyor. Batık Minare’yi ziyaret eden ziyaretçiler, minare etrafında balık tutabilir, doğa turu düzenleyebilir, fotoğraflar çekilebilirler. Batık Minare, yılın her günü ve günün her saati ücretsiz olarak gezilebilir.

17- Akalan Şelaleleri

Samsun şehir merkezinden yaklaşık olarak 100 km uzaklıkta bulunan Akalan Şelaleleri, Bafra’nın en önemli turizm noktalarından bir tanesidir. Akalan Şelaleleri’ni ziyaret etmek isteyen gezginler, özel araçları ile ulaşımlarını gerçekleştirebilirler.

Bafra’da bulunan Akalan Şelaleleri, aynı ismi taşıdıkları Akalan Köyü sınırları içerisinde bulunurlar. Büyüklü küçüklü tam 18 adet şelaleden oluşan şelaleler, 15 metre yükseklikten düşmektedir. Doğa ile içe içe, serin ve ferah bir yer olan Akalan Şelaleleri’nde ziyaretçiler, aile ve arkadaş grupları ile piknik yapabilecekleri gibi aynı zamanda doğa yürüyüşleri de düzenleyebilirler. Yılın her günü ve günü her saati ziyaret edebileceğiniz Akalan Şelaleleri’ne giriş tamamen ücretsizdir.

18- Simenit Gölü

Yeşilırmak deltasında bulunan bir kıyı set gölü olan Simenit Gölü, özellikle sonbahar aylarında sunduğu kartpostal güzelliğindeki manzarasından dolayı hem doğa gezileri hem de fotoğrafçılık turlarının değişmez adreslerinden biri. Terme ilçesine sadece 25 kilometre uzaklıkta bulunan gölün su derinliği yaz aylarında 1 metre, kış aylarında ise 2 metreyi buluyor. Özellikle turna ve kefal balıkları bakımından çok zengin olan Simenit Gölü’de sandallarla gezebilir veya göl kenarında olta balıkçılığı yaparak sessiz ve huzurlu göl atmosferinde yorgunluk atabilirsiniz.

19- Vezirköprü Şahinkaya Kanyonu

Samsun’da düzenlenen doğa yürüyüşleri ve sporlarının en önemli adresi olan Vezirköprü Şahinkaya Kanyonu, Türkiye’nin her yerinden gelen kampçılar ve dağcıları da misafir ediyor. Vezirköprü ilçesine 19 kilometre, Samsun merkezine ise 127 kilometre uzaklıkta yer alan kanyon, el değmemiş doğal güzelliklerinin korunması için 2015 yılında tabiat parkı ilan edilerek koruma altına alındı.

3,5 kilometreye yaklaşan uzunluğu ve 450 metre su derinliği ile eşsiz bir manzara sunan Şahinkaya Kanyonu’nu kızılçam, zeytin, ardıç ağaçları arasında iyi düzenlenmiş yürüyüş parkurlarında keşfe çıkabilir ve gezinizin en güzel fotoğraflarını burada çekebilirsiniz. Sarp yamaçlarda kaya kartalları ve şahinleri de görebileceğiniz kanyonun içindeki Altınkaya Baraj Gölü ise sevimli su samurlarına ev sahipliği yapıyor. Macera seviyorsanız, Şahinkaya Kanyonu üzerinde yapılan ve çok sevilen yamaç paraşütü etkinliklerine de katılabilir veya buz gibi sularda kano gezilerine çıkarak unutulmaz bir gün geçirebilirsiniz.

20- Tekkeköy Mağaraları

İlk insanlardan kalan yerleşimlerin bulunduğu Tekkeköy Mağaraları, bu özelliği ile tüm dünyadan tarih ve arkeoloji meraklarını kendine çekiyor. Büyüleyici mağaralarda yapılan kazılarda farklı dönemler ait çok sayıda mezar, mağara resimleri, el yapımı aletler, insan yüzü kabartmalı vazolar ve taş aletler bulundu.

