Saç ekim sürecinin verimli neticelenmesi için birçok doğrunun bir araya gelmesi icap ettiğini ifade eden Songül Alcı, “Saç ekimi sıhhatli saç köklerinin iki kulak arası alandan alınarak istenilen saçsız bölgelere aktarılması işlemidir. Bu işlemlerden başarı göstermiş bir netice elde edilmesi için karışık olan sürecin oldukca doğru yönetilmesi ve planlanması gerekir. Bu sürecin en iyi şekilde neticelenmesi için birçok doğrunun bir araya gelmesi gerekir” diyerek saç ekiminde ‘10 doğru’yu şu şekilde sıraladı:
1-Doğru hasta: Elbet 17 yaşlarına kadar inen saç dökülmesi probleminin tek çözümü hâlâ saç ekimidir. Fakat açıklık ne olursa olsun ekim işlemi 20 yaşını doldurmadan yapılmamalı. Saç ekimi güzel duyu bir operasyondur. Yaptırmak isteyen şahıs ile karşılıklı olarak uzun sohbetler ederek hastanın beklentisi anlaşılmalı, sonuçtan mutlu olup olmayacağı, işleminin var ise sınırları iyi anlatılmalı. Aksi halde kişiyi mutsuz etmek teknik olarak başarı göstermiş iseniz de kaçınılmazdır. Hastanın işlemden beklentisi devasa yükseklikte ise ve şartları uygun da değilse, psikolojisi bu durumu kaldıramayacaksa ekim yapmamakta yarar olacaktır.
2-Doğru vakit: Saçlar dökülmeye adım atar başlamaz derhal yerine yenilerinin koydurabileceğini hatta dökülmeden yerine ya da saçın yanına saç ekilebileceğini düşünen hastalar olabiliyor. Bu mümkün değil. Saç ekimi kararını hastalardan ilkin doktor vermeli bundan dolayı bu karar için saç açıklığınızın uygun olması lüzumlu. Açıklık kadar verici alanın da uygun olması mühim. Saç aralarında greft nakli meydana getirecek kadar açıklık oluştu ise saç ekilebilir. İncelmeden kaynaklı seyrek görünümde saç ekilemez. Alın çizgisi 40—45 yaşlarında ve ileride hastanın kullanacağı saç çizgisinin içine girdiyse saç ekimi yapılabilir. Bu hastanın tamamen dökülmesini beklemesi anlamına da gelmemeli. Verici alan yetersiz ve bir tek bir kez ekim yapılabilir sayıda greft var ise “Tamamen dökülmesini bekleyin” önerisiyle karşı karşıya kalabiliyor hastalar. Bu şeklinde durumlarda hastaların kafası karışabiliyor. Bu yüzden saç ekim görüşmelerinin davet merkezi elemanları ile değil işlemi meydana getirecek uzman ile yapılması dikkat etmek büyük ehemmiyet taşıyor.
3-Doğru ekip: Ekim işlemleri kesinlikle hastane ortamında ya da hastanenin sorumluluğu altındaki donanımlı kliniklerde yapılmalı. Saç ekim operasyonunu meydana getirecek uzman kesinlikle işleminin başlangıcında olmalı. Hastayı asla elemanlara teslim etmemeli. Dolayısıyla hasta işleme girmeden ilkin ne olursa olsun doktorunu ve arkasındaki tecrübeli ekibi tanımalı. Saç ekimi cihazların yapmış olduğu bir işlem değil, sonucunuzu odanızdaki kişiler belirliyor.
4-Doğru tedavi: Güzel duyu cerrahinin burun ameliyatı, meme protezi, karın germe işlemleri şeklinde saç ekimi de deneyim gerektiren hususi cerrahi bir işlem ve asla hafife alınmaması gerekir. Sadece bu mevzu maalesef bazı merdiven altı yerlerde ezber bir sistem olarak yürüyor. Saç ekimi bir tek işin cerrahi kısmından ibaret değil. Ciddi bir tedavi protokolü söz mevzusu. Köklerin bakımı, mevcud saçların kalınlaşma tedavisi, dökülme yavaşlatıcı tedaviler, hatta saçlı deri bakımının yanı sıra diyetisyenden endokrinolojiye kadar hastada tespit edilmesi ihtiyaç duyulan işlem öncesi, işlem sırası ve işlem sonrasında son aşama bilgili bir tedavi protokolü uygulanmalı.
5-Doğru hastane: Hastanede olan kliniklerin tercih edilmesi dolayısıyla hastanın hastanenin garantisi altında olması oldukça mühim bir unsur.
6-Doğru yöntem: Saç ekiminizi meydana getirecek olan uzman hastaya uygun yöntemi belirler. Hasta ne olursa olsun bunun bilincinde başlamalı bu sürece. Telefonda saç ekimi süreciyle ilgili data aktarılmamalı. Kişiye hususi tüm cerrahi yöntemler şeklinde saç ekimi de kişiye hususi bir yöntemdir ve sürecin başından sonuna kadar doktor tarafınca planlanarak uygulanmalı.
7-Doğru planlama: Bu aşama “Artık sona geldik, ameliyathanedeyiz” dediğimiz aşama. Her hasta oldukca sık saçları olacak hayaliyle girer işleme. Kaç greft lüzumlu mevzusunda işlemi icra eden ekip hastaya destek sağlar ve görüşmelerde söylenen sayılara en yakın sayılar alınır. Açık alana ekilebilecek sayı ya da büyük açıklıklarda maksimum alım yapılarak en uygun dizayn yapılmalı. En uygun dizaynı, işlemi planlayan kişinin tecrübesi ve güzel duyu görüşü belirler. Aman dikkat! Kimi zaman binlerce saç, fena bir çizgi ya da açılandırma ile “Asla saçım olmasaydı” dedirtebilir.
8-Doğru bakım: Doğru bakımda, güvenilir uzman ve ekip gene devrededir. Hasta güvenilmiş olduğu uzmanı seçtiyse artık diğerlerini düşünmesine gerek kalmamıştır. O şahıs tek başına değil, bir ekiptir. İyi kişiler iyilerle çalışır. Hastane, ekip, araç-gereç, yöntemler… Tüm bu bileşenler doğru ekibin parçalarıdır ve hasta için en doğru sonucu verecek ve işlemi yöneteceklerdir. Saçların sonucu da işlem odasındaki “O ve öteki 2 şahıs”ye bağlıdır.
9-Doğru netice: Kimi zaman sımsıkı saçlarla hasta eski haline dönebilir. Kimi zaman hafifçe seyrek olabilir, kimi zaman ön kapanır tepe kalır ya da tam tersi olur. Daima her hasta 18 yaş çizgisine dönecek diye bir şey yok. Hafifçe dokunuşlar hastayı olduğundan daha bakımlı ve genç izah edebilir, bundan dolayı kişiler saçlandıktan sonrasında görüntüleri 10 yaş kadar değişmiş olur. Ufak ve doğru dokunuşlarla da 3-5 yıl geriye gitmek asla kötü olmaz.
10-Doğru dost: Tüm saç ektiren kişilerin arkadaşları rica ediyoruz; tedavilerimize karışmayınız, ilaç reçete etmeyiniz, moral bozmayınız. Saç ekim işlemleri erkekler için alınması zor bir karar ve yaptırdıktan sonrasında netice görmek için 10-12 ay beklenirken bu zamanda stresin artmaması oldukca mühim.