Sadece Samsun’dan değil, tüm Türkiye’den turların düzenlendiği ve M.Ö. 60.000 yılına uzanan tarihe sahip Tekkeköy Mağaraları, Hitit ve Frig döneminde de kullanılmış.  1977 yılında sit alanı ilan edilerek koruma altına alınan ve 2013 yılında ziyarete açılan mağaralar, 360.000 metrekarelik Arkeoloji Vadisi’nde sıralanıyor. Mağaraları gezdikten sonra 2014 yılında açılan Tekkeköy Mağaraları Arkeoloji Vadisi Müze Evi’ni de ziyaret edebilir, Yontma Taş Çağı’ndan Frigya dönemine uzanan paha biçilmez eserleri yakından inceleyebilirsiniz.

21- Ladik Akdağ Kayak Merkezi

Samsun’un en önemli kış turizm merkezi olan ve her yıl binlerce kişi tarafından ziyaret edilen Ladik Akdağ Kayak Merkezi, şehre sadece 7 kilometre uzaklıkta. Hem kayak ve snowboard yapmak hem de muhteşem kar manzaralarına şahit olmak için kış aylarında uğrayabileceğiz Akdağ Kayak Merkezi, Karadeniz’in en modern kayak tesislerine sahip. Kayak merkezi; toplam 1360 metreyi bulan pistleri, telesiyejleri ve kayak ekipmanları kiralayabileceğiniz tesisleri ile keyifli bir kış tatili yaşatıyor.

Her yaş grubu için kayak ve snowboard eğitimleri alabileceğiniz Akdağ Kayak Merkezi’nde deniz seviyesinden 1450 ile 1900 metre arasında değişen yüksekliklerde yer alan ve her zorluk derecesine göre düzenlenmiş dünya standartlarında pistlerin tadını çıkarabilirsiniz. Kayak merkezi, Samsun’a sadece 80 kilometre uzaklıkta ve minibüsler ile merkeze 1,5 saatte kolayca gidebilirsiniz.

22- Hamamayağı Kaplıcası

Ladik ilçesine 13 km uzaklıkta konumlanan Hamamayağı Kaplıcası, ilçenin en önemli turizm alanıdır. Kaplıcanın suyu, piknik alanları ve dinlenme tesisleri ile oldukça güzide bir mekan olan Hamamayağı Kaplıcası, sadece yöre halkı değil, aynı zamanda birçok turist tarafından akın ediliyor. Suyunun içerdiği minerallar bakımından dünyanın en ünlü kaplıcası arasında yer alan bu mekan, Evliya Çelebi’nin Seyahatnamesi’nde de bahsediliyor. Tarihi çok eskilere dayanan bu kaplıca, ”Gençlik Suyu” olarak da biliniyor.

23- Havza Atatürk Evi Müzesi

Samsun’un tarihi ilçesi Havza’da Karakol Sokak üzerinde yer alan Havza Atatürk Evi Müzesi, tarihi önemi ve zengin koleksiyonlarıyla uğramanız gereken başka bir önemli Samsun müzesi. Atatürk’ün 1919 yılında karargâh olarak kullandığı Mesudiye Otel’in restore edilmesiyle ziyarete açılan müzede Atatürk’ün çalışma odası, kişisel eşyaları, döneme ait haberleşme araçları ve Atatürk’ün imzasının bulunduğu orijinal belgeler gibi pek çok önemli objeyi yakından görebilirsiniz. Milli Mücadele dönemine ait çarpıcı fotoğraflar ile süslü müzeyi hafta içi her gün 08:00 ile 17:00 saatleri arasında ücretsiz olarak gezebilirsiniz.

24- Tarihi Göğceli Çivisiz Cami

Samsun’un Çarşamba ilçesinde Göğceli mezarlığı içerisinde yer alan ve 1206 yılında Anadolu Selçuklu Sultanı 1. Gıyaseddin Keyhüsrev döneminde inşa edilen Göğçeli Camii, Karadeniz’in en güzel camilerinden biri olarak görülmeye değer. Hiç çivi kullanılmadan ahşap malzemelerle ve yığma tekniği ile tasarlanan, günümüze kadar ayakta kalmayı başaran cami, sadece tarih meraklılarının değil mimarlık sevenlerin de çok ilgisini çeken bir yapı. 392 metrekare alanıyla Türkiye’nin en büyük ahşap camisi olan 300 kişi kapasiteli Göğceli Camii, Çarşamba ilçesi gezerken kesinlikle ziyaret etmeniz gereken yerler arasında.

Samsun’un neyi meşhur ?

Samsun denilince akla ilk samsun tütünü yani Samsun markalı sigara geliyor ancak günümüzde maalesef üretilmiyor. Samsun’un meşhur lezzeti ise simit. Her köşe başında bulabileceğiniz bu tat, diğer şehirlerdekinden farklı. Özellikle Samsun’un meşhur Çakallı menemenine simit banmadan bu şehirden dönmeyin çünkü bu menemen başka bir yerde yok.

Midesine düşkün ziyaretçiler için Samsun’daki ilk durak kesinlikle Bafra olmalı. Meşhur Bafra pidesini en güzel Turan Usta’da yiyebilirsiniz. Kıtır kıtır hamur ve bol malzeme ile Bafra pidesi vazgeçemeyeceğiniz bir lezzet. Pidenin yanına turşu kavurması da isteyebilirsiniz.

Atakum uzun bir kumsala sahip olan sahilde, eğlence ve yeme-içme mekanları ve bisiklet yolu bulunuyor. Masmavi plajlarıyla deniz keyfi yaşayacağınız bu yerde, akşam üstü yürüyüşler yapabilirsiniz. Ayrıca sahil yolunda; alışveriş merkezi, sinema, dinlenme alanları, parklar ve iskeleler de bulunuyor. İster plajlarında güneşlenip yüzün, ister gün batımında iskelede ya da sahil yolunda yürüyün, ister mekanlardan birine oturarak güzel bir yemek yiyin…

Bir yazımızın sonuna geldik sizlerde eksik gördüğünüz bir yer varsa yorumlar kısmına yazabilirsiniz 🙂 Ayrıca bu yazımızın video şeklini Gezi Rotası Youtube kanalımızda izleyebilirsiniz.

admin

Recent Posts

Akut Bakteriyel Rinosinüzit tedavi yöntemleri, nedenleri, tanısı

Akut Bakteriyel Rinosinüzit AKUT BAKTERİYEL RİNOSİNÜZİT Akut rinosinüzit, paranazal sinüs mukozasının enflamasyonudur. Burun mukozası da…

2 gün ago

Akut Otitis Media tedavi yöntemleri, nedenleri, tanısı

Akut Otitis Media AKUT OTİTİS MEDİA Akut otitis media (AOM) orta kulak ve havalı boşluklarının…

2 gün ago

Takım Sporları Çocuğunuzun Beyni İçin Büyük Puanlar Kazandırıyor

Yeni bir araştırma, çocuklukta takım sporlarının çocukların beynini keskinleştirmeye yardımcı olan özel bir şey olabileceğini…

2 gün ago

Günlük Adım Sayısı Arttıkça Depresyon Olasılığı Düşüyor

Yeni bir araştırma, günlük adım sayısını, mütevazı seviyelerde bile artırmanın, depresif semptomlarda bir azalma ile…

2 gün ago

Yeni Bir Yıla Girerken…

      , , ,Her kış ilkbaharı, sonra heyecanla yazı bekleriz. Beklediğimiz güneş, deniz, kum keyfi ile…

2 gün ago

Rüyada Güneş Işığı Vurması Ne Anlama Gelir?

Rüyada Güneş Işığı Vurması Ne Anlama Gelir?,Rüyada Güneş Işığı Vurması Ne Anlama Gelir? Ne Demek,…

2 gün ago